Älypuhelinten monet kestävyysluokitukset syynissä

Älypuhelimilla on nykypäivänä monen moista erilaista luokitusta veden- pölyn- paineen- ja iskunkestävyyteen. Oletko ihmetellyt mitä esimerkiksi IP68 tarkoittaa puhelimen luokituksen yhteydessä? Entä IP69K? Entä tämä erikoinen kirjain- ja numeroyhdistelmä: MIL-STD-810G? Kun haussa on veden- ja iskunkestävä älypuhelin voi nämä monet eri luokitukset hämmentää. Tässä kirjoituksessa otetaan selkoa eri nykypäivän älypuhelinten luokitusten viidakkoon.

IP-luokitus – Mitä se tarkoittaa?

Parhaimmilla IP-luokituksilla varustetut puhelimet kuten Oukitel WP10 on suunniteltu kestämään todella rajuja olosuhteita

IP-luokitus on Euroopassa virallisesti käytetty luokitusjärjestelmä, joka mittaa laitteiden pöly- ja vesitiiviyttä. Luokitus on kaksiosainen lukema, josta ensimmäinen kertoo kuinka hyvin laite on suojattu vierailta esineiltä ja pölyltä, ja jälkimmäinen kuinka hyvin se on suojattu vedeltä. Lukemat menevät pölynsuojauksen osalta nollasta kuuteen ja veden osalta nollasta kahdeksaan. Tässä luokituksessa paras arvosana on siis IP68, joka tarkoittaa, että laite on täysin pölyn- ja vedenkestävä. IP-luokitus ei kerro kuitenkaan mitään laitteen iskunkestävyydestä. Tästä enemmän tuonnempana.

On myös olemassa harvinaisempi IP69K-luokitus joka IP68-luokituksen mukaisten vaatimusten lisäksi suojelee myös kovalla paineella tulevalta vedeltä ja vesihöyryltä. Nyrkkisääntönä mitä korkeammat numerot IP-luokituksessa, sen parempi suojaustaso. Alla vielä eritelty taulukko eri luokitustasoista:

1. numero Suojaustason kuvaus
0Ei suojausta, usein käytetään myös merkkiä X (esim IPX8) pelkästään vedenkestävä
1Suojaus suuria kappaleita, vähintään 50mm vastaan.
2Suojaus enintään 12,5mm kokoisia kappaleita vastaan
3Suojaus pieniä, enintään 2,5mm kokoisia kappaleita vastaan
4Suojaus erittäin pieniä kappaleita vastaan, halkaisija 1 mm tai suurempi.
5Kauttaaltaan pölysuojattu. Ei edellytä aivan täydellistä tiiveyttä, mutta haitallisia pölykertymiä ei saa syntyä.
6Täydellinen pölytiiviys.

Toinen numero

2. numero Suojaustason kuvaus
0Ei vedenkestävä. Käytetään myös X-merkkiä (IP6X).
1Suojaus suoraan ylhäältä tippuvalta vedeltä.
2Suojaus ylhäältä tai korkeintaan 15 asteen kulmassa tippuvalta vedeltä.
3Suojaus korkeintaan 60 asteen kulmassa satavaa vettä vastaan.
4Suojaus roiskuvalta vedeltä.
5Suojaus joka suunnasta tulevalta vesisuihkulta.
6Suojaus joka suunnasta tulevalta voimakkaalta vesisuihkulta.
7Kestää hetkellisen upotuksen veteen
8Kestää jatkuvan upotuksen veteen. Lisämerkintänä voi olla suurin sallittu asennussyvyys. Yleensä laite on täysin tiivis, mutta ei välttämättä, vaan vettä voi päästä laitteen sisälle niin, ettei se aiheuta haitallisia vaikutuksia.
9KKestää suurella paineella läheltä ruiskutettua kuumaa vettä ja höyryä. (DIN 40050-9, ei kuulu varsinaiseen IP-luokitusjärjestelmään)

(Lähde: Wikipedia)

Mikäli puhelimella on suojausluokitus, on se yleensä jokin korkeammista numeroyhdistelmistä. Alla vielä tarkempi erittely näistä yleisimmistä älypuhelinten koteloinnin suojausluokituksista.

Tyypillisimmät suojaustasot:

IP67

Laite on täysin pölytiivis ja kestää lisäksi hetkittäisen upotuksen veteen. Esimerkiksi iPhone X on IP67-luokiteltu ja se kestää valmistajan määrityksen mukaan upotuksen noin metrin syvyiseen veteen maksimissaan puolen tunnin ajaksi.

IP68

Laite on täysin pölytiivis ja kestää jatkuvan upotuksen yli metrin syvyiseen veteen. Yleensä valmistaja ilmoittaa erikseen, kuinka syvään veteen laitteen voi maksimissaan upottaa ja kuinka pitkäksi aikaa.

Doogee on perinteinen vedenkestävien puhelinten valmistaja joka on jo pitkään valmistanut erilaisia IP68-luokiteltuja älypuhelimia – Kuvassa Doogee S96 Pro

IP69K

IP69K on harvinaisempi luokitus, jossa vedenkestoa on laajennettu kattamaan myös paineella tulevan veden ja kuuman vesihöyryn. Jos hakusessa on laite jonka on kestettävä vettä joka tilanteessa on IP69K-luokitus se jonka haluat puhelimellasi olevan.

