Kuulokkeiden valinta saattaa joskus olla todellinen päänvaiva. Olisi kiva hommata kohtuuhintaiset Bluetooth -nappikuulokkeet, mutta samalla hinnalla tuntuu olevan kovin monta eri vaihtoehtoa. Tämän lisäksi suurin osa vaihtoehdoista näyttää hyllyssä tismalleen samalta ja niiden valmistajat lupaavat samoja ominaisuuksia.

Mistä siis tiedän, mikä malli on paras juuri minulle?

Päätinkin pureutua ongelmaan ja pyöräyttää vertailun 20-35€ hintaisista Bluetooth-nappikuulokkeista. Testissä nähdään, voittaako lähes sata arvostelua kerännyt vanha QCY QY19-titaani, sen uudempi isoveli QCY M1 PRO, vaiko viimeisintä tekniikkaa edustava täysin villikorttitulokas Awei X650BL -Bluetooth kuulokkeet?

QCY QY19 langattomat nappikuulokkeet

Omaa kunniaansa ja kuninkaan paikkaansa puolustamassa on mikäs muukaan kuin QCY QY19 langattomat nappikuulokkeet. Vanha titaanimme QY19 on keränneet lähes sata arvostelua, joiden keskiarvo on erittäin vakuuttava 4.2/5. Kun näiden kuulokkeiden speksilistaa lukee, suurin osa suosiosta selittyy välittömästi.

Monilta ominaisuuksiltaan QY19 oli saapuessaan ominaisuuksissa selkeä edelläkävijä hintaluokassaan. CVC 6.0 kohinanvaimennus, aptX-koodekki ja IPX4-vedenpitävyys sertifiointi eivät ominaisuuksina vielä tänäpäivänäkään ole itsestäänselvyyksiä tässä hintaluokassa. Hintaa kuulokkeilla on vaivaiset 21,95€.

QY19 isoveli – QCY M1 PRO urheilukuulokkeet

QY19 mallin seuraaja QCY M1 Pro on ainakin paperilla kuin luotu syrjäyttämään QCY:n vanhempi malli valtaistuimeltaan. M1 pro pitää sisällään kaikkien QY19 ominaisuuksien lisäksi myös pidemmän akkukeston, yhtämittaista käyttöaikaa löytyy jopa 8 tuntia. Uutena ominaisuutena M1 Prossa on edeltäjäänsä älykkäämpi sisäänrakennettu virransäästötoiminto, joka aktivoituu kun kuulokkeet tarttuvat toisiinsa magneeteilla.

Kuulokkeet omaavat IP64-luokityksen, joten kuulokkeet ovat vettä-, pölyä ja hikeähylkivät, joten ne sopivat loistavasti mm. urheiluun. Luonnollisesti isoveli on hitusen pikkuveljeään kalliimpi. M1 Pro -kuulokkeiden hinta on 29,95€.

Awei X650BL -Bluetooth kuulokkeet

Kuulokkeet ovat kehittyneet melkoisesti viimevuosina ja luonnollisesti mukaan mahtuu myös malleja, jotka samasta hinnasta huolimatta eroavat selkeästi ominaisuuksiltaan. Uusissa kuulokkeissa on ominaisuuksia, joita ei muista löydy mutta taas toisia ominaisuuksia on karsittu hinnan pudottamiseksi. Testin villikortti valinnaksi löytyivät Awei X650BL -Bluetooth kuulokkeet.

Awei X650BL pitää sisällään perinteisistä kuulokkeista kuten QY19 tai M1 Pro poiketen kaksi elementtiä per korva. Tämän pitäisi ainakin teoriassa parantaa ääntä ja mahdollisesti myös äänenvoimakkuutta. Awei nokittaa testin kilpailevat mallit myös vedenpitävyydessä, sillä siinä on pykälän korkeampi IPX5-vedenpitävyysluokitus. QY19 tavoin siinä ei kuitenkaan ole luokitusta pölynkestosta toisin kuin M1 Pro:lla.

Awei on hinnan pudottamiseksi karsinut pois myös aptX-koodekin. Hintaa kuulokkeilla on 34,95€.

