Puhelin on tärkeä arjen yhteydenottoväline, mutta myös paljon muuta. Käytämme puhelinta nykyään lähestulkoon kaikkeen, sillä puhelimessa on meidän sosiaalinen elämämme sekä myös erilaiset palvelut, joita tarvitsemme päivittäin. Ostokset ja vaikkapa pankkiasiointi onnistuu nykyaikana näppärästi eikä erillistä kameraa, tulostinta tai vaikkapa skanneria välttämättä enää tarvita. Puhelimia on saatavilla nykyään myös melko jännittävillä ominaisuuksilla: esimerkiksi puhelin lämpökameralla.

Laitteita on saatavilla joka lähtöön eikä uusin iPhone tai Samsung ole välttämättä kaikille se sopivin ratkaisu. Kyseiset puhelimet ovat loistavia niin sanottuun tavalliseen käyttöön, mutta kovemmalla käytöllä tai vaikkapa haastavammissa olosuhteissa niistä puuttuu ominaisuuksia ja niihin ei voi luottaa. Puhelin lämpökameralla on hieman harvinaisempi laite, mutta monen mielestä lämpökamera puhelimessa voi olla hyvinkin tarpeellinen.

Mutta miten puhelimen lämpökamera toimii ja kenelle se sopii? Millaisia lämpökamerallisia malleja markkinoilla on ja millainen on vuoden 2022 suojattu puhelin?

älypuhelin lämpökameralla varustettuna ihmisen kädessä

Mikä on puhelimen lämpökamera?


Puhelimen lämpökamera on käytännössä tavallinen lämpökamera, joka on asennettu mobiililaitteeseen. Koska puhelin on pieni ja kevyt, tulee siihen asennetun lämpökameran olla niin ikään kompakti. Nykyteknologia mahdollistaakin lämpökamerateknologian käytön pienissäkin laitteissa ja mukana kannettava lämpökamera on varsin kätevä.

Lämpökamera on oikeastaan lämpösäteilyn vastaanotin. Lämpösäteilyä on kaikkialla, mutta eri kappaleiden kokonaisenergian määrät tiedetään, joten lämpösäteilyn perusteella voidaan esimerkiksi päätellä, onko kappale elävä vai eloton olento. Lämpökamera mittaa kuvauskohteen pinnasta kappaleen omaa säteilyä ja muuttaa sen automaattisesti digitaaliseksi kuvaksi. Näin voidaan havainnollistaa muun muassa pintalämpötilajakaumia.

Puhelimen lämpökameran osia ovat muun muassa ilmaisinmateriaali ja optiikka. Ilmaisinmateriaalin tehtävänä on skannata kohde ja optiikka vaikuttaa lämpökameran näkymäalueeseen. Yleensä lämpökameroita ei voi optisesti zoomata, sillä teknologia ei mahdollista sitä. Mittaustarkkuus riippuukin erotuskyvyn lisäksi esimerkiksi käytetyn lämpötila-alueen laajuudesta.

Nyt kun ymmärrämme, mikä lämpökamera on ja mihin se perustuu, voimme siirtyä tutkailemaan sitä, mitä hyötyä siitä on.

Mitä hyötyä lämpökamerasta on?

Lämpökameroita on olemassa kahta erilaista tyyppiä. Toinen on mittaava ja toinen on ei-mittaava. Ei-mittaava on edullisempi, sillä se on yksinkertaisempi. Mittaava kamera on hyödyksi esimerkiksi kuntotarkastuksissa, teollisuuden kunnossapidossa ja erilaisissa tutkimuksissa. Ei-mittaava on taas oivallinen apu esimerkiksi etsintä- tai valvontalaitteena. Lämpökameroita käytetäänkin oivallisesti apuna vaikkapa kadonneen etsinnöissä.

