Konsepti ”isoakkuinen puhelin” tuskin kaipaa sen kummemmin esittelyjä – se on puhelin, jossa kestävä akku. Puhelimen sensoreista ja ominaisuuksista ei ole juurikaan hyötyä, mikäli virta tuppaa loppumaan kesken ennen aikojaan. Mikäpä onkaan rasittavampaa, kuin akun loppuminen kesken huonolla hetkellä. Meillä kaikilla on tästä varmasti kokemusta.

Isoakkuisen puhelimen, tai ison akkukapasiteetin (mAh) omaavan puhelimen kanssa ei tarvitse tuijottaa vauhdilla hupenevaa virtapalkkia jatkuvasti ja virtaa piisaa parhaimmillaan jaettavaksi varavirtalähteen tavoin toiseen puhelimeen.

Tämä blogi pitää sisällään seuraavat aiheet:

  1. Isoakkuisten puhelinten käyttötarkoitukset
  2. Miten puhelimen akun kapasiteetti määritetään
  3. Yleisimpien mallien akkukestot vertailussa
  4. Lataus ja reverse charging -ominaisuus
  5. Suositukset isoakkusista puhelimista

Isoakkuisten puhelinten käyttötarkoitukset

Luonnollisesti eniten suuriakkuisesta puhelimesta on hyötyä silloin, kun latausmahdollisuutta ei ole saatavilla. Suuri akkukapasiteetti soveltuu parhaiten eräkäyttöön, kuten retkeilyyn, metsästykseen ja taktiseen käyttöön (kuten armeijakäyttöön). Reissut erämaassa tai korpimetsässä voivat kestää useita päiviä ja mm. erilaiset paikannusjärjestelmät syövät akkua hirvittävällä tahdilla.

Yleensä suuriakkuinen puhelin onkin ns. rugged-puhelin, joka tarjoaa kestävän akkukeston lisäksi myös veden-, iskun-, paineen- sekä pölynkestävyyttä. Tällaisessa puhelimessa on usein lisäksi muitakin erikoisominaisuuksia kuten lämpö- ja pimeänäkökamera sekä monipuoliset paikannusjärjestelmät, jotka soveltuvat erinomaisesti eräkäyttöön.

Kääntöpuolena isolla akulla on kuitenkin yleensä hieman suurempi koko ja paino kuin ”normaalilla puhelimella”. Tänä päivänä kyse ei kuitenkaan ole mistään jättimäisistä möhkäleistä, sillä suurin osa malleista ovat kohtuullisen siroja ja perinteisen älypuhelimen kokoisia. Suojattu suuriakkuinen puhelin sopii ominaisuuksiensa puolesta loistavasti myös työmaakäyttöön. Jos etsit kestävää puhelinta loistavalla akunkestolla, on suuriakkuinen rugged-puhelin oikea valinta.

Suuriakkuiset puhelimet on yleensä ns. rugged-puhelimia.
Suuriakkuiset puhelimet on yleensä ns. rugged-puhelimia.

Miten puhelimen akun kapasiteetti määritetään?

Puhelimen akkujen kokoa määritetään milliampeerituntien (mAh) perusteella. mAh tarkoittaa milliampeerituntia, ja se on yksikkö, joka mittaa (sähkö)tehoa ajan kuluessa. Sitä käytetään yleisesti mittaamaan akun energiakapasiteettia. Karkeasti sanottuna, mitä enemmän akussa on milliampeeritunteja, sitä parempi on akun kapasiteetti tai käyttöikä.

Suurempi mAh-luku tarkoittaa, että akku pystyy varastoimaan enemmän energiaa, joten sen kapasiteetti on suurempi. Tätä voidaan käyttää antamaan käsitys siitä, kuinka kauan laitteen akku kestää, kun otetaan huomioon vakio (tai keskimääräinen) virrankulutusnopeus.

Esimerkiksi 3000 mAh:n akku voi syöttää virtaa 100 mA (milliampeeria) kuluttavalle laitteelle 30 tunnin ajan. Laite, joka kuluttaa virtaa 200 mA, kestäisi vain 15 tuntia.

