Tästä blogista löydät tietoa ja kokemuksia Xiaomin uutuuspuhelimesta, kun e-ville.com lähetti Xiaomin Mi MIX 2 -lippulaivapuhelimen Suomimobiilin Eero Salmisen testattavaksi. Eero kertoo kattavasti ja vilpittömästi kokemuksistaan ja yhteisestä testitaipaleestaan Xiaomi Mi MIX 2:n kanssa. Lue tiivistelmä tästä:

Suomimobiilin arvostelussa: Xiaomi Mi MIX 2 -puhelin

Xiaomi Mi MIX 2_SMsuosittelee

Tänä vuonna Xiaomi ei enää julkaissut konseptipuhelinta, vaan ainoastaan seuraajan, joka kantaa nimeä Xiaomi Mi MIX 2. Kyseessä on siis toisen sukupolven Mi MIX -puhelin, jossa on paljon edeltäjän ominaisuuksia, mutta joitakin heikkouksia on paranneltu ja muovailtu laitetta markkinoiden tarpeiden mukaisesti. Tällä kertaa Xiaomi ei kuitenkaan pysty tarjoamaan alkuperäisen puhelimen tavoin mitään maailmaa mullistavaa ja oikeastaan muutamissa kohdissa on otettu myös askelia taaksepäin. Xiaomi Mi MIX 2 on kuitenkin itsessään varsin vakuuttava älypuhelin. Siinä on huippuluokan teknologiaa, suuri näyttö, joka peittää lähes koko etuosan, sekä tietysti ulkoisessa toteutuksessa on käytetty laadukkaita materiaaleja.

Muotoilu ja ulkoiset huomiot: Puhelin ei naarmuunnu

Mielestäni Xiaomi on tehnyt järkeviä valintoja uuden Mi MIX 2 -puhelimen kanssa. Alkuperäiseen malliin verrattuna toisen sukupolven puhelin on pienentynyt, keventynyt sekä tullut halvemmaksi juurikin materiaalivalintojen ansiosta. Mi MIX 2:ssa on alumiininen kehys, mutta takaosa on valmistettu keraamista. Viime vuonna Mi MIX oli valmistettu kokonaan keraamista, mutta tänä vuonna valmistusprosessia on helpotettu. Tuntumaltaan Mi MIX 2 on selvä premium-puhelin, eikä sitä voi kiistää. Alumiinikehys tuntuu mukavalta kädessä ja keraaminen takapinta näyttää lasilta, vaikka näin ei ole. Mielestäni keraamin käyttäminen puhelimessa on loistava idea, sillä se ei ole yhtä herkkä naarmuille kuin esimerkiksi lasi. Normaalisti lasisien puhelimien testijakson aikana takalasissa on havaittavissa naarmuja, mutta Mi MIX 2:n kohdalla tällaista ongelmaa ei ole. Xiaomi Mi MIX 2:n muutaman viikon aktiivisen käytön jälkeen ilman suojakuorta takapintaan ei tullut ensimmäistäkään naarmua, mistä olin positiivisesti yllättynyt. Viime vuonna Mi MIX:n kohdalla sain keraamipintaan aikaiseksi naarmuja, joten odotin Mi MIX 2:n kohdalla myös vastaavia ongelmia. Onneksi Xiaomi on siis panostanut huomattavasti laatuun.

6″ näyttö täyttää yli 80% etuosan pinta-alasta

Xiaomi Mi MIX 2_halkopino

Xiaomi Mi MIX -puhelimessa tärkein sekä kohutuin ominaisuus oli laitteen näyttö, ja nyt Mi MIX 2 jatkaa lähes samaa tarinaa. Xiaomi on päättänyt kuitenkin hieman muuttaa näyttöä edellismalliin verrattuna, mutta ainakin omasta henkilökohtaisesta mielestäni vain parempaan suuntaan. Xiaomi Mi MIX 2:ssa on suuri 5,99 tuuman näyttö, mutta Mi MIX -malliin verrattuna näyttöä pienennetty huimasti. Viime vuonna edeltäjästä löytyi vielä suurempi 6,4 tuuman näyttö. Mi MIX 2:n näyttö perustuu IPS LCD -teknologiaan ja tarkkuus on markkinointitermein Full HD+ -tasoa, eli 1080 x 2160 pikseliä.

Xiaomi Mi MIX 2:n näytössä mainitsemisen arvoista on myös pyöristetyt näytön kulmat. Tällä kertaa Xiaomi on pyöristänyt kulmia reilusti ja ne tekevät näytöstä tyylikkään ja samalla modernimman. Näytön pyöristetyt kulmat muovailevat tyylikkäästi myös laitteen ulkoreunoja. Yleisellä tasolla puhelimen näyttö on huippuluokkaa, vaikka tarkkuudessa ollaan vieläkin hieman kilpailijoita jäljessä. Mi MIX 2:n näytön tarkkuus riittää kuitenkin helposti, eikä yksittäisiä pikseleitä ole mahdollista nähdä ainakaan paljain silmin. Näytössä on myös tuttuun lippulaivatyyliin loistavat katselukulmat. Näyttö toistaa värit myös kylläisesti.

