Talvi on tullut ja illat ovat olleet jo pitkään pimeitä. Xenon –valot ovat tärkeä lisävaruste autoon ja helposti asennettavilla Mose xenon -valoilla valoteho jopa nelinkertaistuu vanhoihin halogeenivaloihin verrattuna.

Maantiellä näkee vielä paljon halogeenivaloja, mutta Xenon -valot ovat yleistyneet katukuvassa viimeisten vuosien aikana reilusti kertoo Kuopion kaupunkilehti. Xenonien etuina ovat mm. huomattavasti kirkkaampi valoteho ja pitempi käyttöikä.

Mitä Xenon-valot ovat?

Xenon -valot ovat kaasupurkausvaloja (H.I.D – High Intensity Discharge). Kaasupurkausvalo perustuu polttimossa olevaan ksenonkaasuun ja kahteen elektrodiin. Elektrodien välille saadaan syntymään valokaari korkealla sytytysjännitteellä. Pienempi jännite kuitenkin riittää valojen ylläpitämiseen. (12V-järjestelmässä sytytysvaiheessa n. 10A ja normaalitoiminnassa n. 3,5A)

Bi-Xenon polttimot tarkoittavat valoja, joissa on liikkuva polttimo. Liikkuvalla polttimolla saadaan lyhyet ja pitkät valot samaan polttimoon. Polttimoa liikuttaa mukana tuleva kontrolliyksikkö.

Turvallisuus – Xenonit pelastavat henkiä

Ajaessaan autoa ihminen havannoi silmillä n. 90% kaikista asioista. Vaaratilanteet huomataan siis näköaistin avulla. Mitä aikaisemmin näet vaaratilanteen – sitä nopeammin voit ennakoida tilanteen ja välttyä onnettomuudelta. Xenon -valot tulevatkin tarpeeseen sillä niissä on moninkertaisesti enemmän valotehoa kuin tavallisissa halogeeneissä.

xenon valoteho
Halogeeni vs Xenon

TÜV Rheinlandin tekemän tutkimuksen mukaan yli 80% onnettomuuksista tapahtuu pimeällä tai huonoissa keliolosuhteissa. Tämän takia kirkkaat Xenon ajovalot laskisivat onnettomuusriskiä huomattavasti. Jos kaikissa autoissa olisi Xenon-lamput laskisi se onnettomuuksia pimeällä seuraavasti:

  • Maanteillä 50% vähemmän onnettomuuksia
  • Valtateillä 30% vähemmän onnettomuuksia
  • Kaikilla teillä 18% vähemmän kuolon uhreja

Ihminen näkee eri värejä eri tavalla. Esimerkiksi pimeällä, kun valoja tarvitaan eniten havaitsee ihminen sinisen valon huomattavasti paremmin kuin kellertävän. Xenon -valot ovatkin tästä syystä valkoisia tai sinertäviä, kun taas halogeenit ovat melko kellertäviä väriltään. Valikoimasta löytyy myös sinisiä halogeenivaloja, mutta nämä ei kuitenkaan pääse valotehoiltaan lähellekkään Xenoneita.

Xenonit tuovat siis sinulle turvallisuutta, koska valotehoa on huomattavasti enemmän ja värilämpötila on oikeanlainen. Myös heijastimet näkyvät paremmin. (ks. kuva).

xenon ero
Xenon vs Halogeeni

Suurin osa ihmisistä ei ajattele ajovaloja turvallisuustekijänä ja tämän takia valojen kunnossapitoa saatetaan laiminlyödä. Ei ole yhtään tavatonta, että ihmiset ajavat toinen puoli pimenä niin kauan kunnes toinenkin puoli pimenee. Sitä voikin kuvitella miltä ylempi kuva halogeenivaloista näyttäisi jos toinen puoli olisi pimeänä.

