Paljasjalkakengät ovat olleet vuoden 2022 hittituote, jonka vuoksi valtakunnallisesti kysyntä on ylittänyt tarjonnan. Miksi paljasjalkakengät ovat yllättäen niin suosittuja? Tässä blogissa kerromme sinulle, kuinka löydät parhaat paljasjalkakengät ja mitä niiden hankinnassa kannattaa ottaa huomioon. Mikäli paljasjalkakengät eivät ole sinulle entuudestaan tuttu käsite, kannattaa lukea blogi: Paljasjalkakengät – mitkä ne ovat?.  Jos kuitenkin harkitset paljasjalkakenkien hankintaa, voimme sukeltaa itse aiheeseen. Tämä opas pitää sisällään seuraavat aihealueet:

  • Paljasjalkakenkien tärkeimmät ominaisuudet
  • Paljasjalkakenkien mallikohtaiset erot ja eri käyttötarkoitukset
  • Kuinka valita parhaat paljasjalkakengät
  • Valikoiman suosituimmat mallit

Paljasjalkakenkien suosion salaisuus piilee niiden monipuolissa terveysvaikutuksissa. Nimensä mukaisesti paljasjalkakengät on suunniteltu simuloimaan avojaloin liikkumista. Niiden tarkoitus on pitää jalkojen kuormitus mahdollisimman luonnollisena. Harvemmin tulee ajateltua, että perinteisillä lenkkitossuilla kävellessä luonnollisuus on iteasiassa hyvin kaukana. Tämä siitä syystä, että perinteisten kenkien paksut pohjat vaimentavat jalkapohjan tuntoherkkyyttä ja sulkevat varpaat luonnottoman ahtaaseen tilaan. Paljasjalkakengät puolestaan parantavat tutkitusti tasapainoa, voimistavat jalkojen lihaksia sekä parantavat hermoyhteyksiä jalkojen ja aivojen välillä. Ei siis ihme, että niiden suosio on hurjassa kasvussa!

Toisin sanoen, paljasjalkakengät ovat erinomainen sijoitus – mutta on ehdottoman tärkeää, että ne istuvat käyttäjänsä jalkoihin! Lue tästä blogista vinkit sopivimman parin hankintaan ja mihin käyttötarkoitukseen paljasjalkakengät sopivat.

mies ja nainen istuu kalliolla paljasjalkakengät jalassaan
Paljasjalkakengät sopivat hyvin liikkuvaan elämäntyyliin.

Paljasjalkakenkien ominaisuudet

Paljasjalkakenkiä vertaillessa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota pohjan korkeuteen, heel-to-to drop -korkeuteen, kengän joustavuuteen, painoon, pitoon, hengittävyyteen ja luonnollisesti itse kengän kokoon.

  • Pohjan korkeus. Tämä tarkoittaa kaiken materiaalin yhteiskorkeutta, mitä on jalkasi ja maanpinnan välissä. Se mitataan yleensä kantapään kohdalta. Tämä mitta määrittää, kuinka tarkasti tunnet maanpinnan jaloillasi eli kuinka lähelle oikeasti pääset sitä tunnetta, että olisit kuin paljain jaloin. Yleensä paljasjalkakengissä on noin 3-8mm korkea pohja, kun taas esim. perinteisissä lenkkareissa paksuus on 9-30mm. Yleisesti ottaen painavamman henkilön kannattaa valita hieman paksummalla pohjalla oleva kenkä, kun taas kevyempi henkilö voi käyttää ohutta. Myös kengän käyttötarkoitus määrittää sitä, kuinka paksu pohjan kannattaa olla. Tästä lisää myöhemmin!

  • Heel-to-toe drop, eli pohjan korkeuden pudotus kantapäästä varpaisiin. Perinteisissä kengissä kantapää on yleensä hieman, n. 1 cm, korkeammalla kuin varpaat. Paljasjalkakengissä ei tätä pudotusta yleensä ole, jotta tuntuma olisi mahdollisimman lähelle sama kuin paljain jaloin.

