Fatbikellä ajelu, eli niin sanottu läskipyöräily, on tullut suomalaiseen katukuvaan ja sosiaalisen median syötteisiin jäädäkseen. Eikä ihme, sillä suurien maastorenkaiden ansiosta ne soveltuvat erinomaisesti ympärivuotiseen ajoon, olipa kyse paksuista lumikinoksista tai kesäisistä mutapoluista ja mättäistä. Fatbikellä voi myös helposti poiketa poluilta ja vetää linnuntietä määränpäähän suoraan rämeikön läpi.

Vaikka fatbikejen mallikohtaiset ominaisuudet voivat poiketa suuresti toisistaan (aina jousitukseta jarruihin ja sähköavustukseen), jokaista läskipyörän omistajaa yhdistää vähintään yksi erityisen tärkeä toimenpide – nimittäin fatbiken huolto! Kuten mikä tahansa kulkupeli, myös fatbike voi rapistua kehnoon kuntoon ilman säännöllistä huoltoa ja tarvittavaa kunnossapitoa. Lukemalla tämän oppaan nappaat parhaat vinkit fatbiken huoltoon.

punamusta x-treme fatbike autotallissa
Mikäli osaamista riittää, voit huoltaa fatbiken mainiosti vaikka omassa autotallissa.

Fatbiken peseminen ja säilytys

Koska jälkiviisaus ei ikävä kyllä aiheuta kuin harmaita hiuksia, kannattaa mahdollisia ongelmia pyrkiä ennaltaehkäisemään jo ennen niiden syntymistä. Siispä ennen kuin sukelletaan itse 10 kohdan perushuollon oppaaseen, tulisi jokaisen ensin huolehtia fatbiken puhtaanapidosta ja sen säilyttämisestä suojassa alati vaihtuvilta sääolosuhteilta.

Älä jätä fatbikeä sään armoille

Yllättävää kyllä, ensi-innon jälkeen monella meistä on ikävä tapa jättää fillari seisomaan pihamaalle Suomen armottoman sään armoille. Jatkuva kosteus, sade ja suuret lämpötilavaihtelut ovat myrkkyä polkupyörälle. Pyörän ja /tai komponenttien ruostuessa tilanne on menossa peruuttomasti pieleen.

Mikäli sinulla on mahdollisuus säilyttää fillaria sisätiloissa, kuten tallissa, vajassa tai jopa eteisessä (mieluiten tasaisen lämpimässä tilassa), voit lisätä fillarisi käyttöikää huomattavasti. Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta säilyttää fatbikeä katon alla suojassa, kannattaa ehdottomasti hankkia sen suojaksi erillinen pyöräpeite tai vaikkapa perinteinen pressu.

Pidä fatbike puhtaana maastoajon jälkeen

Toisekseen pyörän puhdistamista ei kannata aina jättää ”seuraavaan kertaan”. Fatbike peseminen ei ole pelkkä kauneustoimenpide, sillä lika ja muta kuluttavat nopeasti ohjainlaakereita sekä muita liikkuvia osia. On ehdottoman suositeltavaa puhdistaa pyörä aina sen likaantuessa vaikkapa mutaisella off-road-pyöräreissulla. Tämä korostuu eritoten maastopyörissä ja fatbikeissä, joilla vedetään ojien ja metsiköiden läpi. Pidä eritoten huolta jarruista ja vaihteista asianmukaisella tavalla!

Fatbiken peseminen ennen sen nostamista varaston kätköihin on tärkeää ja sen voi tehdä joko omassa kotipihassa tai itsepalveluautopesulassa. Yksinkertaisimmillaan tarvitset ämpärillisen vettä, pesuaineen, harjat tai sienen ja liinoja tai rättejä. Pyörä huuhdellaan ensin ja sen jälkeen ketjuille ja rattaille kannattaa suihkuttaa erityinen liuotinaine. Muualle riittää hennompi pesuaine. Tämän jälkeen pyörä pestään vaikkapa harjaa käyttämällä. Painepesurin käyttö ei ole suositeltua. Kuivaa pyörä lopuksi ja öljyä samalla ketjut. Säännöllisellä puhdistamisella säästät tukun rahaa tarpeettomilta huolloilta!

fatbiken tanko jossa jarrukahvat ja vaijerit
Tarkista jarrujen ja vaihteiden toimivuus säännöllisesti.

