Älypuhelinten monet kestävyysluokitukset syynissä

Älypuhelimilla on nykypäivänä monen moista erilaista luokitusta veden- pölyn- paineen- ja iskunkestävyyteen. Oletko ihmetellyt mitä esimerkiksi IP68 tarkoittaa puhelimen luokituksen yhteydessä? Entä IP69K? Entä tämä erikoinen kirjain- ja numeroyhdistelmä: MIL-STD-810G? Kun haussa on veden- ja iskunkestävä älypuhelin voi nämä monet eri luokitukset hämmentää. Tässä kirjoituksessa otetaan selkoa eri nykypäivän älypuhelinten luokitusten viidakkoon.

IP-luokitus

Parhaimmilla IP-luokituksilla varustetut puhelimet kuten Oukitel WP2 kestävät kaikenlaista hiekkaa ja pölyä

IP-luokitus on Euroopassa virallisesti käytetty luokitusjärjestelmä, joka mittaa laitteiden pöly- ja vesitiiviyttä. Luokitus on kaksiosainen lukema, josta ensimmäinen kertoo kuinka hyvin laite on suojattu vierailta esineiltä ja pölyltä, ja jälkimmäinen kuinka hyvin se on suojattu vedeltä. Lukemat menevät pölynsuojauksen osalta nollasta kuuteen ja veden osalta nollasta kahdeksaan. Tässä luokituksessa paras arvosana on siis IP68, joka tarkoittaa, että laite on täysin pölyn- ja vedenkestävä. IP-luokitus ei kerro kuitenkaan mitään laitteen iskunkestävyydestä. Tästä enemmän tuonnempana.

On myös olemassa harvinaisempi IP69K-luokitus joka IP68-luokituksen mukaisten vaatimusten lisäksi suojelee myös kovalla paineella tulevalta vedeltä ja vesihöyryltä. Nyrkkisääntönä mitä korkeammat numerot IP-luokituksessa, sen parempi suojaustaso. Alla vielä eritelty taulukko eri luokitustasoista:

1. numero Suojaustason kuvaus
0 Ei suojausta, usein käytetään myös merkkiä X (esim IPX8) pelkästään vedenkestävä
1 Suojaus suuria kappaleita, vähintään 50mm vastaan.
2 Suojaus enintään 12,5mm kokoisia kappaleita vastaan
3 Suojaus pieniä, enintään 2,5mm kokoisia kappaleita vastaan
4 Suojaus erittäin pieniä kappaleita vastaan, halkaisija 1 mm tai suurempi.
5 Kauttaaltaan pölysuojattu. Ei edellytä aivan täydellistä tiiveyttä, mutta haitallisia pölykertymiä ei saa syntyä.
6 Täydellinen pölytiiviys.

Toinen numero

2. numero Suojaustason kuvaus
0 Ei vedenkestävä. Käytetään myös X-merkkiä (IP6X).
1 Suojaus suoraan ylhäältä tippuvalta vedeltä.
2 Suojaus ylhäältä tai korkeintaan 15 asteen kulmassa tippuvalta vedeltä.
3 Suojaus korkeintaan 60 asteen kulmassa satavaa vettä vastaan.
4 Suojaus roiskuvalta vedeltä.
5 Suojaus joka suunnasta tulevalta vesisuihkulta.
6 Suojaus joka suunnasta tulevalta voimakkaalta vesisuihkulta.
7 Kestää hetkellisen upotuksen veteen
8 Kestää jatkuvan upotuksen veteen. Lisämerkintänä voi olla suurin sallittu asennussyvyys. Yleensä laite on täysin tiivis, mutta ei välttämättä, vaan vettä voi päästä laitteen sisälle niin, ettei se aiheuta haitallisia vaikutuksia.
9K Kestää suurella paineella läheltä ruiskutettua kuumaa vettä ja höyryä. (DIN 40050-9, ei kuulu varsinaiseen IP-luokitusjärjestelmään)

(Lähde Wikipedia)

Mikäli puhelimella on suojausluokitus, on se yleensä jokin korkeammista numeroyhdistelmistä. Alla vielä tarkempi erittely näistä yleisimmistä älypuhelinten koteloinnin suojausluokituksista.

