160116R

Miten selvitä action-kameraviidakossa? Esittelyssä e-villen 5 suosituinta action-kameramallia. Mitä asioita kannattaa huomioida, kun ostaa kameraa itselleen tai lahjaksi. Aloitetaan tarkistamalla kameramallit ja niiden ominaisuudet. Vertailun helpottamiseksi olen tehnyt erillisen taulukon, jonka avulla tuotteiden teknisiä ominaisuuksia on helpompi verrata toisiinsa. Mukaan vertailuun on päässyt SJCAM-tuoteperheestä lippulaiva malli SJ5000 Plus Wifi ja M10+ Wifi, joka on pienempi neliön muotoinen action-kameramalli sekä hieman vanhempi SJ4000 Wifi. Mukana myös Xiaomin Yi ja uusin tulokas edullisempiin kameramalleihin Diel H9 Wifi.

Action-kameroiden tekniset tiedot

2016_action_kamera_vertailu

Kaikissa vertailussa olevista kameroissa on CMOS-kenno. Digitaalisessa kuvauksessa valo muutetaan valoherkän kennon avulla digitaaliseen muotoon esimerkiksi muistikortille. Kaikissa kameroissa on mukana myös fps (frames per second) -kuvaustilat, jota voidaan suomeksi kutsua myös kehysnopeudeksi. Tällä viitataan kameran sekunneissa ottamien kehysten määrään. Silloin kun kuvataan korkealla fps:llä pystytään kuvaamaan nopeaakin liikettä, sellaista jota silmä ei kerkeä havainnoimaan. Yhtenä tärkeimmistä ominaisuuksista action-kameralle voidaankin näin pitää fps-ominaisuuksia. Millaisia kameroita sitten testissä on mukana?

Kaikista vertailun kameroista löytyy fps (frames per second) -kuvaustila, jonka avulla erityisesti nopean liikkeen kuvaaminen on helpompaa.

Pisimmän korren teknisessä vertailussa vetää SJ5000 Plus Wifi. Ainoastaan kahdessa kamerassa on 16 megapikselin kamera. Nämä mallit ovat juuri SJ5000 Plus Wifi sekä pieni ja pippurinen Xiaomi Yi. Xiaomin mallissa on Sonyn, Exmor R BSI, 16MP CMOS -sensori, kun taas SJ5000 Plus Wifissä on Panasonicin MN34120PA 1/2.33” CMOS 16MP -sensori. Aikaisemmassa blogi-kirjoituksessa Ville Santikko kehui SJ5000 Plus Wifin sensorin ominaisuuksia, jotka erottivat selkeästi SJCAM:in lippulaivamallin aikaisemmista versioista. Ville nosti esille parempilaatuiset ja tarkemmat still-kuvat ja monipuolisemmat kuvaustilat. Erityisesti 240 ja 120 fps -tilat ovat erinomaisia kuvaamaan liikettä, jota ihmissilmä ei kerkeä havainnoimaan. Vastaavasti Xiaomi Yi -kamerasta löytyy sama ominaisuus, mutta 120 ja 240 fps -tilat eivät tue audiota ollenkaan, joka on selkeä miinus verrattuna SJ5000 Plus Wifi -malliin.

16 megapikselin kamera ja 120/240 fps:n kuvaustilat löytyvät niin SJ5000 Plus Wifi kuin Xiaomi Yi malleista.

Mitä tulee sensoreihin ja muihin vertailussa oleviin malleihin löytyy SJ4000 Wifistä, Diel H9 Wifistä ja M10+ Wifistä 12 megapikselin kamera. SJ4000 Wifi jää selkeästi jalkoihin kuvaustiloissa verrattuna Diel H9 ja M10+ kameroihin. SJ4000 saa kuvattua vain 30 tai 60 fps, kun Diel H9:ssä ja M10+:ssa on tuki 120 fps:ään saakka. M10+ tarjoaa taas laadukkaimman kuvan kaikista testikameroista 30 fps -tilalla, sillä se kuvaa tässä tilassa huikealla 2560×1440 resoluutiolla! Kaikilla kameroilla pystyy kuvaamaan vähintään Full HD:ta (1920×1080).

