Paras action-kamera haussa? Olet tullut oikeaan paikkaan, mikäli kameran hinta-laatusuhde on sinulle ratkaiseva tekijä. Tässä oppaassa käymme läpi tärkeimmät asiat, jotka kannattaa ottaa ottaa huomioon vertaillessa eri action-kameramalleja ja -valmistajia:

  • Kuvanlaatu ja FPS
  • Iskun- ja vedenkestävyys
  • Kuvanvakaaja
  • Näyttö
  • Yhteydet
  • Kameran paino ja koko
  • Tallennustila ja muistikortit
  • Akku
  • Lisätarvikkeet

Useat meistä assosioivat action-kamerat GoPro-kameroihin. Toki, GoPro on ensimmäisiä globaalisti menestyneitä action-kameravalmistajia, mutta tunnetusti markkinajohtajan brändi tuo itsessään tuhdin määrään ylimääräisiä euroja jälleenmyyntihintaan. Onneksesi tänä päivänä markkinoilla on kattava määrä kilpailevia action-kameravalmistajia, joiden malleista löytyvät samat ominaisuudet kun GoPro-kameroista – mutta rutkasti huokeampaan hintaan!

Mitä tulee siis ottaa huomioon action-kameraa ostaessa? Mitä ominaisuuksia kamerasta tulee löytyä? Saat vastauksen näihin ja moneen muuhun kutkuttavaan kysymykseen tästä oppaasta!

action-kamera pyörässä
Action-kamera toimii loistavasti esimerkiksi pyöräilykamerana.

Action-kameran tärkeimmät ominaisuudet

Action-kamerat ovat olleet jo toistakymmentä vuotta hyvin suosittuja extreme-urheilun ja vapaa-ajan aktiviteettien kuvaamiseen. Teknologian kehittyessä action-kameroita on alettu hyödyntämään myös yhä enemmän ammattimaiseen kuvaukseen. Tämän lisäksi hinnat ovat tulleet vuosien varrella roimasti alaspäin ja näin ollen jopa alle sadan euron budjetti riittää monipuolisiin 4K- ja 2K-malleihin!

Action-kamerat erovat perinteisistä digipokkareista siten, että ne ovat päästääntöisesti veden- ja paineenkestäviä, kompakteja kooltaan sekä höyhenen kevyitä. Usein pakettiin kuuluu myös iskunkestävä suojakotelo. Kovassa menossa perinteistä kameraa on haastava kuljettaa mukana, kun puolestaan action-kameran voi kiinnittää esim. kypärään, kehoon tai ajoneuvoon.

Action-kamera on suunniteltu erityisesti liikkuvan kuvan taltiointiin ja tilanteisiin, joissa kuvaamisen sijaan kaikki keskittyminen menee itse suoritukseen. Mainittakoon vaikkapa off-road-maastopyöräily, jossa käsien irrottaminen ohjaustangosta kesken ajon on lähestulkoon itsetuhoinen ajatus. Action-kameralla käyttäjä saa taltioitua hurjimmatkin tilanteet ja urheilusuoritukset kätevästi FPV-kuvakulmasta (first person view) ilman turhia riskejä. Käydään tarkemmin läpi action-kameran tärkeimpiä ominaisuuksia:

1. Kuvanlaatu ja FPS

Action-kameroiden kuvanlaatu on vuosien varrella parantunut huimasti, ja tänä päivänä saa melko edullisestikin hyvää kuvanlaatua tuottavan kameran: alle sadan euron hintaan voi saada jopa 4K-laatua tuottavan kameran. Kaksi olennaista ominaisuutta kameraa valitessasi ovat videon resoluutio ja kuvataajuus eli fps (frames per second). Nykyään korkein videon resoluutio action-kameroissa on 8K, joka on jopa 8 kertaa perinteistä Full HD -tasoa (1920×1080 pikseliä) tarkempi. Normaalille käyttäjälle tällainen 8K-kamera ei kuitenkaan ole yleensä tarpeen, vaan esim. 4K- tai 2K-kamera riittää loistavasti.