Testin rakenne ja kuulokkeiden pisteytys 

Testi koostuu neljästä osasta ja luonnolliesti tärkeintä ominaisuutta, eli kuuntelukokemusta painottaen:

 1. Kuuntelutesti: Selkeästi tieteellistä menetelmää, eli omaa kuuloaistiani käyttäen arvioidaan äänenlaatu ja käyttökokemus.
 2. Pulveritesti: Kuulokkeet haudataan epäilyttävän näköiseen valkoiseen Kiinalaiseen pulveriin, sekoitellaan ja kaivetaan ylös. Testaan puhdistus ja toiminta.
 3. Upotustesti: Kuulokkeet upotetaan minuutiksi vesiastiaan musiikin jatkuvasti soidessa. Testataan toiminta.

Näillä testeillä lähdin selvittämään selviääkö yksikään malli tästä rääkkäyksestä. Yhtäkään mallia ei ole rakennettu kestämään jokaista testin vaihetta. Luonnollisestikkaan näillä testeillä ei ole mitään tekemistä tosielämän käyttöolosuhteiden kanssa ja olosuhteet ovat kuulokkeille äärimmäisen haastavat.

Päätin kuitenkin edetä tällä suunnitelmalla puhtaasti viihteen vuoksi. Toisaalta jos tästä yksikin laite selviää elossa voi melko varmasti todeta, että tavallisissa käyttöolosuhteissa ei varmasti ole ongelmaa.

1. Kuuntelutesti

Luonnollisesti kuulokkeiden tärkein ominaisuus on tuottaa ääntä ja olisi myös ihan positiivista jos tuo ääni kuulostaisi hyvälle.

Pisteitä osiosta on jaossa yhteensä 4 seuraavasti:

 • Paras äänenlaatu – 1 piste
 • Paras käyttömukavuus – 1 piste
 • Paras ulkoisten äänten eristys – 1 piste
 • Paras yleiskäyttökokemus – 1 piste

QY19 – Korkea- ja keskiäänet toistuivat hyvin

Ensimmäisenä vuorossa oli QY19. Kuulokkeet sulkivat ulkoiset äänet pois jopa yllättävän tehokkaasti. Äänenvoimakkuutta löytyi jopa enemmän kuin tarpeeksi ja korkeat ja keskiäänet toistuivat hyvin.

Nappikuulokkeille melko tyypilliseen tapaan bassot kuitenkin jäivät ainakin omille FIIL-kuulokkeisiin tottuneille korvilleni laihan oloisiksi ja pientä lisäpotkua tällä osastolla olisi kaivannut. Toki vertaus ei ole kovin mielekäs ottaen huomioon hintaeron.

M1 Pro – Sulkivat ulkoiset äänet

M1 Pro sulki QY19 paremmin ulkoiset äänet pois. Ääniosastolla oli myös havaittavissa parannusta, sillä kuten QY19, myös tässä mallissa korkeat ja keskiäänet toistuivat nätisti, mutta QY19 mallin kaipaama lisäpotku löytyi bassoista. Vaikka lisäpotkua bassotoistosta löytyikin, eivät nämäkään kuitenkaan varsinaiset bassopään kuulokkeet ole.

Awei X650BL – basso ylitti odotukset

Viimeisenä vuoroon pääsi villikorttimme Awei X650BL. Äänieristys oli näissäkin kuulokkeissa hyvä. Sanoisin sen olevan samaa tasoa QY19 kanssa, mutta M1 Pro:lle se ei pärjää. Korkeat ja keskiäänet kuulostivat hyvin samalta kuin aiemmin testatuissa QCY kuulokkeissa, eikä valittamisen aihetta löytynyt näistäkään

Basso osastolle päästessä kuitenkin saavuttiin aivan uuteen ulottuvuuteen, sillä matalat äänet soivat selkeinä ja hämmästyttävän syvinä verrattuna vertailun muihin kuulokkeisiin. Jopa verrattuna moninkertaisesti kalliimpin FIIL-kuulokkeisiin vaikkeivat täysin samalle tasolle pääsekkään nämä kuitenkin pääsevät halvasta hinnastaan huolimatta yllättävän lähelle.

