Lähetimme innokkaalle tuotetestaajallemme Jaakko Matikaiselle 29″ fatbike X-Treme -polkupyörän, koska hän joutui polvileikkaukseen ja lääkärin mukaan parasta liikuntaa jalan kuntoon saamiseen olisi pyöräily. Ilman kokemusta fatbikeista, Jaakko innostui pyörästä ja lähti kuntouttamaan polveaan. Lisäpuskijana pyöräilyyn toimi sosiaaliseen mediaan laittama haaste, jossa Jaakko lupautui polkemaan kilometrejä tykkäyksien ja jakojen verran. Tästä sitten alkaakin blogijatkumo, joissa Jaakko käy läpi polvensa kehittymistä ja fatbikea sekä lisävarusteita.

Kuntopyörä vs. Fatbike
Urakka alkoi kuntopyörällä olohuoneessa, mutta nyt X-TREME fatbike tuli ja vei kuntopyörän tontin.

Polkemisen Jaakko aloitti vuoden vaihteessa sisätiloissa, kun pakkaset paukkuivat ja vanha maastopyörän romu ei enää ollut luotettavassa kunnossa. Nyt alle saatiin kuitenkin kunnon peli ja kuntopyörä jatkaa työtään vaatteiden ripustajana.

Leikkaus oli marraskuun 2018 alussa ja loppuvuoteen mennessä olin polkenut kuntopyörällä jo parisataa kilometriä. Vuoden vaihteessa laitoin sosiaalisen median puolelle haasteen ja lupauduin polkemaan vuoden aikana tykkäysten ja jakojen verran. Kilometrejä tuli taitettavaksi 2714.

Jakakaa Facessa
Pari minuuttia postauksen jälkeen rupesi Jaakkoa kaduttamaan, koska jakoja ja tykkäyksiä tuli paljon ympäri erilaisia sosiaalisen median kanavia. No nyt ei auta ininät, vaan pitää polkea!

Mukana e-ville.com & Olutpolkijat + omat blogit

Jaakko aloitti pyöräilyurakkansa kuntopyörällä ja saldona on 305 kilometriä. Olutpolkijat lähtivät mukaan antamalla vinkkejä haasteeseen ja e-ville.com, sillä toimimme X-Treme -polkupyörien virallisena maahantuojana. Tutustu fatbike valikoimaamme ja löydä itsellesi hyvä ja edullinen fatbike.

Jutut tullaan julkaistiin kokonaisuudessaan JaskanKaljat.fi & JaskanTestit.fi -blogeissa.

Jaakko polkee ja e-ville tukee
Jaska polkee ja Olutpolkijat & e-ville.com tukee

Jaska on kerennyt polkea jo lähemmäs 600km, joista 100km on tullut fatbikella ja lisää kilometrejä tulee joka päivä. Alla ensifiiliksiä 29″ fatbike X-Treme:stä.

Fatbike X-TREME:n ensifiilikset ja hakureissu

Pyörää haettassa Jaakko huomasi, että pyörän laatikko onkin aika iso, joten pyörää ei kannata hakea millään mopoautolla. Tai kasaa pyörä paikanpäällä ja suorita sisäänajo jo kotimatkalla!

Autoni on Skoda Superb -farmari, eli yksi markkinoiden suurimpia takakontteja (633 litraa) ja oli aivan hilkulla, että mahtuiko pyörä sisään.

Helposti mahtui kyytiin! Olisi se muuten mahtunut, mutta lasten turvaistuimet olivat takapenkillä, eikä viitsinyt laittaa lapsia kävelemään.

Fatbike X-TREME:n kasaus

Pyörän kasaaminen oli helppoa ja tein siitä ohjeen teitä kaikkia muita varten. Sama kasausohje käy jokaisen X-TREME fatbiken kasaamiseen.

Lue lisää kasausohjeesta
Vaikka pahvilaatikko on saattanut ottaa osumaa matkalla, pyörä on kuitenkin suojattu hyvin ja tulee perille naarmuitta.

Tuollainen 80% valmiiksi kasattu fatbike löytyi laatikosta. Kasaamiseen meni noin 20 minuuttia. Helppoa, ainakin tekemäni ohjeiden avulla. Lue lisää blogista.

Ensityypit

Fatbike koeajettiin aurinkoisena talvipäivänä ja vaikka lunta oli hyvästi, ei 3″ leveät renkaat välittänyt muiden pyörien tekemistä urista, vaan jatkoi porskuttamistaan!

