Älypuhelimilla on nykypäivänä monen moista erilaista luokitusta veden- pölyn- paineen- ja iskunkestävyyteen. Oletko ihmetellyt mitä esimerkiksi IP68 tarkoittaa puhelimen luokituksen yhteydessä? Entä IP69K? Entä tämä erikoinen kirjain- ja numeroyhdistelmä MIL-STD-810G? Kun haussa on veden- ja iskunkestävä älypuhelin voi nämä monet eri luokitukset hämmentää – mutta ovat erityisen tärkeitä ymmärtää! Erityisesti, mikäli kiikarissa on rugged-puhelimen hankinta. Tässä kirjoituksessa otetaan selkoa eri nykypäivän älypuhelinten luokitusten viidakkoon.

IP-luokitus – Mitä se tarkoittaa?

IP68 vedenkestävä puhelin
Parhaimmilla IP-luokituksilla varustetut puhelimet on suunniteltu kestämään armottomat ääriolosuhteet.

IP-luokitus on Euroopassa virallisesti käytetty luokitusjärjestelmä, joka mittaa laitteiden pöly- ja vesitiiviyttä. Luokitus on kaksiosainen lukema, josta ensimmäinen kertoo kuinka hyvin laite on suojattu vierailta esineiltä ja pölyltä, ja jälkimmäinen kuinka hyvin se on suojattu vedeltä. Lukemat menevät pölynsuojauksen osalta nollasta kuuteen ja veden osalta nollasta kahdeksaan. Tässä luokituksessa paras arvosana on siis IP68, joka tarkoittaa, että laite on täysin pölyn- ja vedenkestävä. IP-luokitus ei kerro kuitenkaan mitään laitteen iskunkestävyydestä, joka tuottaa usein väärinymmärryksiä. Tästä enemmän tuonnempana.

On myös olemassa harvinaisempi IP69K-luokitus joka IP68-luokituksen mukaisten vaatimusten lisäksi suojelee myös kovalla paineella tulevalta vedeltä ja vesihöyryltä. Nyrkkisääntönä mitä korkeammat numerot IP-luokituksessa, sen parempi suojaustaso. Alla vielä eritelty taulukko eri luokitustasoista.

IP-luokituksen ensimmäinen numero

1. numero Suojaustason kuvaus
0Ei suojausta, usein käytetään myös merkkiä X (esim IPX8) pelkästään vedenkestävä
1Suojaus suuria kappaleita, vähintään 50mm vastaan.
2Suojaus enintään 12,5mm kokoisia kappaleita vastaan
3Suojaus pieniä, enintään 2,5mm kokoisia kappaleita vastaan
4Suojaus erittäin pieniä kappaleita vastaan, halkaisija 1 mm tai suurempi.
5Kauttaaltaan pölysuojattu. Ei edellytä aivan täydellistä tiiveyttä, mutta haitallisia pölykertymiä ei saa syntyä.
6Täydellinen pölytiiviys.


IP-luokituksen toinen numero

2. numero Suojaustason kuvaus
0Ei vedenkestävä. Käytetään myös X-merkkiä (IP6X).
1Suojaus suoraan ylhäältä tippuvalta vedeltä.
2Suojaus ylhäältä tai korkeintaan 15 asteen kulmassa tippuvalta vedeltä.
3Suojaus korkeintaan 60 asteen kulmassa satavaa vettä vastaan.
4Suojaus roiskuvalta vedeltä.
5Suojaus joka suunnasta tulevalta vesisuihkulta.
6Suojaus joka suunnasta tulevalta voimakkaalta vesisuihkulta.
7Kestää hetkellisen upotuksen veteen
8Kestää jatkuvan upotuksen veteen. Lisämerkintänä voi olla suurin sallittu asennussyvyys. Yleensä laite on täysin tiivis, mutta ei välttämättä, vaan vettä voi päästä laitteen sisälle niin, ettei se aiheuta haitallisia vaikutuksia.
9KKestää suurella paineella läheltä ruiskutettua kuumaa vettä ja höyryä. (DIN 40050-9, ei kuulu varsinaiseen IP-luokitusjärjestelmään)

IP68-suojaus kestää jatkuvan upotuksen yli metrin syvyiseen veteen.
IP68-suojaus kestää jatkuvan upotuksen yli metrin syvyiseen veteen.

Puhelimen tyypillisimmät IP-suojaustasot

Mikäli puhelimella on suojausluokitus, on se yleensä jokin korkeammista numeroyhdistelmistä. Alla vielä tarkempi erittely näistä yleisimmistä älypuhelinten koteloinnin suojausluokituksista.