  • Joustavuus. Jalkapohjamme ovat erittäin joustavat, joka usein unohtuu tavallisia kenkiä käytettäessä. Paljasjalkakenkien tulisi siis joustaa jokaiseen suuntaan mahdollisimman hyvin, jotta ne eivät estäisi mitään jalkojen luonnollisia liikkeitä. Joustavuutta voi testata taivuttamalla kenkää ensin pituussunnassaan, sitten vääntämällä tai kiertämällä. Mikäli kenkä joustaa vaivattomasti kumpaankin suuntaan, voit olla varma, ettei se estä mitään jalkaterän liikkeitä!

  • Paino. Keveys on yksi tärkeimmistä asioista paljasjalkakenkien valinnassa. Mikäli ne olisivat hyvin painavat, poistuisi tuntuma paljain jaloin kävelystä välittömästi. Yleisimmin paljasjalkakengät painavat noin 150 g – 500 g, riippuen materiaalista ja paksuudesta, eli ne ovat erittäin kevyet!

  • Pito. Lähes kaikkien kenkien pohjassa on jonkinlainen kuviointi. Kuviointi auttaa kenkää saavuttamaan pitävämmän otteen maasta, varsinkin kun maa on esimerkiksi märkä tai liukas. Ilman minkäänlaista kuviota pohjassa vesi ei pääsisi poistumaan kengän ja maan välistä, jolloin se jää kerrokseksi ja muuttuu erittäin liukkaaksi. Kyseessä sama ilmiö siis kuin vesiliirto. Myös maastotyyppi vaikuttaa siihen, millainen kuviointi pohjassa tulisi olla. Karkeaan tai löysään maastoon kannattaa valita karkeampikuvioinen pohja.

  • Hengittävyys. Erityisesti juoksukäytössä ja kesällä kenkien hengittävyys on todella tärkeää, kun jalat kuumenevat ja hikoilevat helposti. Tällaisissa paljasjalkakengissä on usein käytetty verkkokangasta maksimaalisen hengittävyyden takaamiseksi. Hikoilua ehkäisee myös kunnolliset kosteutta siirtävät sukat. Talvella taas hengittävyyttä tärkeämpää on kenkien lämmön- ja kosteudenpitävyys, jolloin kengän materiaali voi olla vaikkapa nahkaa tai erilaisia teknisiä kankaita, joissa on hyvä vedenpitävyys. Nämäkin yleensä hengittävät sen verran, että ainakin ylimääräisen kosteuden tulisi päästä ulos!

  • Koon valinta. Luonnollisessa tilassa varpaat tulisi levittäytyä tasaisesti erilleen toisistaan. Nykykengät ovat kuitenkin muokanneet monien jaloista kapeammat kuin ne olisivat luonnollisessa tilassaan. Paljasjalkakengissä on tärkeää, että kengän kärjessä olisi tarpeeksi tilaa varpaille levittäytyä kunnolla ja tukea siten jalkaa kunnolla. Koska jalat ovat hyvin eri kokoisia ja muotoisia, normaali kengänkokosi ei välttämättä ole täysin sama paljasjalkakengissä. Jos mahdollista, sovita kenkiä ennen kuin menet ostamaan vain normaalikokoasi. Mikäli tilaat kengät netistä, mittaa jalkasi mahdollisimman tarkasti ja vertaa ilmoitettuun kengän kokoon.
naturehike paljasjalkakengät rantavedessä
Kirmaile paljasjalkakengissä vaikka rannalla.

Paljasjalkakenkätyypit

Paljasjalkakenkiä on olemassa useita eri tyyppejä. Mieti ihan ensimmäisenä, mihin käyttöön paljasjalkakengät pääasiassa tulee. Mikäli käyttötarkoituksia on useampia, harkitse useamman parin hankkimista. Sellaisia paljasjalkakenkiä, mitkä olisivat optimaaliset esimerkiksi sekä kesä- että talvikäyttöön, ei ole. Sama pätee mihin tahansa kenkiin. Jotta saisit ideaa siitä, millaisia kenkiä kannattaa alkaa katselemaan, käydäänpä läpi esimerkit yleisimmistä paljasjalkakenkätyypeistä!