Vertailussa olevissa kameroissa on 170 asteen linssi, paitsi Xiaomi Yi:ssä, jossa linssin laajuus on hieman kapeampi eli 155 astetta. Kaikissa malleissa on wifi-tuki, jonka avulla kameran asetuksia on helppo muuttaa suoraan puhelimesta. Tämä helpottaa erityisesti silloin kuin kamera on esimerkiksi kiinnitettynä kypärään tai muuten hankalaan paikkaan, josta kameran asetuksien säätäminen on vaikeaa. Aikaisemmassa blogi-kirjoituksessa erityistä kiitosta langattoman apin käytettävyydestä sai nimenomaan Xiaomi Yi.

Suurin taistelu teknisiltä ominaisuuksiltaan käydään ainakin paperilla Xiaomin ja SJ5000 Plus Wifi -mallien välillä.

Suurin taistelu teknisiltä ominaisuuksiltaan käydään ainakin paperilla Xiaomi Yi:n ja SJ5000 Plus Wifi -mallien välillä. Tässä kuitenkin korkeamman korren lopussa vetää SJ5000 Plus Wifi. Selkeitä etuja teknisesti ovat kamerassa oleva näyttö, joka puuttuu kokonaan Xiaomi Yi:stä. Kuvakulman laajuus on suurempi SJ5000 (170 astetta) verrattuna Xiaomi Yi:hin (155 astetta). Lisäksi SJ5000 Plus Wifi -mallissa pystyy säätämään mikrofonin voimakkuutta, joka luo tiettyä etulyöntiasemaa verrattuna kaikkiin muihin kameroihin testissä.

Action-kameran valitseminen:

SJCAM SJ4000 Wifi

160116S

SJCAM SJ4000 Wifi -mallia voisi kutsua ns. ’karvalakkimalliksi’. Siinä ei ole mitään ylimääräistä.

SJCAM SJ4000 Wifi -mallia voisi kutsua ns. ’karvalakkimalliksi’. Siinä ei ole mitään ylimääräistä. Se on hyvin riisuttu action-kamera. Se on hyvä valinta, jos kameraan ei halua laittaa turhan paljon rahaa. Mukana tulee paljon erilaisia kiinnikkeitä ja kotelo, joten kamera on helppo ottaa heti käyttöön. Valinta on siis erinomainen kuvaamista aloittelevalle, jolla ei ole tarvetta kuvata nopeaa liikettä. Kuvaustiloissa SJ4000 Wifi kalpenee selkeästi kaikille muille arvostelussa olleille kameroille.

Diel H9 Wifi

160116T

Diel H9 Wifi action-kamera tarjoaa kaiken tarpeellisen, mitä action-kameralta voi odottaa, ja se on hinnaltaan edullinen.

Diel H9 Wifi action-kamera ei yllätä kuvanlaadullaan tai olemalla lippulaivamalli, mutta se on tasainen suorittaja. Se tarjoaa kaiken tarpeellisen, mitä action-kameralta voi odottaa ja se on hinnaltaan edullinen. Mukana tulee mukava määrä erilaisia tarvikkeita ja kiinnikkeitä sekä kotelo. Kamerassa on selkeästi monipuolisemmat kuvaustilat SJ4000 Wifi malliin verrattuna ja sillä on mahdollisuus esimerkiksi kuvata 120 fps -kuvaustilalla. Tämä mahdollisuus puuttuu kokonaan SJ4000-mallista. Huippuvalinta siis ensimmäistä kameraa ostavalle tai kakkoskameraksi jo hetken aikaa harrastaneelle!

Xiaomi Yi

160116U

Xiaomi Yi on mainio valinta kakkoskameraksi. Se sisältää loistavan 16 megapikselin kameran ja tarjoaa 240 fps:n kuvaustilan.

