Läppärit ja niiden markkinat ovat kokeneet maailmalla ravistuksia, kun Xiaomi esitteli puolitoista vuotta sitten Xiaomi Mi Notebook Air:n haastamaan Applen MacBook Air:n. Vastaanotto oli positiivinen ja vahvisti Xiaomin uskoa lähteä kilpailemaan läppärien parissa. Viime syksynä markkinoille on kuitenkin todella tultu rytinällä: Xiaomi julkisti Mi Notebook Air:sta parannellun version, mutta todellinen ässä Xiaomin hihassa oli Mi Notebook Pro. Xiaomi Mi Notebook Pro -läppäri on suora kilpailija Apple MacBook Pro:lle niin muotoilun kuin suorituskyvyn osalta.

Molemmissa Xiaomin läppäreissä on myös sormenjälkitunnistus touchpadissa, joten erillistä salasanaa ei tarvita. Ne voi myös yhdistää Mi Band 2 -älykelloon ja myös sillä voi sisäänkirjautua ilman salasanaa.

Mi-läppäreiden merkittävin ero Applen vastaaviin verrattuna on kuitenkin hinta. Omenalogolla koristellun vehkeen hankkiessasi lompakkosi nimittäin kevenee muutamilla satasilla enemmän. Jos ei välitä logosta, vaan itse ominaisuuksista verrattuna hintaan, Xiaomin kannettavat tietokoneet ovat kannattava hankinta!

Xiaomi Mi Notebook Pro – Verrattavissa kannettavaan pelitietokoneeseen

Pro-kannettava tietokone7

Xiaomi Mi Notebook Pro:n laitteisto on suunniteltu ihmisille, jotka vaativat kannettavalta tietokoneeltaan suorituskykyä. Tällä läppärillä ei editointiohjelmat tai muut raskaat softat kangertele. Kyseessä on siis aikalailla täydellinen työkone raskaiden ohjelmien käyttäjälle, mutta tämä läppäri käy työasioiden lisäksi myös mahtavasti pelaamiseen!

Mi Notebook Pro:sta on kolme eri mallia, joiden erot ovat prosessorissa ja keskusmuistin määrässä.

Parhaat työkalut harvoin painivat höyhensarjassa

Pro-kannettava tietokone3

Kaikki kolme mallia ovat kooltaan 360,7 x 243,6mm. Ohuimmasta kohdasta laite on 10 millimetriä ja paksuimmastakin ainoastaan 18mm. Painoa tehomyllyillä on hitusen alle 2 kiloa, mutta sepä juontaakin juurensa pitkälti ärhäkästä laitteistosta. Koko on tarjonnut myös mahdollisuuden suuriin näppäimiin, joissa on todella nopea vasteaika. Myös touchpad on isokokoinen.

Vaikka toisin kuin Air-mallia, Pro:ta ei ihan voi käsissään pyöritellä, nämä kaksi mallia onkin tehty palvelemaan eri tarpeita. Pro ehdottomasti täyttää ne odotukset, joita sille asetetaan.

Yksinkertainen on kaunista

Pro-kannettava tietokone2

Xiaomin kannettavan tietokoneen suunnittelijat ovat todennäköisesti ajatelleet, että yksinkertainen on kaunista. Laitteessa ei ulkopuolella ole Xiaomin logoa, vaan se sijaitsee sisäpuolella näytön alla. Logo on kuitenkin tarra, jonka voi halutessaan ottaa pois, jos ei halua näyttöönsä visuaalisia häiriötekijöitä. Tummanharmaa metallinhohtoinen alumiinirunko on kaunis ja yksinkertainen.

Näyttö ja äänentoisto

Pro-kannettava tietokone

Xiaomi Mi Notebook Pro:n jokaisessa versiossa on kookas 15,6 tuuman Gorilla-lasilla suojattu IPS-näyttö, joka välittää kuvaa silmille Full HD -resoluutiolla.