Näin teet fatbiken kausihuollon ja -tarkistuksen

Läskipyöräilykausi jatkuu usein katkeamattomana ympäri vuoden, eikä niin sanottua talvitaukoa tule. Itseasiassa läskipyörähän on suorastaan oivallinen valinta talvipyöräilyyn, sillä se on tukeva ja kantaa hyvin jäisemmälläkin alustalla.

Yhtä kaikki, mikäli pyöräilyyn on tullut tauko, kannattaa fatbikelle tehdä kausihuolto ennen kuin säntää suin päin ajelemaan. Yksinään seisseessä pyörässä voi ilmentyä useita vikoja, kuten ongelmia jarruissa, ketjuissa, renkaissa tai vaihteissa. On sanomattakin selvää, että näistä koituvat ongelmat voivat olla pahimmillaan todella vaarallisia. Mitä pyöräilymukavuuteen tulee, heikosti toimivat ketjut ja /tai vaihteet saattavat jättää matkan varrelle tai tehdä pyöräilystä todellista tuskaa. Ongelmien estämiseksi nämä tulee aina tarkistaa ennen kauden alkamista! Kannattaa myös harkita sesonkikohtaisia vaihto-osia ajokokemuksen parantamiseen, kuten talvella fatbiken nastarenkaita.

Fatbiken huolto on asia, jossa säännöllisyys on kaiken A ja O. Pyörän vuosihuolto on tärkeää, mutta yksinään se ei riitä. Nyrkkisääntönä aktiivisessa käytössä oleva fillari kannattaa tsekata vähintään 3-4 kuukauden välein. Vain säännöllisellä kunnossapidolla varmistat sen, että pyörä kestää kauden läpi ja kuljettaa sinua turvallisesti vielä vuosia. Kurkkaa alta kymmenen kohdan muistilista fatbiken perushuollolle!

10 kohdan opas fatbiken perushuollolle

  1. Silmäile pyörä läpi huolellisesti. Tarkkaile, onko pyörässä silminnähtäviä vaurioita haarukassa, rungossa tai maalipinnassa. Jos pyörässäsi on joustokeula, katso onko tiivisteet kunnossa ja vuotaako keulasta mitään ylimääräistä.

  2. Käy pyörän ketjut ja pinnat läpi. Öljyä ketjut säännöllisesti ja pidä huoli siitä, että ne ovat tarpeeksi kireällä.

  3. Tarkasta jarrujen toimivuus. Mikäli jarrukahvat menevät puristaessa pohjaan asti, on aika kiristää jarruvaijeria. Vinkuvat jarrut voi viestiä siitä, että jarrupalat ovat elinkaarensa lopussa ja on aika vaihtaa uudet.

  4. Tarkista kaikki hydrauliletkut ja liittimet vuotojen varalta (mikäli pyörässä on hydraylliset levyjarrut). Vuotoja voi joskus olla vaikea havaita. Likaa kuitenkin kerääntyy paikkoihin, joissa on vuotoja. Vie pyörä välittömästi huoltoliikkeeseen, mikäli löydät vuotoja!

  5. Vaihda / tarkista kuluneet vaijerit. Mekaanisissa levyjarruissa käytetään samanlaisia vaijereita kuin v-jarruissa. Kaapelit voivat kulua, ruostua ja/tai heiketä ajan myötä. Lisäksi vaijerien kuoret, jotka suojaavat jarruvaijereita, voivat rikkoutua, syöpyä, tukkeutua tai rispaantua ajan myötä.

  6. Tarkista ja vaihda kuluneet vaihdevaijerit. Vesi ja lika voivat tunkeutua vaijerin kuoren sisälle ja vaurioittaa sitä. Muista uuden vaijerin voitelu!

  7. Tarkista renkaiden ja sisäkumien kunto. Tyhjällä renkaalla ajaminen kuluttaa turhaan paljon energiaa, puhumattakaan rengasrikosta. Avaa rengas (erota sisä- ja ulkorengas) ja tarkasta mahdolliset viillot, jotka voivat repeytyä auki kesken ajon.

