Verkkokauppa e-ville.com täyttää 1.9.2015 kahdeksan vuotta. Tässä blogikirjoituksessa kerrataan kuluneita vuosia ja katsotaan niin e-ville.comin, kuin suomalaisen verkkokaupankin tulevaisuuteen.
Lähdit siis vaihto-opiskelijaksi Hongkongiin? Mitä oikein tapahtui?
Lähdin tosiaan vaihto-opiskelijaksi Kiinalle kuuluvaan Hongkongiin liki 10 vuotta sitten, tammikuussa 2006. Olin opiskellut Mikkelin Ammattikorkeakoulun tradenomilinjalla (BBA) liiketaloutta, markkinointia, sekä kansainvälistä kauppaa, kun tutkintoon pakollisena osana kuulunut vaihto-opiskelu tuli ajankohtaiseksi. Alunperin minun piti lähteä vaihtariksi Saksaan, mutta siellä lukukausi alkoikin suomalaisittain hankalasti maaliskuussa, kun taas edellinen lukukausi Mikkelissä päättyi jo joulukuussa. Kiinan vuosikymmeniä jatkunut talouskasvu kiinnosti bisnesopiskelijana ja viimeisen niitin päätökselle teki valokuva Hongkongin upeasta kaupunkisiluetistä. Päätös oli siinä: suunnaksi Hongkong!
Vaihto-opiskelun jälkeen olin 4-5 kuukautta työharjoittelussa saksalaisen tavarataloketjun KarstadtQuellen hankintatoimistossa. Samoihin aikoihin olin alkanut myydä Hongkongin elektroniikkakaupoista löytämiäni tuotteita Suomen Huuto.netissä. Se alkoi siitä, kun olin ostanut 8 euroa maksavan tavattoman hyvälaatuisen nettikameran paikallisesta liikkeestä. Se meni huutonetissä kaupaksi 24 eurolla. Pian ostin samasta kaupasta 10 kpl noita nettikameroita lisää. Sain ne nyt paljousalennuksella 7 euron kappalehintaan. Myin nekin 24 eurolla eteenpäin. Sitten ostin MP3-soittimen, mikä meni kaupaksi ja näin homma laajeni.
Mikä on e-ville.com? Miksi perustit e-villen verkkokaupan?
Pian huuto.net -kaupustelun alettua työharjoitteluni päättyi ja tuli aika miettiä seuraavia siirtoja. Silloin nettikameroita ja MP3-soittimia meni kaupaksi jo satoja kappaleita kuukaudessa. Mietin, että nyt kannattaa jäädä Hongkongiin. 23-vuotiaana perheettömänä kaverina tämä kortti täytyi katsoa. Yrittäjyydestä olin haaveillut pienestä pitäen ja tässä nyt ainakin tavara tuntui menevän kaupaksi, sain vuokrat maksettua ja ostettua itselleni ruokaa. Tuli ajankohtaiseksi perustaa oma yritys ja alkaa miettiä liiketoimintaa ammattimaisemmin.
”Laita nimeksi vaikka e-ville, ja ole kuin vanhanajan palveleva kyläkauppias”, enoni Matti Lassila valmensi.
Ensiksi piti keksiä yritykselle / verkkokaupalle nimi. Ensimmäinen ajatus nimeksi oli erään kirjan sankari ja kirjoittaja Melba. Se on sana, mikä kuulostaa kivalta ja tuntuu mukavalta suussa sitä äännettäessä. Etelä-Suomessa sitä käytettiin 80-90 -luvulla kavereiden kanssa slangisanana myös makeisille. Mainostoimisto Pilotin perustanut ja mainosalalla pitkään toiminut enoni, Matti Lassila kuitenkin neuvoi minua asiassa. Soittelin hänen kanssaan pitkän Skype-puhelun ja hän tiivisti enemmän markkinointiasiaa yhteen keskusteluun, kuin olin likimain koko ammattikorkeakouluaikanani oppinut. Hän valmensi minua ja neuvoi pitämään homman persoonallisena, helposti miellettävänä ja muistettavana. ”Ole asiakkaille tuttavallinen ja heidän luottokaveri siellä kaukomailla. Kuin ’meidän oma mies’ kaukana Kiinassa, joka pitää meidän puolia ja etsii tuotteita sieltä omalle porukalle kaverihinnoilla”, hän opasti. ”Laita nimeksi vaikka e-ville, ja ole kuin vanhanajan palveleva kyläkauppias”, enoni valmensi.