Lähde: German TÜV Rheinland

Xenon-valojen asennus

Jälkiasennus xenonien asennus on helppoa ja asennusaika riippuen autosta on noin 1-3 tuntia. Asennusta varten ei myöskään vaadita mitään erikoistyökaluja. Riittää, että sinulla on perustuntemusta auton sähkölaitteista tai vähintäänkin auton valolaitteista. Jälkiasennussarjat pystytään asentamaan lähes mihin tahansa ajoneuvoon mukaan lukien  moottoripyörät ja mopot. Ajoneuvossa täytyy olla vain 12V tai 24V jännitejärjestelmä sekä jokin yleisimmistä polttimokannoista.

Luotettavuuden ja turvallisuuden vuoksi suosittelemme asennuksen tekemistä ammattilaisen toimesta, vaikka asennus olisikin helppoa. Takuu ei luonnollisesti korvaa virheellisestä asennuksesta johtuvaa rikkoutumista.

Ongelmat Xenon-valojen asennuksessa

Joissain autoissa asentamisen jälkeen voi xenon valoissa ilmetä pätkimistä tai syttymisongelmia. Syynä tällaiseen ongelmaan on yleensä liian matala jännite. Liian matala jännite saattaa johtua siitä, että autossa on ominaisuus, jolla polttimoille menevää jännitettä alennetaan, jotta halogeenit kestäisivät pidempään. Auton päivävalotoiminta saattaa olla myös syy kyseisiin ongelmiin. Nämä ominaisuudet on kuitenkin mahdollista kytkeä pois päältä. Uusissa autoissa mistä löytyy CAN-väylä on mahdollista ohjelmoida Xenon -valot halogeenien tilalle.

Xenon-valojen asteikot

Lumen (lm): kertoo valon määrän eli kirkkauden. Lumen mittayksikkö tulee kansainvälisestä SI järjestelmästä. Mitä suurempi luku, sitä kirkkaampi valo. Esimerkiksi 60 watin hehkulamppu tuottaa noin 830 lumenia ja kynttilä noin 12 lumenia.

Kelvin (K): asteikko kertoo valon lämpötilan. Mitä enemmän kelvineitä lampussa on niin sitä valkoisempi valo on. Lämpötila kertoo siis valon valkoisuuden ja värin. Värilämpötilan noustessa yli 6000K muuttuu väri enemmän siniseksi ja 10 000K jälkeen purppuraksi.

valovärit

Xenon-valojen lainsäädäntö

Mikäli aiot ottaa xenonit tieliikennekäyttöön muista lukea AKE/Trafin:n vaatimukset xenonien asennuksesta, tästä. Kannattaa käydä myös kysymässä lisätietoja esimerkiksi katsatusasemalta jos et ole varma jälkiasennussarjan laillisuudesta.

Tilaa Xenon jälkiasennussarjat netistä

e-villen valikoimista löytyy helposti asennettavia Mose Xenon jälkiasennussarjoja kaikille yleisimmille polttimokannoille. Hinnat alkavat vain reilusta 40 eurosta:

Katso myös muut Xenon -valot, tästä.

Näillä sarjoilla saat autoosi uutta ilmettä ja ennen kaikkea lisää valotehoa sekä turvallisuutta. Valotehoa on jopa neljäkertaa enemmän kuin halogeeneissä sekä kaasupurkausvalon ansiosta kestoikä xenon polttimoilla voi olla jopa kymmenenkertaa pidempi. Valmiissa sarjassa on mukana kaksi polttimoa, kaksi ballastia (muuntaja) ja käyttöohjeet. Sarjoja voi käyttää myös moottoripyörässä, mopossa tai kelkassa.

balpoltin

Värilämpötila vaihtoehdot ovat 4300K, 6000K tai 8000K. Valkoista valo on noin 6000K kohdalla. Suosituin värilämpötila on e-villen valikoimissa ollut 6000K.

Värilämpötila Väri Valoteho (55W)
4300K Kellertävä/valkoinen 4600 lm
6000K Valkoinen/sinertävä 4200 lm
8000K Vaaleansininen 3700 lm

Tutustu Xenon valikoimaan, tästä.

 

– Jarkko

[email protected]