Puhelimen huono akunkesto on harmillisen yleinen ominaisuus jopa uusissakin puhelimissa. Monelle puhelin on väline, jolla saa hoidettua lähes kaikki arkiset asiat: maksamisen, yhteydenpidon ystäviin ja perheeseen, työnteon, sekä viihteen, kuten elokuvien katselun ja pelaamisen. Olo saattaakin tuntua melko orvolle, jos akku pääsee loppumaan kesken päivän pahassa paikassa.
Suomalainen viettää keskimäärin jopa yli 4 tuntia päivässä puhelin kourassa, eli yli kolmasosan valveillaoloajastaan. Keskivertopuhelimen 4000 milliampeeritunnin akun joutuu tällaisella käytöllä lataamaan vähintään kerran päivässä, raskaalla käytöllä jopa kahdesti.
Tästä blogista luet, kuinka voit helposti itse parantaa nykyaikaisten älypuhelimien suurinta vaivaa – liian lyhyttä akunkestoa. Paras akunkesto on saavutettavissa yhdeksällä helpolla tempulla, joita kaikkia et varmasti ole tullut ajatelleeksi:
- Rajoita 5G:n käyttöä
- Hyödynnä puhelimen akunsäästötilaa
- Pidä taustalla pyörivät sovellukset kurissa
- Älä käytä turhia langattomia yhteyksiä
- Säädä näytön kirkkautta ja virkistystaajuutta
- Poista turhat widgetit ja live-taustakuva
- Rajoita sovellusten hälytyksiä
- Pidä huolta akun kunnosta
- Isompi akku tai varavirtalähde
Sukelletaanpa aiheeseen hieman tarkemmin!
1. Rajoita 5G:n käyttöä
5G on nykyään oletusarvoinen tapa käyttää nettiä kännykällä, etenkin kaupungeissa asuville. Kaikki eivät toki omista vielä 5G-puhelinta ja pärjäävät vielä mainiosti pelkällä 4G-yhteydellä. Kuluttaako 5G sitten enemmän akkua kuin 4G yhteydet? Riippuu tilanteesta. 5G kuluttaa joskus enemmän akkua yksinkertaisesti siksi, että 4G-verkko on vielä monin paikoin laajempi ja vahvempi. 5G-yhteyttä käytettäessä puhelin saattaa joutua jatkuvasti hakemaan verkkoa johtuen huonosta signaalista, sillä verkko ei ole välttämättä yhtä vahva kuin 4G. Oikeissa (tai huonoissa) olosuhteissa 5G voi siis kuluttaa enemmän akkua kuin 4G.
4G-verkko, johon viitataan usein myös termillä LTE, on riittävän nopea useimmissa tilanteissa ja kattavuuskin on toistaiseksi Suomessa parempi. Mikäli et tarvitse 5G verkkoa ja haluat pakottaa puhelimen pysymään 4G verkossa, se onnistuu puhelimen asetuksista helposti.
Pelkän 4G-yhteyden (tai halutessasi 3G-yhteyden) saa päälle Android-puhelimen asetuksista: (Asetukset > Yhteydet > Matkapuhelinverkot > Verkkotila (SIM 1 / SIM 2) > Ensisijainen verkko > 4G/LTE). Asetukset voivat poiketa toisistaan hieman puhelinmallista riippuen, mutta noudattavat pääpiirteittäin tätä kaavaa. Vähiten virtaa kuluttaa kuitenkin Wi-Fi yhteys. Kannattaa tallentaa puhelimeesi Wi-Fi verkon salasana kaikkialla, missä käyt useammin kuin kerran. Puhelin pyrkii lähtökohtaisesti käyttämään Wi-Fi verkkoa, ja mitä enemmän puhelimesi on yhdistetty sellaiseen, sitä enemmän virtaa säästät!
2. Hyödynnä puhelimen akunsäästötilaa
Useimmissa älypuhelimissa on helposti päälle kytkettävä akunsäästötila. Akunsäästötilan kytkeminen päälle on kannattavaa, kun tiedät että et tarvitse paljoakaan suoritustehoa tai et käytä puhelinta usein.
Olet ehkä huomannut, että puhelimen akun 10-20 viimeistä prosenttia kuluu yllättävän hitaasti. Tämä johtuu siitä, että käyttöjärjestelmä on hyvinkin tehokas hillitsemään akunkulutusta sille päälle sattuessaan!