Yleisimpien mallien akkukestot vertailussa

Useimpien uusien älypuhelinten akkukapasiteetit liikkuvat tänä päivänä noin 3000 – 5000 milliampeerin välillä. Esimerkkinä mainittakoon uusin iPhone 14, jonka akkukapasiteetti on 3279 mAh. Yleensä akkukestossa on tähdätty siihen, että se kestäisi normaalia käyttöä ainakin yhden päivän. Monen puhelimen kohdalla akkukesto voi jäädä kuitenkin lyhyemmäksi ja puhelinta saa olla lataamassa kesken päivän, varsinkin jos käyttö on aktiivista.

Vertaillaanpa hieman eri valmistajien suosituimpien puhelimien akkukapasiteetteja:

MalliAkkukapasiteettiAkkukesto normaalissa käytössä
Oukitel WP1921 000 mAhNoin 4-7 päivää
Ulefone Power Armor 1313 200 mAhNoin 3-5 päivää
Blackview BV88008 380 mAhNoin 2-4 päivää
Xiaomi Redmi Note 10 5G5 000 mAhNoin 1-2 päivää
Samsung Galaxy A535 000 mAhNoin 1 päivä
OnePlus Nord 24 500 mAhNoin 1-1,5 päivää
Samsung Galaxy S223 700 mAhNoin 1 päivä
Apple iPhone 143 279 mAhNoin 1-1,5 päivää

Taulukosta huomaa, että vaikka akun koko korreloi vahvasti puhelimen käyttöajan kanssa, pelkkä akun kapasiteetti ei kuitenkaan suoraan kerro sitä. Akun kestoon vaikuttaa lisäksi mm. puhelimen käyttötapa ja siinä käytetyt muut osat kuten prosessori ja näyttö.

Toiset valmistajat ovat myös onnistuneet optimoimaan puhelimessa käytetyt ohjelmistot ja käyttöjärjestelmän paremmin, mikä osaltaan vaikuttaa akkukestoon. Tämän huomaa varsinkin Applen puhelimissa. iPhonejen akku kestää yleensä yhtä hyvin käyttöä kuin muillakin valmistajilla, vaikka akkukoot ovat hieman pienempiä.

Suuriakkuisten puhelimien kuningas on kiistämättä Oukitel WP19. Kyseessä on maailman suuriakkuisin puhelin, järkälemäisellä 21 000 milliampeerin akullaan! Tällainen akku tarjoaa parhaillaan puhelimelle käyttöaikaa kevyessä käytössä jopa viikoksi ilman latausta.

Oukitel WP19 on isoakkuisten puhelinten kiistämätön kuningas.
Oukitel WP19 on isoakkuisten puhelinten kiistämätön kuningas.

Lataus ja reverse charging -ominaisuus

Suuriakkuisissa puhelimissa nousee lähes välttämättömyydeksi pikalataus. Ilman pikalatausta vaikkapa Oukitel WP19 -puhelimen 21 000 mAh akun latauksessa kestäisi helposti koko päivän, mikä ei ole tarkoituksenmukaista. Oukitel WP19:n 33 W pikalataus kuitenkin lataa näinkin suuren akun nollasta 80%:iin vain kolmessa tunnissa.

Erilaisia pikalataustekniikoita on nykyisin lukuisia. Monella puhelinvalmistajalla on omat pikalataustekniikkansa ja ongelmaksi nouseekin se, että ne eivät ole keskenään yhteensopivia. Eli esimerkiksi OnePlussan laturi ei toimi kunnolla Samsungin puhelimen lataukseen, vaikka latausjohto olisikin molemmissa tuttua USB-C -mallia. Yhtä kaikki, eri pikalataustekniikat kuitenkin pyrkivät lataamaan puhelimen akun mahdollisimman nopeasti täyteen kuumentamatta puhelinta liikaa.