Fps kertoo, kuinka monta kuvaa kamera kykenee ottamaan sekunnin aikana. Yleensä 60 fps tai jopa 30 fps riittää mainiosti useimpien tarpeeseen, eikä eroa välttämättä näe paljaalla silmällä. Jos haluat kuvata näyttäviä hidastettuja videoita, harkitse kameraa, joka kykenee tallentamaan tätä suuremmalla fps:llä, esim. 120 fps. Nyrkkisääntönä: mitä korkeampi kuvataajuus, sitä sulavampi tallennettu video on. Luonnollisesti myös hinta nousee sen myötä, mitä parempaa kuvanlaatua ja korkeampaa kuvataajuutta kameralla pystyy tallentamaan.

mies kuvaa action-kameralla
Action-kameralla voi ottaa myös still-kuvia.

2. Vedenpitävyys ja iskunkestävyys

Action-kameroita käytetään laajalti esimerkiksi sukelluksessa, surffauksessa, kalastuksessa, veneilyssä ja monissa muissa vesiurheilulajeissa. Näinpä kameran vedenkestävyys nousee yhdeksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Lähtökohtaisesti tänä päivänä vedenkestävyys on vakio-ominaisuus ja kamerat kestävät upotukset veteen ilman erillistä suojakoteloa. Tästä hyvänä esimerkkinä SJCAM SJ10 Pro Dual Screen 4K, joka kestää jopa 10 minuutin upotuksen ilman suojakoteloa. Suojakotelon kanssa useimmat mallit kestävän upotuksen noin 30-40 metriin asti.

Iskunkestävyys on toinen tärkeä seikka, kun kameraa käytetään extreme-urheilussa ja vauhdikkaissa lajeissa. Action-kameroissa onkin usein ylimääräiset suojakerrokset kameran objektiiville ja rungolle, jotta ne kestäisivät myös kolhuja. Vaikka action-kamerat ovat rakennettu kestämään iskuja sekä vettä, niitä ei yleensä ole luokiteltu samaan tapaan IP-luokituksin kuin monia muita laitteita. Action-kameravalmistajat ilmoittavat erikseen, kuinka paljon laitteet kestävät esim. upotusta veteen.

3. Kuvanvakaaja

Action-kameran käyttäjät usein liikkuvat kuvatessaan, joten kameran on oltava tärinänkestävä. Kameroissa käytetään yleensä elektronista kuvanvakainta, jolla ylläpidetään korkeaa kuvanlaatua myös liikkeiden ja tärinöiden aikana. Mikäli kuvanvakainta ei ole, kuva muuttuu äkkiä epätarkaksi nopeissa liikkeissä. Sisäänrakennettuja kuvanvakaajia on olemassa erilaisilla tekniikoilla toimivia: esimerkiksi gyroskoopin tietojen avulla toimiva vakaaja ja optinen vakaaja. Kuvanvakaaja on ehdoton lisäominaisuus, mikäli kameralla haluaa saada tarkkaa kuvaa myös liikkeessä.

Budjettimalleissa, kuten SJCAM SJ4000 Air -kamerassa ei usein sisäänrakennettua kuvanvakaajaa ole, joten erityisen vaativaan käyttöön sellaista ei voi suositella. Vaativampaan käyttöön tarkoitettuja, sisäänrakennetulla kuvanvakaajalla varustettuja malleja alkaa löytymään noin kahdensadan euron hintaluokasta, hyvänä esimerkkinä mainittakoon SJCAM SJ8 Dual Screen 4K action-kamera.

4. Näyttö

Useimmissa action-kameroissa kameran takapuolella LCD-näyttö, josta voi seurata kuvattavaa kohdetta ja katsella videoita sekä otettuja kuvia. Myös kameran asetukset on helppo säätää LCD-näytön kautta. Joissain malleissa näyttö toimii kosketuksen avulla, toisissa fyysisten näppäinten. On makuasia, kumpi näistä sopii itselle paremmin.

Yli 200€ hintaluokan malleissa on usein toinen näyttö myös kameran etupuolella. Etupuolen näyttö on hyvä lisä kameraan, ja erityisen kätevä silloin, kun otetaan selfie-kuvia tai videoita.

SJCAM SJ10 PRO -action-kamera kädessä
Etupuolen näyttö on kätevä selfie-kuviin.

5. Yhteydet

WiFi-yhteys action-kamerassa on erittäin hyödyllinen ominaisuus. Sen avulla kameraa voi hallita langattomasti älypuhelimen tai tabletin kautta sovelluksella. WiFi-yhteyden avulla voi myös siirtää tiedostoja langattomasti vaikka suoraan älypuhelimen muistiin. Erityisen kätevää, kun haluat heti jakaa action-kameralla otettuja kuvia someen tai kavereille!

