Kasvomaskia suositellaan tällä hetkellä käytettäväksi lähes kaikkialla Suomessa. Uusien virusmuunnoksien jyllätessä napakka kasvomaski on entistä tärkeämpi suojaväline. Kirjoitimme aiemmin blogikirjoituksen, jossa selvensimme eri FFP-luokkien eroja ja näiden kansainvälisiä verrokkeja, N95- ja KN95-hengityssuojaimia. Kirjoitimme nyt oppaan, joka toivon mukaan selventää maskien eroja ja eri käyttötarkoituksia. Listasimme myös nykyisten markkinahintojen (7. tammikuuta) pohjalta hintaluokan kullekin maskille. Loppuun teimme vielä taulukon, josta voit verrata maskeja helposti.

Kasvomaski

Katso hengityssuojaimet ja muut suojavarusteet e-villen verkkokaupassa.

Lue myös:

Kangasmaski

Kangasmaski

Hintaluokka: 2€ /maski
Mihin soveltuu: Kaupassa tai asioilla käyntiin. Huomioi, että kangasmaski ei suodata samalla tapaa kuin varta vasten tarkoitukseen sopiva suojamaski!

Kangasmaski on pitkälti parempi kuin ei mitään -ratkaisu suodattamaan pärskeitä ja etenkin polyesterimaski voi edesauttaa suojautumisessa roiskeilta ja myös suojata muita, mikäli kevätallergiat tai flunssa pistää aivastelemaan. Kangasmaskit ovat usein pestäviä. Mikäli tarvitset suojaa esimerkiksi vanhusten luona vierailua varten koronaviruksen jyllätessä tai työskentelyyn ihmisten kanssa, kannattaa ehkä sijoittaa ennemmin kirurgisiin suojaimiin tai luokiteltuihin hengityssuojaimiin.

Suu-nenäsuojus eli tutummin kasvomaski

Suu-nenäsuojus

Hintaluokka: 0.15-0.8€ /maski
Mihin soveltuu: Kaupassa tai asioilla käyntiin

Suu-nenäsuojus on käytännössä kasvosuojus, jolla ei ole sertifiointia tai CE-hyväksyntää. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö suu-nenäsuojus tarjoaisi suojaa tai suodattaisi esimerkiksi roiskeita. Jotta maskia voi kutsua hengityssuojaimeksi, tulee suojalla olla CE-hyväksyntä ja FFP-luokitus. Tällä hetkellä Kiinan vientisäännösten vuoksi CE-hyväksyttyjä tai FFP2- ja FFP3-merkityjä maskeja on todella vaikea viedä maasta ja tämän vuoksi moni valmistaja jättää CE-merkinnän tuotteista pois. Suu-nenäsuojaimella voi olla silti BFE- eli bakteerien suodatusluokitus. Tavallisesti suu-nenäsuojuksessa on kolme kerrosta. Uloin suojaa roiskeilta, keskellä on suodattava kerros ja sisimpänä ihoystävällinen kerros, joka suodattaa hengitysilmaa.

Kirurginen kasvosuojus / IR-maski

Kirurginen maski

Hintaluokka: 0.15-2€ /maski
Mihin soveltuu: Kaupassa tai asioilla käyntiin, vierailuihin sairaaloissa tai hoitolaitoksissa, hoivatyö

Kirurgiset maskit viittaavat nimensä mukaisesti sairaalakäyttöön. Käytännössä kirurginen maski on tavallisesti suu-nenäsuojusta paremmin suodattava kasvomaski, joka näyttää ulkoisesti kuitenkin kutakuinkin samalta kuin suu-nenäsuojus. Kirurgisilla kasvomaskeilla on usein parempi suojaus etenkin roiskeita vastaan ja erikseen ilmoitettu BFE-suojausluku (Bacterial Filtration Efficacy), joka on tavallisesti 95-99%.

Hengityssuojaimet ja FFP-luokitus

FFP-hengityssuojain

Hintaluokka: 0.3-5€ /maski
Mihin soveltuu: Työkäyttöön, vierailuihin sairaaloissa tai hoitolaitoksissa, suodatusta vaativissa oloissa oleiluun ja työskentelyyn tiloissa, joissa altistuu pienhiukkasille tai patogeeneille

Hengityssuojaimet ovat tarkoitettu ennen kaikkea työkäyttöön, mutta näillä suojaudut myös kaikissa muissa tiloissa, joilla saatat altistua haitallisille hiukkasille, oli kyseessä sitten pölyä, pienhiukkasia tai bakteereja tai viruksia. Lyhyesti summattuna FFP1-maski suodattaa vähintään 80% 0.6 μm kokoisista hiukkasista, FFP2-hengityssuojain filtteröi hengitysilmastasi vähintään 94% ja FFP3-suojain vähintään 99% kyseisistä hiukkasista. FFP3 -tason hengityssuojaimet ovat korkeinta suojaustasoa.

Ohessa on vielä taulukko maskien käyttötarkoituksesta ja ominaisuuksista:

 

Klikkaa tästä katsoaksesi taulukko suurempana.

Kangasmaski uudelleenkäytettävä

1,95

• IS-testivoittaja 6/2020

• Ehkäisee bakteerien leviämistä

• Uudelleenkäytettävä

Kertakäyttöinen kasvomaski 10-1000kpl

alk. 5,95

• Ehkäisee tartuntatautien leviämistä

• 3 suojaavaa kerrosta

• Matala hengitysvastus

Kirurginen suojamaski BFE98%, 10-1000kpl

alk. 9,95

• Testattu Suomessa

• Ehkäisee tartuntatautien leviämistä

• 98.7% BFE-suodatus