Puhelimen lämpökamera eli useimmiten FLIR (Forward-looking infrared) -lämpökamera sopii etsintätehtäviin ja sen avulla voi löytää esimerkiksi ihmisen tai eläimen pimeässäkin. Lisäksi sillä voi tunnistaa kuumat paikat ja välttää näin vaikkapa palovammat. Lämpökameran hyötykäyttö puhelimessa rajoittuu sellaisiin ihmisiin, jotka hyödyntävät teknologiaa vaikkapa työssään tai vapaa-ajalla. Pelkän lämpökameran takia puhelinta ei kannata kuitenkaan valita, sillä mikäli puhelimelle on muita erityisiä vaatimuksia, saattaa lämpökamera olla fiksumpi hankkia erillisenä laitteena.

Kenelle puhelin lämpökameralla sopii?

Lämpökameralla varustettu puhelin sopii siis lähinnä sellaisille ihmisille, jotka tarvitsevat lämpökamerateknologiaa päivittäisissä toimissaan. Esimerkiksi rakennusalalla siitä voi olla paljonkin iloa. Toinen ryhmä ovat esimerkiksi metsästäjät tai maatalouden alalla työskentelevät ihmiset, jotka voivat hyödyntää tekniikkaa vaikkapa kadonneen eläimen etsinnässä.

Puhelin lämpökameralla sopii sellaisille ihmisille, jotka tarvitsevat puhelinta kovaan käyttöön. Puhelin joka on varustettu lämpökameralla on usein erittäin raskaasti suojattu ja näin ollen kestävä. Puhelimen kestävyys kuitenkaan enää tarkoita joustamista muista puhelimen tärkeistä ominaisuuksista, sillä uusimpien älypuhelinten suojaukset ovat parantuneet vuosi vuodelta ja toisaalta ”rugged” puhelinten ominaisuudet ovat parantuneet.

puhelin lämpökameralla kuvaamassa johtoja

Puhelinten suojaukset paranevat vuosi vuodelta

Hyvin suojattu ja kestävä puhelin tarkoittaa eri ihmisille erilaisia asioita. On kuitenkin olemassa standardeja, jota puhelimen tulee täyttää, jotta se luokitellaan virallisesti vaikkapa veden- tai iskunkestäväksi.

IP-luokitus on hyvä esimerkki siitä, kuinka sähkölaitteiden suojauksia voi vertailla kansainvälisellä tasolla. Se kertoo laitteen suojauksesta ulkoisia uhkia, kuten pölyä ja vettä vastaan. IP-luokitusta katsomalla voit esimerkiksi selvittää sen, kuinka kauan puhelin kestää upotusta veteen ja kestääkö se höyryä. Lisäksi puhelimissa on muita standardeja, joita vertailemalla voit selvittää sen, kuinka hyvin suojattu laite todella on. Tarkempaa infoa puhelinten IP-luokituksista löydät tästä blogikirjoituksesta.

Puhelinten suojaukset paranevat vuosi vuodelta. Toki asiaa voidaan ajatella niinkin, että vanhat puhelimet olivat paljon kestävämpiä, kuin nykyiset älypuhelimet, mutta pelkkiä älypuhelimia ajatellessa tilanne on parantunut. Toisaalta taas hyvin suojattujen puhelinten ja raskaaseen käyttöön tarkoitettujen laitteiden, kuten lämpökamerapuhelinten ulkonäkö on parantunut ja ominaisuudet kehittyneet. Enää ne eivät ole suuria ja rumia mötiköitä vaan voit saada suhteellisen sirorakenteisen laitteen, joka on varustettu useilla rakennusalan tai luonnossa liikkumisen apuvälineillä. Ensin sinun tulee kuitenkin tietää, millaisen puhelimen haluat.

Valitse puhelin aina omaan tarpeeseesi

Kuten kaikessa muussakin, myös puhelimen valinnassa kannattaa aina lähteä siitä, mikä on sinun tarpeesi puhelimelle. Mikäli käytät laitetta vaikkapa pölyisessä työtilassa, kannattaa unohtaa tavallisimmat, ei IP68-suojatut mallit. Mikäli haluat erittäin siron puhelimen, voi hyvin suojatulle puhelimelle jäädä toivomisen varaa.