Joissain kameroissa on myös Bluetooth-yhteys, jonka kautta kameraan voi yhdistää ulkoisia laitteita kuten kaukosäätimen. Bluetooth on kätevä ominaisuus, jos haluat sijoittaa kameran johonkin etäämmälle ja ottaa kuvia vaikka itsestäsi kaukosäätimen avulla.

6. Laitteen koko

Koko on yksi tärkeimmistä seikoista, joka tulee ottaa huomioon. Suurin osa action-kameroista on melko pieniä kooltaan, sillä kuka haluaisi kiinnittää painavan tai isokokoisen laitteen esimerkiksi kypärään? On kuitenkin olemassa erityisen pieniä mini action-kameroita, jotka ovat ainoastaan peukalon kokoisia! Painoa minikameralla on parhaillaan alle 50 grammaa, joten se on erittäin kevyt ja näppärä jos haluat kuljettaa kameraa helposti vaikka taskussa. Sellainen sopii myös erityisen hyvin vauhdikkaisiin lajeihin, kun et halua, että kamera olisi koollaan häiritsemässä menoa.

Isompi, tai perinteisen kokoinen laatikon mallinen action-kamera sopii hyvin esimerkiksi tilanteisiin jossa kamera on kiinnitettynä rintaan. Perinteisen kokoset kamerat painavat yleensä puolestaan noin 100 – 200 grammaa, joten mistään tiiliskivistä ei todellakaan ole kyse.

action-kamera kypärään kiinnitettynä
Pienikokoinen action-kamera toimii erittäin näppärästi kypäräkamerana.

7. Tallennustila ja muistikortit

Videokuva syö reippaasti tallennustilaa. Varsikin 4K-kameroissa on tärkeää, että kameraan saa lisättyä suuren muistikortin. Full HD -tasoiseen kuvaan verrattuna, 4K-video haukkaa lähes tuplasti enemmän tilaa. Tunnin pituinen pätkä 4K-videokuvaa vie siis noin 45 Gt tallennustilaa. 4K-actionkameralle on hyvä valita vähintään 128 Gt -muistikortti. Full HD -tasoiselle kuvalle puolestaan riittää hieman pienempikin kortti, ja 64 Gt kokoisella pääsee jo pitkälle. Tarkista siis, että kamera tukee tarpeeksi isoa muistikorttia omaan tarpeeseesi, jotta tallennustila ei lopu kesken kuvaussession.

8. Akku

Muilla hienoilla ominaisuuksilla ei ole siinä vaiheessa enää merkitystä, kun akku tyhjenee ja mykistää koko laitteen. Jatkuva videokuvan tallentaminen syö akun loppuun melkoisen nopeasti, joten kameraa valitessa kannattaakin kiinnittää huomiota myös akun kokoon ja vaihdettavuuteen. Yleisimmin action-kameroissa on noin 1000-1500 mAh kokoinen akku, jolla saa kuvattua videoita noin 90-150 minuuttia yhtä soittoa. Mikäli kamerassa tulisi riittää puhtia koko päiväksi, hommaa vähintään 1-2 vara-akkua! Akku-laturi on myös kätevä varuste, jolla saat ladattua useamman akun kerralla täyteen.

9. Action-kameran lisävarusteet

Lisätarvikkeita ja varusteita on saatavilla kameroihin joka lähtöön. Näistä esimerkkinä mainittakoon salamat, erilaiset kotelot, mikrofonit, gimbaalit ja lukuisat erilaiset kiinnitystarvikkeet. Useat tarvikkeet sopivat ristiin keskenään eri mallien ja merkkien kanssa, mutta varsinkin kotelot ovat aina mallikohtaisia.

Varsinkin kiinnikkeitä on olemassa valtavan laaja valikoima. Mieti, millaisia kiinnikkeitä tarvitset kameraan. Tuleeko kamera kypärään vai kenties maastopyörän tankoon kiinni? Tarkista ennen kameran ostoa, että kyseiseen malliin on saatavilla käyttötarkoitukseesi sopivat kiinnikkeet. Useimmissa kameroissa tulee myös pakkauksen mukana ainakin muutama peruskiinnike jotka sopivat moneen paikkaan.

lapsi kuvaa selfietä action-kameralla

Miten valita hyvä action-kamera?

Eri käyttökohteita action-kameralle on lukuisia. Erilaiset käyttötarkoitukset vaativat siten kameralta erilaisia ominaisuuksia, joten on fiksua sijoittaa sellaiseen kameraan, mikä täyttää omat vaatimukset parhaiten budjetin sallimissa rajoissa.

