Pimeänäkökamera voi osoittautua hyödylliseksi lisäksi puhelimen kamerajärjestelmässä. Montako kertaa olet löytänyt itsesi paikasta, jossa ei ole valoja, esimerkiksi ullakolta tai kellarista? Tai ehkä et halua räväyttää kaikkia valoja päälle keskellä yötä etsiäksesi jotain, kun muut on nukkumassa? Vastaaviin tilanteisiin on varmasti kaikki joskus törmänneet, ja silloin olisi toivonut jonkinlaista pimeänäköä.

Hyödyllisyytensä lisäksi yökamera on hauska ominaisuus puhelimessa, sillä näet mitä ympärilläsi tapahtuu myös auringonlaskun jälkeen. Näet esimerkiksi sellaisia eläimiä, joita et päiväsaikaan yleensä näe liikkeellä. Lisäksi voit käyttää pimeänäkökameraa paljastaaksesi kohteita, kuten infrapuna-LED:llä varustettuja valvontakameroita ja muita laitteita.

Tämä blogi pitää sisällään seuraavat aiheet:

  • Kuinka pimeänäkökamera toimii
  • Kenelle pimeänäkökameralla varustettu puhelin sopii
  • Esittely kolmesta eri pimeänäkökameralla varustetusta puhelimesta
Pimeänäkökamera voi paljastaa jopa piilotettuja kameroita.
Pimeänäkökamera voi paljastaa jopa piilotettuja kameroita.

Kuinka pimeänäkökamera toimii?

Tällä hetkellä markkinoilla on saatavilla sekä digitaalisia että analogisia yönäkölaitteita. Molempia näistä tekniikoista käytetään yleisesti turvallisuus-, metsästys- ja kameratarvikkeissa. Esimerkiksi turvakamerat käyttävät yleisesti digitaalista järjestelmää, sillä se toimii sekä yöllä että päivällä. Digitaalisessa järjestelmässä komponentit eivät ole vaarassa vahingoittua valolle altistumisen vuoksi. Näissä voi myös säätää valoherkkyyden tasoa.

Analogisia järjestelmiä puolestaan käytetään yleisesti esimerkiksi yökiikareissa, -laseissa ja -tähtäimissä. Analogisessa järjestelmässä käytetään suurennettuja linssejä, joiden välissä on valoa keräävä kuvanvahvistinputki. Putki kerää kaiken saatavilla olevan valon ja säteilee kohteesta kuvan, joka on tyypillisesti vihreän sävyinen. Analogisessa järjestelmässä on vaarana, että liiallinen valo voi vahingoittaa sitä linssinsuojien unohtuessa auki.

Puhelimet käyttävät yleensä IR-valon eli infrapunavalon avulla toimivia digitaalisia pimeänäkökameroita. IR-valo on paljaalle silmälle täysin näkymätön. Infrapunavalo on useimmille hyvinkin tuttu, sillä sitä käytetään esimerkiksi television ja kaukosäätimen väliseen kommunikointiin. Kaukosäätimestä televisioon lähtevä säde ei ole paljaalla silmällä nähtävissä, sillä se on infrapunan polttotasossa.

Samankaltaista IR-tekniikkaa käytetään myös pimeänäkökameroissa. IR-valot asennetaan itse kameraan, josta IR-säteen valokeila säteilee kuvattavaan kohteeseen. Tämän ansiosta laitteen kamera pystyy ottamaan kuvia hämärässä tai jopa täydellisessä pimeydessä.

Yökuvausominaisuuksia tarjoavat kamerat sisältävät yleensä myös IR-leikkaussuodattimen, joka havaitsee automaattisesti esimerkiksi auringonvalon ja käyttää mekaanista suljinta estääkseen IR-valon käytön päivällä. IR-pimeänäkökameroita on yleisesti tähän mennessä ollut käytössä varsinkin valvontakameroissa, ja nyt samaa tekniikkaa on tuotu myös puhelimiin!

Kenelle puhelin pimeänäkökameralla sopii?

Pimeänäkökameralla varustettu puhelin sopii etenkin paljon yöaikaan tai pimeissä tiloissa liikkuville. Esimerkiksi erilaisissa valvonta- tai viranomaistehtävissä voi pimeänäkökamera olla suureksi hyödyksi. Myös luonnossa liikkuvalle, retkeilijälle ja metsästykseen voi olla pimeänäkökamerasta olla hyötyä, sillä sen avulla näkee pimeässä piileksivät eläimet helposti.

Pimeänäkökameran avulla voit nähdä esimerkiksi pimeässä piileskelevät eläimet.
Pimeänäkökameran avulla voit nähdä esimerkiksi pimeässä piileskelevät eläimet.

Alla on listattuna muutama yleisin käyttötapa:

  • Retkeilykäyttö, apuna liikkumiseen hämärässä tai pimeässä
  • Etsintä- ja valvontakäyttö, kuten ihmisten paikallistaminen pimeässä
  • Metsästys- ja jahtikäyttö, kuten eläinten paikallistaminen pimeässä
  • Kotikäytössä apuna esimerkiksi pimeillä ullakoilla ja kellareissa

Useimmat lämpökameralla varustetuista puhelimista ovat lisäksi niin sanottuja rugged-puhelimia, eli iskun-, pölyn- ja vedenkestäviä puhelimia. Täten ne sopivat erinomaisesti myös muuhun kovaan käyttöön kuten rakennustyömaalle tai vaativiin eräolosuhteisiin. Yhtenä tyypillisenä piirteenä rugged-puhelimissa on lisäksi todella suuret akut, joissa riittää virtaa helposti useamman päivän tarpeisiin.

