Paras puhelin koiratutkan käyttöön lienee usean metsästäjän mielessä näin metsästyskauden alla. Käymme tässä oppaassa läpi koiratutkapuhelimen tärkeimmät ominaisuudet nostamme esiin muutaman suosituksen. Kerrataan sitä ennen muutama perusasia itse koiratutkan käytöstä.

Koiratutka on elektroninen seurantalaite, joka käyttää GPS-teknologiaa koiran sijainnin paikantamiseen. Yleisin koiratutkan käyttäjäryhmä on metsästäjät. Laitteen avulla he voivat paikallistaa koiransa sijainnin vaativassa maastossa ilman näköyhteyttä tai kuuloetäisyyttä. Seurantalaite kiinnitetään koiran kaulapantaan tai valjaisiin, jotta laite pysyy tukevasti paikallaan, eikä aiheuta epämukavuutta lemmikille. Koiratutkan ominaisuuksissa on toki mallikohtaisia eroja, mutta pääsääntöisesti koiratutkaa hyödynnetään seuraaviin asioihin:

  • Reaaliaikainen paikantaminen. Koiratutkan avulla voit seurata koiran liikkeitä ja reittiä kätevästi suoraan puhelimen karttanäkymässä.

  • Liikkuma-alueen rajoittaminen. Voit luoda virtuaalisen aidan koiran sijainnin ympärille. Saat ilmoituksen laitteeseesi mikäli koira ylittää asetetun rajan.

  • Ääniohjaus. Voit puhua ja antaa koirallesi ohjeita koiratutkan välityksellä.

  • Aktiivisuustietojen seuranta. Voit seurata mm. koirasi liikkumisnopeutta.

  • Reittihistorian tallentaminen. Voit tarkastella askelmäärää ja missä koirasi on tarkalleen liikkunut.
Seuraa koirasi liikkeitä reaaliajassa puhelimen näytöltä.

Koiratutkapuhelimen tärkeimmät ominaisuudet

Tottahan toki koiratutkaa varten tarvitaan myös vastaanottava laite. Koiran paikallistaminen, yhteydenpito jahtikavereihin ja kaatoilmoitusten teko hoituvat nykyään parhaiten rugged-puhelimen välityksellä. Se on sitä nykypäivää. Tästä pääsemme itse aiheeseen — Mikä on paras puhelin koiratutkan käyttöön ja mitä ominaisuuksia puhelimelta tulee odottaa.

1) Suuri akkukapasiteetti

Ensimmäinen ehdoton ominaisuus on puhelimen suuri akkukapasitetti, sillä paikannusjärjestelmät ja koiratutkat syövät merkittävän määrän puhelimen virtaa. Puhelimen hyytyminen kesken jahdin on tyypillinen ongelma. Selvitä siis ensin puhelimen akkukapasiteetti. mAh (milliampeeritunti) on mittayksikkö, joka kuvaa ’sähkövarastoa’ eli akun kapasiteettia. Mitä suurempi mAh-arvo, sitä enemmän energiaa akku voi varastoida puhelimeen.

Perinteisen puhelimen akkukapasiteetti on luokkaa 3,000-3,500mAh, joka riittää noi päivän aktiiviseen käyttöön. Toisesta ääripäästä löytyy puhelimia 20,000mAh+ akkukapasiteetilla. Niissä virtaa piisaa jopa viikoksi ilman erillistä lataamista. Usein niistä löytyy myös OTG-tuki, eli puhelinta voi hyödyntää varavirtalähteinä muille laitteille.

Maailman kestävin akku puhelimessa
Doogee V Max -puhelimessa on maailman suurin akkukapasiteetti (22,000mAh).

2) Monipuoliset paikannusjärjestelmät

Yleisin puhelimista löytyvä paikannusjärjestelmä on meille kaikille tuttu GPS. Mikäli haluat parantaa koiratutkan tarkkuutta erityisen haastavissa maasto- ja sääolosuhteissa, kannattaa harkita puhelinta neljällä paikannusjärjestelmällä (GPS, GLONASS, Galileo ja Beidou). Yksi järjestelmä voi kärsiä signaalien heikkenemisestä tiettyjen esteiden tai maaston takia. Yhdistämällä nämä neljä järjestelmää takaat mahdollisimman tarkan paikallistamisen, vaikka yksi järjestelmä kohtaisi vaikeuksia.