Valitse puhelin sen ominaisuuksien ja ulkonäön mukaan. Ei kannata ostaa laitetta, joka on liian iso tai liian pieni. Puhelimen tulee miellyttää myös omaa silmää, mikäli hyödyt lämpökamerasta oikeasti, osta sellainen malli, jossa se on mukana.

puhelin lämpökameralla henkilön kädessä kuvaa nuotiota

Tuotesuosituksia suojattuihin puhelimiin

Puhelimen valinnan ei tarvitse olla vaikeaa kunhan vain tunnistaa omat tarpeensa ja asettaa ostokselle budjetin. Hyvän, suojatun puhelimen saa helposti jopa edullisemmin kuin vaikkapa uuden iPhonen, sillä valitsemalla vähemmän tunnetun brändin ei päädy maksamaan nimestä.

Doogee S98 Pro kestävä puhelin lämpökameralla

DOOGEE S98 PRO

649,95 tai 60 € / kk (Klarna-osamaksu)

• 20MP pimeänäkökamera

• Lämpökamera

• Hyper Engine 2.0 LITE

Doogee S98 Pro on lämpö- ja pimeänäkökameralla on IP68/IP69K-luokiteltu rugged-puhelin MIL-STD-810G-sotilasstandardin kestävyydellä ja mukavan kokoisella 6,3” näytöllä. Doogee S98 Prossa on laadukas 48 megapikselin pääkamera ja 20 megapikselin pimeänäkökamera. Laitteessa on neljä eri paikannusjärjestelmää – GPS, Glonass, Galileo ja Beidou – joten kyseessä on erinomainen laite niille, jotka viettävät usein aikaa ulkona ja luonnossa kulkien.

Blackview BL8800 Pro kestävä puhelin lämpökameralla

BLACKVIEW BL8800 PRO

649,95 tai 60 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Supernopea 5G-yhteys

• Lämpökamera

• 8380mAh akkukapasiteetti

Blackview BL8800 Pro 5G on niin ikään FLIR-lämpökameralla varusteltu 5G rugged-puhelin. Laitteessa on suuri, 6,58” näyttö ja tuhti 8380 mAh akku, joten virtaa riittää takuulla useammaksi päiväksi suuresta näytöstä huolimatta. Tasokas 50 megapikselin takakamera kuvaa tilanteen kuin tilanteen laadukkaasti. 8-ydinprosessori ja 8 gigan keskusmuisti takaavat jouhevan käyttökokemuksen.

Blackview BV6600 PRO kestävä puhelin lämpökameralla

BLACKVIEW BV6600 PRO

349,95 tai 61 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Iso 8580 mAh akku

• FLIR-lämpökamera

• IP68 & IP69K suojausluokat

Blackview BV6600 Pro on hieman edullisemman hintaluokan lämpökameralla varustettu puhelin. Myös tässä puhelimessa on IP68, IP69K -luokitukset ja MIL-STD-810G-sotilasstandardin kestävyys, joten kestävyydestä ei ole tingitty huokeammasta hintalapusta huolimatta. Laite on hieman sirompi kuin edellä mainitut 5,7” kokoisen näyttönsä ansiosta. Suuresta 8580 mAh akusta piisaa virtaa vaativammallekin käyttäjälle: laitetta voi käyttää myös varavirtalähteen tavoin ja jakaa virtaa toiselle laitteelle.

Katso Suomen suurin valikoima rugged-puhelimia

Verkkokauppa e-ville.com on Pohjoismaiden rugged-puhelinten uranuurtaja. Me olemme Ulefonen ja Oukitelin virallinen jälleenmyyjä Suomeen ja Ruotsiin. Näin matkan varrelta poistuu kaikki turhat välikädet ja valikoimasta löytyy aina markkinoiden suosituimmat mallit jokaisesta hintaluokasta. Käy kurkkaamassa sinun tarpeisiin sopivin rugged-puhelin ja ota meihin yhteyttä, mikäli valinnan vaikeus yllättää! Voit myös lukea sivustolla kattavan määrän asiakkaiden arovsteluita ja kokemuksia valikoiman rugged-puhelimista!

Katso valikoimamme kaikki rugged-puhelimet täältä!