Vikakoodinlukija netistä

Saamme paljon kysymyksiä e-villen asiakaspalveluun autojen vikakoodinlukijoista. Tämän takia ajattelinkin kertoa perustietoja loppujen lopuksi melko yksinkertaisista OBD-laitteista.

Diagnostiikalla pystytään tarkkailemaan moottorin toimintaa sekä monia eri lisälaitteita. Sinulle saattaa olla tuttua mittaristossa oleva ilmoitus polttoaineen loppumisesta, auki olevasta ovesta tai lasinpesunesteen loppumisesta. Nämä kaikki ovat diagnostiikan ansiota. Auton diagnostiikka suorittaa jatkuvasti tai ajoittaisesti mittauksia auton eri järjestelmistä ja ilmoittaa mahdolliset vikatilat. Vikakoodinlukijalla voidaankin purkaa nämä nämä vikakoodit laitteesta riippuen numeroina tai tekstinä ulos. Numeroita voidaan verrata taulukon koodeihin, jotta nämä voidaan kohdentaa. Löydät yleisimmät koodit ja niiden selitykset täältä (autowiki) ja täältä (obd-codes.com). Autosta on mahdollista lukea myös livedataa eli esimerkiksi kierrosluvun tai jännitteen arvot.

Onko sinulla sattunut joskus syttymään moottorin huoltovalo autossasi (esim. check engine) tai vaikkapa jokin sähköviasta ilmoittava vika? Tälloin ratkaisu ei aina ole ajaa autoa kalliiseen huoltoon, jotta pystyttäisiin selvittämään merkkivalon (MIL) syy. Pelkkä merkkivalo ei tarkoita, että autossa olisi vikaa. Jokin virtapiikki voi yksinkin aiheuttaa merkkivalon syttymisen. Vikakoodin voit nollata itse ja tarkistaa tuleeko vika uudelleen.

Pelkkä vikakoodinluku autohuollossa saattaa maksaa helposti yli 100 euroa. Samaan aikaan vikakoodinlukijoita saa e-villen valikoimista alkaen 10,95€. Autoissa on nykyään tuhottomasti eri antureita ja monesti puhutaankin ettei nykyajan autoja voi korjata itse mitenkään ilman kalliita laitteita. Tottahan tämä on jos käytössä ei ole vikojen diagnosointilaitetta, mutta nämä lukijat ovat onneksi halvenneet merkittävästi. Täytyy kuitenkin muistaa, että itse vikakoodin nollaaminen ei poista mahdollista vikaa. Esimerkiksi sähkövikojen paikantimen voi olla melko työläs prosessi, kun vikakoodinlukijalla vian paikantaminen onnistuu hyvin nopeasti ja yksinkertaisesti eikä sinun tarvitse maksaa kallista laskua autokorjaamolle.

Tietoja mitä lukijalla voit lukea on paljon. Se mitä vikoja laite ilmoittaa johtuu niin ohjelmasta ja itse lukijasta sekä auto- ja merkkikohtaisesti. Vikoja tai lukuja mitä on mahdollista saada ovat esimerkiksi:

 • Moottorin vikakoodit
 • Moottorin kierrosnopeus
 • Kierrosluku
 • Airbagin merkkivalon nollaus
 • ABS merkkivalon nollaus
 • Lämpötilat esim. Jäähdytysnesteen
 • Polttoainejärjestelmän tila
 • Polttoaineen paine
 • Imuilman lämpötila
 • Käynnistyskerrat
 • Lambdan arvot
 • Kilometrit viimeisestä huollosta
 • Imusarjan paine
 • Ajoneuvon nopeus

Autoissa käytetään nykyään pääsääntöisesti yleistä OBD2-standardia, joten sinun ei välttämättä tarvitse ostaa kallista merkkikohtaista laitetta.

Mikä on OBD?

OBD eli On Board Diagnostic on keino, jolla voi selvittää auton diagnostiikkaa. Alunperin se kehitettiin mittaamaan auton päästöjä. Sittemmin tämä on jäänyt toissijaiseksi ja auton tekniikan kehittyessä on myös tullut uusi OBD-2 standardi. Pakolliseksi OBD2 tuli kaikkiin Euroopassa myytyihin vuoden 2001 M1-ajoneuvoluokan bensa-autoihin. Poikkeuksena autot joiden kokonaismassa ylittää 2500kg. Diesel autoissa on sama tilanne alkaen vuodesta 2004, paitsi yli 2500 kiloisissa ja autoissa, joissa on yli kuusi istumapaikkaa mukaan lukien kuljettaja. Amerikassa OBD2 on tullut pakolliseksi vuodesta 1996 alkaen.

