Puhelin on tärkeä viestintäväline, mutta nykypäivänä myös paljon muuta – paljon, paljon muuta. Käytämmekin puhelinta lähestulkoon kaikkeen ja ”sosiaalisen elämän” lisäksi erilaiset sovellukset ja palvelut ovat jatkuvasti näppien ulottuvilla. Ostokset, pankkiasiointi ja vaikkapa terveyden mittaaminen onnistuvat näppärästi muutamalla sormen vedolla sekä ruutua tapittamalla. Erilaiset työkalut ovat myös siirtyneet sovelluksien muotoon ja harvempi meistä enää käyttää esimerksi perinteistä kameraa, tulostinta, skanneria… tai lämpökameraa? Hetkinen, kelataanpa takaisin – aivan oikein, lämpökameraa. Tänäpäivänä puhelimet ovat saatavilla mitä mielenkiintoisimmilla sensoreilla harrastus- sekä ammattikäyttöön ja puhelin lämpökameralla herättänyt paljon huomiota.

Mitä puhelimen hankintaan tulee, iPhone, Samsung tai Huawei ole välttämättä kaikille se sopivin ratkaisu. Toki, kyseiset brändit ovat markkinoiden johtavia puhelinvalmistajia, mutta niistä puuttuvat niin sanotut ”nichet” ammattisensorit erä-, työmaa- tai huoltokäyttöön. Tämän markkinaraon itselleen ovat napanneet maailman johtavat rugged-puhelinvalmistajat, mainittakoon Ulefone, Blackview, Cat ja Doogee. Näin myös Suomessa rugged-puhelinten suosio on räjähtäny kasvuun viimeisen viiden vuoden aikana. Mitä lämpökameroihin tulee, viime vuosina ne ovat löytyneet integroituna kunkin edellä mainitun valmistajan lippulaivamalleista ja niiden laatuun on panostettu vuosi vuodelta entistä enemmän!

Sukelletaan aiheeseen – miten puhelimen lämpökamera toimii, kenelle se tarkalleen sopii ja mitä rugged-puhelinmalleja vuonna 2023 Suomessa on saatavilla?

Lämpökamera puhelimeen
Lämpökamera on erinomainen apuväline auton moottorivikojen paikallistamiseen.

Millaisia puhelimen lämpökamerat ovat?

Puhelimen lämpökamera on käytännössä tavallinen lämpökamera, joka on asennettu mobiililaitteeseen. Koska puhelin on pieni ja kevyt, tulee siihen asennetun lämpökameran olla niin ikään kompakti. Nykyteknologia mahdollistaa lämpökamerateknologian käytön pienissäkin laitteissa ja mukana kannettava lämpökamera on varsin kätevä. Viime vuosina tosin useimpiin rugged-puhelinten lippulaivamalleihin lämpökamera on jo valmiiksi integroitu.

Lämpökameralla varustetut puhelimet hyödyntävät pääsääntöisesti joko FLIR- ja InfiRay -lämpökameratekniikkalla. FLIR (Teledyne FLIR LLC) on maailman johtava Yhdysvaltalainen lämpökameroiden ja infrapunajärjestelmien valmistajistana. InfiRay puolestaan on sen kiinalainen vastine – usein edullisempi, mutta lähes samoilla ominaisuuksilla.

Lämpökamera on oikeastaan lämpösäteilyn vastaanotin. Lämpösäteilyä on kaikkialla, mutta eri kappaleiden kokonaisenergian määrät tiedetään. Näin ollen lämpösäteilyn perusteella voidaan esimerkiksi päätellä, onko kappale elävä vai eloton olento. Lämpökamera mittaa kuvauskohteen pinnasta kappaleen omaa säteilyä ja muuttaa sen automaattisesti digitaaliseksi kuvaksi. Näin voidaan havainnollistaa muun muassa pintalämpötilajakaumia.

Puhelimen lämpökameran osia ovat muun muassa ilmaisinmateriaali ja optiikka. Ilmaisinmateriaalin tehtävänä on skannata kohde ja optiikka vaikuttaa lämpökameran näkymäalueeseen. Yleensä lämpökameroita ei voi optisesti zoomata, sillä teknologia ei toistaiseksi mahdollista sitä. Mittaustarkkuus riippuukin erotuskyvyn lisäksi esimerkiksi käytetyn lämpötila-alueen laajuudesta.