Silloin hiukan harmittikin, kun en itse keksinyt parempaa. Tuo tuntui kaikilta osin oikealta. Juuri näin sen pitää mennä.
Asiakkaiden ja muun lähipiirin kanssa onkin pyritty alusta asti pitämään mahdollisimman mutkattomat välit. Olla sellainen kauppa, missä haluaisi itsekin asioida. Olla sellainen työnantaja, minkälaisessa firmassa olisi itselläkin kiva olla töissä.
E-villen tulee olla sellainen työnantaja, minkälaisessa firmassa olisi itselläkin kiva olla töissä.
Ville kun tarkoittaa kylää tai kaupunkia, on tämä kaupunkiajatus meidän missiossammekin. Haluamme tarjota sellaisia tuotteita verkkokaupassa, mitä voisi kuvitella löytävänsä pienestä kaupungista. Meiltä löytyy kamerakauppa, autotarvikekauppa, tietokonetarvikekauppa, sisustusliike, harrastusvälineputiikki, lelukauppa, lamppukauppa jne. Toki työsarkaa on tässä vielä kovasti, mutta mennään eteenpäin niin nopeasti, kuin pystytään.
Ville tarkoittaa kaupunkia tai kylää. E-ville on kuin e-kaupunki.
Miten e-villellä on mennyt? Mikä on sujunut hyvin, huonosti ja mikä on yllättänyt?
Ensimmäisten vuosien ajan vauhti oli ehkä vähän liiankin kova. Kokemusta ei juurikaan ollut, mutta itseluottamusta sitäkin enemmän. Yritimme laajentaa toimintaa liian monella sektorilla yhtäaikaa. Meillä oli saksan-, espanjan-, englannin- ja ruotsinkieltä äidinkielenään puhuvia henkilöitä töissä ja parhaimmillaan 4 omaa verkkokauppakoodaria porukassa. Markkinointiin, tuotekuvausten kääntämiseen ym. kehitystyöhön panostettiin hurjasti. Myynti ei kuitenkaan kasvanut odotetusti vaan oikeastaan pysyi paikoillaan. Uudet markkinat eivät avautuneet, eikä firma mennyt eteenpäin.
Uudet markkinat eivät avautuneet, eikä firma mennyt eteenpäin.
Viimeisen vuoden parin aikana on otettu suunnitelmallisempi ote hommiin ja alettu mittaamaan käytännössä kaikkea mihin käytämme aikaa ja / tai rahaa. Vain niihin asioihin on sitten panostettu, mitkä on mitattu toimiviksi ja tuottaviksi. Yksi näistä on ollut uusien tuotteiden lisääminen ja kategorioiden kunnostaminen. Tällä hetkellä tiimissämme on 6 suomalaista tuotepäällikköä, ketkä joko muun toiminnan ohessa, tai päätoimisesti etsivät uusia tuotteiva verkkokauppaamme. Antti, Lasse, Opri, Tuomo, Julia ja Arttu ovat tehneet tällä saralla älyttömän hyvää työtä. Sen on moni lukijakin varmasti huomannut seuraamalla verkkokauppamme uutuustuotteita, tätä blogia, facebookia ja uutiskirjettä. Uusia mahdollisuuksia tähän on avannut myöskin vajaan vuoden ajan toiminut Mäntsälän varasto. Sinne lähetetään nyt säännöllisesti merikonteissa isompia tuotteita edullisesti ja toimitetaan sieltä käsin Postin ja Matkahuollon toimitustapoja käyttäen.
Antti, Lasse, Opri, Tuomo, Julia ja Arttu ovat tehneet uusien tuotteiden saralla älyttömän hyvää työtä.
