Tästä blogista luet, kuinka voit helpottaa nykyaikaisten älypuhelimien suurinta vaivaa – liian lyhyttä akunkestoa. Paras akunkesto on saavutettavissa yhdeksällä helpolla tempulla, joita kaikkia et  varmasti ole tullut ajatelleeksi!

Blogin lopusta löydät extrana myös video-oppaan, jonka avulla teet jokaisesta puhelimesta langattomasti ladattavan. 

Sukelletaan sitten itse aiheeseen!

1. Rajoita 4G:n käyttöä

4G on nykyään oletusarvoinen tapa käyttää nettiä kännykällä, etenkin kaupungeissa asuville. 4G-yhteys kuitenkin kuluttaa virtaa hieman enemmän kuin vanhempi 3G-yhteys. 

3G-verkosto on riittävän nopea useimmissa tilanteissa ja kattavuuskin on vielä Suomessa parempi.

Pelkän 3G-yhteyden, eli WCDMA-only tilan, saa päälle puhelimen asetuksista (Asetukset > Verkko & Internet > Mobiiliverkko > Lisäasetukset > Ensisijainen verkko > 3G).

4G-yhteyteen viitataan yleensä nimellä LTE, ja puhelimet ovat lähtökohtaisesti WCDMA/LTE-tilassa.

Vielä 3G-yhteyttä vähemmän virtaa kuluttaa tietenkin Wi-Fi yhteys. Kannattaa syöttää puhelimeesi Wi-Fi verkon salasana kaikkialla, missä käyt useammin kuin kerran. Puhelin pyrkii lähtökohtaisesti käyttämään Wi-Fi verkkoa, ja mitä enemmän puhelimesi on yhdistetty sellaiseen, sitä enemmän virtaa säästät!

Hupsista. Sattui olemaan itselläni Wi-Fi päällä…

2. Hyödynnä puhelimen akunsäästötilaa

Useimmissa älypuhelimissa on helposti päälle kytkettävä akunsäästötila

Akunsäästötilan kytkeminen päälle on kannattavaa, kun tiedät että et tarvitse paljoakaan suoritustehoa tai et käytä puhelinta usein.

Olet ehkä huomannut, että puhelimen akun 10-20 viimeistä prosenttia kuluu yllättävän hitaasti. Tämä johtuu siitä, että käyttöjärjestelmä on hyvinkin tehokas hillitsemään akunkulutusta sille päälle sattuessaan!

Esimerkiksi Android-puhelimissa voit säätää akunsäätötilan toimintoja ja kytkeä sen päälle asetuksista akkuvalikon alta.

Asetukset vaihtelevat puhelinmallista riippuen. Kuvassa akunsäätötila suomen- ja englanninkielisellä käyttöliittymällä.

3. Pidä taustalla pyörivät sovellukset kurissa

Voit helposti tarkistaa, millaisia energiasyöppöjä puhelimesi sovellukset todellisuudessa ovat.

Puhelimessasi pyörii useimmiten enemmän sovelluksia kun uskoisit. Yleensä sovellukset jäävät pyörimään, kun avaat ne edes hetkeksi. Usein ainoa tapa sammuttaa sovellukset, on tehdä se manuaalisesti tai käynnistää puhelimesi uudestaan.

Puhelimen uudelleenkäynnistäminen usein kannattaa myös siksi, että se pyyhkii puhelimen välimuistin, jolloin akunkulutus laskee lisää. Asetuksista löydät myös listan sovelluksista, jotka syövät eniten akkua. Pahimpien akkusyöppöjen poistaminen kannattaa, jos et tarvitse niitä usein.

Ei kuitenkaan kannata käyttää kolmansien osapuolien ”task killer” -sovelluksia, sillä niiden on todettu jopa lisäävän akunkulutusta, jos ne yrittävät sulkea sovelluksia, jotka käynnistyvät jatkuvasti uudestaan.

4. Älä käytä turhia langattomia yhteyksiä

Älypuhelimissa pyörii yleensä viisi erillaista langatonta yhteyttä: 3G/4G, NFC (lähimaksuominaisuus), Wi-Fi, Bluetooth sekä GPS. Kaikkia yhteyksiä ei kuitenkaan tarvitse 24 tuntia vuorokaudessa.

Kaikista langattomista yhteyksistä eniten akkua syö GPS. Monet sovellukset myös jäljittävät sijaintiasi jatkuvasti, syöden puhelimen resursseja. Kaikissa käyttöjärjestelmissä voit asettaa aloitusruudulle widgetin, jolla GPS-palvelun saa kytkettyä pois aina kun et tarvitse sitä.

