Ennen kuin vastaamme kysymykseen ”mikä on rugged-puhelin”, oleko miettinyt mikä on puhelimesi käyttötarkoitus? Puhelin – Kyseisellä termillä on nimittäin alun perin viitattu sähköiseen äänensiirtovälineeseen, jonka avulla kaksi henkilöä voi puhua keskenään sijainnistaan riippumatta. Perinteiset lankapuhelimet löytyivät lähes jokaisesta kotitaloudesta aina 1990-luvulle asti, kunnes langattomat matkapuhelimet tekivät läpimurron niin sanotun ”kännykkärevoluution” myötä. Seuraava suuri mullistus tapahtui millenniumin vaihteessa, kun kännykällä pääsi selaamaan verkkoa. Pian puhelinten evoluutio johti vuoden 2007 läpimurtoon, jolloin Steve Jobs lanseerasi markkinoille ensimmäisen älypuhelimen (iPhone) ja meidän suomalaisten harmiksi Nokia palasi takasin kumisaappaisiin.

Viimeisen vuosikymmenen aikana älypuhelimien suosio on kasvanut itsestäänselvyydeksi, jonka johdosta niitä kutsutaankin vain puhelimiksi. Vaikka kyse ei todellakaan ole enää ainoastaan ”sähköisestä äänensiirtovälineestä” – päinvastoin. Nykypäivänä puhelimella voi käytännössä touhuta lähes mitä tahansa ja suurin osa päivittäisistä palveluista on siirtynyt mobiilisovelluksien muotoon. Tämä puolestaan on johtanut siihen, että useat meistä ovat jopa vastoin tahtoaan riippuvaisia puhelimestaan. Numerot kertokoot puolestaan, sillä puhelimen ruutua tuijotetaan keskimäärin 3,7 tuntia per päivä. Toisin sanoen hurjat 9 vuotta elämästä menee puhelimen ruudun tuijottamiseen!

Puhelimen näyttö rikki
Auts! Onko tämä käynyt sinulle koskaan?

Nyt pääsemme aasinsillalla itse aiheeseen. Koska meillä kaikilla puhelin on lähes jatkuvassa käytössä, tuppaa niille sattua helposti myös vahinkoja. Tästä ajatuksesta aiheutuva päänvaiva kulkee helposti mukana esim. kosteissa ja pölyisissä olosuhteissa, tai jos luuri sattuu lipsahtamaan näpeistä kovalle alustalle – tässä kohti rugged-puhelin astuu peliin mukaan! Mikäli siis puhelimesi käyttötarkoitus on kestää mukana rajussa menossa ilman stressiä, on sinun syytä harkita rugged-puhelimen hankintaa.

Rugged-puhelimen määritelmä

Rugged-puhelin viittaa iskun- ja vedenkestävään älypuhelimeen, joka kestää kosteutta, vettä, painetta, pölyä ja kovia iskuja ilman erillistä suojakuorta tai -koteloa. Termille ”rugged” ei ole suoraa käännöstä suomeksi, mutta sillä viitataan niin sanotusti ”rajuun menoon”. Markkinoiden johtavia valmistajia edustavat Ulefone, Blackview, Oukitel ja Doogee. Tyypillisenä ominaisuutena rugged-puhelimista löytyy usein myös moninkertainen akkukapasiteetti (mAh) verrattuna perinteisiin älypuhelimiin. Tämän lisäksi ne ovat varusteltu monipuolisilla sensoreilla, kuten pimeänäkö- tai lämpökameralla, monipuolisilla GPS-paikannusjärjestelmillä ja useilla muilla erikoisominaisuuksilla mallista riippuen. Unohtamatta, että niistä löytyy kaikki nykypäivän herkut korkealaatuisista 4K-kameroista 5G-yhteyksiin.

Rugged-puhelin kestää voimakkaat iskut ja tiputukset kovalle alustalle.
Suojaluokitutasoista riippuen, rugged-puhelin kestää tiputukset useiden metrien korkeudesta kovalle alustalle.

Mihin rugged-puhelimen suosio perustuu?

Erilaiset rugged-puhelinten variaatiot ovat olleet pian jo kaksi vuosikymmentä armeijan käytössä, mutta alun perin niiden vastaanotto kuluttajien keskuudessa oli pikemminkin vitsi. Osasyy johtunee ensimmäisistä kuluttajille suunnatuista malleista, jotka muistuttivat puhelimen sijaan tiiliskiveä. Myös käyttökokemus jätti paljon toivomisen varaan, sillä niiden Android-pohjaisissa käyttöjärjestelmissä oli merkittäviä puutteita.