Ainoa standardiksi miellettävä pikalataustekniikka on USB Power Delivery, jota tukee useiden eri valmistajien puhelimet, kuten iPhonet ja monet Samsung mallit. Ehkäpä yleisimmin käytetty pikalataustekniikka on kuitenkin Qualcommin kehittämä Quick Charge, joka on käytössä useiden eri tekniikan käyttöönsä lisensioineiden brändien puhelimissa.

Reverse charging eli käänteinen lataus on suhteellisen tuore ominaisuus puhelimissa. Käänteisen latauksen ansiosta isoakkuista puhelinta voi käyttää virtapankkina, eli ladata muita laitteita puhelimen akulla. Tämä toimii yleensä joko johdon avulla tai langattomana. Erittäin näppärä ominaisuus, silloin kun vaikkapa langattomien kuulokkeiden virta on päässyt loppumaan kesken.

Käänteisen latauksen ansiosta puhelinta voi pitää virtapankkina.
Käänteisen latauksen ansiosta puhelinta voi pitää virtapankkina.

Poiminnat isoakkuisista puhelimista

e-villen valikoimassa on kattava valikoima puhelimia isoilla akuilla. Esittelemme muutaman vaihtoehdon tämän hetken suosituimmista ja tuoreimmista malleista Ulefonelta, Blackviewiltä ja Oukitelilta.

  • Ulefone Power Armor 13
  • Ulefone Power Armor 14 Pro
  • Blackview BV8800
  • Oukitel WP19
Ulefone Power Armor 13 jättimäisellä 13200 mAh akulla

Ulefone Power Armor 13

449,95 tai 138 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Jättimäinen 13200mAh akku

• Iskun- ja vedenkestävä

• Laser-etäisyysmittari

Tech Radar -arvosana ★★★★☆ (4.5)

Ulefone Power Armor 13 on poikkeuksellisen hurjalla 13200mAh akulla varustettu rugged-puhelin, joka takaa useita päiviä pitkän akkukeston. Yksi hieman erikoisempi ominaisuus tässä luurissa on laser-etäisyysmittari erilaisten pituuksien, pinta-alojen ja tilojen nopeaan mittaamiseen.

Hurjan akkukapasiteetin lisäksi puhelin kestää kovia olosuhteita. Power Armor 13 on nimittäin IP68-veden- ja hienon työmaapölynkestävä, sekä IP69K-paineenkestävä. Puhelin kestää siis kovempaakin käsittelyä, ja läpäisee lisäksi Yhdysvaltojen armeijan käyttämän MIL-STD-810G-sotilasstandardin kestävyysluokituksen.

Power Armor 13:sta löytyy iso 6,81 tuuman tarkka FullHD+ näyttö sekä 48 megapikselin neloiskamera takaa ja 16 megapikselin selfie-kamera edestä. Android 11 -käyttöjärjestelmän omaava rugged-puhelin kätkee konepellin alle tehokkaan MediaTek Helio G95 -järjestelmäpiirin, 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigaa tallennusmuistia, joka on lisäksi muistikortin avulla laajennettavissa.

13200 milliampeeritunnin (50,82Wh) akku latautuu sutjakkaa vauhtia 33 watin (11V/3A) pikalatauksella ja lataaminen onnistuu myös 15 watin langattomalla latauksella. Puhelimen isossa akussa riittää virtaa vaikka muille jakaa ja se myös onnistuu Reverse Charging -toiminnon avulla niin USB Type-C -portin kautta kuin langattomastikin 5W latausteholla!

Vaativiin olosuhteisiin, kuten esimerkiksi työmaakäyttöön tai erälle koiratutkapuhelimeksi, tämä 4 paikannusjärjestelmällä, ammattisensoreilla ja jättiakulla varustettu puhelin on kiistämättä yksi kärkimalleista. Siroa puhelinta kaipaavalle tämä ei kuitenkaan sovellu, sillä kyseessä on varsin massiivinen puhelin.

