Päivitetty 09.03.2020

Voiko koronavirus tarttua paketista? Onko Kiinasta tilaaminen turvallista? Onko e-villen toimisto lähellä Wuhania? Olemme viimeisen viikon aikana saaneet jonkin verran kysymyksiä koskien uutta koronavirusepidemiaa, joka on levinnyt tammikuun aikana Kiinassa. Haluan tällä blogilla vastata yleisimpiin kysymyksiin ja selventää koronavirukseen liittyviä riskejä ja sitä kuinka voit välttää itse virustartunnan. Koronaviruksesta aiheutuneet viiveet toimituksiin sekä tuotteiden valmistusviiveisiin ovat alkaneet helpottumaan viimeisten viikkojen aikana. Tehtaiden tuotantokapasiteetti on jo palannut asteittain ja maaliskuun loppuun mennessä arviolta 70-80 prosenttia toiminnasta olisi palautunut normaaliin. 

Keuhkokuumetta aiheuttavasta, uudesta viruksesta liikkuu paljon huhupuheita ja mediassa esillä oleva tauti aiheuttaa pelkoja, joista suurin osa on aiheettomia. Kuitenkin koska henkilöstöämme työskentelee Kiinassa, emme ota taudin kanssa ylimääräisiä riskejä tai halua vähätellä taudin tarttuvuutta ja olemme tämän vuoksi ottaneet käyttöön varotoimenpiteitä työntekijöidemme keskuudessa.

Coronavirus

Onko e-villen toimisto tai varasto lähellä Wuhania?

e-villen toimisto ja varasto sijaitsevat noin 1000 kilometrin päässä virustartunnan keskuksena pidetystä Hubein provinssista. Tästä huolimatta emme kuitenkaan ota virustartuntojen kanssa riskejä, vaan e-villen henkilöstö tekee mahdollisuuksien puitteissa etätöitä ja käytämme töissä toistaiseksi kasvomaskeja. Kotikaupunkeihinsa uudenvuodenviettoon matkustaneet kollegat pitävät myös pidennetyä lomaa 10. helmikuuta asti, jolla varmistetaan, että kaikki ovat terveinä töihin palatessaan. Henkilöstöä on ohjeistettu myös jäämään kotiin tai hakeutumaan lääkäriin, mikäli he tuntevat olonsa sairaaksi.

Näin varmistamme, että henkilöstömme pysyy terveinä ja välttämme turhia riskejä ja tuemme toisaalta taudin leviämistä ehkäiseviä toimenpiteitä.

 

Onko tilaaminen turvallista?

Onko Kiinasta tilaaminen turvallista – Voinko saada paketista tartunnan?

2019 nCov -nimen saanut virus kuuluu koronavirusten perheeseen. Yleisesti koronavirusten tartunta tapahtuu tavallisesti pisaratartuntana tai kontaktina pinnoilta.  Tuoreen tutkimuksen* mukaan koronavirus voi selvitä pinnoilla joitain päiviä ja optimaalisissa olosuhteissa jopa 9 päivää.

Forbesin haastatteleman**, tutkimuksen tekijän, Günter Kampfin mukaan tartuntariskiä paketin välityksellä ei suurella todennäköisyydellä ole, koska:

  1. Paketin pinnalle pitäisi päätyä suoria virusroiskeita
  2. Virusta tulisi olla paketin pinnalla suuria määriä, jotta se selviytyisi matkasta, sillä viruksen tartuntakyky heikkenee ajan myötä

Tilaaminen on turvallista

Varotoimenpiteiden myötä todennäköisyys viruksen päätymisestä paketin tai tuotteen pinnalle on olematon

Toimitusaika lähetyshetkestä on tavallisesti 7-10 vuorokautta ja paketti kulkee eri lämpöisten välivarastojen läpi, joiden olosuhteet eivät ole suotuisia virusten leviämiselle. Varotoimenpiteiden myötä todennäköisyys viruksen päätymisestä paketin tai tuotteen pinnalle on käytännössä olematon. Me emme myöskään asettaisi työntekijöitämme alttiiksi riskeille, mikäli näitä pakettien käsittelyssä olisi.

Jos kuitenkin olet huolissasi Kiinasta tilaamisesta, voit tilata tuotteita myös Suomi-varastoltamme Mäntsälästä nopealla toimituksella.

Lue lisää Korona-viruksen vaikutuksista e-villen toimintaan:

Kauppalehti, 09.03.2020: Lue artikkeli

Keski-Uusimaa, 16.02.2020: Lue artikkeli

Yle-uutiset, 25.02.2020: Lue artikkeli

Yrittäjät, 04.03.2020: Lue artikkeli

Kuinka välttää koronavirustartunta?

Käsien pesu

2019-nCov leviää tämänhetkisen tiedon mukaan tartunnan saaneiden ihmisten kautta ja muiden koronavirusten tavoin leviämistapa on kosketuspintojen kautta sekä pisaratartuntana. Tämän myötä virustartunnan riskit välttää parhaiten pitämällä hyvää huolta hygieniasta, eli samalla tapaa kuin tavallisen kausi-influenssan.

  1. Pese käsiäsi saippualla usein ja käytä käsidesiä
  2. Pidä hyvää huolta hygieniastasi etenkin julkisissa tiloissa ja matkustaessasi, esimerkiksi lentokentillä tai sairaaloissa
  3. Kasvomaski voi ehkäistä pisaratartuntoja, mutta tämän käytön tulee olla aktiivista ja maskia tulee käyttää oikein

Noudattamalla näitä ohjeita suojaat samalla itseäsi ja muita myös yleisemmiltä virustartunnoilta, kuten influenssalta ja vatsataudeilta.

*Journal of Hospital Infection -lehdessä julkaistu tutkimus

** Forbesin artikkeli ja tutkimuksen tekijän haastattelu

Voit myös lukea lisää virusten selviytymisestä pinnoilla esimerkiksi täältä:

CDC 2019-nCov FAQ (englanniksi)
YLE: Influenssa säilyy pinnoilla tunteja