Olen ollut pitkään e-villen asiakkaana ja viimeiset kuukaudet olen ollut töissä e-villen Shenzhenin toimistolla. Muilta työntekijöiltä olen saanut kuulla jatkuvasti hehkutusta Xiaomin tuotteiden loistavasta laadusta. Olen härpätinfriikki, joten päätin ottaa testiin Xiaomi Mi4 android -puhelimen, jotta koen käytännössä pitävätkö huhupuheet paikkansa.

Laadun leima suorastaan hyppäsi silmilleni

Näin suomalaiselle tuntuu aluksi hieman oudolta, että Kiinassa Xiaomi on jo ohittanut älypuhelinmarkkinoilla kilpailevat valmistajat (lue tästä lisää Xiaomista). Johtava markkina-asema ei enää tuntunutkaan niin ihmeelliselta asialta, kun avasin Xiaomi Mi4 paketin ja otin puhelimen käteeni. Minulle tuli välittömästi Vau-efekti! Laadun leima suorastaan hyppäsi silmilleni. Muotoilu muistuttaa hyvin paljon iPhonea ja tukeva alumiinikehysrunko ja muutenkin viimeistelty jälki vakuutti. Kerta kaikkiaan tyylikäs puhelin.

Tyylikkäässä Xiaomi Mi4 älypuhelimessa on laadukas alumiinikehysrunko.

 

Koko testauksen ajan mielessä oli se, että tässä on puhelin josta on todella vaikea luopua testin jälkeen.

Kävin Hong Kongissa testaamassa puhelinta ja koko testauksen ajan mielessä oli se, että tässä on puhelin josta on todella vaikea luopua testin jälkeen. Käyttöliittymä (MIUI) on aika erilainen kuin Androidin standardi-käyttöliittymä ja paljon on lainattu Applen iOS:sta, joten siirtyminen käyttämään tätä puhelinta on iPhonen käyttäjälle todella helppoa. MIUI käyttöjärjestelmä pohjautuu Androidin 4.4-versioon.

Mi4 älypuhelimeen saat asennettua helposti Play Storen sovellukset

Puhelin ei välttämättä ole paras valinta ensimmäisen älypuhelimen ostajalle tai henkilölle, jolta ei löydy valmiuksia tai halua viritellä laitetta ”käyttökuntoon”. Googlen Play Storea ei ole puhelimessa esiasennettuna. Internetistä löytyvä Google Installer asennuspaketti mahdollistaa kaikkien Play Store-kaupassa saatavilla olevien ohjelmien lataamisen. Tämän jälkeen kaikki Play Storen ohjelmat ovat ladattavissa ja asennettavissa. Asennuksen jälkeen pitää vain valita Play Shop ja asentaa se ja tämän jälkeen homma pelittää.

Puhelin tukee vain kiinan- sekä englanninkieltä. Ohjelmiston voi kyllä halutessaan vaihtaa suomeksi, mutta se vaatii tarkkuutta vaikkakin toimenpide ei ole erityisen vaikea muutoin. Muistathan ottaa kaikki tarvittavat tiedot talteen kuten kuvat ja puhelinnumerot. Tästä voit ladata tiedostot ja tässä ohjeet englanniksi. Toimenpiteen suorittaminen on kyllä täysin omalla vastuulla ja asiakaspalvelustamme voit kysyä lisäneuvoa, mutta en suosittele kielenvaihtoa, jos et ole näppärä eletroniikan kanssa. Skandinäppäimistön sain toimimaan asentamalla Google Keyboard Sovelluksen.

Älypuhelimen hinta/laatusuhde erinomainen

Akun kesto on ollut ehkä suurin positiivinen yllätys. Puhelimen kameran- ja videonlaatu on poikkeuksellisen hyvä

Akun kesto on ollut ehkä suurin positiivinen yllätys, vihdoinkin kädessäni on älypuhelin, jonka akkua ei normaali puhelu-/WhatsApp-/Facebook- tai surffailukäyttö kuluta heti loppuun. Puhelimen kameran- ja videonlaatu on poikkeuksellisen hyvä ja verrattuna moneen muuhun puhelimeen, kuvien laatu hakee vertaistaan. Vasteaika kamerassa on huomattavasti parempi kuin esim. Samsung-puhelimissa.

Testasin Xiaomi Mi4 älypuhelimen huippuluokan kameraa Hong Kong:in sumuisessa kelissä ja se kyllä peittosi Samsung s3 kameran.
Xiaomi Mi4 älypuhelimen huippuluokan kameraa testattiin Hong Kong:in sumuisessa kelissä ja se kyllä peittosi Samsung s4 kameran.

Testin jälkeen tuntuikin varsin loogiselta, että Xiaomi on noussut 5-vuodessa älypuhelinten markkinajohtajaksi Kiinassa, ohi Samsungin. Mikäli harkitset iPhonen tai Samsungin lippulaivamallien hankintaa, unohda ne, koska saat todella tehokkaan ja tyylikkään puhelimen 200€ halvemmalla ja voit säästetyllä summalla ostaa vaikka etelänmatkan.

Yhteenvetona viisi tekijää missä mielestäni Xiaomi Mi4 on vähintääkin tasoissa Samsungin ja Applen kilpalevien tuotteiden kanssa:

1. Hinta

2. Akun kesto

3. Suoritusteho ja näyttö

4. Kameran ja videon laatu

5. Tyylikäs muotoilu

Tekniset tiedot:

GSM, GPRS, EDGE 850/900/1800/1900MHz
3G WCDMA : 850/900/1900/2100MHz
4G FDD-LTE 1800/2100MHz
Käyttöjärjestelmä: Android 4.4 KitKat, MIUI 5.0
Prosessori: Qualcomm Snapdragon 801 Quad Core 2.5GHz
Grafiikkapiiri: Adreno 330 578MHz
Näyttö: 5″ 1920×1080 IPS LCD 441ppi
RAM: 3GB (LPDDR3 933 MHz)
Sisäinen tallennustila: 16GB (eMMC 5.0)
Takakamera 13 Mpix, Sony Exmor RS
Etukamera: 8 Mpix, Sony Exmor R
Videokuvaus 4K Ultra HD
GPS, GLONASS, BeiDou, A-GPS
WiFi 802.11 b/g/n/ac, DLNA, Hotspot
Bluetooth 4.0
USB 2.0 OTG Host
FM radio
Barometri, gyroskooppi, kompassi, painovoima, etäisyys, IR ja valosensorit
Akku: 3000 mAh Li-ion
Nopean latauksen tuki, 60% ladattu 30 minuutissa
Valmiusaika: Jopa 280 tuntia
Micro-SIM
3.5mm kuulokeliitin
Micro USB 2.0 portti
Kielet: englanti, kiina
Mitat: 144 x 73.6 x 8.1mm, 145g

Takuu:
1 vuotta

Tästä klikkaamalla pääset tutustumaan tuotteeseen e-villen Suomi-varastolla: Xiaomi Mi4 421,95€ 

Ja tästä klikkaamaalla e-villen Kiina-varastolta: Xiaomi Mi4 379,95€ + ALV 

– Kent Juurikivi
[email protected]