Android-puhelimen asetuksissa GPS:n voi sammuttaa suojaus ja sijainti -valikon sisältä:

iPhonen asetuksista sama hoituu tietosuoja-valikon sisältä:

Myös Bluetooth– ja NFC -toiminnot syövät puhelimesi virtaa, vaikka monet käyttäjät eivät käytä niitä lainkaan. Ellet satu käyttämään langattomia Bluetooth-kuulokkeita tai lähimaksamista kännykällä, nämä ominaisuudet kannattaa sammuttaa asetuksista.

Jos tiedät, että voit olla välillä netin ulottumattomissa tai et käytä puhelintasi pitkään aikaan, on helpointa laitaa puhelimen lentokonetila päälle, jolloin puhelimestasi lähtevät langattomat yhteydet katkeavat helposti. Ainoastaan Wi-Fi on yleensä päällä lentokonetilassa, joten voit käyttää nettiä aina kun puhelin yhdistyy Wi-Fi verkkoon!

Uusimman Androidin alasvetovalikko.

Lentokonetilan käyttö on erityisen kannattavaa paikoissa, joissa 3G, 4G tai matkapuhelinverkko on erityisen heikko, siis syrjäseudulla. Mitä heikompi kenttä alueella on, sitä enemmän puhelin myös käyttää virtaa pysyäkseen yhteydessä verkkoon. 

Lisäksi lentokonetilaa voi käyttää milloin vaan, kun et halua puhelimesi harjauttavan sinua. Säästät samalla paljon akkua!

5. Säädä näytön kirkkautta

Useimmat älypuhelimet voivat etukameran avulla säätää näytön kirkkautta automaattisesti, niin että näyttö on aina juuri tarpeeksi kirkas ympäristöösi nähden. Automaattinen kirkkauden säätö kuitenkin itsessään kuluttaa akkua, joten parempi ratkaisu on vähentää näytön kirkkautta manuaalisesti.

Manuaalisen säädön lisäksi useimmista puhelinmalleista löytyy myös kirkkauden automaattinen säätö.

Kannattaa siis tarkistaa että näytön kirkkaus ei ole asetettu liian korkeaksi. Esimerkiksi ilta-aikaan käytettäessä liian kirkas näyttö paitsi syö akkua, myös pilaa yöunet.

6. Poista turhat widgetit ja live-taustakuva

Widgetit ovat näyttävä tapa koristella puhelimesi käyttöliittymää, mutta valitettavasti ne myös kuluttavat virtaa verrattain nopeasti tuomaansa hyötyyn nähden.

Älä täytä ruutua widgeteillä.

Widgetit ovat aktiivisimpia sovelluksia puhelimessa sillä ne päivittyvät jatkuvasti, joten prosessori pyörii raskaammin ja vie enemmän akkua.

Myös live-taustakuva syö turhaan puhelimesi akkua, joten sellaista ei kannata käyttää.

7. Rajoita sovellusten hälytyksiä

Jos ryhmäkeskusteluun tulee viesti kymmenen sekunnin välein ja ruutusi menee päälle jokaisesta ilmoituksesta viideksi sekunniksi, menetät yllättävän paljon akkua. Aktiivisten sovellusten asetuksia kannattaa säätää joko puhelimen asetuksista tai sovellusten sisältä siten, että vaan tärkeimmistä tilanteista tulee huomautus joka aktivoi ruutusi.

Kaikesta ei tarvitse tietää nyt ja heti.

Esimerkiksi suositussa Whatsapp-sovelluksessa voit muuttaa kaikista aktiivisimpien ryhmäkeskustelujen asetuksia siten, että viesteistä ei tule erillisiä huomautuksia. Sama pätee sosiaalisen median palveluihin, jotka on suunniteltu harhauttamaan käyttäjänsä muusta toiminnasta mahdollisimman usein.

Jotkut sovellukset pyrkivät muistuttamaan olemassaolostaan lähettämällä ruutuusi tarpeettomia huomautuksia. Tällöin huomautukset voi pysäyttää sovelluksista, tai mikä parempaa, voit poistaa koko sovelluksen.

8. Isompi akku tai varavirtalähde

Paras keino pidentää akunkestoa, on tietenkin kantaa lisää virtaa mukana!

Helpoiten saat olemassaolevaan puhelimeesi lisää akkua, kun kiinnität siihen akkusuojakuoren. Näin voit helposti tuplata tai triplata laitteesi akunkeston, ja saat paljon mielenrauhaa kun akun loppuminen pahassa paikassa ei enää huoleta. Akkusuojakuori tekee puhelimestasi hieman isomman ja painavamman, mutta käytettyäsi puhelinta jonkinaikaa, et edes huomaa eroa enää. Ainakin saat jotain mistä pitää kiinni, sillä nykyaikaiset ohuet puhelimet tuntuvat usein kädessä kuin liukkaalta kalalta!

Varavirtalähteet kulkevat kokonsa puolesta helposti vaikkapa takataskussa.