Xiaomi Yi:n on kehuttu sisältävän parhaan kameran hinta-laatusuhteeltaan. Kurkkaa esimerkiksi Villen Santikon blogi-arvostelu. Huomattavia miinuksia löytyy kuitenkin, kuten aikaisemmin mainittu audion puuttuminen, kun kuvataan 240/120 fps -nopeuksilla. Kamerassa ei ole näyttöä, joten sen ohjaaminen tapahtuu suoraan kännykässä olevan sovelluksen kautta. Ensimmäistä kameraa ostavalla hankaluuksia saattaa aiheuttaa myös se, että kameran mukana ei tule mitään lisäosia tai kiinnikkeitä. Xiaomi Yi onkin mainio valinta kakkoskameraksi. Käyttäjälle, jolta löytyy omasta takaa jo kiinnikkeitä ja lisätarvikkeita. Kameran pohjassa on 3/4″UNF -kierre, jonka avulla kameran saa kiinnitettyä ilman suojakoteloa esimerkiksi teleskooppivarteen, kolmijalkaan tai muihin kiinnikkeisiin, joka on hyvä ominaisuus ja se puuttuu kaikista muista vertailun kameroista.

SJCAM M10+ Wifi

160116V

SJCAM M10+ Wifin vahvuus on sen koossa. Se on pienin testissä olleista kameroista ja sen avulla pystyy kuvaamaan ahtaammissa paikoissa kuin testin muilla kameroilla.

SJCAM M10+ Wifi kamera on siro, se on kooltaan pienin kaikista vertailussa olevista kameroista. Muodoltaan se on neliö, toisin kuin muut kamerat, jotka edustavat perinteisempää suoraneliön muotoista mallia. Teknisiltä ominaisuuksiltaan se jää hieman Xiaomin Yi:stä ja SJ5000 Plus Wifi:stä. Kameran paras puoli onkin juuri sen muotoilu, joka tarjoaa helpotusta kameran kiinnittämiseen. Se mahtuu ahtaisiin paikkoihin paremmin kuin isommat kilpaveljensä sekä on huomaamattomampi ja kevyempi. SJCAM:in mukana tulee myös huomattava määrä erilaisia tarvikkeita, kiinnikkeitä ja kotelo. Nappivalinta sellaiselle, joka etsii pientä ja siroa kameraa hyvillä teknisillä ominaisuuksilla.

SJCAM SJ5000 Plus Wifi

160116X

SJCAM SJ5000 Plus Wifi sisältää parhaat tekniset ominaisuudet vertailun kameroista. Se ei suotta ole SJCAM:in lippulaivamalli.

SJCAM SJ5000 Plus Wifi sisältää parhaat tekniset ominaisuudet vertailun kameroista. Se ei suotta ole SJCAM:in lippulaivamalli. Se ei jää koossa tai painossa muista vertailun kameroista, mutta se kätkee sisälleen monipuoliset kuvausmahdollisuudet. 240/120 fps -kuvaustilat ovat erinomaisia nimenomaan vauhdikkaisiin ja nopeisiin kuvaustilanteisiin. Action-kameroiden mikrofonit ovat yleisesti tuottaneet pieniä ongelmia, sillä ne ei eivät laadultaan yllä ns. normaaleiden videokameroiden tasolle. Erityisesti vedenkestävienkoteloiden kanssa action-kameroiden äänenlaatu voi tuottaa harmaita hiuksia. Kuitenkin SJ5000 Plus Wifi -mallissa oleva säädettävä mikrofoni antaa hieman pelivaraa. Paketin mukana tulee runsas määrä erilaisia lisätarvikkeita ja vedenpitävä kotelo, jonka avulla pystyy kuvaamaan aina 30 metriin saakka! SJCAM SJ5000 Plus Wifi on oiva valinta kaikenlaisille kuvaajille. Se sisältää kaiken, mitä tarvitaan kuvausharrastuksen aloittamiseen. Erinomaiset tekniset ominaisuudet valjastavat kameran myös vaativampaan harrastuskäyttöön.

Lue lisää action-kameroista e-villen blogin aikaisemmista kirjoituksista:

SJ4000 Wifi action -kamera
SJ5000 Wifi action -kamera
SJ5000 Plus Wifi action -kamera
Xiami Yi action -kamera

Mikä on sinun suosikki action-kamera? Millaiset ominaisuudet ovat tärkeitä sinulle, kun valitset kameraa? Kommentoikaa alle.

– Opri V.