Nuo ajat ovat kaukana menneisyydessään, sillä tänä päivänä niiden suosio kasvaa räjähdysmäisesti. Suomeen rugged-puhelimet rantautuivat vuonna 2016, jolloin myös Tekniikan Maailma ihmetteli artikkelissaan ”Oukitelin uutuuskännykässä on kaheli 10 000 mAh:n akku” niiden ennennäkemätöntä akkukapasiteettia. Viimeisimmän ennusteen mukaan rugged-puhelinten vuosittainen myynninkasvu on keskimäärin 6.7 % vuodesta 2022 vuoteen 2027 asti! Vertauksen vuoksi mainittakoon, että kyseinen kasvuluku perinteisille älypuhelimille on 3.7 %. Minkä vuoksi rugged-puhelinten suosio on räjähtänyt moiseen kasvuun?

Oukitel K10000 Max rugged-puhelin nousi kulttimaineeseen metsästäjien keskuudessa 10000mAh akkukapasiteetin ansiosta.
Oukitel K10000 Max nousi kulttimaineeseen metsästäjien keskuudessa sen rantauduttua Suomeen vuonna 2017.

Yleisen käyttökokemuksen parantuminen

Ensimmäinen itsestäänselvä syy rugged-puhelinten suosion kasvuun on yleinen käyttökokemuksen parantuminen. Niiden käyttö on sulavaa siinä missä muidenkin nykypäivän älypuhelimien (mikäli suosii Android-laitteita). Tämän lisäksi viime vuosina niiden kokoa on saatu selvästi pienennettyä ja painoa kevennettyä. Moderniin muotoiluun on myös panostettu entistä enemmän. Rugged-puhelin vastaa käyttöominaisuuksiltaan siis pitkälti normaalia älypuhelinta.

Äärimmäinen iskun- ja vedenkestävyys

Harvempi kuitenkaan hankkii itselleen rugged-puhelinta perinteiseen käyttöön. Ne loistavat edukseen äärimmäisissä olosuhteissa, kuten polttavasta kuumuudesta jäätävään kylmyyteen sekä syvään veteen upottamisesta aina kuivaan hiekka- tai työmaapölyyn. Unohtamatta äärimmäistä iskunkestävyyttä. Myös rugged-puhelimien suojaluokituksissa on eroja, jonka vuoksi IP- (vedenkestävyys) ja MIL-STD (iskunkestävyys) -luokitukset kannattaa aina tarkistaa erikseen mallin teknisistä tiedoista. Puhelimen iskunkestävyyttä voidaan lisätä myös kumisilla reunoilla ja alkali-aluminosilikaatilla vahvistetulla Gorilla Glass -näyttölasilla. On huomion arviosta, että IP-suojaluokka ei itsessään tee luurista rugged-puhelinta. Voit tutustua eri puhelinten suojaluokituksiin tämän artikkelin avulla.

IP68- ja IP69K-suojattu rugged-puhelin kestää paineen syvässä vedessä ja upotuksen vähintään tunnin ajaksi.
IP68- ja IP69K-luokituksen omava rugged-puhelin kestää paineen ja syvään veteen upottamisen vähintään tunnin ajaksi.

Jopa viikon akkukesto

Kolmas selvä syy rugged-puhelimen hankintaan on niiden hurja akkukapasiteetti. Useissa lippulaivamalleissa on jopa viikon akkukesto aktiivisessa käytössä! Äärimmäinen esimerkki on Oukitel WP19, jossa on maailman suurin 21000mAh akkukapasiteetti. Ero on lähes kuusikertainen perinteisiin älypuhelimiin, kun Samsung S22 akkukapasiteetti on 3700mAh ja puolestaan iPhone 13 akkukapasiteetti on 3227mAh. Peruskäytössä moinen akku on valehtelematta ylilyönti, mutta mm. erä- ja metsästyskäytössä ne saavat suurta kiitosta jahtiporukoilta. Vaellukset voivat kestää useita päiviä ilman virtalähdettä ja kehittyneet GPS-järjestelmät sekä koiratutkat syövät tuhottomasti akkua.

Monipuoliset sensorit vaativaan ammatti- ja eräkäyttöön

Harrastuksiin tai ammattiin perustuvista tarpeista riippuen rugged-puhelimet tarjoavat käytännöllisiä ja ennennäkemättömiä sensoreita puhelimiin. Eräkäyttöön pimeänäkökamera, push-to-talk-painike tai neljä sateliittipaikannusjärjestelmää ovat erinomaisia ominaisuuksia, kun puolestaan työmaalle FLIR-lämpökamera, painemittari tai endoskooppi tulevat varmasti käyttöön. Luonnollisesti sensorit vaikuttavat mallin hintaan. Suomessa rugged-puhelinten hinnat liikkuvat ominaisuuksien mukaan hintahaitarissa 120 € – 700 €.