Ilmeisesti kasoiselementit eivät siis ole aivan täysin pelkkä markkinointikikka. Äänenvoimakkuutta lähti muiden tavoin myös näistä todellakin riittävästi.

 

Mitkä kuulokkeet veivät eniten pisteitä?

Äänenlaadusta piste menee ehdottomasti Awei X650BL-kuulokkeille. Kuulokkeiden kaksoiselementit jättivät QCY-parivaljakon selkeästi varjoonsa tarjoten todellakin yllättävän korkeatasoista ääntä.

Käyttömukavuudesta pisteen kotiin vie puolustava mestari, eli QCY QY19. QY19 on seuraajaansa M1 Pro:ta pienikokoisempi ja pyöristettyine reunoineen se on mukavampi asetella korviin kuin Awei X650BL.

Ulkoisten äänten eristyksestä piste taas menee selkeästi QCY M1 Pro-kuulokkeille, jotka vaimensivat ulkopuolelta tulevan kiinalaisen metron metelin (Voin muuten kertoa, että on melkoinen äänimaailma) kilpailijoita tehokkaammin.

Yleiskäyttökokemuksesta piste menee myöskin QCY M1 Pro:lle älyttömän helpon käyttöönoton (magneetit irti toisistaan ja kuulokkeet automaattisesti menevät paritustilaan), hyvän äänieristyksen ja tasapainoisen äänentoiston saattelemana. Vaikkei kuulokkeet olleetkaan ykkönen äänenlaadussa tai käyttömukavuudessa, pääsivät ne silti hyvälle tasolle ja kokonaisuus tuntuu tasapainoiselta.

2. Pulveritesti

Kiinalaisen kauppiaan kanssa sopuun päästyäni siitä mikä on ”hyvää kamaa” pääsin aloittamaan vertailumme toisen vaiheen, eli pulveritestin. Ei muuta kuin erittäin väärältä näyttävä pulveripussi auki ja voi pojat tämä jauhe menee aivan kaikkialle!

QCY M1 Pro on joukon ainoana IP-luokiteltu myös pölynkestäväksi, joten odotan tämän olevan mahdollisesti hyvin tuhoisaa kahdelle muulle.

Pisteitä tässä osuudessa on mahdollista saada seuraavasti:

 • Helpoin puhdistus: 1 piste
 • Häiriötön toiminta jauhokylvetyksen jälkeen: 1 piste (Annetaan kaikille selvinneille)

Kuulokkeet kulhoon, jauhot perään ja reipas sekoitus! Jauhe todellakin toimi, sillä kuulokkeet näyttivät kamalilta tullessaan pois kulhosta. Pulveria oli aivan jokaisessa pienimmässäkin raossa. Puhdistin kuulokkeet parhaani mukaan käyttämättä vettä.

Erityisen hankalaksi puhdistus osoittautui Awei -kuulokkeiden kohdalla ja helpointa se oli yllättäen QCY QY19 -kuulokkeiden kohdalla, vaikkakin pulverin luonteen takia myös näiden puhdistus vaati melkoisesti aikaa ja työtä. Puhdistuksen jälkeen pölynkestävyys IP-luokituksen omaava M1 Pro toimi täysin häiriöttömästi. Suureksi yllätyksekseni myös Awei X650BL-kuulokkeet selvisivät tästä täysin ehjinä ja kaikki toimi kuten pitääkin.

QCY QY19 kohdalla tarina ei sitten ollutkaan ihan sama. Kuulokkeet käynnistyivät, mutta äänenlaatu oli poissa ja äänessä oli selkeää särinää. Lisäksi kuulokkeet menettivät lähes puolet maksimi äänenvoimakkuudestaan ja oikea puoli soi selkeästi kovemmin kuin vasen, josta hädin tuskin tuli edes ääntä.

QY19 kuitenkin vie 1 pisteen kotiin helpon puhdistuksen ansiosta ja kumpikin QCY M1 Pro sekä Awei X650BL nappaavat pisteen kotiin testistä selviytymisestä.