Tyypillisimmät suojaustasot:

IP67

Laite on täysin pölytiivis ja kestää lisäksi hetkittäisen upotuksen veteen. Esimerkiksi iPhone X on IP67-luokiteltu ja se kestää valmistajan määrityksen mukaan upotuksen noin metrin syvyiseen veteen maksimissaan puolen tunnin ajaksi.

IP68

Laite on täysin pölytiivis ja kestää yli metrin syvyiseen veteen upottamisen yli tunnin ajaksi. Ylärajaa ei varsinaisesti ole.

Doogee on perinteinen vedenkestävien puhelinten valmistaja joka on jo pitkään valmistanut erilaisia IP68-luokiteltuja älypuhelimia – Kuvassa uusi Doogee S90

IP69K

IP69K on harvinaisempi luokitus, jossa vedenkestoa on laajennettu kattamaan myös paineella tulevan veden ja kuuman vesihöyryn. Jos hakusessa on laite jonka on kestettävä vettä joka tilanteessa on IP69K-luokitus se jonka haluat puhelimellasi olevan.

Ulefone Armor 3 on sekä IP68, että IP69K luokiteltu joten se kestää pölyä ja vettä viimeiseen asti

Iskunkestävyys

Kuten yllä käy ilmi, on veden- ja pölynkestävyydelle selkeät määritelmät, mutta iskunkestävyys onkin älypuhelinten puolella sitten jo vaikeampi asia. Älypuhelimissa iskunkestävyyttä voidaan parantaa yleensä kahdella tavalla, runkoon laitetuilla pehmentävillä tai kestävyyttä parantavilla elementeillä sekä näytön materiaalilla.

Blackview BV5500 on poikkeuksellisesti ympäröity kumilla entistä paremman iskunkeston saavuttamiseksi

Iskunkestävät puhelimet kestävät yleensä melko hyvin tiputusta noin metrin korkeudelta eli esimerkiksi taskusta. Mikäli puhelin ei tipu näyttö edellä esimerkiksi kiveen, kestää iskunkestävä puhelin myös ajoittaisia tiputuksia korkeammaltakin. Varsinkin iskunkestävien puhelinten kulmat kestävät varsin kovia iskuja.

On silti hyvä muistaa, ettei edes iskunkestäväksi luokiteltu älypuhelin voi kestää ihan mitä vain. Älypuhelimet sisältävät hyvin herkkiä osia, joten esimerkiksi valmistajan takuu ei välttämättä korvaa mikäli puhelin on ilmiselvästi joutunut kovien iskujen kohteeksi.

Kosketusnäytön iskunkestävyys

Älypuhelinten kosketusnäyttö on liki mahdoton tehdä täysin iskunkestäväksi, joten se kannattaa aina suojata erikseen myös panssarilasilla tai suojakotelolla. Myöskään takuu ei iskunkestävissä älypuhelimissa juuri koskaan kata näyttöä. Corning-niminen yritys tunnetaan Gorilla-lasina tunnetusta näytön lasista joka kestää tavallista paremmin iskuja.

Kosketusnäytön lasilta vaaditaan hyvin paljon. Sen on oltava läpinäkyvä, sileä sormelle, mahdollisimman kova jotta se ei naarmuunnu käytössä, ja lisäksi sen on kestettävä iskuja halkeamatta. Varsinkin kaksi jälkimmäistä on vaikea saada yhteen ja samaan lasiin; Mitä kovempaa lasi on, sitä helpommin se halkeaa iskusta, ja mitä pehmeämpää se on, sitä helpommin se ottaa naarmuja.

MIL-STD-810G

Viime aikoina veden- ja iskunkestävissä, niin sanotuissa rugged-älypuhelimissa on yleistynyt Yhdysvaltojen armeijan kehittämä MIL-STD-810G standardi. Sen ajatuksena on, että armeijan käytössä olevien laitteiden on kestettävä monenlaisia olosuhteita aavikoiden kuumuudesta napa-alueiden kylmyyteen. Tämän luokituksen mukaiset laitteet ovat luultavasti parasta mitä kestävyyden osalta markkinoilla on. Esimerkiksi Ulefone ilmoittaa Armor 3:n olevan MIL-STD-810G sertifioitu.

Katso kaikki e-villen veden- ja iskunkestävät älypuhelimet täältä.