Doogee S98 Pro
Doogee S98 Pro rugged-puhelin lämpökameralla.

Markkinoiden parhaat iskunkestävät puhelimet (2023)

Vuosi 2023 on suorastaan juhlavuosi kaikille rugged-puhelimista kiinnostuneille. Suosion myötä kilpailu on kasvanut ja jokainen valmistaja on panostanut yhä enemmän kärkimalleihinsa. Alla lyhyt esittely Oukitelin, Blackviewn ja Doogeen jännittävistä tulokkaista!

Oukitel WP19 rugged-puhelin

Oukitel WP19 puhelin

OUKITEL WP19

549,95 tai 51 € / kk (Klarna-osamaksu)

• 21000mAh akkukapasiteetti

• Suuri 6,78″ FHD+-näyttö

• 20MP Sony-pimenäkökamera

Pidä penkistä kiinni, sillä tässä rugged-puhelimessa on maailman suurin akkukapasitetti – nimittäin 21000mAh! Akku tarjoaa hurjat 2000h valmiusaikaa ja yli 100h yhtäjaksoista puheaikaa. Sen akku jaksaa myös pyörittää neljää paikannusjärjestelmää päivätolkulla (GPS, Glonass, BeiDou, Galileo), eikä jätä siis käyttääjänsä pulaan. Karttoja ja sovelluksia sen sijaan on miellytävä käyttää suurelta 6,78″ FHD+-näytöltä. Luonnollisesti Oukitel WP19 on myös luokiteltu iskun-, pölyn- ja vedenkestäväksi IP68-, IP69K-luokituksilla. MIL-STD-810G-suojaluokitus puolestaan takaa äärimmäisen iskunkestävyyden. Erikoisominaisuutena siitä löytyy myös 20MP Sony-pimeänäkökamera. Se sopii erinomaisesti varsinki ympärivuotiseen eräkäyttöön Suomen ääriolosuhteisiin.

Oukitel WP15

Oukitel WP15

479,95 tai 84 € / kk (Klarna-osamaksu)

•Valtava 15600mAh akku

•Supernopea 5G-yhteys

•IP68-/IP69K-vedenkestävä

Oukitel WP15 on valtavalla 15600mAh akulla varustettu iskun- ja vedenkestävä IP68-puhelin, jonka akku kestää aktiivisessa käytössä päiväkausia ilman erillistä lataamista! Tämä Oukitelin hurja isoakkuinen puhelin soveltuu erinomaisesti työ- ja eräkäyttöön kestävyytensä takia, sillä puhelimen kumisuojattu runko kestää kolhuja ja puhelin ei pahastu veteen upottamisestakaan.

Oukitel WP18

Oukitel WP18

179,95 tai 32 € / kk (Klarna-osamaksu)

•Hurja 12500mAh akku

•IP68/IP69K-vedenkestävä

•MIL-STD-810G-iskunkestävä

Oukitel WP18 on huippuedullinen iskun- ja vedenkestävä Android-puhelin, jossa piisaa virtaa yhdellä latauksella useiden päivien ajaksi. Vaikka WP18 edustaa Oukitelin edullisen hintaluokan mallistoa, on puhelimeen saatu suuri määrä ominaisuuksia! WP18 pääsee parhaiten oikeuksiinsa vaativissa olosuhteissa, kuten erä-, jahti- ja työmaakäytössä. MIL-STD-810G-sotilasstandardin kestävyydellä varustettu budjettiluokan rugged-puhelin kestää iskut ja pudotuksen kovalle alustalle vähintään 1,5 metristä. IP68-luokitus puolestaan takaa äärimmäisen veden- ja pölynkestävyyden sekä upotuksen veteen vähintään 30 minuutin ajaksi. Unohtamatta IP69K-luokitusta, eli puhelin on suojattu myös painetta ja kuumaa vesihöyryä vastaan.

Katso Suomen suurin valikoima rugged-puhelimia

e-ville.com on Pohjoismaiden rugged-puhelinten uranuurtaja. Me olemme Ulefonen ja Oukitelin virallinen jälleenmyyjä Suomeen ja Ruotsiin. Näin matkan varrelta poistuu kaikki turhat välikädet ja valikoimasta löytyy aina markkinoiden suosituimmat mallit jokaisesta hintaluokasta. Käy kurkkaamassa sinun tarpeisiin sopivin rugged-puhelin ja ota meihin yhteyttä, mikäli valinnan vaikeus yllättää! Voit myös lukea sivustolla kattavan määrän asiakkaiden arvosteluita ja kokemuksia valikoiman rugged-puhelimista!