Rugged-puhelinten valmistajilta löytyy runsaasti äärimmäisen kestäviä puhelinvaihtoehtoja niin pimeänäkökameroilla kuin lämpökameroillakin varustetuista malleista. Käyttökohteet eivät siis suinkaan ole pelkästään pimeissä olosuhteissa, pikemminkin lähes kaikissa olosuhteissa.

Rugged-puhelimet sopivat erittäin monipuoliseen käyttöön.
Rugged-puhelimet sopivat erittäin monipuoliseen käyttöön.

Suosituimmat pimeänäkökameralla varustetut puhelinmallit

Rugged-puhelinten suosion kasvaessa jatkuvasti, myös pimeänäkökameroilla varustettuja puhelinmalleja putkahtaa markkinoille tiuhaan tahtiin. Johtavia rugged-puhelimien valmistajia ovat muun muassa Oukitel, Ulefone, AGM, Blackview ja Doogee. Alla lyhyet esittelyt muutamasta pimeänäkökameralla varustetusta Oukitel-mallista!

Oukitel WP19 -rugged-puhelin suurella akulla

Oukitel WP19 -rugged-puhelin suurella akulla ja pimeänäkökameralla

Oukitel WP19

549,95 tai 51 € / kk (Klarna-osamaksu)

• 21000 mAh akkukapasiteetti

• Suuri 6,78″ FHD+-näyttö

• 20 MP Sony-pimeänäkökamera

Tässä puhelimessa on 20MP Sonyn IR-pimeänäkökamera, joka tarjoaa erittäin hyvän kuvan ja näkyvyyden. Tästä on huomattavaa hyötyä varsinkin hämärissä tai pimeissä eräolosuhteissa. Kattava kamerajärjestelmä omaa lisäksi mm 64MP Samsungin pääkameran ja 2MP makrokameran pienten kohteiden kuvaukseen.

Silmiinpistävimpänä ominaisuutena on kuitenkin maailman suurin, huima 21 000 milliampeeritunnin akkukapasiteetti, joka tarjoaa jopa viikon akkukeston normaalikäytöllä. Luonnollisesti Oukitel WP19 on myös luokiteltu iskun-, pölyn- ja vedenkestäväksi IP68-, IP69K-luokituksilla ja MIL-STD-810G-suojaluokitus puolestaan takaa äärimmäisen iskunkestävyyden. Lisäksi kattavat neljä eri paikannusjärjestelmää GPS, Glonass, BeiDou, Galileo tarjoavat erittäin luotettavat paikannusominaisuudet. Ympärivuotiseen eräkäyttöön, koviin olosuhteisiin!

Oukitel WP16 -iskunkestävä puhelin pimeänäkökameralla

Oukitel WP16 edullinen rugged-puhelin pimeänäkökameralla

Oukitel WP16

289,95 tai 51 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Hurja 10600mAh akku

• Sony IR-pimeänäkökamera

• Iskun- ja vedenkestävä

Oukitel WP16:ssa on niin ikään 20MP Sonyn IR-pimeänäkökamera, suuri 10 600 milliampeeritunnin akku ja IP68-, IP69K- ja MIL-STD-810G-suojaluokitukset. Mukavan kokoinen 6,39″ HD+ näyttö,  8 GB RAM- eli keskusmuistin ja Android-käyttöjärjestelmän ansiosta puhelin tarjoaa mukavan ja sulavan käyttökokemuksen. Muita mielenkiintosia ominaisuuksia ovat muun muassa push-to-talk- painike, kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, geomagneettinen anturi, etäisyyssensori, valaistussensori, e-kompassi sekä GPS-, GLONASS- ja Beidou-paikannusjärjestelmät. Erittäin monipuolinen puhelin ja mikä parasta, erittäin edulliseen hintaan!

Oukitel WP17 -rugged-puhelin pimeänäkökameralla

Oukitel WP17 kestävä puhelin pimeänäkökameralla

Oukitel WP17

349,95 tai 61 € / kk (Klarna-osamaksu)

• 20MP Sony-pimeänäkökamera

• 64MP Samsung-pääkamera

• Kestävä 8300mAh akku

Oukitel WP17 on hieman ohuempi ja sirompi, kuin useimmat suurella akulla ja iskunkestävyydellä varustetut puhelimet. Kuitenkin myös WP17 on suunniteltu kestämään ääriolosuhteet, sillä puhelin on luokiteltu IP68-, IP69K- ja MIL-STD-810G-kestävyysluokituksilla.

Lisäksi puhelimessa on 20MP Sony-pimeänäkökamera, 64MP pääkamera ja 2MP makrokamera, joilla otettuja kuvia on ilo katsella suurelta 6,78 tuuman FHD+ resoluution näytöltä. Näyttö tukee jopa 90Hz virkistystaajuutta, joten kuva on erittäin sulavaa. Ohuemmasta muotoilusta huolimatta, puhelimeen on saatu mahdutettua jopa 8300 milliampeeritunnin akku, jonka ansiosta virtaa piisaa useammaksi päiväksi yhdellä latauksella.

Erittäin laaja valikoima rugged-puhelimia

e-villen valikoimasta löydät kaikki markkinoiden uusimmat ja suosituimmat rugged-puhelimet, pimeänäkökameroilla ja ilman. Lisäksi valikoimassa on kaikki tarvittavat puhelintarvikkeet suojakuorista latureihin. Käy katsomassa valikoima, lue arvostelut ja valitse oma suosikkisi!