3. Upotustesti

Testin kuulokkeista yksikään ei ole luokiteltu upotuksen kestäväksi, vaikkakin Awei X650BL pääsee lähimmäksi IPX5-luokituksellaan. Vasta IPX7-luokitus tarkoittaa veteen upotusta. Kuten jauhotestin odotan myös tämän testin aiheuttavan tuhoa.

Kuulokkeet pääsivät kukin vuorollaan minuutin kylpyyn virta päällä ja musiikin soidessa jatkuvasti. Olen oikeastaan jopa hieman skeptinen selviääkö yksikään kuulokkeista testistä.

Pisteitä testistä jaetaan seuraavasti:

 • Musiikki soi yhä ammeesta tultaessa: 1 piste (Annetaan kaikille selvinneille)
 • Täysin häiriötön toiminta kylvyn jälkeen: 1 piste (Annetaan kaikille selvinneille)

Pulveritestissä jo valmiiksi siipeensä saanut QCY QY19 oli kylvystä tultuaan lähes täysin kuollut. Kuulokkeissa oli yhä virta, Bluetooth-yhteys puhelimeen pysyi ja ääntä kuului. Tosin ääni ei ollutkaan enää musiikki vaan hyvin epämiellyttävä sähköinen rätinä ja särinä.

Awei suoriutui kylpytuokiosta myös heikosti joskin huomattavasti QY19-kuulokkeita paremmin. Olin jopa hieman yllättynyt, sillä musiikki kuului edelleen, eikä siinä ilmennyt lainkaan häiriöääniä. Kuulokkeet olivat kuitenkin menettäneet suurimman osan äänenvoimakkuudestaan ja soivat melkoisen hiljaisesti suurimmallakin äänenvoimakkuudella.

M1 Pro selvitti tiensä vesiastiasta jokseenkin kahden muun väliinputoavin tuloksin. Kuulokkeen toiselta puolelta kuului yhä musiikkia jossa oli vain vähän häiriöitä. Äänenvoimakkuus oli tässäkin tapauksessa pudonnut, mutta paremmalla tasolla kuin Aweissa. Nyt kuitenkin puhutaan vain toisesta puolikkaasta ja kuulokkeista pitäisi ääntä tulla molemmilta puolin. M1 Pro:n vasen puoli olikin täysin vainaa, eikä siitä kuulunut pihahdustakaan.

Awei nappaa kotiin yhden pisteen musiikin yhä soidessa ja QCY M1 Pro:lle on kai armosta annettava 0,5 pistettä, sillä musiikki kyllä soi, mutta ei molemmin puolin. Häiriöttömästä toiminnasta ei pisteitä heru yhdellekkään, sillä jokainen kuuloke kärsi huomattavan pahasti upotuksesta.

Testin lopputulos – mitkä kuulokkeet veivät voiton?

 • QCY QY19 – 2 pistettä
 • QCY M1 Pro – 3.5 pistettä
 • Awei X650BL – 3 pistettä

Testivoittajaksi selviytyi täpärästi puolella pisteellä QCY M1 Pro -kuulokkeet. M1 Pro on yleiskäyttökokemukseltaan paras ja selivisi jauhoista moiteettomasti. Upotustestistä se selivis puolittain vain toisen puolen soidessa.

Ominaisuuksiltaan M1 Pro on myös kehittynein ja uskoisinkin sen olevan paras valinta suurimmalle osalle ihmisistä. Täpärästi testin kakkoseksi jäänyt Awei X650BL on kuitenkin bassosta pitävälle ja muutenkin äänenlaatu ykkösprioriteettina kuulokkeita shoppailevalle paras valinta!

Jäikö mieleesi askarruttamaan jokin kysymys? Voit aloittaa keskustelun kirjoittamalla mietteesi alla olevaan kommenttikenttään!

Jos haluat tutustua tuotteiden teknisiin ominaisuuksiinn tarkemmin, klikkaa alla olevia kuvalinkkejä.

QCY M1 Pro
QCY M1 Pro
QCY QY19
QCY QY19
Awei X650BL
Awei X650BL