Varavirtalähteet tai tutummin powerbankit tai virtapankit ovat tulleet jäädäkseen. Nykypäivänä akkukapasiteetin puolesta niitä löytyy todella monesta luokasta, aina muutamasta tuhannesta mAh yli 20000mAh asti. Tämän lisäksi on telakkamallisia virtapankkeja ja jopa aurinkopaneelilla varustettuja malleja. Varavirtalähteen löytäminen voi siis aiheuttaa hämmennystä ja valinnanvaikeus voi yllättää kesken kauppareissun. Uuden teknologian myötä uudemmissa puhelimissa on yhä suurempi akku, kuten esimerkiksi Oukitel K10 -älypuhelimen 11000mAh jättiakku, mutta usein niiden ylimääräinen kapasiteetti kuluu kasvaneen näyttökoon ja tehokkaamman prosessorin ruokkimiseen.

Monelta löytyy kotoa jo virtapankki tai jopa useampia, mutta nämä saattavat herkästi jäädä laatikkoon pölyyntymään, ellei powerbankkia ole valinnut oikein. Itseltäni virtapankkeja löytyy kotoa 5 kappaletta, mutta käytännössä näistä vain kaksi on käytössä. Pyrin tässä blogipostauksessa käymään läpi hieman yleishyödyllistä tietoa virtapankeista sekä antamaan hyödyllisiä vinkkejä virtapankin valintaan, vastaamalla kolmeen yleisimpään kysymykseen:

  • Miksi en saa virtapankista ulos täyttä kapasiteettia?
  • Mitä virtapankissa on sisällä?
  • Minkä kokoinen virtapankki on riittävä?
Mikä on paras varavirtalähde
Mikä on ”hyvä” varavirtalähde? Laaja valikoima voi yllättää Matti Meikäläisen ja harjaantuneen käyttäjän kesken kauppareissun.

Miksi en saa virtapankista ulos täyttä kapasiteettia?

Yksi yleisimpiä kysymyksiä virtapankkeja koskien liittyy näiden kapasiteettiin. Perusmatematiikalla ajateltuna jos kännykän akku on 2000mAh ja varavirtalähteen kapasiteetti on 10 000mAh, pitäisi tämän riittää lataamaan kännykkä täyteen viidesti. Käytännössä näin ei kuitenkaan ole. Tähän vaikuttaa oikeastaan kolme päätekijää: Ladattavan akun kunto, virtapankin sisäisten akkujen kunto sekä osien laatu.

Tähän vaikuttaa oikeastaan kolme päätekijää:
Ladattavan akun kunto, virtapankin sisäisten akkujen
kunto sekä osien laatu.

Käytännössä 100% hyötysuhde on mahdotonta saavuttaa, ainakin nykytekniikalla. Samalla tapaa kuin paristoissa kielellä kokeilemalla tuntee, että paristossa on vielä virtaa, jää myös virtapankkiin aina hyödyntämätöntä kapasiteettia. Mikäli ladattava akku on huonokuntoinen tai vanha, ei tämä lataudu yhtä tehokkaasti kuin uusi, muutaman kerran täyteen ladattu akku.

Tavallisesti virtapankkien todellista kapasiteettia laskiessa on käytetty kaavaa

Kapasiteetti * akun kunto * hyötysuhde

Näissä on keskivertovirtapankin kohdalla käytetty lukuina sekä hyötysuhteessa, että akun kunnossa 80%. Näin siis esimerkiksi 10 000mAh akun todellinen latauskapasiteetti on

10000mAh*0.8*0.8=6400mAh

Näin ollen 2000mAh kännykän akku latautuu täyteen vain hieman yli kolmesti. Mikäli virtapankissa on käytetty laadukkaita osia, on hyötysuhde korkeampi ja esimerkiksi Xiaomi lupaa omille virtapankeilleen noin 90% hyötysuhdetta, jolloin oikea kapasiteetti on 10000mAh*0.9*0.8=7200mAh, eli saat hyvästä virtapankista helposti yli 10% keskivertopankkia enemmän ytyä irti.

Huonolaatuisessa pankissa hyötysuhde voi lähennellä 60%,
jolloin todellinen kapasiteetti jää puoleen ilmoitetusta.

Huonolaatuisessa pankissa hyötysuhde voi lähennellä 60%, jolloin todellinen kapasiteetti jää puoleen ilmoitetusta. Joitain powerpankkeja, joissa hyötysuhde on tavallista korkeampi ovat mm. Xiaomin virtapankit, joissa käytetään Samsungin ja LG:n tekniikkaa sekä Tronsmartin ja Baseuksen virtapankit. Myös monet pienemmät valmistajat ovat panostaneet laatuun ja me koeajamme virtapankkeja itse ja mikäli huomaamme, että esimerkiksi 2600mAh virtapankki ei saa kännykän akkua edes puolilleen, jätämme tämän lisäämättä valikoimaan.

Mitä virtapankissa on sisällä?

Virtapankki3
Tavallisesti varavirtalähteen ulkokuori on verhoiltu esimerkiksi alumiini- tai muovikuoreen. Kuoren kätkemä teknologia ei sinänsä ole kovin monimutkaista. Käytännössä virtapankin sisältä löytyy tavallisesti yksi tai useampi akku, ohjainyksikkö sekä tähän kytketty USB-portti. Monessa virtapankissa on hyödynnetty valmiiksi helposti saatavilla olevia 18650-akkuja, jotka ovat hieman tavallista sormiparistoa suurempia. 7500mAh varavirtalähteessä saattaa esimerkiksi olla sisällä kolme rinnankytkettyä 2500mAh 18650-akkua.

Viime aikoina yhä useammassa virtapankissa on
hyödynnetty samaa akkuteknologiaa kuin puhelimissa.