Jos suunnittelet puolestaan puhelimen vaihtoa, kannattaa tutustua Oukitel-älypuhelimiin, erityisesti nyt ennakkomyynnissä olevaan WP2-malliin. WP2 on Oukitelin suurimmilla akuilla varustetun linjaston uusin laite. Kuten eräkansan parissa suosittu Oukitel K10000 Max, puhelin tuo pöytään jättimäisen 10000mAh akun, joka kestää helposti useita päiviä käyttöä. Lisäksi laite on iskun- ja vedenkestävä IP68-luokituksella, tosin laite on ulkoisin puolin hieman jykevämpi ja painavampi kuin yleiset älypuhelimet.

Vasemmalla Oukitel K10000 Max 10000mAh akkukapasiteetilla ja oikealla Ulefone Power 5 -puhelin 13000mAh akkukapasiteetilla varustettuna.

WP2:n akun koko on yleisimpiin älypuhelimiin verrattuna huikea. iPhone X:n akku on 2700 mAh ja Samsung Galaxy S9:n 3000 mAh. Vanhemmissa lippulaivapuhelimissa akun kapasiteettia löytyy usein vain noin 2000mAh. Oukitelin jättiakullisissa puhelimissa on siis peräti 3-5 kertaa enemmän kapasiteettia kuin yleisissä älypuhelimissa. Käytännössä jos muistat ladata Oukitelin 1-2 päivän välein, sinun ei enää koskaan tarvitse murehtia akunkestosta!

Puhelinmarkkinoilla kuitenki jyrisi jälleen, kun Ulefone julkisti uuden Power 5 -puhelinmallin, joka on varustettu 13000mAh akulla. Huhhu. Näistä vehkeistä ei akku hevillä lopu, olipa sitten kaikki sovellukset samaan aikaan päällä tai ei.

9. Pidä huolta akun terveydestä

Oli kuitenkin kyseessä puhelin kuin puhelin, akun säästäminen ei kanna loputtomiin, jos akun terveydestä ei ole pidetty huolta ja kapasiteetti on päässyt laskemaan alkuperäisestä huomattavasti. Älypuhelimissa on yleisesti Li-ion-akut, jotka menettävät kapasiteettiaan satojen uudelleenlatausten myötä. Akut menettävät kapasiteettiaan kuitenkin huomattavasti nopeammin, jos käytät puhelintasi tietyllä tapaa. 

Jos lataat puhelimesi siten, että akku kuluu 100% latauksesta nollaan ennen uutta latausta, maksimoit akun kulumisen. Ideaalisesti akun lataus tulisi pitää aina noin 50% yläpuolella, jolloin akun elinaika pitenee huomattavasti. Jos aiot säilyttää akkua pitkän aikaa ilman käyttöä, varauksen tulisi ideaalisesti olla noin puolessavälissä.

Vastoin yleistä uskomusta, puhelimen pitäminen laturissa myös sen jälkeen, kun lataus on täysin valmis, ei kuluta akkua merkittävissä määrin. Akun nopea tyhjeneminen, esimerkiksi pelaamalla raskasta peliä, on puolestaan hyvinkin kuluttavaa akulle. 

Puhelin on siis parasta laittaa laturiin mahdollisimman usein akun elin-iän pidentämiseksi. Akkusuojakuoret ovat oivallinen väline puhelimen sisäisen akun elin-iän säästämiseksi, sillä ne ovat verrattain edullisia ja helppo vaihtaa. Muista vaan aktivoida lataus akkusuojakuoresta, kun puhelimen oman akun varaus lähestyy 50% tasoa!

Myös langaton lataus on helppo tapa pitää puhelimesi laturissa usein. Qi-latausalusta tai Qios langaton autolaturiteline ovat oivallisia tapoja pitää puhelintasi jatkuvasti latauksessa kotona tai autossa. Kukapa jaksaa etsiä johdonpäätä pölyisistä nurkista, kun asian voisi hoitaa yhdellä kädellä langattoman latausalustan avulla!

Langattoman lataustelineen avulla lataat luurisi vaivattomasti – ja nimensä mukaan langattomasti.

Jos ja kun puhelimessasi ei ole langatonta latausta, älä huoli. Minkä tahansa puhelimen voi tehdä langattomasti ladattaviksi langattomalla latausvastaanottimella sekä suojakuorella, kuten näet alla olevasta videosta:

Toivottavasti näistä yhdeksästä vinkistä oli hyötyä!

Jos surkealla akulla varustetun puhelimen kanssa temppuilu alkaa jo tympiä, kannattaa tutustua seuraaviin sivuihin:

e-ville.com älypuhelimet

Oukitel.fi

Oukitelin huippu-uutuus WP2 (ennakkomyynnissä)

e-ville on Oukitel-puhelimien virallinen maahantuoja.