Ennen kuin vastaamme kysymykseen ”mikä on rugged-puhelin”, oleko miettinyt mikä on puhelimesi käyttötarkoitus? Puhelin – Kyseisellä termillä on nimittäin alun perin viitattu sähköiseen äänensiirtovälineeseen, jonka avulla kaksi henkilöä voi puhua keskenään sijainnistaan riippumatta. Perinteiset lankapuhelimet löytyivät lähes jokaisesta kotitaloudesta aina 1990-luvulle asti, kunnes langattomat matkapuhelimet tekivät läpimurron niin sanotun ”kännykkärevoluution” myötä. Seuraava suuri mullistus tapahtui millenniumin vaihteessa, kun kännykällä pääsi selaamaan verkkoa. Pian puhelinten evoluutio johti vuoden 2007 läpimurtoon, jolloin Steve Jobs lanseerasi markkinoille ensimmäisen älypuhelimen (iPhone) ja meidän suomalaisten harmiksi Nokia palasi takasin kumisaappaisiin.

Viimeisen vuosikymmenen aikana älypuhelimien suosio on kasvanut itsestäänselvyydeksi, jonka johdosta niitä kutsutaankin vain puhelimiksi. Vaikka kyse ei todellakaan ole enää ainoastaan ”sähköisestä äänensiirtovälineestä” – päinvastoin. Nykypäivänä puhelimella voi käytännössä touhuta lähes mitä tahansa ja suurin osa päivittäisistä palveluista on siirtynyt mobiilisovelluksien muotoon. Tämä puolestaan on johtanut siihen, että useat meistä ovat jopa vastoin tahtoaan riippuvaisia puhelimestaan. Numerot kertokoot puolestaan, sillä puhelimen ruutua tuijotetaan keskimäärin 3,7 tuntia per päivä. Toisin sanoen hurjat 9 vuotta elämästä menee puhelimen ruudun tuijottamiseen!

Puhelimen näyttö rikki
Auts! Onko tämä käynyt sinulle koskaan?

Nyt pääsemme aasinsillalla itse aiheeseen. Koska meillä kaikilla puhelin on lähes jatkuvassa käytössä, tuppaa niille sattua helposti myös vahinkoja. Tästä ajatuksesta aiheutuva päänvaiva kulkee helposti mukana esim. kosteissa ja pölyisissä olosuhteissa, tai jos luuri sattuu lipsahtamaan näpeistä kovalle alustalle – tässä kohti rugged-puhelin astuu peliin mukaan! Mikäli siis puhelimesi käyttötarkoitus on kestää mukana rajussa menossa ilman stressiä, on sinun syytä harkita rugged-puhelimen hankintaa.

Rugged-puhelimen määritelmä

Rugged-puhelin viittaa iskun- ja vedenkestävään älypuhelimeen, joka kestää kosteutta, vettä, painetta, pölyä ja kovia iskuja ilman erillistä suojakuorta tai -koteloa. Termille ”rugged” ei ole suoraa käännöstä suomeksi, mutta sillä viitataan niin sanotusti ”rajuun menoon”. Markkinoiden johtavia valmistajia edustavat Ulefone, Cat, Oukitel ja Doogee. Tyypillisenä ominaisuutena rugged-puhelimista löytyy usein myös moninkertainen akkukapasiteetti (mAh) verrattuna perinteisiin älypuhelimiin. Tämän lisäksi ne ovat varusteltu monipuolisilla sensoreilla, kuten pimeänäkö- tai lämpökameralla, monipuolisilla GPS-paikannusjärjestelmillä ja useilla muilla erikoisominaisuuksilla mallista riippuen. Unohtamatta, että niistä löytyy kaikki nykypäivän herkut korkealaatuisista 4K-kameroista 5G-yhteyksiin.

Rugged-puhelin kestää voimakkaat iskut ja tiputukset kovalle alustalle.
Suojaluokitutasoista riippuen, rugged-puhelin kestää tiputukset useiden metrien korkeudesta kovalle alustalle.

Mihin rugged-puhelimen suosio perustuu?

Erilaiset rugged-puhelinten variaatiot ovat olleet pian jo kaksi vuosikymmentä armeijan käytössä, mutta alun perin niiden vastaanotto kuluttajien keskuudessa oli pikemminkin vitsi. Osasyy johtunee ensimmäisistä kuluttajille suunnatuista malleista, jotka muistuttivat puhelimen sijaan tiiliskiveä. Myös käyttökokemus jätti paljon toivomisen varaan, sillä niiden Android-pohjaisissa käyttöjärjestelmissä oli merkittäviä puutteita.