Jos autosi ei lukeudu ylläoleviin kriteereihin voit kuitenkin tarkistaa konepellin alta ja etsiä kuvan mukaisen tarran. Löytäessäsi tarran autosi pitäisi olla OBD 2 yhteensopiva.

obd

OBD-pistokkeen/ECU:n (engine control unit) sijanti löytyy yleisesti ottaen aina, joko kuljettajan tai apukuljettajan jalkatilasta. ECU:n kautta voit lukea vikakoodit OBD-2 lukijalla. Löydät ECU:n sijainnin osaan autoihin täältä.

CAN-väylä

Can-väylä on mm. OBD2-protokollaan (ISO 15765-4) perustuva standardi. Sitä löytyy muutamista vuonna 2003-2004 valmistetuista autoista. Sittemmin se on yleistynyt vuosina 2005-2007 valmistetuissa autoissa. Ranskalaiset autot (Peugeout, Reunault, Citroen) ovat poikkeuksia eivätkä ne tukeneet CAN-väylää kyseisinä vuosina. Kuitenkin vuoden 2008  jälkeen CAN-väylä on tullut ainoaksi sallituksi väylätekniikaksi autoissa.

Vikakoodeja ja reaaliaikasiatietoja voit lukea esimerkiksi:

Käsilukijalla

Näillä vikakoodinlukijoilla/nollaajilla saat tiedot samantien lukijalle eikä sinun tarvitse yhdistää laitetta erikseen tietokoneeseen tai mobiililaitteeseen. Voit esimerkiksi nollata air bagin tai ABS merkkivalot sekä saada livedataa moottorista.

Esimerkkinä e-villen suosituimmat lukijat:

lukija

Tietokoneella

Kaapelilla voit siirtää tiedot tietokoneelle ja lukea vikakoodit sillä tarkoitetulla ohjelmalla. Vaihtoehtoisesti voit siirtää tiedot esimerkiksi langattomasti bluetoothilla. Tietokoneella voit tehdä samat toimenpiteet kuin yleensä pelkällä lukijalla, mutta tietokone mahdollistaa isomman tallennuskapasiteetin, isomman näytön analysointia varten sekä mahdollisuuden käyttää eri ohjelmia ja vertailla niiden tuloksia.

kaapeli

Mobiililaitteella

Mobiililaitteilla kuten älypuhelimella tai tabletilla ja tietenkin myös tietokoneella voit lukea vikakoodit OBD-II autoista. Kytkeminen tapahtuu joko USB-adapterilla tai langattomasti bluetoothin avulla. Mobiililaitteella on kätevä tarkkailla livedataa esimerkiksi polttoaineen kulutuksesta tai ahtopaineista.

bluetooth

Toivottovasti tämä teksti auttaa oikean vikakoodinlukijan valinnassa. Muistathan, että voit kuitenkin aina olla yhteydessä e-villen asiakaspalveluun lähettämällä sähköpostia asiakaspalvelu@e-ville.com

Katso kaikki lukijat tästä.

Jarkko

– Jarkko

blogi@e-ville.com

 

Muut lukijat olivat kiinnostuneita myös näistä...

40 kommenttia

 1. tonilehtimaki kirjoitti:

  Asiakkaita voisi vielä enemmän kannustaa kertomaan vikakoodinlukijan/kaapelin jne. yhteensopivuudesta omassa tilanteessaan (auto+kaapeli+ohjelmisto, auto+lukija). Tämä tieto voitaisiin jakaa asiakkaille laitetta valittaessa. Tällä on varmasti myyntiäkin edistävää vaikutusta.

  Entä yhteistyö bloggarin kanssa jolle auton huolto/virittely on arkipäivää ja testauttaa laitetta tälläisellä henkilöllä?

  • Jarkko Jarkko kirjoitti:

   Hyviä ideoita Toni! Olet oikeassa, että yhteensopivuudesta ei ole ikinä tarpeeksi tietoa saatavilla ja asiakkaiden kokemuksien kautta on mahdollista saada yksityiskohtaisia tietoja.