Audiolaitteisto on Mi Notebook Pro:ssa Dolby Atmos -äänijärjestelmää hyödyntävät Harman Kardon Infity -kaiuttimet.

Suorituskyky kuin pöytäkoneella

Pro-kannettava tietokone4

Kannettavaksi tietokoneeksi Mi Notebook Pro on todella tehokas. TechRadar penkitti Pro:n edullisimman i5-mallin, ja nämä lainaukset näytönohjaimesta sekä itse läppäristä kertovat siitä lähes kaiken olennaisen:

This laptop performed more like a Core i7 than a Core i5-powered model, especially on heavily-threaded applications like Cinebench where the extra grunt of the Nvidia discrete GPU came in handy. The Mi Notebook Pro achieved a staggering 89.44 fps on that benchmark, an almost unheard-of score for a non-workstation device

…The Xiaomi Mi Notebook Pro is a great laptop – an outstanding piece of technology, in fact.

Laitteisto on kansainvälisesti huippua rautaa, sillä prosessorit ovat Intelin KabyLake-sukupolvea, 2GB muistilla varustetut erilliset näytönohjaimet yllämainitusti Nvidialta ja SSD-kovalevyt Samsungilta. Keskusmuistia mallista riippuen on 8GB tai 16GB, joten eipä ohjelmistojen pyörittely jää siitäkään kiinni. 

Xiaomi Mi Notebook Pro:ssa on 61 wattitunnin pitkäkestoinen akku, joka ei jätä pulaan pidemmänkään kahvilassa suoritetun photari-session aikana.

Lue lisää Xiaomi Mi Notebook Pro 15,6″ -kannettavasta tietokoneesta e-ville.comissa

 

Xiaomi Mi Notebook Air – Kevyt ja kompakti vaativaan käyttöön

Air -kannettava tietokone6

Vaikka niin Pro- kuin Air-läppärien kohdalla on panostettu suorityskykyyn, on Xiaomi Mi Notebook Air:ssa tavoiteltu myös käytännöllisyyttä, helppoutta ja liikuteltavuutta. Air-mallista on saatavilla kaksi eri kokovaihtoehtoa eli 12,5 tuuman ja 13,3 tuuman näytöllä varustetut versiot, mikä antaa mahdollisuuden valita omia tarpeita paremmin vastaavan mallin. 

Kannettava tietokone isolla K:lla, pienellä koolla

Air -kannettava tietokone1

Isompi eli 13,3 tuumainen versio painaa vain 1,28 kilogrammaa ja se on kooltaan hieman A4-paperiarkkia suurempi (309 x 211 mm) sekä paksuudeltaan vain 1,48 millimetriä! 12,5 tuumainen malli on melkein Sunnuntai-Hesarin kevyinen, sillä se painaa vain 1,07 kiloa! Kokokin on varsin kompakti, sillä se on ainoastaan 12,8mm paksu ja vie pöydän pinta-alaa 292 x 202 mm verran.

Minimalistinen design

Air -kannettava tietokone2

Kuten Mi Notebook Pro:ssa, ovat Xiaomin muotoilijat arvostaneet Air-mallin kohdalla yksinkertaisuutta. Täysin metallinen, väritykseltään joko kullan- tai hopeanhohtoinen runko on kaikessa vaatimattomuudessaan tyylikäs ja siinä on kaltaisiaan hieman terävämmät kulmat. Näppäimistö täyttää suurimman osan pinta-alasta, joten näppäimet kelpaavat vähän paksummillekin sormille.

Air noudattaa Pro:n kanssa samaa linjaa myös brändin esilletuonnin kanssa eli ulkoista merkkiä ei laitteessa ole, ja sisäpuolella merkki on tarrana, jonka voi halutessaan ottaa pois.