Esimerkiksi Android-puhelimissa voit säätää akunsäätötilan toimintoja ja kytkeä sen päälle asetuksista akkuvalikon alta. Huomioi, että akunsäästötilaa käytettäessä et välttämättä saa ilmoituksia esimerkiksi kaikista sähköposteista tai viesteistä.
3. Pidä taustalla pyörivät sovellukset kurissa
Puhelimessasi pyörii useimmiten enemmän sovelluksia, kun arvaisitkaan. Yleensä sovellukset jäävät pyörimään taustalle, kun avaat ne edes hetkeksi. Usein ainoa tapa sammuttaa sovellukset on tehdä se manuaalisesti, tai käynnistää puhelin uudestaan.
Puhelimen uudelleenkäynnistäminen silloin tällöin kannattaa myös siksi, että se pyyhkii puhelimen välimuistin, jolloin akunkulutus laskee lisää. Asetuksista löydät myös listan sovelluksista, jotka syövät eniten akkua. Pahimpien akkusyöppöjen poistaminen kannattaa, jos et tarvitse niitä usein. Nykypäivän puhelimet osaavat myös melko tehokkaasti optimoida akunkäyttöä siirtämällä sellaisia sovelluksia syvään lepotilaan, mitä käyttäjä ei ole käynnistänyt pitkään aikaan.
Ei kuitenkaan kannata käyttää kolmansien osapuolien ”task killer” -sovelluksia, sillä niiden on todettu jopa lisäävän akunkulutusta. Ne nimittäin sulkevat väkisin myös sellaisia sovelluksia, jotka käynnistyvät jatkuvasti uudestaan.
4. Älä käytä turhia langattomia yhteyksiä
Älypuhelimissa pyörii yleensä viisi erilaista langatonta yhteyttä: 5G/4G, NFC (lähimaksuominaisuus), Wi-Fi, Bluetooth sekä GPS. Kaikkia yhteyksiä ei kuitenkaan tarvitse 24 tuntia vuorokaudessa.
Kaikista langattomista yhteyksistä eniten akkua syö GPS. Monet sovellukset myös jäljittävät sijaintiasi jatkuvasti, syöden puhelimen resursseja ja akkukestoa. Kaikissa käyttöjärjestelmissä voit asettaa aloitusruudulle widgetin, jolla GPS-palvelun saa kytkettyä pois aina kun et tarvitse sitä. Lähes kaikissa puhelimissa GPS-yhteyden saa suljettua näppärästi puhelimen pudotusvalikosta tai asetuksista.
Myös Bluetooth– ja NFC-toiminnot syövät puhelimesi virtaa, vaikka monet käyttäjät eivät käytä niitä lainkaan. Ellet satu käyttämään langattomia Bluetooth-kuulokkeita tai lähimaksamista kännykällä, nämä ominaisuudet kannattaa sammuttaa asetuksista. Jos tiedät, että voit olla välillä netin ja puheluiden ulottumattomissa tai et käytä puhelintasi pitkään aikaan, on helpointa laittaa puhelimen lentokonetila päälle, jolloin puhelimesta katkeavat kaikki langattomat yhteydet.
Lentämisen lisäksi lentokonetilan käyttö voi olla erityisen kannattavaa paikoissa, joissa matkapuhelinverkko on erityisen heikko, siis syrjäseudulla. Mitä heikompi kenttä alueella on, sitä enemmän puhelin myös käyttää virtaa pysyäkseen yhteydessä verkkoon. Lisäksi lentokonetilaa voi käyttää milloin vaan, kun et halua puhelimesi harjauttavan sinua. Säästät samalla paljon akkua!
5. Säädä näytön kirkkautta ja virkistystaajuutta
Useimmat älypuhelimet voivat erillisen sensorin avulla säätää näytön kirkkautta automaattisesti, niin että näyttö on aina juuri tarpeeksi kirkas ympäristöösi nähden. Automaattinen kirkkauden säätö kuitenkin itsessään kuluttaa akkua, joten parempi ratkaisu on säätää näytön kirkkautta manuaalisesti.
Kannattaa siis tarkistaa, että näytön kirkkaus ei ole asetettu liian korkeaksi. Esimerkiksi ilta-aikaan käytettäessä liian kirkas näyttö paitsi syö akkua, myös pilaa yöunet. Silloin tällöin näytön säätäminen manuaalisesti saattaa kuitenkin tuottaa hankaluuksia, sillä esimerkiksi auringon paisteessa näytöstä ei tahdo nähdä yhtään mitään, mikäli kirkkaustaso ei ole valmiiksi tarpeeksi korkealla. Puhelin kannattaa asettaa myös tummaan tilaan akunsäästön maksimoimiseksi, sillä kirkas valkoinen taustavalo kuluttaa enemmän akkua.