  8. Irrota ja rasvaa satulatolppa säännöllisesti. Mikäli satulatolppaa ei irroita ja rasvaa säännöllisesti, voi se jumittua paikalleen. Tällöin sen korkeutta voi olla lähes mahdoton säätää kotikonstein.

  9. Tarkista löysät pultit ja irto-osat. Erittäin tärkeää turvallisuuden sekä ajettavuuden kannalta. Pultit tulisi aina pitää valmistajan suosittelemalla kireystasolla. Älä myöskään kiristä pultteja liian kireälle!

  10. Tarkista ja säädä rengaspaineet sopivalle tasolle. Tämä on erityisen tärkeää läskipyöräilyssä. Voit lukea tästä tarkemmin lisää seuraavassa kappaleessa.

fatbiken takavaihtaja ja rataspakka
Pidä etenkin rattaat ja ketjut puhtaana, että vaihteet toimisivat sujuvasti.

Näin pidät fatbiken rengaspaineet optimaalisella tasolla

Erityisesti fatbiken rengaspaneita (bar) kannattaa tarkkailla aktiivisesti ja säätää ne sopivaksi ajettavan maastoon mukaan, sillä renkaiden ilmatilavuus on todella suuri verrattuna perinteiseen maastopyörään. Rengaspaineita säätämällä voit optimoida renkaan pidon ja polkemisen keveyden eri maastoissa. Säätäessäsi fatbiken rengaspaineita, käytä seuraavaa taulukkoa apunasi:

AlustaSuositeltu rengaspaine
Tuore lumi0,1 – 0,3 bar
Tiivis lumi0,2  – 0,4 bar
Irtonainen hiekka0,3 – 0,4 bar
Tiivis, märkä rantahiekka0,4 – 0,6 bar
Kiviset polut0,4 – 0,7 bar
Pyörätiet (asfaltti)0,7 –  0,8 bar


Yleisesti voidaan sanoa, että mitä pienempi rengaspaine, sitä enemmän renkaalla on kosketuspinta-alaa maahan. Suurempi kosketuspinta-ala tarkoittaa parempaa kantavuutta jota tarvitaan pehmeillä alustoilla. Esimerkiksi tuoreella, pehmeällä lumella tarvitsee vain 0,1–0,3 bar paineen. Kovalla pyörätiellä sopiva rengaspaine on puolestaan huomattavasti suurempi, noin 0,7–0,8 bar.

Ota huomioon, että nämä arvot ovat suuntaa antavia ja parhaan rengaspaineen löydät vain kokeilemalla. Myös pyöräilijän oma paino vaikuttaa siihen, millaisilla rengaspaineilla kannattaa ajaa: painava kuski tarvitsee luonnollisesti hieman korkeamman rengaspaineen kuin kevyt. Lisäksi lämpötilan vaihtelu vaikuttaa paineeseen! Jos sinulla on tapana säilyttää pyörää sisällä, niin paine putoaa reippaasti, kun viet pyörän ulos pakkaseen. Yksi keino välttyä tältä on täyttää renkaat sopivaan paineeseen ulkona.

Käytännössä tulet kyllä huomaamaan, mikäli sinulla on vääränlaiset rengaspaineet. Jos renkaissa ei tahdo pito tai kantavuus riittää, kokeile säätää paineita pienemmäksi. Mikäli polkeminen käy mahdottoman raskaaksi ja pyörä ei tahdo kulkea vakaasti, säädä painetta suuremmaksi. Kokeilemalla oppii ja pian osaat säätää painetta aina tarpeen mukaan ja meno käy sutjakasti.

Toisinaan fatbiken huolto kannattaa ulkoistaa

Fatbiken huolto kannattaa toisinaan ulkoistaa paikalliselle pyöräkorjaamolle. Toki, asianmukainen säilytys, pesu ja muut pikatoimenpiteet kannattaa tehdä itse, mutta laajemman huollon ulkoistaminen on täysin perusteltua. Näin voit olla varma siitä, että fatbiken huolto on tehty ammattimaisesti. Mikäli päätät viedä pyörän fatbiken kausi-/perushuoltoon tai täyshuoltoon, tekee ammattilainen sille tarvittavat toimenpiteet nopeasti ja luotettavasti. On kuitenkin huomioitavaa, että erikoispyörien huoltokulut (kuten fatbiket, mtb-pyörät tai e-pyörät) ovat usein parikymmentä euroa ”peruspyöriä” kalliimpia.