Viime aikoina yhä useammassa virtapankissa on hyödynnetty samaa akkuteknologiaa kuin puhelimissa. Esimerkiksi Diel Plus -varavirtalähde käyttää käytännössä samoja akkuja virtapankin sisällä kuin Apple iPhone 6-puhelimissa. Kännykkämallisia akkuja sisältävä virtapankki on käsintuntuvasti kevyempi kuin metallikuorelllisia 18650-akkuja sisältävä pankki, vaikka kapasiteetti ei välttämättä kärsi. Näin vanha ”Tää virtapankki on liian kevyt ollakseen noin iso” ei enää pidä paikkaansa.

Ohjainyksikkö on yksi ratkaisevista tekijöistä virtapankin laadussa. Käytännössä kaikissa virtapankeissa on sisällä oikosulkusuoja, mutta virtapankista riippuen näissä voi olla myös ylijännite- ja ylivirtasuoja, ylilämpenemissuoja tai muita sensoreita, jotka parantavat virtapankin turvallisuutta, sillä kyseessä on tavallisesti Lithium-ioni tai Lithium-polymeeriakku, jotka hyvästä turvallisuudestaan huolimatta eivät ole virheettömiä. Moni on lukenutkin tarinoista, joissa kännykän akku on palanut yhtäkkiä räjähdysmäisesti ilman selkeää syytä. Akkujen kanssa tuleekin olla aina varovainen, eikä virtapankkia tai puhelinta kannata jättää latautumaan, mikäli lähtee itse kotoa. Virtapankkien, kuten muidenkin akkujen kohdalla, tulee muistaa, että nämä ovat ongelmajätettä.

Ohjainyksikkö voi myös pitää sisällään tunnistimen, jonka avulla virtapankki osaa arvioida laitteen virrantarpeen ja säädellä virran syöttöä paremmin, jolloin varavirtalähteen hyötysuhde paranee.

paras varavirtalähde puhelimeen

Minkä kokoinen virtapankki on riittävä?

Virtapankkia hankkiessa kannattaa miettiä oma tarve suhteellisen tarkkaan. Kuten mainitsin, itselläni on virtapankkeja kotona 5 ja olen testannut, hypistellyt ja koeajanut erilaisia virtapankkeja kymmeniä. Suosittelisin itse käytännössä kahden virtapankin hankkimista. Ennen kuin kiroat, että miksi muka tai sanot, että yhdellä pärjää hyvin tai että kuka näitä tarvitsee ylipäänsä, niin perustelen mielipiteeni:

Ennen kotiin pääsyä käyn aina taistelun
puhelimen hengissäpitämiseksi

Teen usein pitkiä työpäiviä, joiden aikana työmatkat käytän usein erilaisten blogien, uutisten tai alani sivustojen selaamiseen. Kuten arvata saattaa, syö himmeälläkin pidetty näyttö sekä jatkuvasti tornista toiseen hyppivä signaali kännykän akkua yhdensuuntaisen matkan aikana jopa 40%. Tämä kertaa kaksi sekä päivän mittaan kertynyt käyttö tarkoittaa sitä, että ennen kotiin pääsyä käyn aina taistelun puhelimen hengissäpitämiseksi. Tähän kyllästyttyäni rupesin kantamaan mukanani pienikokoista, Xiaomi 10000mAh varavirtalalähdettä, joka kulkee kokonsa vuoksi taskussa tai läppärilaukussa lisäämättä juurikaan painoa. Tämän avulla saan työmatkan aikana riittävästi lisäpontta kännykän akkuun. Toinen vaihtoehto, jota kannattaa kokeilla on käyttää akkukestoa parantavia appeja, jotka säätelevät kirkkautta sekä verkkojen päälläoloa säästäen virtaa.

Suurempi hyöty virtapankista on kuitenkin
mielestäni matkalla.

Nyt Pavelia kyllä kismittää - Kepsistä on poweri loppu ja vanhanaikainen karttasuunnistus on ainoa vaihtoehto. Kunpa matkassa olisi ollut virtapankki...
Nyt Pavelia kyllä kismittää – Kepsistä on poweri loppu ja vanhanaikainen karttasuunnistus on ainoa vaihtoehto.

Suurempi hyöty virtapankista on kuitenkin mielestäni matkalla. Matkaillessa tulee lähes poikkeuksetta lähdettyä hotellilta tai asunnolta aikaisin aamulla ja palattua takaisin vasta illalla. Ladattavia laitteita on puhelimesta kameraan tai tablettiin ja näitä ei välttämättä muista ladata joka ilta täyteen. Mikäli matkassa on lisäksi vain 1 tai 2 matka-adapteria, ei lataus onnistu, vaikka latureita olisikin matkassa. Tämän vuoksi olen itse kantanut joka matkalla mukana 20000mAh Xiaomi -virtapankkia sekä pienempää  4000mAh Zhuse -varavirtalähdettä, joka toimii samalla myös korttilompakkona. Niiden avulla varmistan, että puhelin ei sammu juuri etsiessäni illallisravintolaa tai kamerasta lopu poweri nähtävyyksien äärellä.

Virtapankin hankintaa kannattaa siis lähestyä tarpeen mukaan: Mikäli tarve on jokapäiväisessä käytössä, suosittelen suhteellisen pienikokoista, max. 5000mAh virtapankkia. Matkoille, vaellukselle tai useiden laitteiden lataamiseen kannattaa hankkia suurempi, 20000mAh varavirtalähde.

Tutustu e-villen virtapankkivalikoimaan täältä.


Jäikö jotain sanomatta? Askarruttaako jokin mieltäsi? Kysy rohkeasti kommenteissa, niin pyrin laajentamaan artikkelia tarpeen mukaan 🙂

Terveisin,

Tuomo