Näyttö ja äänentoisto

Air -kannettava tietokone3

Kuten todettua, laitetta on saatavilla sekä 13,3″ ja 12,5″ näytöllä. Molemmissa Mi Notebook Air-malleissa on luonnollisesti Full HD -näyttö (1920x1080p). Läppäriltä voi myös pyörittää kahta ulkoista näyttöä 4K-laadulla. Näytöllä on 5,59mm paksu reunaton suojapinnoite, joka myös vähentää heijastusta. Ei siis haittaa, vaikka auringonvalo vähän ikkunasta kajastaisikin. Safiirisuojalla pinnoitettu IPS-näyttö näyttää kuvan terävänä, värit kirkkaina ja antaa laajan katselukulman.

Kaiuttimet tottelevat Dolby Audio Premium Surround System -teknologiaa ja itse kajarit ovat itävaltalaisen AKG Acoustics:n valmistamia.

Suorituskyky säilyy hyvänä kevyestä ja kompaktista koosta huolimatta

Air -kannettava tietokone4

Xiaomi luottaa molemmissa malleissaan huippurautaan, sillä Pro:n tapaan Air:ssa on laadukkaat Nvidia GeForce-näytönohjaimet, Intelin prosessorit sekä maailman kärkituloksia keränneet Samsungin SSD-kovalevyt (lähde: TechRadarin toteuttamat Xiaomi Mi Notebook Air 13,3″-mallin suorituskykymittaukset).

TechRadarin jutusta poiketen e-ville tarjoaa laitteelle vuoden takuun, eikä laitetta tarvitse postittaa Kiinaan, mikäli laitteesta jotain vikaa ilmenisi.

Lue lisää Xiaomi Mi Notebook Air 13,3″ -kannettavasta tietokoneesta e-ville.comissa

Lue lisää Xiaomi Mi Notebook Air 12,5″ -kannettavasta tietokoneesta e-ville.comissa

Yhteenveto

Xiaomi Mi Notebook Pro-Air -kannettava tietokone

Xiaomi Mi Notebook Pro:ssa on hauista ja kykyä suoriutua raskaimmistakin tehtävistä. Loistava värkki niille ihmisille, jotka haluavat tietokoneeltaan liikkuvuutta, mutta kuitenkin tehoja niin vapaa-ajan kuin työnkin merkeissä.

Xiaomi Mi Notebook Air on designiltaan minimalistinen taideteos, joka on järkevästi hyödynnetyn kompaktin kokonsa ja kevyen painonsa vuoksi helppo kuljettaa mukana. 

Huomionarvoisia kehityskohteita Xiaomin kannettavissa tietokoneissa on kaksi. Tehokkaat värkit vaativat myös tehokkaan tuuletuksen ja kuormituksessa molemmat saattavat olla hieman meluisia. Erityisesti Pro-mallin jännittäessä hauistaan, ei kahden tuulettimen äänenvoimakkuus ole ninjan hiipimistä.

Toinen puute Xiaomin läppäreissä on esiasennettu kiinalainen versio Windows 10:stä. Ainakin toistaiseksi tällä päivämäärällä (18.1.2018) täytyy suomen- tai englanninkielinen Windows 10 asentaa itse. Tässä kohti e-ville pyrkii kuitenkin apuun tekemällä ohjeen Windows 10:n asennuksesta, jos homma ei ole entuudestaan tuttua. Asennus on yksinkertainen, vaikka ensimmäisellä kerralla se saattaakin olla uutta ja ihmeellistä.

Alta löydät linkit Xiaomin kannettaviin tietokoneisiin e-ville.comin verkkokaupasta, josta voit tarkistaa tarkemmat speksit ja ajankohtaisen hinnan. Huomaathan myös mahdollisuuden ostaa kannettava tietokone osamaksulla.

Xiaomi Mi Notebook Pro 15,6″ -kannettava tietokone

Xiaomi Mi Notebook Air 13,3″ -kannettava tietokone

Xiaomi Mi Notebook Air 12,5″ -kannettava tietokone

Lue myös: Xiaomin tietokoneet ryminällä markkinoille – Testissä Mi Notebook Pro 15.6”