3) Kestävä rakenne

Koiran paikallistaminen loppuu lyhyeen, mikäli suojaamaton puhelin lipsahtaa käsistä kivikkoon tai joutuu kosteuden / pakkasen armoille. Tarkista puhelimen suojaluokitukset. IP68-luokitus takaa puhelimen veden- ja pölynkestävyyden sekä upotukset 1,5 metrin veteen vähintään 30 min ajaksi. IP69K-luokitus puolestaan suojaa puhelinta kovalta paineelta. MIL-STD-810G- tai MIL-STD-810H-luokitus takaa, että puhelimen runko kestää iskuja ja lämpötilan äärivaihteluita napajäätiköltä Saharan helteisiin. Näytön voi suojata vielä erikseen Corning Gorilla Glass -lasimateriaalilla, joka on suunniteltu suojaamaan näyttöjä kovilta iskuilta. Voit tutustua puhelinten suojaluokituksiin tarkemmin blogista ”P68, IP69K, MIL-STD-810G – Mitä nämä puhelinten kestävyysluokitukset tarkoittavat?”.

Kestävä puhelin koiratutkan kanssa käytettäväksi
Koiratutkapuhelimen tulee kestää kovat iskut ja veteen upottamisen.

4) Tarpeeksi tehoja

Karttapalvelut ja koiratutkan toiminnot, kuten reaaliaikainen GPS-seuranta vaativat riittävästi keskusmuistia (RAM) sulavaan käyttökokemukseen. Suositeltava RAM-muistin määrä on vähintään 4GB. Mikäli haluat pelata varman päälle, 8GB+ RAM pyörittää sulavasti raskaimmat sovellukset ja sateliittipaikannusjärjestelmät.

5) Riittävä näytön koko

Suuri näyttö mahdollistaa karttatietojen, tekstin ja maaston yksityiskohtien selkeämmän näkymän. Koiratutkan käyttöön suositeltava näytön koko on 6.0-6.5 tuumaa (tai suurempi). Toki, lopullinen päätös riippuu viimekädessä omista mieltymyksistäsi. Kannattaa myös huomioida, että liian suuri näyttö voi tehdä puhelimesta kömpelön käsitellä yhdellä kädellä.

Suositukset koiratutkapuhelimeksi

Listasimme sinulle muutaman pätevän suosituksen . Kaikki suositukset ovat iskun- ja vedenkestäviä rugged-puhelimia Android-käyttöjärjestelmällä. Niistä löytyy myös mm. neljä paikannusjärjestelmää sekä tuhti akkukapasiteetti. Löydä paras puhelin koiratutkan käyttöön!


Oukitel WP26

299,95

• 10 000 mAh akku

• 6,58″ IPS LCD -näyttö

• 8 GB RAM / 256 GB ROM

• 20 MP pimeänäkökamera


Ulefone Power Armor 18T

819,95

• 9600 mAh akku

• 6,58″ FHD+ / 120Hz -näyttö

• 12GB RAM / 256 GB ROM

• FLIR Lepton -lämpökamera


Doogee V Max

549,95

• 22000 mAh akku

• 6.58” FullHD+ Display näyttö

• 12 GB RAM / 256 GB ROM

• 108 MP Ultra HD kolmoiskamera


Herättikö mikään näistä malleista mielenkiintoa? Voit tutustua Suomen suurimpaan rugged-puhelinvalikoimaan e-ville.comin verkkokaupassa. Löydät suosituimmat ja viimeisimmät mallit maailman johtavilta rugged-puhelinten valmistajilta kuten Ulefone, Doogee, Oukitel ja Unihertz. Vertaa malleja, lue arvostelut ja löydä omaan käyttöösi sopivin puhelin metsästykseen (tai muuhun kovaan käyttöön).