Puhelin on tärkeä viestintäväline, mutta nykypäivänä myös paljon muuta – paljon, paljon muuta. Käytämmekin puhelinta lähestulkoon kaikkeen ja ”sosiaalisen elämän” lisäksi erilaiset sovellukset ja palvelut ovat jatkuvasti näppien ulottuvilla. Ostokset, pankkiasiointi ja vaikkapa terveyden mittaaminen onnistuvat näppärästi muutamalla sormen vedolla sekä ruutua tapittamalla. Erilaiset työkalut ovat myös siirtyneet sovelluksien muotoon ja harvempi meistä enää käyttää esimerksi perinteistä kameraa, tulostinta, skanneria… tai lämpökameraa? Hetkinen, kelataanpa takaisin – aivan oikein, lämpökameraa. Tänäpäivänä puhelimet ovat saatavilla mitä mielenkiintoisimmilla sensoreilla harrastus- sekä ammattikäyttöön ja puhelin lämpökameralla herättänyt paljon huomiota.

Mitä puhelimen hankintaan tulee, iPhone, Samsung tai Huawei ole välttämättä kaikille se sopivin ratkaisu. Toki, kyseiset brändit ovat markkinoiden johtavia puhelinvalmistajia, mutta niistä puuttuvat niin sanotut ”nichet” ammattisensorit erä-, työmaa- tai huoltokäyttöön. Tämän markkinaraon itselleen ovat napanneet maailman johtavat rugged-puhelinvalmistajat, mainittakoon Ulefone, Blackview ja Doogee. Näin myös Suomessa rugged-puhelinten suosio on räjähtäny kasvuun viimeisen viiden vuoden aikana. Mitä lämpökameroihin tulee, viime vuosina ne ovat löytyneet integroituna kunkin edellä mainitun valmistajan lippulaivamalleista ja niiden laatuun on panostettu vuosi vuodelta entistä enemmän!

Sukelletaan aiheeseen – miten puhelimen lämpökamera toimii, kenelle se tarkalleen sopii ja mitä rugged-puhelinmalleja vuonna 2022 Suomessa on saatavilla?

Lämpökamera puhelimeen
Lämpökamera on erinomainen apuväline auton moottorivikojen paikallistamiseen.

Mikä on puhelimen lämpökamera?

Puhelimen lämpökamera on käytännössä tavallinen lämpökamera, joka on asennettu mobiililaitteeseen. Koska puhelin on pieni ja kevyt, tulee siihen asennetun lämpökameran olla niin ikään kompakti. Nykyteknologia mahdollistaa lämpökamerateknologian käytön pienissäkin laitteissa ja mukana kannettava lämpökamera on varsin kätevä. Viime vuosina tosin useimpiin rugged-puhelinten lippulaivamalleihin lämpökamera on jo valmiiksi integroitu.

Lämpökamera on oikeastaan lämpösäteilyn vastaanotin. Lämpösäteilyä on kaikkialla, mutta eri kappaleiden kokonaisenergian määrät tiedetään. Näin ollen lämpösäteilyn perusteella voidaan esimerkiksi päätellä, onko kappale elävä vai eloton olento. Lämpökamera mittaa kuvauskohteen pinnasta kappaleen omaa säteilyä ja muuttaa sen automaattisesti digitaaliseksi kuvaksi. Näin voidaan havainnollistaa muun muassa pintalämpötilajakaumia.

Puhelimen lämpökameran osia ovat muun muassa ilmaisinmateriaali ja optiikka. Ilmaisinmateriaalin tehtävänä on skannata kohde ja optiikka vaikuttaa lämpökameran näkymäalueeseen. Yleensä lämpökameroita ei voi optisesti zoomata, sillä teknologia ei toistaiseksi mahdollista sitä. Mittaustarkkuus riippuukin erotuskyvyn lisäksi esimerkiksi käytetyn lämpötila-alueen laajuudesta.

Nyt kun ymmärrämme, mikä puhelimen lämpökamera on ja mihin se perustuu, voimme siirtyä tutkailemaan sen hyötyjä!

Lämpökamera paikallistaa kätevästi ylikuumenevat sähkökomponentit, akut ja virtajohdot.

Mitä hyötyä puhelimen lämpökamerasta on?

Yksikertaisuudessaan lämpökamera näyttää lämpösäteilyyn perustuvan kuvan, jota paljas silmä ei näe. Lämpökameroita on olemassa kahta erilaista tyyppiä. Toinen on mittaava ja toinen on ei-mittaava. Ei-mittaava on edullisempi, sillä se on yksinkertaisempi. Mittaava kamera on hyödyksi esimerkiksi kuntotarkastuksissa, teollisuuden kunnossapidossa ja erilaisissa tutkimuksissa. Ei-mittaava on taas oivallinen apu esimerkiksi etsintä- tai valvontalaitteena. Lämpökameroita käytetäänkin oivallisesti apuna vaikkapa kadonneen etsinnöissä.

Puhelimen lämpökamera eli useimmiten FLIR (Forward-looking infrared) -lämpökamera sopii etsintätehtäviin ja sen avulla voi löytää esimerkiksi ihmisen tai eläimen pimeässäkin. Lisäksi sillä voi tunnistaa kuumat paikat ja välttää näin vaikkapa palovammat. Lämpökameran hyötykäyttö puhelimessa rajoittuu käyttäjiin, jotka hyödyntävät teknologiaa työssään tai vapaa-ajalla.

FLIR-lämpökamera puhelimessa
FLIR-lämpökameralla löytää eläimet ja ihmiset helposti jopa pilkkopimeässä.

Kenelle puhelin lämpökameralla sopii?