   Olemme aina myös kiinnostuneita yhteistyötä eri bloggareiden kanssa ja tällä hetkellä etsimmekin henkilöitä ketkä voisivat tehdä yhteistyötä blogimme kanssa.

 2. Kari Sivula kirjoitti:

  millasen lukian tarviin vuoden -94 W202 C-sarjan mersuun joka on 1.8l bensa koneella??
  kun ei ole hajuakaan..

 3. Reijo Kalliosaari kirjoitti:

  Volvo V70 Tdi on ollu vähän haasteellinen löytää sopivaa vehjestä. Olisko apuja jotta minkälaanen kone siinä pelittäis?

  • Jarkko Jarkko kirjoitti:

   Jos autossasi on 16-pin OBD2 -paikka käy autoosi esim. meidän ELM327 -lukija. Volvoihin missä ei ole OBD2 pistoketta ei meillä valitettavasti ole tällä hetkellä valikoimissa. Huomasin tämän itseasiassa juuri eilen ja rupesin heti etsimään sopivaa lukijaa. Edellinen lukija oli ilmeisesti loppunut valmistajalta eikä näitä ole enää saatu varastoon. Toivottovasti Volvon lukijoita saadaan muutamien viikkojen aikana kauppaan.

 4. Reijo Kalliosaari kirjoitti:

  Niin vuosimalli on 2001 eli wv diiseli. 🙂

 5. Sami Kirkinen kirjoitti:

  Itselläni on tuo edullinen elm237 bt-laite, sopivan appsin kanssa kiva käyttää. Mutta nämä obd- nollaajat/koodilukijat, sehän ei vikaa korjaa. Se bagin valo sammuu eikä silmään koske. Mutta ymmärtääkö moni sitä, että seuraavan katsastuksen yhteydessä näiden määrättyjen häiriö-ilmoitusvalojen pitää aina palaa se jokunen sekunti. Siis haluaisin tietää ihmiset, toimiiko esim.jos bag-valo syttyy ja nollaat sen obd2 vikakoodinollaajalla. Rupeaako valo toimimaan oikealla tavalla sen jälkeen?

 6. ari mynttinen kirjoitti:

  Lukeeko näistä laitteista mikään myös automaattilaatikon vikakoodit?

  • Jarkko Jarkko kirjoitti:

   En uskalla luvata täyttä varmuutta, sillä eri automerkkien ja vuosimallien välillä saattaa olla paljon eroja.

 7. ari mynttinen kirjoitti:

  Auto merkki unohtu chysler voyager 3.3l grand voyager bensa automaatti -99

 8. Keijo Vehkalahti kirjoitti:

  ELM327 Bluetooth vikakoodinlukija toimiiko tämä tietokoneella tai tabletilla, kun on jo näissä laitteissa vikalukuohjelmat. Tarvitsen vain langattoman yhteyden kyseisiin laiteisiin.

 9. Juha kirjoitti:

  Ostin tämän Vagscanner VAG305 auto on VW Passat vm98. 1.8 sedan,vika on penkin sivuturvatyynyn merkkivalo kojelaudassa.Olen joutunut muutaman kerran tämän liikeessä poistattamaan ja ajattelin että tällä lähtisi,,mutta, laite kyllä skannaa ja löytää vian mutta ei tällä pysty sitä poistamaan ei tule sellaista valikkoa että vian saisi poistettua,,näyttöön jää vain se vika koodi.Missä vika

  • Jarkko Jarkko kirjoitti:

   Vikakoodinlukijan menussa (=asetuksissa) pitäisi päästä alaspäin painamalla scroll -näppäintä. Asetuksista löytyy kohta erase (=poista) valitse tämä, jonka jälkeen vikakoodi pitäisi poistua. Toivottovasti tästä oli apua!

   Jos ei meinaa onnistua niin suosittelen olemaan yhteydessä suoraan meidän asiakaspalveluun sähköpostilla.

 10. tonilehtimaki kirjoitti:

  Pitäis pystyä nollaamaan ellei vika ole jatkuva, jolloin vika luonnollisesti vaatii korjaavia toimenpiteitä.