Nuo ajat ovat kaukana menneisyydessään, sillä tänä päivänä niiden suosio kasvaa räjähdysmäisesti. Suomeen rugged-puhelimet rantautuivat vuonna 2016, jolloin myös Tekniikan Maailma ihmetteli artikkelissaan ”Oukitelin uutuuskännykässä on kaheli 10 000 mAh:n akku” niiden ennennäkemätöntä akkukapasiteettia. Viimeisimmän ennusteen mukaan rugged-puhelinten vuosittainen myynninkasvu on keskimäärin 6.7 % vuodesta 2022 vuoteen 2027 asti! Vertauksen vuoksi mainittakoon, että kyseinen kasvuluku perinteisille älypuhelimille on 3.7 %. Minkä vuoksi rugged-puhelinten suosio on räjähtänyt moiseen kasvuun?

Oukitel K10000 Max rugged-puhelin nousi kulttimaineeseen metsästäjien keskuudessa 10000mAh akkukapasiteetin ansiosta.
Oukitel K10000 Max nousi kulttimaineeseen metsästäjien keskuudessa sen rantauduttua Suomeen vuonna 2017.

Yleisen käyttökokemuksen parantuminen

Ensimmäinen itsestäänselvä syy rugged-puhelinten suosion kasvuun on yleinen käyttökokemuksen parantuminen. Niiden käyttö on sulavaa siinä missä muidenkin nykypäivän älypuhelimien (mikäli suosii Android-laitteita). Tämän lisäksi viime vuosina niiden kokoa on saatu selvästi pienennettyä ja painoa kevennettyä. Moderniin muotoiluun on myös panostettu entistä enemmän. Rugged-puhelin vastaa käyttöominaisuuksiltaan siis pitkälti normaalia älypuhelinta.

Äärimmäinen iskun- ja vedenkestävyys

Harvempi kuitenkaan hankkii itselleen rugged-puhelinta perinteiseen käyttöön. Ne loistavat edukseen äärimmäisissä olosuhteissa, kuten polttavasta kuumuudesta jäätävään kylmyyteen sekä syvään veteen upottamisesta aina kuivaan hiekka- tai työmaapölyyn. Unohtamatta äärimmäistä iskunkestävyyttä. Myös rugged-puhelimien suojaluokituksissa on eroja, jonka vuoksi IP- (vedenkestävyys) ja MIL-STD (iskunkestävyys) -luokitukset kannattaa aina tarkistaa erikseen mallin teknisistä tiedoista. Puhelimen iskunkestävyyttä voidaan lisätä myös kumisilla reunoilla ja alkali-aluminosilikaatilla vahvistetulla Gorilla Glass -näyttölasilla. On huomion arviosta, että IP-suojaluokka ei itsessään tee luurista rugged-puhelinta. Voit tutustua eri puhelinten suojaluokituksiin tämän artikkelin avulla.

IP68- ja IP69K-suojattu rugged-puhelin kestää paineen syvässä vedessä ja upotuksen vähintään tunnin ajaksi.
IP68- ja IP69K-luokituksen omava rugged-puhelin kestää paineen ja syvään veteen upottamisen vähintään tunnin ajaksi.

Jopa viikon akkukesto

Kolmas selvä syy rugged-puhelimen hankintaan on niiden hurja akkukapasiteetti. Useissa lippulaivamalleissa on jopa viikon akkukesto aktiivisessa käytössä! Äärimmäinen esimerkki on Doogee V Max, jossa on maailman suurin 22000mAh akkukapasiteetti. Ero on lähes kuusikertainen perinteisiin älypuhelimiin, kun Samsung S22 akkukapasiteetti on 3700mAh ja puolestaan iPhone 13 akkukapasiteetti on 3227mAh. Peruskäytössä moinen akku on valehtelematta ylilyönti, mutta mm. erä- ja metsästyskäytössä ne saavat suurta kiitosta jahtiporukoilta. Vaellukset voivat kestää useita päiviä ilman virtalähdettä ja kehittyneet GPS-järjestelmät sekä koiratutkat syövät tuhottomasti akkua. Mikäli etsit puhelinta metsästyskäyttöön, kannattaa lukea blogi paras puhelin metsästyskäyttöön tästä.

Monipuoliset sensorit vaativaan ammatti- ja eräkäyttöön

Harrastuksiin tai ammattiin perustuvista tarpeista riippuen rugged-puhelimet tarjoavat käytännöllisiä ja ennennäkemättömiä sensoreita puhelimiin. Eräkäyttöön pimeänäkökamera, push-to-talk-painike tai neljä sateliittipaikannusjärjestelmää ovat erinomaisia ominaisuuksia, kun puolestaan työmaalle FLIR-lämpökamera, painemittari tai endoskooppi tulevat varmasti käyttöön. Luonnollisesti sensorit vaikuttavat mallin hintaan. Suomessa rugged-puhelinten hinnat liikkuvat ominaisuuksien mukaan hintahaitarissa 120 € – 700 €.

Doogee S98 Pro
Doogee S98 Pro rugged-puhelin lämpökameralla.

Markkinoiden parhaat iskunkestävät puhelimet (2023)

Vuosi 2023 on suorastaan juhlavuosi kaikille rugged-puhelimista kiinnostuneille. Suosion myötä kilpailu on kasvanut ja jokainen valmistaja on panostanut yhä enemmän kärkimalleihinsa. Alla lyhyt esittely Ulefonin, Oukitelin ja Doogeen jännittävistä tulokkaista! Voit myös lukea kattavan parhaat kestävät puhelimet 2023 -vertailun täältä.