Paljasjalkakengät juoksuun

Paljain jaloin – tai paljasjalkakengin juokseminen saattaa kuulostaa etukäteen huonolta idealta. Aluksi se tuntuukin varmasti oudolta ja vaatii totuttelua, mutta lopulta jalkapohjasi vahvistuvat entisestään. Tavallisia juoksukenkiä käyttävällä jalkaterä tulee maahan ensisijaisesti kantapää edellä, mikä tuottaa valtavan määrän voimaa koko kehon läpi. Tämä on yhteydessä myös moniin vammoihin kuten rasitusmurtumiin tai juoksijan polveen. Paljasjalkakenkä puolestaan kehittää jalkapohjaa laskeutumaan päkiä edellä, joka pienentää iskujen voimaa ja vähentää vammojen riskiä.

naturehike harmaat paljasjalkakengät vedessä

Mikäli olet tottunut juoksemaan tavallisilla juoksukengillä, kannattaa paljasjalkakengillä juokseminen aloittaa varoen. Mikäli lähdet heti ensimmäisellä käyttökerralla juoksemaan tavallista lenkkimatkaasi, voit olla varma, että jalat kipeytyvät erilaisen askelluksen vuoksi. Paljasjalkakengillä uudenlainen juoksutekniikka tulee kuin luonnostaan: askellus siirtyy kantapäältä enemmän päkiälle, kun pehmustetta kantapäällä ei enää ole. Juoksukengissä on tärkeää etenkin hengittävyys ja joustavuus. Mieti myös, juoksetko enimmäkseen kovilla, tasaisilla pinnoilla kuten asvaltilla vai pehmeillä poluilla. Tasaisille pinnoille voit hommata ohuempipohjaiset paljasjalkakengät, jotta ne pääsisivät oikeuksiinsa.

Opettele sopiva juoksutekniikka, jossa jalkaterien liikkuvuus hoitaa vaimennuksen! Polku- tai maastojuoksuun kengissä tulisi olla hieman enemmän suojaa. Vaikka polut ovatkin pehmeämpiä kuin vaikka asvaltti, tulisi kengät suojata jalkaterää kiviltä, juurakoilta ja muilta epätasaisuuksilta. Maastojuoksuun sopii myös hieman karskimpi pohjan kuviointi, jotta pito olisi maksimaalinen kivikoissa, alamäissä ja löysemmässä maastossa.


Paljasjalkakengät salille

Monet hommaavat paljasjalkakengät pääasiassa salikengiksi, mihin ne soveltuvatkin loistavasti. Suuremmilla painoilla tehtävät liikkeet kuten kyykyt ja maastavedot vaativat vakaan kengän. Leveä kärki auttaa levittämään varpaita, jolloin asento tukevoituu entisestään. Ohut ja tasainen pohja auttaa jakamaan painon tasaisesti koko jalkaterälle ja asento pysyy jämäkkänä. Tästä hyvänä esimerkkinä nostettakoon esimerkiksi jalkakyykky – juoksulenkkareilla paino ei jakaannu koko jalkaterän alueelle, joka nostaa polvinivelten ja alaselän loukkaantumisvaaraa.

Valitse salille siis vakaat, kantapään hyvin lukitsevat, leveät ja mahdollisimman tasaisella ja ohuella pohjalla varustetut paljasjalkakengät. Sitten vetämään uusia saliennätyksiä!

fitbare paw violetit paljasjalkakengät
Paljasjalkakengät sopii loistavasti esimerkiksi salille.