  • Fatbiken perus-/kausihuolto. Sisältää fatbiken osien tarkistuksen ja kiinnityksen, jarrujen ja vaihteiden säätämisen, vanteiden oikaisemisen, pinnojen rihtaksen, napojen väljyyydeen tarkastamisen, osien mahdollisen vaihtotyön, ketjuvoitelun sekä koeajon. Pääsääntöisesti fatbiken perushuolto kustantaa paikkakunnasta ja korjaamosta riippuen 60-80€.

  • Fatbiken vuosihuolto sisältää perushuollon lisäksi pyörän pesun, vaihteiden, jarrujen ja pinnojen säädön sekä kaikki vaihdettaviin osiin kuten sisärenkaisiin liittyvän työn. Pääsääntöisesti fatbiken vuosihuolto kustantaa paikkakunnasta ja korjaamosta riippuen 100-150€.

Nyrkkisääntönä pyörä tulisi huoltaa ammattilaisten käsissä vähintään kerran vuodessa! Mikäli päätät huoltaa pyöräsi korjaamolla, selvitä ensin mitä fatbiken huoltopalvelu pitää sisällään. Kaikki pyöräkorjaamot eivät suostu huoltamaan likaisia pyöriä, vaan omistajan on puhdistettava pyörä itse ennen huoltoa. Huollon yhteydessä voi myös myös tulla vaihto-osiin liittyviä piilokuluja, sillä kuluneet ja rikkoutuneet osat laskutetaan huoltohinnan päälle. Muista siis tarkistaa missä kunnossa fatbike pitää toimittaa huoltopaikalle ja mitkä vaihto-osat pitää mahdollisesti maksaa huoltohinnan päälle.

x-treme fatbike nojaamassa seinään
Puhtaalla ja huolletulla pyörällä on ilo ajella!

Kätevät työkalut fatbiken huoltoon

Haluatko tehdä itse pienet huoltotyöt fatbikeesi? Katso suosituksemme valikoiman parhaista työkaluista. Näillä työkaluilla huollat pyörääsi itse helposti.

Muc-Off 8-1 -puhdistussarja sisältää kaikki puhdistustyökalut, joita tarvitset pitämään pyöräsi huippukunnossa. Mukana tulee Muc-Off -puhdistusaine, Muc-Off Bike Spray -hoitosuihke, sieni ja 4 kpl erilaisia harjoja.

Muc-Off 8-1 -polkupyörän puhdistussetti

49,95 tai 9 € / kk (Klarna-osamaksu)

•Puhdistusharjat

•Puhdistusaineet

•Pesusieni

Muc-Off Dry Ceramic Lube on keraaminen ketjuöljy, joka tarjoaa loistavan voitelun ja suojaa polkupyöräketjua. Voiteluaine muodostaa ketjun pinnalle keraamisen pinnoitteen, joka vähentää metallien välistä kosketusta. Se myös hylkii pölyä, jonka vuoksi se soveltuu etenkin pölyisiin ja kuiviin olosuhteisiin.

Muc-Off C3 Dry Ceramic ketjuöljy, 50 ml

14,95

• Pölyä hylkivä

• Vähentää kitkaa

• Helppo lisätä ketjuihin

Park Tool CM-5.3 Cyclone on tehokas ja helppokäyttöinen ketjupesuri, joka puhdistaa ketjut ilman että niitä tarvitsee irrottaa pyörästä.  Pyörivä harja puhdistaa pyörän ketjun kiiltävän puhtaaksi ja alareunassa oleva magneetti poimii ketjuista irtoavat metallihiukkaset.

Park Tool CM-5.3 Cyclone ketjupesuri

26,95 tai 5 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Helppo käyttää

• Magneetti kerää metallihiukkaset

• Pyörivä harja

Hommaa fatbike e-villeltä

e-ville.com on X-Treme fatbikejen maahantuoja ja virallinen jälleenmyyjä. Löydät valikoimastamme runsaan määrän myös muita polkupyöriä. Valitse itsellesi sopiva pyörä ja ota yhteyttä, mikäli herää kysyttävää! Lue myös arvostelut ja muiden asiakkaiden kokemukset fatbikeistä. Katso myös blogistamme vinkit parhaan fatbiken valintaan.