IP67-suojaustaso

Laite on täysin pölytiivis ja kestää lisäksi hetkittäisen upotuksen veteen. Esimerkiksi iPhone X on IP67-luokiteltu ja se kestää valmistajan määrityksen mukaan upotuksen noin metrin syvyiseen veteen maksimissaan puolen tunnin ajaksi.

IP68-suojaustaso

Laite on täysin pölytiivis ja kestää jatkuvan upotuksen yli metrin syvyiseen veteen. Yleensä valmistaja ilmoittaa erikseen, kuinka syvään veteen laitteen voi maksimissaan upottaa ja kuinka pitkäksi aikaa.

IP69K-suojaustaso

IP69K on harvinaisempi luokitus, jossa vedenkestoa on laajennettu kattamaan myös paineella tulevan veden ja kuuman vesihöyryn. Jos hakusessa on laite jonka on kestettävä vettä joka tilanteessa on IP69K-luokitus se jonka haluat puhelimellasi olevan.

On hyvä huomioida, että laitteiden vedenpitävyydet on testattu makeassa vedessä, eikä välttämättä kerro siitä, kuinka puhelin kestää upotusta esimerkiksi suolaiseen meriveteen.

IP68- ja IP69K-luokitellut puhelimet kestävät myös mudan ja hienon työmaapölyn.
IP68- ja IP69K-luokitellut puhelimet kestävät myös mudan ja hienon työmaapölyn.

Puhelimen iskunkestävyys

Veden- ja pölynkestävyydelle on siis selkeät määritelmät, mutta iskunkestävyys onkin älypuhelinten puolella sitten jo vaikeampi asia. Älypuhelimissa iskunkestävyyttä voidaan parantaa yleensä kahdella tavalla, runkoon laitetuilla pehmentävillä tai kestävyyttä parantavilla elementeillä sekä näytön materiaalilla.

Iskunkestävät puhelimet kestävät yleensä melko hyvin tiputusta noin metrin korkeudelta eli esimerkiksi taskusta. Mikäli puhelin ei tipu näyttö edellä esimerkiksi kiveen, kestää iskunkestävä puhelin myös ajoittaisia tiputuksia korkeammaltakin. Varsinkin iskunkestävien puhelinten kulmat kestävät varsin kovia iskuja.

On silti hyvä muistaa, ettei edes iskunkestäväksi luokiteltu älypuhelin voi kestää ihan mitä vain. Älypuhelimet sisältävät hyvin herkkiä osia, joten esimerkiksi valmistajan takuu ei välttämättä korvaa mikäli puhelin on ilmiselvästi joutunut kovien iskujen kohteeksi.

Iskunkestävä rugged-puhelin
MIL-STD-810G-luokitys on Yhdysvaltojen armeijan kehittämä standardi äärimmäiselle kestävyydelle.

Kosketusnäytön iskunkestävyys

Älypuhelinten kosketusnäyttö on liki mahdoton tehdä täysin iskunkestäväksi, joten se kannattaa aina suojata erikseen myös panssarilasilla tai suojakotelolla. Myöskään takuu ei iskunkestävissä älypuhelimissa juuri koskaan kata näyttöä. e-villen valikoimasta löydätkin myös panssarilasit, suojakuoret ja flip coverit kaikille suosituimmille puhelinmerkeille.

Kosketusnäytön lasilta vaaditaan hyvin paljon. Sen on oltava läpinäkyvä, sileä sormelle, mahdollisimman kova jotta se ei naarmuunnu käytössä, ja lisäksi sen on kestettävä iskuja halkeamatta. Varsinkin kaksi jälkimmäistä on vaikea saada yhteen ja samaan lasiin; Mitä kovempaa lasi on, sitä helpommin se halkeaa iskusta, ja mitä pehmeämpää se on, sitä helpommin se ottaa naarmuja. Osa rugged-puhelinmalleista on kuitenkin varustettu erillisillä näytönsuojilla, kuten Gorilla Glass -näytönsuojalla. Tämä tarkoittaa alkali-aluminosilikaatilla vahvistettua puhelimen näyttölasia. Gorilla glass -lasilla vahvistettu puhelimen näyttö kestää suoran pudotuksen jopa 1.6 metristä kovalle alustalle!

MIL-STD-810G / H äärimmäinen iskunkestävyys

Viime aikoina veden- ja iskunkestävissä, niin sanotuissa rugged-älypuhelimissa on yleistynyt Yhdysvaltojen armeijan kehittämä MIL-STD-810G-standardi. MIL-STD-810H-luokitus viittaa puolestaan siitä uudempaan versioon, joka on tullut käyttöön uusimpiin rugged-puhelimiin viimeisen vuoden aikana. Käytännössä näillä luokituksilla ei ole merkittäviä eroja, uudempi versio on tosin tuonut hieman lisää päivityksiä ja tarkennuksia testausmenetelmiin.