Lämpökamera paikallistaa kätevästi ylikuumenevat sähkökomponentit, akut ja virtajohdot.

Ota nämä seikat huomioon lämpökamerasta

Yksikertaisuudessaan lämpökamera näyttää lämpösäteilyyn perustuvan kuvan, jota paljas silmä ei näe. Lämpökameroita on olemassa kahta erilaista tyyppiä. Toinen on mittaava ja toinen on ei-mittaava. Ei-mittaava on edullisempi, sillä se on yksinkertaisempi. Mittaava kamera on hyödyksi esimerkiksi kuntotarkastuksissa, teollisuuden kunnossapidossa ja erilaisissa tutkimuksissa. Ei-mittaava on taas oivallinen apu esimerkiksi etsintä- tai valvontalaitteena. Lämpökameroita käytetäänkin oivallisesti apuna vaikkapa kadonneen etsinnöissä.

Lämpökameraa valitessa on tärkeää ottaa huomioon kaksi asiaa – lämpökameran resoluutio sekä mittaustarkkuus. Näitä on syytä verrata suunniteltuun käyttötarkoitukseen. Esimerkiksi asunnon lämpövuotojen tuomat lämpötilaerot huomataan jo ihan perustasoisella ja pieniresoluutioisella kameralla, kun taas esimerkiksi moottorin tai ilmastointikoneen pienemmät osat vaativat tarkempaa mittaus- ja kuvaustarkkuutta.

Kameran resoluutio kertoo pikseleiden määrän, joka täyttää puhelimen näyttöruudun. Mitä enemmän pikseleitä, sitä tarkempi kameran tallentama kuva ja tämä heijastuu myös lämpökameran, ja tässä tapauksessa puhelimen hinnassa. Lämpötilaeroja pystytään tyypillisesti havaitsemaan celsius-asteiden tarkkuudella perustasoisilla kameroilla, kun taas ammattitasoiset kamerat kertovat mittauserot celsius-asteen kymmenyksien tarkkuudella. 

FLIR-lämpökamera puhelimessa
FLIR-lämpökameralla löytää eläimet ja ihmiset helposti jopa pilkkopimeässä.

Kenelle puhelin lämpökameralla sopii?

FLIR-lämpökameratekniikka on alunperin suunniteltu sotilaskäyttöön mm. sotilasajoneuvoihin ja asejärjestelmiin. Tekniikkaa on sittemmin jatkettu muuhun ammatti- ja kuluttajakäyttöön. Lämpökameralla varustettu puhelin sopii heille, jotka tarvitsevat lämpökamerateknologiaa päivittäisissä toimissaan. Esimerkiksi rakennus- ja LVI-alalla siitä on rutkasti käytännön hyötyä ja iloa. Toinen oiva esimerkki ovat esimerkiksi metsästäjät tai maatalouden ammattilaiset, jotka voivat hyödyntää tekniikkaa vaikkapa kadonneen eläimen etsinnässä pimeässä. Samalla periaatteella sitä voi myös käyttää etsintätehtäviin. Tarpeet ovat tietysti täysin käyttäjä- ja tapauskohtaisia, mutta alle on listattu muutama yleisin ammatti- ja harrastuskohtainen käyttötapa:

  • Ylikuumenevien sähkökomponenttien, akkujen sekä virtajohtojen paikallistaminen

  • LVI-ongelmat, kuten lämpöä vuotavien ikkunoiden, lämpöpattereiden, patteriputkien ja ilmastointilaitteiden huoltotyöt

  • Auton huoltotyöt, kuten auton moottori- ja jarruvikojen paikallistaminen

  • Etsintä- ja valvontakäyttö, kuten ihmisen paikallistaminen pimeässä

  • Metsästys- ja jahtikäyttö, kuten eläinten paikallistaminen pimeässä

Useimiten puhelin lämpökameralla sopii käyttäjille, jotka tarvitsevat puhelinta kovaan käyttöön. Toisin sanoen puhelimen on kestettävä ääriolosuhteita, kuten kuumuutta, kylmyyttä, kosteutta, vettä, painetta, savua ja työmaapölyä. Tämän johdosta markkinoiden parhaat lämpökameralla varustetut puhelimet luokitellaan rugged-puhelimiksi. Täten puhelimen kestävyydestä ei tarvitse stressata ja lämpökamera pääsee omiin oikeuksiinsa myös vaativassa ammattikäytössä.