Yllättävintä on ollut ehkä kiinalaisten älypuhelimien, tablettien ja sähkökäyttöisten fillareiden / Segway -tyyppisten kulkupelien, ja GoPro-tyyppisten action-kameroiden huisin korkea laatu, mutta halpa hinta. Kiinalaiset ovat olleet tosi nopeita oppimaan mistä esim. älypuhelinvalmistuksessa on kysymys. Näistä kiinan nousevista brandeistä Xiaomin johdolla tulee muuttamaan koko tuotemerkkikentän. Perinteiset merkit, kuten Philips, Samsung ja ym. tippuvat kelkasta tai joutuvat todella käärimään hihansa pysyäkseen matkassa. Toinen yllättävä ja todella nopeasti tapahtunut kehitys on ollut kiinalaisten verkkokauppojen nousu ja kansainvälistyminen. Kiinassa on lukuisia meikäläisittäin jättiläismäisiä kotimaisia verkkokauppoja tai kauppapaikkoja, jotka ovat joko avanneet kuluttajaverkkokauppansa tai valmistautuvat parhaillaan siihen. Kiinalaisia kansainvälistyviä, esim. taobao.com tai jd.com -kauppapaikkoja vastaan kilpaileminen onnistuu vain panostamalla laadukkaaseen, paikalliseen palveluun ja / tai kapeisiin toimintasektoreihin. Näiden edessä amazon.com ym. perinteisemmät kansainväliset verkkokaupatkin tulevat tutisemaan.
e-villen paikka luultavasti pysyy verkkokauppojen kartalla tulevaisuudessakin.
Luotettavuuden, hyvän asiakaspalvelun, ja asiantuntevien suomenkielisten tuote-esittelujen lisäksi e-ville pyrkii mm. virittämään logistiikan huippunopeaksi esim. tiiviillä yhteistyöllä Matkahuollon ja kansainvälisten kuriiriyhtiöiden kuten DHL:n kanssa Suomessa. Näin pystymme palvelemaan niitäkin asiakkaita paremmin, jotka voivat maksaa tuotteesta muutaman euron enemmän, kunhan toimitus vaan on nopea. Näin e-villen paikka luultavasti pysyy verkkokauppojen kartalla tulevaisuudessakin.
Mitä varastointi- ja postituspalvelulle tai Kiinan hankinta- / ostopalvelulle kuuluu?
Meillä on tosiaan ollut vuosien aikana monenlaisia virityksiä ja projekteja. Jotkut niistä on tosiaan pistetty pausella, mutta toiset ovat edelleen hengissä. Tuotamme esim. varastointi- ja postituspalveluja Kiinassa parille kansainväliselle suomalaisyritykselle. Samoin B2B-hankintatoimi voi hyvin. Vaikka moni yrittäjä osaakin etsiä netin kauppapaikoilta kiinalaisia tehtaita on yhteydenpito varsin työlästä. Kieli- ja kulttuurimuurit tulevat viimeistään siinä vaiheessa vastaan, kun ensimmäiset ongelmat kohdataan. Nuori englantia opiskellut treidaaja-agentti ei välttämättä olekaan niin halukas ymmärtämään asiakkaan ongelmia, kun kauppa on ohi ja rahat on vaihtanut omistajaa. Tässä suomalaiskiinalainen paikan päällä sijaitseva luotettava toimisto voi olla suureksi avuksi.
Dropshipping-hommassa näiden muiden B2B-hankkeiden ohella nähdään tällä hetkellä paljon mahdollisuuksia. Nyt kun meillä on paikallinen varasto myös Mäntsälässä, toivotetaan e-villeen tervetulleeksi myös muiden maahantuojien tuotteita myyntiin. Samaan aikaan e-villen tuotteita on mahdollista saattaa muiden verkkokauppojen valikoimiin. Näin kukin, etenkin pienyrittäjä ei joudu ottaa riskiä omista varastoista ja toisaalta saa omat varastonsa tehokkaammin internettiin verkkoshoppailijoiden selattavaksi.
e-villen verkkokauppaan otetaan jatkossa myös muiden kauppiaiden ja maahantuojien tuotteita myyntiin. Omia tuotteita tarjotaan myös muille.