Ulefone Armor 10 on sekä IP68, että IP69K luokiteltu joten se kestää pölyä ja vettä viimeiseen asti

On hyvä huomioida, että laitteiden vedenpitävyydet on testattu makeassa vedessä, eikä välttämättä kerro siitä, kuinka puhelin kestää upotusta esimerkiksi suolaiseen meriveteen.

Iskunkestävyys

Veden- ja pölynkestävyydelle on siis selkeät määritelmät, mutta iskunkestävyys onkin älypuhelinten puolella sitten jo vaikeampi asia. Älypuhelimissa iskunkestävyyttä voidaan parantaa yleensä kahdella tavalla, runkoon laitetuilla pehmentävillä tai kestävyyttä parantavilla elementeillä sekä näytön materiaalilla.

e-villen valikoimasta löydät panssarilasit, suojakuoret ja flip coverit kaikille suosituimmille puhelinmerkeille

Iskunkestävät puhelimet kestävät yleensä melko hyvin tiputusta noin metrin korkeudelta eli esimerkiksi taskusta. Mikäli puhelin ei tipu näyttö edellä esimerkiksi kiveen, kestää iskunkestävä puhelin myös ajoittaisia tiputuksia korkeammaltakin. Varsinkin iskunkestävien puhelinten kulmat kestävät varsin kovia iskuja.

On silti hyvä muistaa, ettei edes iskunkestäväksi luokiteltu älypuhelin voi kestää ihan mitä vain. Älypuhelimet sisältävät hyvin herkkiä osia, joten esimerkiksi valmistajan takuu ei välttämättä korvaa mikäli puhelin on ilmiselvästi joutunut kovien iskujen kohteeksi.

Kosketusnäytön iskunkestävyys

Älypuhelinten kosketusnäyttö on liki mahdoton tehdä täysin iskunkestäväksi, joten se kannattaa aina suojata erikseen myös panssarilasilla tai suojakotelolla. Myöskään takuu ei iskunkestävissä älypuhelimissa juuri koskaan kata näyttöä. e-villen valikoimasta löydätkin myös panssarilasit, suojakuoret ja flip coverit kaikille suosituimmille puhelinmerkeille.

Kosketusnäytön lasilta vaaditaan hyvin paljon. Sen on oltava läpinäkyvä, sileä sormelle, mahdollisimman kova jotta se ei naarmuunnu käytössä, ja lisäksi sen on kestettävä iskuja halkeamatta. Varsinkin kaksi jälkimmäistä on vaikea saada yhteen ja samaan lasiin; Mitä kovempaa lasi on, sitä helpommin se halkeaa iskusta, ja mitä pehmeämpää se on, sitä helpommin se ottaa naarmuja.

MIL-STD-810G

Ulefone Armor 10 on MIL-STD-810G sertifioitu puhelin

Viime aikoina veden- ja iskunkestävissä, niin sanotuissa rugged-älypuhelimissa on yleistynyt Yhdysvaltojen armeijan kehittämä MIL-STD-810G standardi. Sen ajatuksena on, että armeijan käytössä olevien laitteiden on kestettävä monenlaisia olosuhteita aavikoiden kuumuudesta napa-alueiden kylmyyteen. Tämän luokituksen mukaiset laitteet ovat parasta mitä kestävyyden osalta markkinoilla on. Esimerkiksi Ulefone ilmoittaa Power Armor 13 olevan MIL-STD-810G sertifioitu.

Mikä IP-luokitus on paras?

IP-luokituksen tasoja ja muita vastaavia standardeja on useita ja yksi puhelin voi täyttää useamman tason ja standardin vaatimukset. On helppoa sanoa, että IP69K on IP-järjestelmän luokituksista paras, mutta se ei tarkoita sitä, että kyseessä olisi markkinoiden kestävin puhelin. Mikäli IP69K-luokituksen omaava puhelin kuitenkin täyttää myös MIL-STD-810G standardin vaatimukset ja on läpäissyt sen testit, ei kestävyydeltään parempaa puhelinta mitä luultavammin löydy.

Mikäli olet töissä vaikkapa työmaalla tai pudottelet puhelintasi jatkuvasti tai mikäli liikut paljon luonnossa, jossa on kylmä ja kuuma ja lämpötilanvaihteluita, on IP69K ja MIL-STD-810G-luokitukset omaava puhelin kestävyyden kannalta kaikista varmin valinta.

Kestävän kehityksen myötä myös puhelimet muuttuvat kestävämmiksi ja tämän artikkelin puhelimet ovat hyviä esimerkkejä eri suojaluokitusten laitteista. Ota siis huomioon omat tarpeesi ja ne tilanteet, joihin puhelin tulee mukanasi ja valitse seuraava puhelimesi IP68-puhelimien joukosta!

Katso kaikki e-villen veden- ja iskunkestävät älypuhelimet täältä.