Tämä oli ensimmäinen kerta läskipyörän selässä ja olinkin heti kerralla myyty tämän loistavuuteen. Rakastuin siihen, kuinka se kulkee lumisella tiellä. Pyörä eteni lumessa kuin juna raiteillaan (ei mikään VR:n ripulijuna, vaan aivan oikea toimiva juna maailmalta).

Fatbikesta jäi mahtava fiilis, joten illalla sitten heitin uuden kolme kertaa pidemmän lenkin ja päivän saldoksi tuli 9 kilometriä. Fatbike käy siis talvella pyöräilemiseen erittäin hyvin, eikä tarvinnut edes nastarenkaita alle!

Fatbiken 3″ leveät renkaat purevat hyvin hankeen, eikä välitä mistään eteen tulevista esteistä.

Liukkautta ja tuulta

Kun fatbiken sisäänajo oli suoritettu, niin sitten pystyi ottamaan jo pidemmän reissun. Nyt on jo pieni haju, mitä tulevan pitää, kuinka pyörä käyttäytyy ja kuinka sitä pitää käsitellä, jotta kaikki menee hyvin. Pekka Pouta ei ollut Jaskan paras kaveri, vaan tänä päivänä tuuli paljon ja tiet olivat aivan jäässä. Pyörän koko ja 3″ leveät renkaat auttoivat Jaakkoa väkevästi eteenpäin ja jäälläkin liikuttiin hyvin.

Jarrutusmatkat luonnollisesti pitkiä, mutta meno jäällä vakaata, eikä tietoakaan kaatumisesta. Jäiset kapeampien pyörien rakentamat urat eivät tätä pyörää kiinnostanut, vaan niiden yli ratsastettiin ilman suurempia huomioita. Huomasin vaan sen, että tavallisella pyörällä niissä olisi vedetty lipat.

Kun on kyse 29″ Fatbikesta, ei puhuta enää mistään lasten pyörästä. Tämä pyörä on sopii helposti yli 195cm pitkille ja satulan säädettävyyden ansiosta myös lyhyemmillekin. Jaskalla on pituutta 187cm ja hänen ”pikkuveljellä” 191cm, joten pyörä kävisi hyvin molemmille.

Fatbike vs maastopyörä
29″ Fatbike vs. vanha maastopyörä

Vanha 26″x2.0″ renkailla varustettu maastopyörä näyttää ja myös tuntuu lelulta tämän ärjyn X-Treme fatbiken jälkeen, jossa on 29×3.0″ renkaat! Ei mitään saumoja normaalilla maastopyörällä fatbikea vastaan.

Pakkasen pauketta

Eilen oli ollut kelit plussalla ja seuraavana päivän sattuikin olemaan rapsakat -13 astetta. Läskipyörä oli kastunut kokonaan eilen, eli tänään fatbike on aivan jäässä. Mikä onkaan X-Treme fatbiken reaktio?

Meno hieman jäykähköä, mutta se johtui ainoastaan jäykästä kuljettajastaan.

Fatbiken isot levyjarrut oli jäässä, kuten kaikki muutkin osat, mutta pienellä jarruttelulla lähtivät toimimaan normaalisti. Kaikki pyörän osat kuitenkin toimivat normaalisti ja vaihteetkin vaihtuivat SHIMANON tyyliin erittäin liukkaasti.

3" rengas jäällä
3″ leveä maastorengas jäällä – Ei tunnu missään!

Loskakeli: Hyvin liikkuu & kastelee

Voihan maanantai. Jaska lähtee pirteänä töihin, mutta ennen kuin oli pihalla pääsyt edes pyöräkatokseen, meinasi jo olla ukko perseellään.

Siinä vähän mietin, että mitähän tästä oikein tulee. Tiet olivat kirjaimellisesti jäätävän liukkaat ja hiekoitus vajavaista. Suoraan sanottuna isoa miestä pelotti ajaa. Ongelmia ei kuitenkaan ollut, vaan isoilla 29” renkailla varustettu fatbike hoiteli homman kunnialla.

Pyörä kulkee missä tahansa
Ei ole sellaista estettä pihapiirissä, josta ei tällä selviäisi.

Positiivisesti jäi päivän ajeluista taas kerran mieleen se, että muiden pyörien uriin tämä 3″ leveillä renkailla varustettu X-Treme fatbike ei sortunut, vaan kirmasi tyylikkäästi yli! 5 kilometriä töihin ja vielä yhtenä kappaleena, eli sehän meni erittäin hyvin.