Missä näet e-villen 3 tai 10 vuoden kuluttua?
Uskon, että verkkokaupassa, kuten muussakin kaupassa isot tulevat voittamaan kisan. Isot pystyvät ostamaan tuotteensa halvemmalla ja saamaan esim. rahtikulut painettua volumen myötä alhaisemmaksi. Kustannukset per käsitelty tilaus ym. ratkaisevat. E-ville tulee pärjäämään tässä kisassa aika hyvin, koska osaamme kiinalaisten työntekijöidemme paikallistuntemuksen ansiosta ostaa halvalla Kiinalaisilta tehtailta ja tukkureilta. Panostamme myöskin mielestäni nykyisin oikeisiin asioihin, eli laadukkaisiin tuotekuvauksiin ja muutenkin asiakaskeskeiseen, sekä ystävälliseen ja reiluun palveluun. Muuttuva kilpailu täytyy kuitenkin ottaa huomioon. Kasvamme Suomessa seuraavat vuodet tutuilla keinoilla, eli esim. valikoimaa laajentamalla. Toivottavasti ensi vuonna saamme jo perus kodinelektroniikkakategoriat, televisiot, kotiteatterit, tietokoneet, printterit, autotuotteet, harrastusvälineet ym. suomivarastoon sekä nykyisiin kategorioihin reilusti täydennystä.
e-villen kilpailuetuna on Kiinan paikallistuntemus ja sitä myötä tehokas ostotoimi, sekä laadukkaat tuote-esittelyt ja reilu suomalainen asiakaspalvelu verkkokaupassa.
Parin vuoden sisällä e-villellä on toivottavasti muutama vahva kumppani, kenen valikoiman ja mahdollisen jakeluverkoston voimin päästään viemään bisnes ihan uudelle tasolle. Ehkä kansainvälisemmäksikin toimijaksi. Tässä hässäkässä pitää nyt kuitenkin muistaa pitää jalat maassa ja asiakkaat, sekä muu lähipiiri koko homman keskiössä. Asiakkaisiin, työntekijöihin ja heidän tyytyväisyyteen ja toiveiden toteuttamiseen tämä koko homma kuitenkin perustuu, kuten enoni reilu 8 vuotta sitten neuvoi.
Lue myös:
– Ville Majasen synttärihaastattelu e-villen 5-vuotissyntymäpäivänä – Katso kuvat!
– Lyhyt katsaus tapahtumiin vuosien ajalta, e-villen ”historian” kohokohdat – Katso kuvat!
– Mitä tapahtui e-villen avajaispäivänä vuonna 2007? – Ville muistelee – Katso kuvat!
Ville Majanen
t: @villemajanen ja @evillecom
ig: @villemajanen ja @evillecom
PS. uudet alennuskoodit päivitetty – katso tarjoukset!
PPS. selaa myös muita kirjoittamiani blogi-kirjoituksia, jätä kommentti alle tai ota yhteyttä [email protected]
6 Comments
Vastaa Peruuta vastaus
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Paljon on kyllä vettä virrannut siitä kun itse ensimmäisten asiakkaiden joukossa huuto.netistä ihmeissäni katselin että miten tuotteita voikin myydä näin halvalla mitkä olivat suomikaupoissa puolet kalliimpia 🙂 Onnea ja valoisaa tulevaisuutta yrityksellesi
Kiitos että olette tuoneet nämä edulliset tuotteet, sieltä kaukaa edullisesti ja vaivattomasti meidän ostajien saataVILLE !!!
Hyvä tsemppiä 😉
Olipa hieno juttu, kiva kun jaoit omia tuntemuksiasi, lisää vain luottamustani e-villeä kohtaan. Tsemppiä vaan jatkoon :-). t. simppa
Hieno tarina. Toivotan onnea ja menestystä ja tietenkin jatkuvuutta
Fatbike tilattu, kerrotaan sitten kun tulee onko hyvä