Kirjoitin aiemmin blogikirjoituksen, jossa selvensin eri FFP-luokkien eroja ja näiden kansainvälisiä verrokkeja, N95- ja KN95-hengityssuojaimia. Tästä tuli kuitenkin muutamia kysymyksiä siitä, että mihin käyttöön mikäkin maski soveltuu ja tein tästä nyt oheisen, selventävän oppaan, joka toivon mukaan selventää maskien eroja ja käyttötarkoituksia. Listasin myös nykyisten markkinahintojen (21. toukokuuta) pohjalta hintaluokan kullekin maskille. Tein loppuun vielä taulukon, josta voit verrata maskeja helposti.

Kasvomaski

Katso hengityssuojaimet ja muut suojavarusteet e-villen verkkokaupassa.

Lue myös:

Kangasmaski

Kangasmaski

Hintaluokka: 3-10€ /maski
Mihin soveltuu: Kaupassa tai asioilla käyntiin. Huomioi, että kangasmaski ei suodata samalla tapaa kuin varta vasten tarkoitukseen sopiva suojamaski!

Kangasmaskit ovat yleistyneet hengityssuojainten vaikean saatavuuden vuoksi. Kangasmaski on pitkälti parempi kuin ei mitään -ratkaisu suodattamaan pärskeitä ja etenkin polyestermaski voi edesauttaa suojautumisessa roiskeilta ja myös suojata muita, mikäli kevätallergiat tai flunssa pistää aivastelemaan. Kangasmaskit ovat usein pestäviä. Mikäli tarvitset suojaa esimerkiksi vanhusten luona vierailua varten koronaviruksen jyllätessä tai työskentelyyn ihmisten kanssa, kannattaa ehkä sijoittaa ennemmin kirurgisiin suojaimiin tai luokiteltuihin hengityssuojaimiin.

Kasvomaski e-villen verkkokaupassa

Suu-nenäsuojus eli tutummin kasvomaski

Suu-nenäsuojus

Hintaluokka: 1-7€ /maski
Mihin soveltuu: Kaupassa tai asioilla käyntiin

Suu-nenäsuojus on käytännössä kasvosuojus, jolla ei ole sertifiointia tai CE-hyväksyntää. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö suu-nenäsuojus tarjoaisi suojaa tai suodattaisi esimerkiksi roiskeita. Jotta maskia voi kutsua hengityssuojaimeksi, tulee suojalla olla CE-hyväksyntä ja FFP-luokitus. Tällä hetkellä Kiinan vientisäännösten vuoksi CE-hyväksyttyjä tai FFP2- ja FFP3-merkityjä maskeja on todella vaikea viedä maasta ja tämän vuoksi moni valmistaja jättää CE-merkinnän tuotteista pois. Suu-nenäsuojaimella voi olla silti BFE- eli bakteerien suodatusluokitus. Tavallisesti suu-nenäsuojuksessa on kolme kerrosta. Uloin suojaa roiskeilta, keskellä on suodattava kerros ja sisimpänä ihoystävällinen kerros, joka suodattaa hengitysilmaa.

Kertakäyttöinen kasvomaski e-villen verkkokaupassa

Kirurginen kasvosuojus / IR-maski

Kirurginen maski

Hintaluokka: 2-10€ /maski
Mihin soveltuu: Kaupassa tai asioilla käyntiin, vierailuihin sairaaloissa tai hoitolaitoksissa, hoivatyö

Kirurgiset maskit viittaavat nimensä mukaisesti sairaalakäyttöön. Käytännössä kirurginen maski on tavallisesti suu-nenäsuojusta paremmin suodattava kasvomaski, joka näyttää ulkoisesti kuitenkin kutakuinkin samalta kuin suu-nenäsuojus. Kirurgisilla kasvomaskeilla on usein parempi suojaus etenkin roiskeita vastaan ja erikseen ilmoitettu BFE-suojausluku (Bacterial Filtration Efficacy), joka on tavallisesti 95-99%.

Kirurginen suojamaski BFE 98% e-villen verkkokaupassa

Hengityssuojaimet ja FFP-luokitus

FFP-hengityssuojain

Hintaluokka: 4-20€ /maski
Mihin soveltuu: Työkäyttöön, vierailuihin sairaaloissa tai hoitolaitoksissa, suodatusta vaativissa oloissa oleiluun ja työskentelyyn tiloissa, joissa altistuu pienhiukkasille tai patogeeneille

Hengityssuojaimet ovat tarkoitettu ennen kaikkea työkäyttöön, mutta näillä suojaudut myös kaikissa muissa tiloissa, joilla saatat altistua haitallisille hiukkasille, oli kyseessä sitten pölyä, pienhiukkasia tai bakteereja tai viruksia. Lyhyesti summattuna FFP1-maski suodattaa vähintään 80% 0.6 μm kokoisista hiukkasista, FFP2-hengityssuojain filtteröi hengitysilmastasi vähintään 94% ja FFP3-suojain vähintään 99% kyseisistä hiukkasista FFP3-suojaimet ovat nykyisin vaikeasti saatavia mutta FFP2-suojaimia tai näiden kansainvälisiä verrokkeja löytyy markkinoilta ja myös e-villen valikoimasta.

Katso hengityssuojaimet ja muut suojavarusteet e-villen verkkokaupassa.

Ohessa on vielä taulukko maskien käyttötarkoituksesta ja ominaisuuksista:

Kasvomaski ostajan opas

Klikkaa tästä katsoaksesi taulukko suurempana.