 11. kimmo vanhala kirjoitti:

  hei,mikä lukija käy Mersu -98 w202 220cdi. sellaista lukijaa olisi tarvis

  • Jarkko Jarkko kirjoitti:

   Onko autossasi OBD2 vai OBD1 -väylä/pistoke? Voit tarkistaa sen artikkelista löytyvillä ohjeilla jos et ole täysin varma.

 12. Sami kirjoitti:

  Saako noilla millään vikakoodi lukijalla koodattua rengaspaine merkkivaloa pois
  Kyseessä Opel Mokka 2014

  • Jarkko Jarkko kirjoitti:

   Uskoisin, että jos jollain niin Vgate SCANTOOL VS890 -vikakoodinlukijalla tämä pitäisi onnistua. Emme kuitenkaan valitettavasti pysty testaamaan kaikkien automallien yhteensopivuuksia eri tuotteiden välillä.

 13. Jussi kirjoitti:

  Voisitteko ottaa valikoimiin myös sellaisen ODB-bluetooth-mokkulan, joka osaa mennä nukkumaan/katkaista itseltään virrat kun moottori on sammutettu. Tarve olisi saada laite jatkuvaan käyttöön ilman riskiä akun tyhjentymisestä. Googlettelun perusteella tälläisiä laitteita ei ole monia, mutta ainakin jokunen on.

  • Jarkko Jarkko kirjoitti:

   Hyvä tuoteidea! Pyritään löytämään tuollainen tuote. Varmasti monella muullakin olisi käyttöä samanlaiselle.

 14. Nimetön kirjoitti:

  Hei meiltä löytyy pari bensiini vw golffia vuosilta 1998-2008 sekä ipad jolle ei ole keksitty hyötykäyttöä. Välillä pitäisi turvatyynyjä kytkeä pois päältä ja nollailla vikamuisteja; minkälaista aparaattia ja softaa suosittelet?

 15. esa hirsikangas kirjoitti:

  ELM327 Bluetooth vikakoodinlukija eli tämä tuli hommattua tarkemmin kun luin niin sopivuus alkawen 2001 bensaan ja 2004 diiseliin itellä citroen xsara 2.0 hdi 2001 mikä vikakoodin lukija sopisi tähän ja näihin vanhempiin diiseleihin ?

 16. Mika Silventoinen kirjoitti:

  Nissan Primera 2006 bensa ja Skoda Fabia 2003 bensa. Mikä olisi sopiva laite näille ja sellainen, jolla saisi nollattua Fabian moottorihäirövalon (vika on poistunut jo, mutta nollaus pitäisi tehdä ennen katsastusta)?

 17. Jari Härkönen kirjoitti:

  Mulla ei näy suomen kielistä suomennusta tästä VS 890 ? kaikki muut tanskasta-kiinaan löytyy Mitä tehä?

 18. Mika Hartikainen kirjoitti:

  saab 9-3 1998. Mikä laite sopisi? 16pinninen pistoke löytyy.

 19. Mika Hartikainen kirjoitti:

  Käykö mikään laite? Saab 9-3 1998 löytyy 16pinninen pistoke, konepellin alta ei mitään tarraa kyllä löytynyt.

 20. Jari kirjoitti:

  Mitä tarkoittaa kun vikakoodinlukijassa lukee I/M yes? Tais olla tuo U480 lukija..

  • Lasse kirjoitti:

   Jari, uudemmat autot tukevat kahdentyyppistä I/M readiness päästöarvojen tutkimista. A) Viimeisen nollauksen jälkeiset tiedot ja B) kyseisen testiajon aikaiset arvot. Lukijassa on siis tuo I/M valmius.

 21. Hannu kirjoitti:

  Millainen vikakoodinlukija käy Chevrolet Venture(transport) 3,4 vm.2001?

 22. Järvinen E kirjoitti:

  mersu 180 d 2013 , näyttää huollon ajan mennyttä kirjoitusta (on itse tehty huolto) Kysymys saako Yleisvikakoodilukijalla U480 OBD2 poistettua mittaritauluun tulevan Huollon ilmoituksen jota ei ole tehty Merkkikorjaamolla ? Ja onko tähän testeriin suomen kielisiä ohjeita ?

 1. maaliskuu 3, 2015

  […] Lue lisää vikakoodinlukijoista aiemmasta blogikirjoituksesta. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Liity seuraajaksi

Saat tiedon uusista blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Liity muiden seuraajien joukkoon: