Telttailu on noussut viime vuosien aikana todella suosituksi harrastukseksi. Vaikka ulkomaille matkustaminen onkin pikkuhiljaa helpottanut, telttailu pitää edelleen pintansa ja monet ihmiset suuntaavat Lappiin, luonnonpuistoihin sekä lähimetsiin ja viettävät kesälomansa telttailusta nauttien.

Telttamarkkinat ovat muuttuneet toden teolla, mikä tarkoittaa sitä, että teltat ovat parantuneet ja retkeilystä on yleisestikin tullut paljon mukavampaa kuin mitä se oli ennen. Retkeilyä voidaankin nykyään pitää välineurheiluna. Oikeanlaisen teltan valinta on toki tärkeää, mutta se ei onneksi ole kuitenkaan mitään rakettitiedettä. Lue tästä artikkelista neuvot sekä parhaan teltan valintaan että nautinnollisen kotimaan telttaretken järjestämiseen.

Telttamarkkinat ovat muuttuneet toden teolla, mikä tarkoittaa sitä, että teltat ovat parantuneet ja retkeilystä on yleisestikin tullut paljon mukavampaa kuin mitä se oli ennen.

Vihreä Naturehike teltta nurmikolla, mies lukemassa kirjaa teltan edustalla
Naturehike Opalus 2 on suosittu telttamalli.

Millainen on hyvä teltta?

Hyvä teltta on ehdottomasti sellainen, joka sopii käyttötarkoitukseensa. Hyvä teltta ei siis välttämättä ole se markkinoiden kallein, suurin tai näyttävin malli. Teltta tulee valita aina oman käyttötarpeen mukaan ja suhteutettuna omaan budjettiin sekä muihin kriteereihin.

Teltan valinta on usein yksi vaikeimmista päätöksistä, kun retkeilyreissu tai vaikkapa kotimaan lomailu on suunnittelupöydällä. Näin on etenkin silloin, kun telttaa joutuu kantamaan mukanaan rinkassa tai ääriolosuhteissa. Tilanteissa, joissa telttaa kannetaan mukana jatkuvasti, teltan kestävyys- ja paino-ominaisuudet nousevat aivan uudelle tasolle. Kotona takapihalla käytettävä teltta vaatii vähemmän kuin tunturilla tuulessa ja tuiskussa käytettävä malli. Teltan valinnassa tuleekin löytää sopiva kompromissi hinnan, painon ja kestävyyden välillä. Lisäksi valintaan vaikuttaa usein teltan tilavuus ja esimerkiksi teltan vedenkestävyys. Lue lisää telttojen vedenkestävyysluokituksista.

Keltainen yhden hengen Naturehike teltta syksymaisemissa
Paras teltta on se, joka sopii omaan käyttötarkoitukseensa parhaiten.

Teltan valinnassa kannattaakin lähteä liikkeelle omasta budjetista. Karsi telttamallit vähemmäksi valitsemalla sellainen rahasumma, jonka olet valmis telttaan käyttämään. Mikäli teltta tulee olemaan kovassa käytössä, ota valinnassa huomioon teltan malli, eli esimerkiksi tunneliteltan tuulen kestävyyttä ja kupoliteltan itsessään pystyssä pysyvää muotoa. Katso myös teltan vedenkestävyyttä, joka määritellään vesipilariarvon avulla.

Mikäli teltan paino ei ole kriittinen tekijä valintaperusteissa, valitse aina yhtä kokoa suurempi teltta, eli esimerkiksi yhdelle henkilölle kannattaa hankkia kahden hengen teltta ja kolmelle henkilölle neljän henkilön malli. Näin saat hieman lisätilaa esimerkiksi rinkan säilytykseen ja onhan teltassa tietysti mukavampi oleskella nukkua kun on reilummin tilaa ympärillä. Jos teltan paino on kuitenkin kriittinen valintaperuste, silloin kannattaa ehdottomasti pitäytyä ultrakevyissä ja mahdollisimman pienissä teltoissa.

Sininen Naturehike teltta metsässä
Naturehike Mongar on tyylikäs ja varma valinta telttailuun.

Naturehike on ulkoilu- ja retkeilytuotteiden valmistaja, joka tarjoaa laadukkaita ja kevyitä telttoja erittäin mieluisaan hinta-laatusuhteeseen. Naturehike on keskittynyt valmistamaan etenkin teknisesti korkealaatuisia telttoja ja muita retkeilytuotteita, eikä siis ihme että etenkin heidän valikoiman teltat ovat saavuttaneet suuren suosion Suomessa ja maailmalla.
Naturehike painottaa kevyttä retkeilyä, eli esimerkiksi ultrakevyitä telttoja ja muita laadukkaita, mutta kevyitä retkeilytarvikkeita. Sen tuotteet sopivat erinomaisesti Suomen ääriolosuhteisiin, joten Naturehike teltta on nappivalinta myös Suomessa retkeilyyn. Naturehike-teltat löydät täältä.

Naturehike Opalus 2, Hiby 3 sekä Cloud burst shelter – teltat vertailussa

Naturehiken mallisto on suuri ja sieltä löytyy telttoja joka tarpeeseen laidasta laitaan.

Kahden hengen teltoista mallistosta löytyy mm. todella suosittu Naturehike Opalus 2 hengen tunneliteltta. Opalus 2 on laadukas teltta, joka on varustettu eteisellä, joten siinä on mukavasti säilytystilaa vaikkapa rinkalle. Opalus on tunneliteltta, joka kestää hyvin tuulta ja jonka suurin etu on helppo koottavuus ja pieneen kokoon nähden pitkä makuualue, joka on mitoiltaan 130cm leveä ja 240cm pitkä, joten teltassa makoilee mukavasti pitempikin kaveri.  Kaikissa Naturehike Opalus-sarjan teltoissa on aina tarjolla kaksi eri versiota, Standard ja Deluxe, joista Deluxe on hieman laadukkaammista materiaaleista valmistettu kevyempi versio. Opalus on huikea neljän vuodenajan teltta, jossa tuulenkestävyys ja pieni koko korostuvat edukseen. Opalus 2 sopii erinomaisesti pidemmälle vaellukselle, mutta se palvelee missä vain tilanteessa.

Naturehike Opalus

219,95 tai 39 € / kk (Klarna-osamaksu)

• PU3000 – 4000mm vesitiivis

• Majoittaa 2 ihmistä

• Ultrakevyt – 1.8 – 2kg

Naturehike Hiby ultrakevyt 3 hengen teltta on monipuoliseen käyttöön suunniteltu 2-3 hengen teltta. Hiby 3 on varustettu eteisellä, joten tästäkin teltasta löytyy mukavasti säilytystilaa rinkalle. Hiby 3 on valmistettu kauttaaltaan silikonipäällystetystä 20D nylon-kankaasta, joten teltta sopii myös rajumpiin olosuhteisiin. Hiby 3 on tyylikkäästi muotoiltu teltta, jota on saatavana kahdessa tyylikkäässä eri värissä, hillitty valkoinen tai räyhäkkä punainen. Sen tuulen kestävyyttä on lisätty asentamalla sen sisään ylimääräinen tuulisuoja. Hiby on näyttävä malli, jossa on useampia taskuja, jotka ovat helpottamassa tavaroiden säilytystä. Teltta menee näppärästi pieneen tilaan, kulkien helposti rinkassa kiinni ja painaen vaivaiset 2.6kg.

Naturehike Hiby 3

299,95 tai 53 € / kk (Klarna-osamaksu)

• PU3000mm vesitiivis

• Tuulensuoja sisäteltassa

• Majoittaa jopa 3 ihmistä

Neljälle hengelle Naturehike Cloud Burst shelter +4 hengen teltta on oiva valinta.  Cloud Burst on todella suuri malli, jossa mahtuu hieman pidempikin kaveri seisomaan selkä suorassa, sillä teltalla on korkeutta yli 2 metriä! Cloud Burst on dome-mallinen teltta, joka sisältää peräti kaksi ovea, helppoa sisäänkulkua silmälläpitäen. Sen ovissa on hyttysverkot ja irrotettava telttapohja, joten sen käyttäminen on äärimmäisen mukavaa. Teltta on helppo pystyttää ja sopii vaikkapa festareilla tai omalla pihalla telttailuun suuremmallekin porukalle. 11 kg painavaa telttaa ei välttämättä kanna mielellään tunturiin tai kovin kauaksi autosta, mutta kun sen pystyttää vaikkapa leirintäalueelle, on käyttäjäkokemus taattu. Cloud Burst on mukavuudenhaluisen telttailija valinta vaikkapa suuremman porukan majoitukseen kotipihalla.