Monet uudet puhelinmallit ovat varustettu 90 hertsin, tai jopa 120 hertsin näytöillä. Tämä on suhteellisen uusi ominaisuus, sillä pitkään puhelimien näytöissä käytettiin ainoastaan korkeintaan 60 hertsin virkistystaajuutta. Hertsit tarkoittavat siis sitä, kuinka monta kertaa kuva päivittyy ruudulla sekunnin aikana: 60 hertsin näyttö päivittyy 60 kertaa sekunnissa.
Hertsien määrä näkyy ruudulla liikkeen sujuvuutena. Suuremmalla virkistystaajuudella näytöllä tapahtuvista liikkeistä tulee huomattavasti sulavampia, mutta varjopuolena tälläkin ominaisuudella on suurempi akun kulutus. Säätämällä virkistystaajuuden, tai liikkeen sujuvuuden pienemmälle tasolle, säästät huomattavasti akkua.
6. Poista turhat widgetit ja live-taustakuva
Widgetit ovat näyttävä tapa koristella puhelimesi käyttöliittymää, mutta valitettavasti ne myös kuluttavat virtaa verrattain nopeasti tuomaansa hyötyyn nähden. Widgetit ovat aktiivisimpia sovelluksia puhelimessa sillä ne päivittyvät jatkuvasti, joten prosessori pyörii raskaammin ja vie enemmän akkua. Myös live-taustakuva syö turhaan puhelimesi akkua, joten sellaista ei akkukestoa halajavan kannata käyttää.
7. Rajoita sovellusten hälytyksiä
Jos ryhmäkeskusteluun tulee viesti kymmenen sekunnin välein ja ruutusi menee päälle jokaisesta ilmoituksesta viideksi sekunniksi, menetät yllättävän paljon akkua. Aktiivisten sovellusten asetuksia kannattaa säätää joko puhelimen asetuksista tai sovellusten sisältä siten, että vaan tärkeimmistä tilanteista tulee huomautus joka aktivoi ruutusi.
Esimerkiksi Whatsapp:issa voit muuttaa kaikista aktiivisimpien ryhmäkeskustelujen asetuksia siten, että viesteistä ei tule erillisiä huomautuksia. Sama pätee sosiaalisen median palveluihin, jotka on suunniteltu harhauttamaan käyttäjänsä muusta toiminnasta mahdollisimman usein.
Jotkut sovellukset pyrkivät muistuttamaan olemassaolostaan lähettämällä ruutuusi tarpeettomia huomautuksia. Tällöin huomautukset voi pysäyttää sovelluksista, tai mikä parempaa, voit poistaa koko sovelluksen.
8. Pidä huolta akun kunnosta
Oli sitten kyseessä puhelin kuin puhelin, akun säästäminen ei kanna loputtomiin. Jos akun kunnosta ei ole pidetty huolta ja kapasiteetti on päässyt laskemaan alkuperäisestä merkittävästi, akku kuluu nopeasti kaikesta huolimatta. Älypuhelimissa on yleisesti Li-ion-akut, jotka menettävät kapasiteettiaan satojen uudelleenlatausten myötä. Akku kuluu kuitenkin huomattavasti nopeammin, jos käytät puhelintasi tietyllä tapaa.
Jos lataat puhelimesi siten, että akku kuluu 100% latauksesta nollaan ennen uutta latausta, maksimoit akun kulumisen. Ideaalisesti akun lataus tulisi pitää aina noin 40-80% välillä, jolloin akun elinaika pitenee huomattavasti. Akkua ei kannata siis ladata 100% asti, akun kulumisen minimoimiseksi. Monessa nykypuhelimessa on toiminto, jolla saa automaattisesti rajoitettua latauksen esim. 85% asti, jolloin lataus loppuu. Puhelin on siis parasta laittaa laturiin mahdollisimman usein varaustason pitämiseksi sopivalla tasolla ja akun eliniän pidentämiseksi.