Ulefone Power Armor 14 Pro 10000 milliampeerin akulla

Ulefone Power Armor 14 Pro

299,95 tai 104 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Hurja 10000mAh akku

• Iso 6,52″ HD+ näyttö

• Android 12 -käyttöjärjestelmä

Tech Radar -arvosana ★★★★☆ (4.0)

Ulefone Power Armor 14 Pro on nimestään huolimatta Armor 13 mallin pikkuveli hieman edullisemmalla hinnalla, aavistuksen pienemmällä akulla ja sirommalla muodolla.

Power Armor 14 Pro on varustettu isolla 6,52″ näytöllä, pitkäkestoisella 10000mAh akulla ja uusimmalla Android 12 -käyttöjärjestelmällä. 10000mAh akku kestää kohtuukäytössä jopa 3-5 päivää ja se latautuu täyteen sukkelasti USB-C-portista 18W pikalatauksella ja puhelin tukee myös nopeaa 15 watin langatonta lataustakin! Tehokas Helio G85 -8-ydinprosessori pitää huolen, ettei puhelimesta lopu puhti kesken.

Lisäksi puhelimessa on IP68-luokiteltu veden- ja pölynkestävyys, IP69K-paineenkesto ja MIL-STD-810G-sotilasstandardin kestävyys. Se on siis suunniteltu kestämään ja on erinomainen valinta mm. eräilyyn ja muuhun vaativaan käyttöön. Kaiken kaikkiaan, vaikuttava laite hintaluokassaan!

Oukitel WP19

549,95 tai 190 € / kk (Klarna-osamaksu)

• 21000 mAh akkukapasiteetti

• Suuri 6,78″ FHD+-näyttö

• 64 MP Samsung-pääkamera

Oukitel WP19 on maailman ensimmäinen puhelin hirvittävän kokoisella 21 000 milliampeeritunnin akulla. Sitä kuuleekin kutsuttavan virtapankiksi, johon on liimattu puhelin. Jättimäinen akku tarjoaa valmiusaikaa noin 2000 tuntia tai 100 tuntia käyttöaikaa yhtä soittoa, mihin ei mikään muu puhelin pysty. Tämä avaa täysin uusia mahdollisuuksia puhelimen käytölle, kun esimerkiksi eräolosuhteissa pystyy viettämään pitkiä aikoja latausmahdollisuuksien ulottumattomissa.

Pitkän akkukeston lisäksi, kyseessä on erittäin kestävä puhelin. WP19 on luokiteltu iskun-, pölyn- ja vedenkestäväksi IP68-, IP69K-luokituksilla sekä Yhdysvaltojen armeijan käyttämällä MIL-STD-810G-suojaluokituksella. Myöskään suorituskyvyltään Oukitel WP19 ei jätä kylmäksi. Mediatek Helio G95 12NM -kahdeksanydinprosessori ja 8 GB RAM-muistia huolehtivat jouhevasta käyttökokemuksesta uusimman Android 13 käyttöjärjestelmän siivittämänä.

Oukitel WP19 on myös kameratoiminnoiltaan varsin pätevä luuri. Takapuolelta löytyy laadukas 64 MP Samsungin pääkamera, jolla voi myös kuvata 4K-videota. Retkeilijöiden ja metsästäjien iloksi puhelin on varustettu 20 MP Sonyn yökameralla ja 2 MP makrokameralla, jotka yhdessä tarjoavat uskomattomat kuvausominaisuudet eräolosuhteissa! Kuvia katselee ilolla suurelta 6,78 tuuman FHD+-näytöltä. Tallennustilaa kuville on reilusti, sillä sisäistä muistia laitteessa on jopa 256 GB. Muisti on laajennettavissa jopa 512 GB kokoisella MicroSD -muistikortilla.

Kattava valikoima puhelimia pitkällä akkukestolla

e-villellä on tarjota Suomen kattavin valikoima suuriakkuisia puhelimia valmistajilta kuten Ulefone, Oukitel, Blackview ja Doogee. Tutustu valikoimaan, ja katso myös muiden asiakkaiden arvostelut ja kokemukset puhelimista!