Rugged-puhelin lämpökameralla
Rugged-puhelimet on suunniteltu kestämään armottomat ääriolosuhteet.

Millaisista puhelimista löytyy lämpökamera?

Lähtökohtaisesti kaikki markkinoilla löytyvät lämpökamerapuhelimet ovat luokiteltu rugged-puhelimiksi. Rugged-puhelin voi tuoda mielikuvan painavasta ja isosta tiiliskivestä. Muutama vuosi takaperin tämä olisi ollut melko osuva mielikuva, mutta rugged-puhelinten muotoilu ja käytettävyys on ottanut jättiharppauksen eteenpäin. Myös kokoa ja painoa on uuden teknologian myötä saatu karsittua merkittävästi. Varsinkin uusimmat lippulaivamallit ovat muotoilultaan todella sulavia ja ne on varustettu viimeisimmillä ominaisuuksilla, aina 5G-yhteyksistä AI-ominaisuuksiin. Tämä on luonnollisesti lisännyt niiden suosiota, sillä ammattikäytön lisäksi ne sopivat loistavasti viihdekäyttöön siinä missä ”perinteinen luuri”.

Suuren suosion takana on toki niiden suojaluokitukset ja ammattisensorit. Kuten jo aikasemmin mainittu, rugged-puhelimet sopivat parhaiten ammatti- ja eräkäyttöön. Monipuolisten sensoreiden lisäksi (kuten lämpökamera) ne ovat IP68-, IP69K- ja MIL-STD-suojattuja. Ne omaavat siis Yhdysvaltojen armeijan käyttämän sotilastandardin kestävyyden. Useimmiten ne on varusteltu myös suurella akkukapasiteetilla, jotta ne jaksavat pyörittää raskaita sovelluksia ja sensoreita useita päiviä ilman erillistä latausta. Voit lukea lisää puhelinten kestävyysluokituksista täältä.

Lämpökamerapuhelin
Lämpökamera sopii erinomaisesti jahti- ja eräkäyttöön.

Markkinoiden suosituimmat puhelimet lämpökameralla

Olisiko lämpökamerasta sinulle hyötyä ja sopiiko rugged-puhelin tarpeisiisi? Mikäli vastauksesi on kyllä, kannattaa jatkaa lukemista! Puhelimen valinnan ei tarvitse olla vaikeaa, kunhan ensin tunnistaa omat tarpeet ja asettaa siten oikean budjetin. Kurkkaa alta tämän hetken suosituimpia malleja! Kaikki alle listatut mallit ovat iskun- sekä vedenkestäviä ja suunniteltu kovaan käyttöön.


Paras hinta-laatusuhde

Doogee V20 Pro

599,95

• 6,43″ AMOLED FHD+ näyttö

• InfiRay® -lämpökamera

• 20 MP -pimeänäkökamera

• RAM 12 GB / ROM 256 GB


Parhaat kuvausominaisuudet

Ulefone Power Armor 19T

689,95

• 9,600mAh akku

• Samsung® 108MP-pääkamera

• FLIR Lepton® -lämpökamera

• RAM 12 GB / ROM 256 GB


Kompakti kooltaan

Cat S62 Pro

649,95

• 4,000mAh akku

• FLIR® -lämpökamera

• Kompakti kooltaan (158,5×76,7×11,9mm)

• RAM 6 GB / ROM 128 GB


Suurin akkukapasiteetti

Oukitel WP21 Ultra

599,95

• 9,800mAh akku

• InfiRay® -lämpökamera

• 20MP-pimeänäkökamera

• RAM 12 GB / ROM 256 GB


Herättikö mikään näistä malleista mielenkiintoa? Voit tutustua Suomen suurimpaan rugged-puhelinvalikoimaan e-ville.comin verkkokaupassa. Löydät suosituimmat ja viimeisimmät mallit maailman johtavilta rugged-puhelinten valmistajilta kuten Ulefone, Doogee, Oukitel ja Unihertz. Vertaa malleja, lue arvostelut ja löydä omaan käyttöösi sopivin puhelin metsästykseen (tai muuhun kovaan käyttöön).