Lämpökameralla varustettu puhelin sopii heille, jotka tarvitsevat lämpökamerateknologiaa päivittäisissä toimissaan. Esimerkiksi rakennus- ja LVI-alalla siitä on rutkasti käytännön hyötyä ja iloa. Toinen oiva esimerkki ovat esimerkiksi metsästäjät ja /tai maatalouden alalla työskentelevät ihmiset, jotka voivat hyödyntää tekniikkaa vaikkapa kadonneen eläimen etsinnässä. Tarpeet ovat tietysti täysin käyttäjä- ja tapauskohtaisia, mutta alle on listattu muutama yleisin ammattikohtainen käyttötapa:

  • Ylikuumenevien sähkökomponenttien, akkujen sekä virtajohtojen paikallistaminen
  • LVI-ongelmat, kuten lämpöä vuotavien ikkunoiden, lämpöpattereiden, patteriputkien ja ilmastointilaitteiden huoltotyöt
  • Auton huoltotyöt, kuten auton moottori- ja jarruvikojen paikallistaminen
  • Etsintä- ja valvontakäyttö, kuten ihmisten paikallistaminen pimeässä
  • Metsästys- ja jahtikäyttö, kuten eläinten paikallistaminen pimeässä

Useimiten puhelin lämpökameralla sopii käyttäjille, jotka tarvitsevat puhelinta kovaan käyttöön. Toisin sanoen puhelimen on kestettävä ääriolosuhteita, kuten kuumuutta, kylmyyttä, kosteutta, vettä, painetta, savua ja työmaapölyä. Tämän johdosta markkinoiden parhaat lämpökameralla varustetut puhelimet luokitellaan rugged-puhelimiksi. Täten puhelimen kestävyydestä ei tarvitse stressata ja lämpökamera pääsee omiin oikeuksiinsa myös vaativassa ammattikäytössä.

Rugged-puhelin lämpökameralla
Rugged-puhelimet on suunniteltu kestämään armottomat ääriolosuhteet.

Millainen rugged-puhelin on käytettävyydeltään?

Lämpökameralla varustettu rugged-puhelin voi tuoda mielikuvan painavasta ja isosta tiiliskivestä. Muutama vuosi takaperin tämä olisi ollut melko osuva mielikuva, mutta rugged-puhelinten muotoilu ja käytettävyys on ottanut jättiharppauksen eteenpäin. Myös kokoa ja painoa on uuden teknologian myötä saatu karsittua merkittävästi. Varsinkin uusimmat lippulaivamallit ovat muotoilultaan todella sulavia ja ne on varustettu viimeisimmillä ominaisuuksilla, aina 5G-yhteyksistä AI-ominaisuuksiin. Tämä on luonnollisesti lisännyt niiden suosiota, sillä ammattikäytön lisäksi ne sopivat loistavasti viihdekäyttöön!

Suuren suosion takana on toki niiden suojaluokitukset ja ammattisensorit. Kuten jo aikasemmin mainittu, rugged-puhelimet sopivat parhaiten ammatti- ja eräkäyttöön. Monipuolisten sensoreiden lisäksi (kuten lämpökamera) ne ovat IP68-, IP69K- ja MIL-STD-suojattuja. Ne omaavat siis Yhdysvaltojen armeijan käyttämän sotilastandardin kestävyyden. Useimmiten ne on varusteltu myös suurella akkukapasiteetilla, jotta ne jaksavat pyörittää raskaita sovelluksia ja sensoreita useita päiviä ilman erillistä latausta. Voit lukea lisää puhelinten kestävyysluokituksista täältä.

Lämpökamerapuhelin
Lämpökamera sopii erinomaisesti jahti- ja eräkäyttöön.

Suositut rugged-puhelimet lämpökameralla

Olisiko lämpökamerasta sinulle hyötyä ja sopiiko rugged-puhelin tarpeisiisi? Mikäli vastauksesi on kyllä, kannattaa jatkaa lukemista! Puhelimen valinnan ei tarvitse olla vaikeaa, kunhan ensin tunnistaa omat tarpeet ja asettaa siten oikean budjetin. Kurkkaa alta tämän hetken suosituimpia malleja! Kaikki mallit ovat iskun- sekä vedenkestäviä ja omaavat MIL-STD-810G-sotilasstandardin kestävyysluokituksen.

Ulefone Armor 9

599,95 tai 55 € / kk (Klarna-osamaksu)

•FLIR Lepton -lämpökamera

•Samsung 64MP pääkamera

•MIL-STD-810G-iskunkestävä

Ulefone Power Armor 18T 5G iskunkestävä IP68-puhelin lämpökameralla

Ulefone Armor 18T (5G)

949,95 tai 87 € / kk (Klarna-osamaksu)

• FLIR Lepton -lämpökamera

• Samsung 108MP-pääkamera

• 12GB RAM / 256GB ROM

Ulefone Armor 11T (5G)

679,95 tai 63 € / kk (Klarna-osamaksu)

•FLIR Lepton -lämpökamera

•Supernopea 5G-yhteys

•HyperEngine 2.0 -teknologia

Cat S62 Pro

649,95 tai 60 € / kk (Klarna-osamaksu)

•5,7″ FHD+ 1080 x 2160

•Integroitu FLIR-lämpökamera

•Tehokas kahdeksanytiminen prosessori

Katso Suomen suurin valikoima rugged-puhelimia

Verkkokauppa e-ville.com on Pohjoismaiden rugged-puhelinten uranuurtaja. Käy kurkkaamassa sinun tarpeisiin sopivin iskun- ja vedenkestävä rugged-puhelin lämpökameralla sekä muilla sensoreilla harraste- tai ammattikäyttöön. Otathan meihin yhteyttä, mikäli valinnan vaikeus yllättää! Voit lukea sivustolla suuren määrän asiakkaiden arvosteluita ja kokemuksia valikoiman rugged-puhelimista!