Päivän aikana sää oli hyvin lämmin ja aurinko teki aamuiselle liukkaalle jäälle tuhojaan. Kotimatka olikin sitten sohjossa ajamista. Olin kertaalleen jo perseeni kastellut ja sen jälkeen lokasuojan asentanut.

Vaikka fatbiken mukana tulee lokasuojat, niin tässä loskakelissä takalokasuojasta ei kuitenkaan ollut mitään hyötyä. Viiden kilometrin matkalla housut olivat aivan litimärät.

Lokasuojat
Lokasuojat suojaavat ihan jotenkin, mutta tällä kertaa kunnon loskakeli vei voiton.

Fatbiken lokasuojat eivät hoida hommaansa hyvin loskassa, mutta onneksi sen saa kokonaan pois ihan hetkessä ja ottaa loskakeleillä vaikka bussin töihin. Syynä saattaa olla, että lokasuojat ovat tehty 26×4.0″ Fatbiken renkaille. Ehkä pituus ei riitä 29″ renkaille?

Ensimmäinen yhteenveto

Näiden päivien aikana pääsin kokemaan lähes kaikki talviset olosuhteet ja fatbikesta ei ole löytynyt muuta moitteensijaa, kuin takalokasuojan kastelevuus. Tätä pitää kuitenkin tutkia lisää ja katsoa, että saisiko vielä paremmin säädettyä.

X-TREME fatbikella tuli ensimmäiset metrit ajettua 16.2.2019 ja sen jälkeen alle kuukauden aikana kilometrejä on tullut jo yli 100km. Pyörä toimii kuin unelma. Tästä on hyvä jatkaa urakkaa.

Mittari näyttää kuinka paljon fatbikella on ajettu
Yhtenä päivänä innostuin ja polkaisin 22km.

Jotta Jaakko tietää paljon kilometrejä tulee poljettua, laitoimme hänelle pyörän mukana INBIKE langattoman pyörämittarin. Kätevä lisävaruste. Lisävarusteista lisää tulevissa kirjoituksissa.

Mitä on tulossa?

Tarkoitus oli tehdä Jaskan blogien sekä e-villen blogin kanssa jatkumo 29″ X-Treme fatbike -maastopyörän testaamisesta jokaisena eri vuoden aikana. Testeissä on mukana myös lisävarusteita, mitä tarvitsee mihinkin aikaan vuodesta ja muita hyödyllisiä vinkkejä.

Samalla tulen myös testaamaan hyödyllisiä lisävarusteita, mitä voi tarvita pyöräilyssä.

JaskanTestit -blogi keskittyy itse läskipyörään, mutta JaskanKaljat -blogi tulee kirjoittamaan kerran kuussa pyöräilyyn sopivan palautumisjuoman, joka on blogin nimen mukaisesti olut.

Pulloteline on näyttävä ja pitää juoman paikoillaan.
Hiilikuituinen pulloteline käy hyvin fatbikeen.

Pitäähän fatbikessä olla kunnon lisävarusteet! Tämä Rockbros pyörän juomapulloteline sopii ainakin hyvin pyörään sekä erittäin herkullinen Fat Lizardin herkullinen Rib Tickled Rugby Lager -olut. Huom. Kyseessä on palautusjuoma, joten se nautittiin pyöräilyn jälkeen.”

Kaiken mainitun lisäksi polkupyöräseura Olutpolkijat tulevat kertomaan pyöräilyyn sopivan ajankohtaisen vinkin, jolla pyöräilystä saa enemmän iloa irti.

Eli luvassa on kolmen blogin voimin tuotettuna juttuja niin paljon kuin ketjua pyörässä riittää. Pysykää siis kanavalla.

Lähtisikö kaupunkipyörä tuosta hangesta liikkeelle? Ehkä jotenkin rimpuilemalla, mutta ei samalla tavalla kuin tämä fatbike!

Kirjoitus on osa Jaskan 2714km:n pyöräilyhaastetta ja tämä oli ensimmäinen pätkä! Jatkoa tulee ja kirjoituksen voit lukea kokonaisuudessaan JaskanTestit -blogista.

Katso monipuolinen valikoima fatbikejä

e-ville.com on X-Treme polkupyörien maahantuoja ja virallinen jälleenmyyjä. Löydät valikoimastamme runsaan määrän myös muita fatbikejä ja polkupyörävaihtoehtoja. Käy valitsemassa tarpeisiisi sopiva pyörä ja ota yhteyttä, mikäli iskee valinnanvaikeus! Lue myös arvostelut ja muiden asiakkaiden kokemukset pyöristä.