Naturehike Cloud Burst shelter

579,95 tai 53 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Erittäin tilava

• Yli 2 metrin korkeus

• Helppo kasata

Kaikki Naturehiken teltat ovat kevyitä, kestäviä, sekä tyylikkäitä Naturehiken arvojen mukaisesti. Ne ovat myös hyvin ilmastoituja sekä kestävät vettä hyvin, sillä telttojen ulkokankaan kestävyys on vähintään PU3000mm.

Muista myös, että kannattaa mielellään valita +1 kokoinen teltta, mikäli teltan paino ja koko ei ole kriittinen asia.

Vinkkejä kotimaan matkailuun

Nyt kun teltta on saatu valittua, on aika suunnitella itse lomailua. Oletko kenties suunnittelemassa perhelomaa Suomessa? Haluaisitko yksinäisen irtioton kotimaassa? Olipa matkan tarkoitus mikä tahansa, löytyy Suomesta todella hyvät puitteet matkailuun. Unohdamme usein, kuinka suuri maa Suomi itseasiassa on, sekä kuinka hyvät matkailun edellytykset Suomi tarjoaa.

Tässä muutamia poimintoja kotimaan matkailuun kesää ja telttailua silmällä pitäen:

Lappi

Lappi ja sen tunturit ja pitkät vaellusreitit ovat kiistatta Suomen kesätelttailun eeppisin kohde. Missään ei ole niin kaunista luontoa kuin Lapissa ja tunturin juurelta teltassa herääminen ja kahvinkeitto nuotiolla tai Trangialla onkin hyvin lähellä täydellisen aamun määritelmää. Lapista löytyy paljon hyviä matkakohteita, sillä onhan kyseessä kuitenkin Suomen suurin maakunta. Aloittelijalle sopivat lyhyemmät Lapin vaellukset tai vaikkapa Pohjois-Pohjanmaan Kuusamon iso- ja pieni Karhunkierros tai Posion Riisitunturi. Pidempi matka Lapissa voi olla vaikkapa Hetta-Pallas –vaellusreitti. Matkan kokonaispituudella ei ole niin suurta merkitystä, kunhan muistaa pitää päivämatkat lyhyinä ja hankkii hyvät vaelluskengät, jotka on sisään ajettu jo ennen reissulle lähtöä.

Järvi-Suomi


Suomen vetisimmässä osassa, Järvi-Suomessa, eli Suomen kaakkoisosassa on paljon huikeita telttailuun sopivia kohteita. Pystytä teltta vaikkapa jonkin järven rantaan Lappeenrannassa, Savonlinnassa tai Punkaharjulla ja suuntaa aamulla ensimmäiseksi aamu-uinnille.

Nuuksio

Nuuksio on pääkaupunkiseutulaisille lähin retkeilykohde ja sopii näinollen esimerkiksi lyhyelle viikonloppuretkelle. Lappi ja Järvi-Suomi ovat omaa sarjaansa, mutta ne ovat usein kaukana, joten Nuuksiossa pääsee retkeilyn tunnelmaan lähtemättä kovin kauaksi kotoa. Nuuksiossa voi samoilla ja yöpyä teltassa, joten se on hyvä ensimmäinen telttaretkikohde.

Olipa kohteena mikä vaan Suomessa tai maailmalla sijaitseva kesäinen paikka, voimme lämpimästi suositella Naturehiken telttoja ja toivotamme sinulle mukavia retkeilyhetkiä! Katso myös laajan valikoimamme kaikki teltat ja tutustu arvosteluihin!