Matkustaessani joulun tienoilla, näin lentokoneessa istuessani mainoksen Lenovon Vibe Shot -puhelimesta ennen jokaista elokuvaa. Kyseessä on Lenovon loppuvuodesta 2015 julkaisema puhelin, jossa on pyritty tuomaan pokkari- ja järjestelmäkameroiden ominaisuuksia kännykkäkuvaukseen. Puhelimen ilme ja konsepti vakuuttivat siinä määrin, että päätin hankkia tämän e-villen valikoimaan ja otin puhelimen samalla testiin. Koitankin tässä blogikirjoituksessa summata millainen puhelin on kyseessä ja kysyin valokuvausta harrastavilta kollegoiltani, Leolta ja Mikalta myös apua ja kommentteja puhelimen kamerasta. Lisäsin myös blogin loppuun erillisen alennuskoodin blogin lukijoille 😉

Lenovo Vibe Shot on todella tyylikäs puhelin

Lenovo Vibe Shot takakansi
Takakansi muistuttaa enemmän ohutta pokkarikameraa

Lenovo Vibe Shot on yksi tyylikkäimmistä puhelinmalleista, joita olen kiinalaisilta puhelinvalmistajilta nähnyt. 5″ näyttö on ympäröity alumiinirungolla, joka on saatavilla kolmessa eri värissä. Etenkin punainen metallinhohtoväri on ehdottomasti virkistävä tuulahdus muuten harmaisiin tai kullansävyisiin puhelimiin. Luurin takakuori on panssarilasia, jonka alla on raita harjattua alumiinia. Raita ja kameran sijoittelu tekee takakannesta pitkälti ohuen pokkarikameran näköisen.

Lenovo muotoilu

Vasen reuna omaa pelkästään SIM- ja muistikorttipaikat ja kaikki napit on mahdutettu yhdelle reunalle. Oikealta reunalta löytyvät äänenvoimakkuuden säätö ja virtanäppäin sekä Vibe Shotin erikoisuudet: kameranäppäin sekä nappi, jolla voidaan kytkeä kuvauksessa käytetty Pro Mode päälle tai pois. Vasemmassa alakulmassa on lisäksi kameroista tuttu, mutta puhelimista tavallisesti puuttuva pieni lenkki, josta voi esimerkiksi pujottaa läpi rannenauhan.

Ei pelkkää silmänkarkkia

Vibe Shot on julkaistu viime vuoden loppupuolella, joten aivan pränikkä puhelin ei ole kyseessä. Myös hintalappu kertoo jo sen, että kyseinen puhelin ei kutittele Xiaomi Mi5 tai Samsung Galaxy S7:n sijoja tehoissa tai ominaisuuksissa, mutta keskihintaiseksi puhelimeksi Vibe Shot omaa riittävästi rautaa ja laadukkaita osia.

Näyttö:

5″ Gorilla glass -päällysteinen näyttö ei paperilla poikkea muista keskiluokan luureista. 1080p -resoluutio ja 441ppi pikselitiheys ovat hyvin riittävät tämän kokoluokan luuriin. Näytön kontrasti ja värit ovat erinomaiset ja myös katselukulma on laajempi kuin esimerkiksi omassa HTC E9:ssä, joka on varmasti kuvauksessa eduksi.

Lenovo Vibe Shot -puhelin
Punaisella alumiinireunuksella varustettu Vibe Shot on todella tyylikäs puhelin

Prosessori ja tehot:

Prosessorin virkaa ajaa 8-ytiminen Cortex A53-prosessori Qualcommin Snapdragon 615-piirillä ja Adreno 405 GPU:lla. Tämä kombo ei tee puhelimesta testivoittajaa, mutta puhelimen käyttö on jouhevaa ja vaativampikaan käyttö ei aiheuta pätkimistä tai lagia. Antutussa Vibe Shot saa pisteitä noin 38000.

Yhteydet:

4G on nykyisin jo standardi luureissa. Mobiiliyhteydet ja langaton verkko pelasivat testeissä moitteetta, eikä Vibe Shot petäkään yhteyksien puolesta oikeastaan millään muulla osa-alueella kuin NFC-yhteyden puutteella. Henkilökohtaisesti en ole NFC:tä käytännössä koskaan käyttänyt, joten itselle tämä ei ole minkäänlainen ongelma, mutta jotakuta tämä saattaa nyrppiä.

Vibe Shot 3 väriä
Puhelin saatavana myös mustana ja vaalean harmaana

Käyttö ja akku:

Oletuksena Vibe Shot toimitetaan Android 5.1.1 -käyttöjärjestelmällä, jossa on mukana jonkin verran Lenovon omia softia. Näitä saa onneksi kytkettyä pois ja uninstalloitua, sillä en itse piittaa kovin paljoa puhelimien mukana tulevasta läjästä muka hyödyllisiä appeja. Mainitsinkin jo, että tehoja on riittävästi ja näyttö on riittävän kirkas myös aurinkoisella säällä.

Akku on 3000mAh Lithium polymeeriakku, jonka voisi olettaa kuluvan loppuun nopeammin hyvälaatuisen näytön myötä, mutta akku kestää tavallisessa käytössä reilun vuorokauden ja suoraa videotoistoa noin 9 tuntia, mikä on hyvä tulos.