Hyvän action-kameran tulee suoriutua käyttötarkoituksestaan ja kestää sen käyttöolosuhteet. Toisin sanoen: jos kamera tulee pääsääntöisesti vaikka vesiaktiviteettien kuvaamiseen, tulee sen vedenpitävät ominaisuudet olla riittävät.

Erityisen vauhdikkaassa menossa kuten maastopyöräilyssä tai vaikka laskettelussa vedenpitävyyttä vieläkin tärkeämpi ominaisuus voi olla kuvanvakaus. Sisäänrakennetun kuvanvakaajan avulla kuvasta poistuu enimmät tärinät ja videokuvaa on paljon miellyttävämpi katsella. Kuvanvakautta voi myös parantaa entisestään gimbaalin avulla. Mieti tarkkaan, mitä ominaisuuksia tarvitset. On turhaa maksaa reilusti ekstraa sellaisista ominaisuuksista, mille ei tule käyttöä.

maastopyöräilijä kuvaa action-kameralla

Koska action-kameran valitseminen on helpommin sanottu, kuin tehty, tuomme esille muutamia tuotevinkkejä. Valikoimamme ehdottomasti suosituin action-kamera brändi on SJCAM. Valitsemalla SJCAM -actionkameran saat takuulla laadukkaan ja monipuolisen laitteen, jota ei ole pilattu hinnalla. Edullinen hinta ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kamera kestäisi käytössä vuosia!

Tuotepäällikön suositukset

Ensimmäinen suositus on SJCAM SJ10 Pro Dual Screen 4K action-kamera. Kyseessä on alle kolmensadan euron laite, joka tarjoaa pro-tason kuvanlaatua kahdella näytöllä. Kamerassa on laadukas Sonyn kenno ja se tarjoaa jopa 4K 60 fps kuvanlaadun. Se on SJ10 Pro -mallin päivitetty versio. Kamerassa on kätevä suuri kosketusnäyttö ja toinen LCD-näyttö etupuolella. Näin itsensä kuvaaminen on entistä helpompaa. Kamera on vesitiivis 10 metriin saakka ja sen mukana tulee kotelo, jonka avulla kameran voi upottaa jopa 30 metriin!

SJCAM SJ10 Pro Dual Screen 4K action-kamera

299,95 tai 53 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Sony IMX377 kenno

• Jopa 4K 60fps

• Kaksi näyttöä

Toinen suosituksemme on SJCAM C100+ 2K mini action-kamera, joka on minikokoinen 2K action-kamera. Kamera on saatavana useissa eri väreissä ja sopii ennen kaikkea Instagram- tai TikTok-videoiden kuvaamiseen. Se on vain peukalon kokoinen ja kulkee kätevästi kaulassa. Sen voi myös kiinnittää mihin vain metalliseen, sillä sen runko on magneettinen.

Kamera kuvaa jopa 30 metriä veden alla ja siinä on hyvä akunkesto. Videot voi siirtää suoraan puhelimelle WiFi:n välityksellä. Kyseessä onkin varsin monipuolinen laite!

SJCAM C100+ 2K mini action-kamera

94,95 tai 17 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Täydellinen Tiktok- ja Instagram-videoiden kuvaukseen

• Vain peukalon kokoinen ja 40g painava

• Jopa 150 minuutin akunkesto

Kolmas suosituksemme on SJCAM SJ4000 Air WiFi 4K action-kamera. Se on alle satasen laite, jossa on Sonyn kenno. Se on vesitiivis 30 metriin saakka kotelonsa avulla ja sen kuvanlaatu on 4K 30 fps. Siinä on iso näyttö ja materiaalin siirto on näppärää WiFi:n avulla. Tämäkin on varsin potentiaalinen edullisemman hintaluokan laite!

SJCAM SJ4000 Air WiFi 4K action-kamera

79,95 tai 14 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Sony IMX078 kenno

• 4K 30fps

• Vesitiivis 30m kotelon kanssa

Laaja valikoima action-kameroita ja tarvikkeita

Verkkokauppa e-ville.com:n valikoimasta löydät runsain mitoin myös muita action-kameroita ja lisätarvikkeita. Käy vertailemassa malleja ja valitse itsellesi sopiva kamera! Lue myös arvostelut ja muiden asiakkaiden kokemukset action-kameroista.