Paras budjettiluokan malli

Kiitettävästä laadusta ei tarvitse aina maksaa itseään kipeäksi. Mikäli etsit itsellesi budjettiluokan rugged-puhelinta, on Ulefone Power Armor X11 Pro erinomainen valinta. Sen muotoilu ja koko on hyvin lähellä perinteistä älypuhelinta, vaikka siihen on saatu mahtumaan tuhti 8,150mAh akku. Puhelin iskun- ja vedenkestävä sekä varustettu 4 x paikannusjärjestelmällä. Hintaa on saatu pois karsimalla siitä tehoja (RAM 4GB / ROM 64GB), mutta ne riittävät mainiosti mm. karttapalveluiden pyörittämiseen ja muuhun perinteiseen käyttöön.

Ulefone Power Armor X11 Pro

189,95

• 8150mAh akku

• 4 x paikannusjärjestelmää

• Kompakti kooltaan (158,2×76,7×19,3mm)

• RAM 4 GB / ROM 64 GB


Paras hinta-laatusuhde

Hinta-laatusuhteen parhaan kestävän puhelimen 2023 tittelin ansaitsee Doogee V20 Pro. Se on varustettu AMOLED-näytöllä, tarjoten paremman kuvanlaadun, kontrastin ja eloisammat värit kuin FHD+ näyttö. Kuvausominaisuudet eivät myöskään jätä kylmäksi. Pääkamerana toimii 64MP AI-kamera, edestä puolestaan 16MP-kamera. Tämän lisäksi puhelimessa on 24MP-pimeänäkökamera ja InfiRay-lämpökamera. Siinä on riittoisa akku (6,000mAh), josta huolimatta puhelimen paino (296g) ja koko (170,5×81,2×14) on saatu pidettyä maltillisena.

Doogee V20 Pro

599,95

• 6,43″ AMOLED FHD+ näyttö

• InfiRay-lämpökamera

• 20 MP -pimeänäkökamera

• RAM 12 GB / ROM 256 GB


Parhaat kuvausominaisuudet

Ulefone Power Armor 19T on vertailun hintavin malli (689,95€), mutta myös varusteltu kalleimmilla komponenteilla. Puhelin on varusteltu parannetulla ja edistyneellä FLIR Lepton 3.5 -lämpökuvauksella. Mainittakkoon, että FLIR on maailman johtava lämpökameroiden ja infrapunajärjestelmien valmistajista. Samsungin 108MP-pääkamera ei myöskään jätä käyttäjäänsä kylmäksi. Yhdessä pääkameran kanssa toimii 5MP-mikrokamera, joka ikuistaa pienet yksityiskohdat ja suurentaa kuvattavan kohteen jopa 60-kertaiseksi.

Ulefone Power Armor 19T

689,95

• 9,600mAh akku

• Samsung 108MP-pääkamera

• FLIR Lepton -lämpökamera

• RAM 12 GB / ROM 256 GB


Suurin akkukapasiteetti

Erä- ja metsästyskäyttöön suotuisin malli on Oukitel WP21 Ultra. Suuri 9,800mAh akku takaa aktiivista käyttöä useiden päivien ajan ilman erillistä latausta. OTG-tuen ansiosta puhelinta voi käyttää virtalähteenä myös muille laitteille. Suuri 6,78″ näyttö on optimaalinen karttapalveluiden käyttöön (GPS, Glonass, BeiDou, Galileo) ja sopii erinomaisesti esim. koiratutkan kanssa käytettäväksi. Puhelin on varusteltu AI-kolmoiskamerajärjestelmällä, jotka yhdessä tukevat terävää infrapuna-lämpökameraa. Yksityiskohtaisella 65MP Sonyn pääkameralla, 20MP-pimeänäkökameralla ja 5MP-lämpökameralla kuvaat ja näet kaikki lämpötilat sekä upeat maisemat. Mikäli akkukapasiteetti on sinulle tärkein ominaisuus, löytyy markkinoilta useita malleja yli 10,000mAh kapasiteetilla – kuten Doogee V Max.

Oukitel WP21 Ultra

599,95

• 9,800mAh akku

• InfiRay-lämpökamera

• 20MP-pimeänäkökamera

• RAM 12 GB / ROM 256 GB


Herättikö mikään näistä malleista mielenkiintoa? Voit tutustua Suomen suurimpaan rugged-puhelinvalikoimaan e-ville.comin verkkokaupassa. Löydät suosituimmat ja viimeisimmät mallit maailman johtavilta rugged-puhelinten valmistajilta kuten Ulefone, Doogee, Oukitel ja Unihertz. Vertaa malleja, lue arvostelut ja löydä omaan käyttöösi sopivin puhelin metsästykseen (tai muuhun kovaan käyttöön).