Ei ole kuitenkaan vaarallista, mikäli akku pääsee silloin tällöin tippumaan tämän alle tai kokonaan tyhjenemään! Lisäksi kannattaa muistaa, että mikäli aiot säilyttää akkua pitkän aikaa ilman käyttöä, varauksen tulisi ideaalisesti olla noin puolessa välissä.
Esimerkiksi langaton lataus on helppo tapa pitää puhelimesi laturissa usein. Langaton latausalusta tai -teline on oivallinen tapa pitää puhelintasi jatkuvasti latauksessa kotona tai vaikka autossa. Kukapa jaksaa etsiä johdonpäätä pölyisistä nurkista, kun asian voisi hoitaa yhdellä kädellä langattoman latausalustan avulla!
9. Isompi akku tai varavirtalähde
Paras keino pidentää akunkestoa, on tietenkin kantaa lisää virtaa mukana! Helpoiten pidemmän akkukeston saa ostamalla puhelimen, missä on suuri akku. Nykyisin markkinoilla on jopa 21 000 mAh akuilla varustettuja puhelimia, kuten eräkansan suosima Oukitel WP19. Melkoinen jytky! Suuriakkuisella puhelimella akun saa kestämään parhaimmillaan useita päiviä, olipa sitten kaikki sovellukset päällä tai ei. Ero tavalliseen puhelimeen, jossa on noin 4000-5000 mAh akku, on yli nelinkertainen.
Varavirtalähde tai tutummin virtapankki on toinen erinomainen keino. Sellainen on erittäin näppärä, mikäli et halua vaihtaa puhelintasi jykevämpään suuriakkuiseen malliin. Akkukapasiteetin puolesta varavirtalähteitä niitä löytyy monesta luokasta aina muutamasta tuhannesta milliampeerista yli 50 000 milliampeerin asti.
Tämän lisäksi on telakkamallisia virtapankkeja, rugged-virtapankkeja, langattomia varavirtalähteitä ja jopa aurinkopaneelilla varustettuja malleja. Monet virtapankit kulkevat kätevästi laukussa tai jopa taskussa aina mukana, joten latausmahdollisuus ei ole koskaan kaukana. Käy kurkkaamassa aiempi blogimme virtapankeista, mikäli haluat tutustua varavirtalähteisiin tarkemmin.
Toivottavasti näistä yhdeksästä vinkistä oli sinulle hyötyä! Mikäli sinulle tulee muita akunsäästökikkoja mieleen, kommentoi ja jaa ihmeessä vinkkisi!
Tuotesuositukset parempaan akunkestoon
Jos surkealla akulla varustetun puhelimen kanssa temppuilu alkaa jo tympiä, kannattaa tutustua seuraaviin tuotteisiin:
Oukitel WP19
549,95 tai 51 € / kk (Klarna-osamaksu)
• 21000 mAh akkukapasiteetti
• Suuri 6,78″ FHD+-näyttö
• 64 MP Samsung-pääkamera
Ulefone Power Armor 13
449,95 tai 79 € / kk (Klarna-osamaksu)
• Jättimäinen 13200mAh akku
• Iskun- ja vedenkestävä
• Laser-etäisyysmittari
Xtorm 20 000 mAh rugged-varavirtalähde
89,95 tai 16 € / kk (Klarna-osamaksu)
•Integroitu taskulamppu
•USB-A-pikalataus 3.0
•USB-C PD 130 W
Xtorm Solar SuperCharger virtapankki aurinkopaneelilla, 10 000 mAh
99,95 tai 18 € / kk (Klarna-osamaksu)
•4,5 W SunPower®-aurinkopaneeli
•IPX4 roiske- ja iskunkestävä
•Pikalataus 3.0
e-ville.com on muun muuassa suuriakkuisista puhelimistaan tunnetun Oukitelin virallinen maahantuoja. Valikoimastamme löydät runsain mitoin myös muita suuriakkuisia puhelimia, latureita, virtapankkeja ja muita tuotteita akun keston parantamiseksi. Käy tutustumassa valikoimaan, lue arvostelut ja tilaa omasi!
Tommi
1 Comments
Vastaa Peruuta vastaus
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
10. Sammuta näyttö aina kun lasket luurin kädestäsi. Näyttö on helppo sammuttaa joko sellaisella varsinaisella sovelluksella, jonka laittaa etusivulle. Toinen helppo tapa on hankkia luuriin suojakuori joka sammuttaa näytön aina heti kun kuoren kannen sulkee. Jokainen meistä tietää, montako kertaa päivässä laskee luurin kädestään…