Lenovo Vibe Shot -esittelyvideo:

Tekniset tiedot:

Näyttö: 5” 1080p Full HD, 441ppi IPS LCD, Gorilla glass 3
Prosessori: 8-ydin Cortex A53 Qualcomm Snapdragon 615-piirillä
GPU: Adreno 405
RAM: 3GB
Sisäinen tallennustila: 32GB
Muistikorttituki: MicroSDHC/XC 128GB asti
Takakamera: 16Mpix, f2.2, optinen kuvanvakain, Pro-mode-kuvaus, infrapuna-automaattitarkennus, triplasalama, manuaalinen suljin
Etukamera: 8Mpix, f2.2
Videon tallennus: 1080p, 30fps
Taajuudet: GSM: 850/900/1800/1900MHz 3G: 850/900/1900/2100MHz
4G: 800/1800/2100/2600MHz
SIM-paikat 2
WiFi: 802.11 a/b/g/n
Bluetooth: V4.1 A2DP
GPS Kyllä
Java Ei
Play-kauppa Kyllä
Kielet: Englanti ym. (ei suomen tai ruotsin kieltä)
Liitännät: MicroUSB, 3.5mm kuulokeliitin
Akku: 3000mAh Li-Po
Akkukesto 9h videotoistoa, peruskäyttö 1½ päivää
Mitat: 142x70x7.3mm, 145g

Hyvä kamera keskihintaisessa kännykässä?

Lenovo Vibe Shot on varustettu kahdella kameralla. Etukamera on 8 megapikselin 1080p kamera, joka ei poikkea juuri tavallisista kännykkäkameroista, mutta takakamera tarjoileekin jotain tavallisuudesta poikkeavaa. 16 megapikselin takakamera on varustettu infrapuna -automaattitarkennuksella, manuaalisella sulkimella, triplasalamalla, optisella kuvanvakaimella ja poikkeuksellisen monipuolisella kamerasoftalla.

Lenovo Vibe Shot -kamera
Kamera ei ole täydellinen, mutta saa vähintään arvosanan hyvä +

Kamerasoftassa on käytännössä kaksi eri kuvaustilaa: Automaattiasetuksia hyödyntävä auto-kuvaustila, joka on omiaan harrastelijakuvaajalle ja erillisestä napista päälle kytkettävä Pro Mode -tila, jossa näytölle ilmestyy huomattava määrä pokkari- ja järjestelmäkameroista tuttuja säätöominaisuuksia, joiden muuttaminen onnistuu helposti kuvien välillä. Softa myös antaa halutessasi vinkkejä ja sommittelumalleja kuvan ottamista varten, joten harrastelijakuvaaja voi samalla myös oppia paremmaksi kuvaajaksi. Itsellä tämä olisi tervetullutta, sillä tavallisesti joudun ottamaan kaikesta 5-8 valokuvaa ja toivomaan sormet ristissä, että edes yksi olisi onnistunut.

Lenovo Vibe Shot Pre setit
Pre-set asetusten lisäksi kuvien asetuksia on helppo muokata lennossa

Pyrin lisäämään blogitekstiin vielä seuraavan viikon aikana puhelimella otettuja kuvia kameran laadun havainnollistamiseksi 🙂

Edullinen älypuhelin, jossa hyvä kamera

Kokonaisuutena olen tyytyväinen Vibe Shot -puhelimeen. On mukava nähdä jotain hieman erilaista matkapuhelinmarkkinoilla ja Vibe Shot tarjoilee jo puhelimena hinta-laatusuhteeltaan pätevän luurin. Kun tähän vielä lisätään kirkas ja tarkka näyttö ja pätevä kamera, niin kokonaisuus on erittäin toimiva. Kuvausnappi ja kamerasofta olisivat itsellekin todella tervetulleita omaan luuriin. Miinusta puhelin saa mielestäni hieman laiskoista tehoista ja Android 5.1.1 -käyttöjärjestelmästä. Toivon, että Lenovo päivittäisi tämän oletuksena jo pian 6.0:n. Kamerapuolen kollegani Mika olisi toivonut puolestaan puhelimelta RAW-tallennusmahdollisuutta ja nopeampaa tallennusta, mutta puhelin sai kiitosta erillisestä kuvausnapista ja monipuolisesta softasta.

Oma arvosana: 8+/10
+ Hyvä kamera + softa
+ Tyylikäs ulkoasu
– RAW-formaatin puute
– Yhtään vähemmän tehoja olisi liian vähän

– Android 5.1.1

En ollut alunperin tyytyväinen hintaan, jolla saimme Lenovo Vibe Shotin myyntiin ja tätä myötä pyysinkin hankintatiimiämme työskentelemään hinnan saamiseksi alaspäin. 5kk jälkeen puhelimen hinta on tippunut 60€ ja lisäksi asetin puhelimen ylimääräiseen 50€ alennukseen toukokuun ajaksi!

Katso Lenovo Vibe Shot Android 5.1.1 -puhelin e-villen verkkokaupassa tästä.

Hauskaa alkavaa kesää kaikille

Tuomo

Psst! Saat lisäksi blogin lukijana ylimääräisen 10€ alennusta Lenovo Vibe Shot -puhelimen jo alennetusta hinnasta koodilla VIBEBLOG (Voimassa 31.5. asti) Syötä koodi kassalla.


P.S. Mitä pidit blogikirjoituksesta? Mitä kaipaisit lisää? Kerro kommenteissa, niin voin kehittää blogikirjoituksiani jatkossa 🙂

Luitko vielä kirjoitustani Hongkongin valomessuista? Mukana arvonta blogin lukijoille. Lue kirjoitus tästä.