Tekniikka, suorityskyky, kuuluvuus ja sormenjälkilukija

Xiaomi Mi MIX 2 on yksi markkinoiden tehokkaimmista puhelimista. Laitteen tehoista pitää huolen Qualcommin tuorein sekä tehokkain Snapdragon 835 -tehopiiri, joka löytyy myös lukuisista muista Xiaomin puhelimista. Snapdragon 835 on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri ja se rakentuu neljästä 2,45 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo-ytimestä sekä neljästä 1,9 GHz:n taajuudella hyrräävästä vastaavanlaisesta Kryo-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa puhelimessa hoitaa tuttu Adreno 540. Xiaomi Mi MIX 2:sta on olemassa kolme erilaista tallennustilaversiota. Halvimmassa on 64 gigatavua, hieman kalliimmassa on 128 gigatavua ja kalleimmassa on 256 gigatavua tallennustilaa. Erillistä muistikorttipaikkaa puhelimesta ei löydy.

Suorituskykymittauksissa Xiaomi Mi MIX 2 pärjää pitkälti samalla tavalla kuin kaikki muut Snapdragon 835 -järjestelmäpiiriin perustuvat älypuhelimet. Mitään suuria yllätyksiä laite ei pääse tuottamaan, mutta tehot riittävät mainiosti myös raskaiden pelienkin pelaamiseen. Yleisessä käytössä Mi MIX 2:n tehot riittävät myös tuttuun lippulaivapuhelintyyliin mainiosti ja suorituskykyyn liittyviä ongelmia tuskin tulee vastaan.

Puhelin tukee kaikkia Suomessakin käytössä olevia 4G-yhteyksiä, minkä ansiosta nopeat nettiyhteydet toimivat myös harvemmin asutuilla seuduilla. Lisäksi 4G-yhteydet toimivat sujuvasti myös ympäri maailmaa. Kyseessä on pitkä askel Xiaomille, sillä Mi MIX 2 on yhtiön ensimmäinen puhelin, joka tukee näin laajasti 4G LTE -taajuusalueita.

Xiaomi Mi MIX 2:sta löytyy tuttuun tyyliin myös sormenjälkilukija, joka on sijoitettu laitteen takaosaan kameran alapuolelle. Sormenjälkilukija on hieman muuta keraamipintaa syvempänä, jotta se olisi helppo erottaa. Yleisellä tasolla sormenjälkilukija on todella nopea ja varma. Testijakson aikana lukija toimi tuttuun Xiaomi-tyyliin, eli täysin ilman ongelmia.

Kamerat

Xiaomi Mi MIX 2

Xiaomi Mi MIX 2:n kamera on kirjaimellisesti kuorrutettu kullalla, sillä kameran ympärillä on 18 karaatin kultarengas. Vaikka kamera on kullattu, niin se ei millään mittapuulla kerro, että kamera kykenisi taltioimaan yhtä kultaisia (lue: erinomaisia) kuvia. Puhelimessa on 12 megapikselin (Sony IMX368 / 1,25 um, f/2.0) pääkamera, jonka kaverina on kaksisävyinen kaksois-LED-salama. Kamerassa on lisäksi 4-akselinen optinen kuvanvakain, joka takaa varsinkin videoissa hyvän vakautuksen. Yleisellä tasolla puhelimen kamera on kykeneväinen, vaikka ei missään tapauksessa markkinoiden kerkeä. 

Puhelimen etukamera löytyy samasta paikasta kuin edeltäjässäkin, eli oikeasta alakulmasta. Etukamera on suuruudeltaan 5 megapikseliä, eli varsin perustasoa. Etukameralla saa taltioitua hyviä kuvia hyvässä valaistuksessa, mutta hämärässä kuvat eivät ole kovin erikoisia.

Yhteenveto

Xiaomi Mi MIX 2 näyttää tyylikkäältä, se on laadukas ja varusteltu lippulaivapuhelimen ominaisuuksilla. Henkilökohtaisesti tykästyin puhelimessa näyttöön, joka näyttää edelleen uskomattomalta. Olen vakuuttunut myös Mi MIX 2:n keraamisesta takapinnasta, joka ei kerää ollenkaan naarmuja. Mielestäni Xiaomi on onnistunut tekemään puhelimesta houkuttelevan, vaikka kyseessä ei ole täydellinen laite. Viime vuoden Mi MIX -puhelimeen verrattuna Xiaomi on ottanut mielestäni joitakin askelia taaksepäin. Esimerkiksi näyttöä kiertävät reunat ovat suurentuneet ja puhelimen kokonaisuus ei enää pääse edeltäjänsä tavoin tuottamaan suurta wow-efektiä. Siinä missä viime vuonna Mi MIX oli kurkistus tulevaisuuteen, Mi MIX 2 ottaa askeleen taaksepäin. Mielestäni se ei kuitenkaan ole ongelma, sillä nyt toisen sukupolven puhelimessa on tehty muutoksia, jotka ovat käyttäjälle tarpeellisia.

Xiaomi Mi MIX 2 on luonnollinen seuraaja viime vuoden Mi MIX -puhelimelle. Kyseessä on huippupuhelin, josta löytyy tehoja, laadukas toteutus sekä tyylikäs näyttö. Mi MIX 2:n heikkouksiksi voidaan luetella 3,5 mm kuulokeliittimen puute sekä kameroiden heikkous ja varsinkin etukameran sijainti. Lisäksi puhelin ei ole vedenkestävä.

Kokonaisarvosana: 8,3 / 10

Xiaomi Mi MIX 2 verkkokaupassamme

Suomimobiilin koko arvostelu