MIL-STD-810G/H-luokituksen ajatuksena on, että armeijan käytössä olevien laitteiden on kestettävä monenlaisia olosuhteita aavikoiden kuumuudesta napa-alueiden kylmyyteen. Toisin sanoen ne omaavat sotilasstandardin läpäisevän suojaluokituksen. Tämän luokituksen mukaiset laitteet ovat parasta mitä kestävyyden osalta markkinoilla on.

MIL-STD-810G luokiteltu puhelin
MIL-STD-810G-suojaluokitus takaa puhelimelle äärimmäisen iskunkestävyyden.

Mikä suojaluokitus on paras?

IP-luokituksen tasoja ja muita vastaavia standardeja on useita ja yksi puhelin voi täyttää useamman tason ja standardin vaatimukset. On helppoa sanoa, että IP69K on IP-järjestelmän luokituksista paras, mutta se ei tarkoita sitä, että kyseessä olisi markkinoiden kestävin puhelin. Mikäli IP69K-luokituksen omaava puhelin kuitenkin täyttää myös MIL-STD-810G/H -standardin vaatimukset ja on läpäissyt sen testit, ei kestävyydeltään parempaa puhelinta mitä luultavammin löydy.

Mikäli olet töissä vaikkapa työmaalla tai pudottelet puhelintasi jatkuvasti tai mikäli liikut paljon luonnossa, jossa on kylmä ja kuuma ja lämpötilanvaihteluita, on IP69K ja MIL-STD-810G- tai MIL-STD-810H-luokitukset omaava puhelin kestävyyden kannalta kaikista varmin valinta.

Kestävän kehityksen myötä myös puhelimet muuttuvat kestävämmiksi ja tämän artikkelin puhelimet ovat hyviä esimerkkejä eri suojaluokitusten laitteista. Ota siis huomioon omat tarpeesi ja ne tilanteet, joihin puhelin tulee mukanasi ja valitse seuraava puhelimesi IP68-puhelimien joukosta!

Puhelimen IP68- ja MIL-STD-810G-standardit yhdessä kestävät ääriolosuhteet läpi vuoden.
IP68- ja MIL-STD-810G-standardit yhdessä kestävät ääriolosuhteet läpi vuoden.

Parhaat kestävät puhelimet

Rugged-puhelimien suoion kasvun myötä kilpailu on kasvanut merkittävästi. Tämä pakottaa valmistajia on panostamaan yhä enemmän kärkimallejensa ominaisuuksiin. Nostimme alle markkinoiden johtavien rugged-puhelinvalmistajien Ulefonin, Oukitelin ja Doogeen 2023 suosituimmat mallit. Kaikki suositukset ovat iskun- ja vedenkestäviä, sopien siis vaativaan käyttöön. Voit myös lukea kattavan parhaat kestävät puhelimet 2023 -vertailun täältä.


Paras budjettiluokan malli

Ulefone Power Armor X11 Pro

189,95

★★★★☆

• 8150mAh akku

• 4 x paikannusjärjestelmää

• Kompakti kooltaan (158,2×76,7×19,3mm)

• RAM 4 GB / ROM 64 GB


Paras hinta-laatusuhde

Doogee V20 Pro

599,95

★★★★★

• 6,43″ AMOLED FHD+ näyttö

• InfiRay-lämpökamera

• 20 MP -pimeänäkökamera

• RAM 12 GB / ROM 256 GB


Parhaat kuvausominaisuudet

Ulefone Power Armor 19T

689,95

★★★★☆

• 9,600mAh akku

• Samsung 108MP-pääkamera

• FLIR Lepton -lämpökamera

• RAM 12 GB / ROM 256 GB


Suurin akkukapasiteetti

Oukitel WP21 Ultra

599,95

★★★★☆

• 9,800mAh akku

• InfiRay-lämpökamera

• 20MP-pimeänäkökamera

• RAM 12 GB / ROM 256 GB


Herättikö mikään näistä malleista mielenkiintoa? Voit tutustua Suomen suurimpaan rugged-puhelinvalikoimaan e-ville.comin verkkokaupassa. Löydät suosituimmat ja viimeisimmät mallit maailman johtavilta rugged-puhelinten valmistajilta kuten Ulefone, Doogee, Oukitel ja Unihertz. Vertaa malleja, lue arvostelut ja löydä omaan käyttöösi sopivin puhelin metsästykseen (tai muuhun kovaan käyttöön).