Paljasjalkakengät kotiin, toimistolle ja vapaa-ajalle

Sopivia paljasjalkakenkiä on saatavilla myös vapaa-aikaan tai vaikkapa toimistolle. Esimerkiksi nahkaisten paljasjalkakenkien ulkonäkö ei välttämättä eroa juurikaan tavallisista nahkakengistä, joten ne näyttävät erittäin tyylikkäältä. Tällaisia voit käyttää huoletta virallisimmissakin tilaisuuksissa, vaikka puvun kanssa! Vapaa-ajalle voit valita rennommat, esimerkiksi tavallisten tennareiden näköiset paljasjalkakengät.


Miten vuodenajat vaikuttavat tyypin valintaan?

Kesälle, talvelle ja välikausille on omat kenkätyyppinsä. Luonnollisesti, kesällä voi käyttää parhaiten hengittäviä ja ohuimmilla materiaaleilla valmistettuja kenkiä. Talvelle löytyy taas omat mallinsa, joissa on yleensä pitempi varsi, tanakka vedenkestävä kangas ja paksumpi pohja. Vaikka talvipaljasjalkakengät ovat jämäkimmät, säilyy niissä silti luonnollinen tuntuma. Välikausikengät ovat jotain näiden väliltä, ollen kesäkenkiä paksummat.

Näin valitset sinulle parhaat paljasjalkakengät!

Kengissä on aina eroa valmistajien tuotteiden välillä ja tämä koskee myös paljasjalkakenkiä. Sinun tulee siis aina mitata kenkä huolellisesti ja mielellään sovittaa sitä, mikäli valitset tuotetta täysin tuntemattomalta valmistajalta.

Koska paljasjalkakenkiä on erilaisia, ei voida olettaa, että sama kenkä sopisi jokaiselle. Ensimmäisten kenkien oston joutuukin tekemään hieman summassa, sillä lyhyellä kokeilemisella ei voi tietää, kuinka kenkä toimii pitkällä aikavälillä. Lue kuitenkin esimerkiksi muiden käyttäjien arvosteluja ja valitse sellainen ensikenkä, joka tulee tunnetulta ja hyväksi todetulta valmistajalta.

Yksi laadukkaaksi todettu paljasjalkavalmistaja on FitBare, jonka tuotteita löytyy myös e-villen valikoimasta. Esimerkiksi FitBare Grip -välikausikengät ovat saaneet runsain määrin positiivisia arvosteluja.

’’Todella hyvät jalkaan, tapaturman takia kävellyt jalalla väärässä asennossa ja nyt korjaan asentoa paljasjalkakengillä, jotta saan jalan lihakset taas kuntoon. Erinomaiset tähän.’’ Liisa T.

On aivan normaalia, että paljasjalkakenkäilyn alussa jalan luut ja lihakset, sekä jalkapohjat kipeytyvät. Kun kengänpohja on ohut, joutuu jalka ottamaan vastaan paljon ja siihen tottuminen ottaa oman aikansa. Kenkien sisäänajo kannattaakin tehdä ajan kanssa ja vähän kerrallaan. Näin et rasita jalkaa liikaa. Voit myös valita ensimmäiseksi kengäksi sellaisen mallin, jossa on hieman pohjaa, eli joka on niin sanottu hybridikenkä. Näin käyttöönottovaihe on mukavampi!

fitbare trail paljasjalkakengät punaisena ja harmaana
Maastojuoksuun on myös omat mallinsa.

Valitse parhaat paljasjalkakengät siis mielellään sovittamalla niitä. Mikäli et pääse sovittamaan kenkää tai löydät mukavan näköisen mallin vaikkapa netistä, mittaa oman jalkasi mitta huolella ja vertaa mittaa kengän ilmoitettuun sisämittaan. Älä siis luota pelkkään kengän numeroon!

On melko tavallista, että ensimmäisen kenkäparin valitsee pitkälti vaikkapa ulkonäön mukaan. Tottahan toki, kengistä tulisi nauttia myös visuaalisesti. Valitse kuitenkin paljasjalkakengät sopivuus ja mukavuus edellä, ja mieti ulkonäköseikkoja vasta niiden jälkeen. Epämukavat tai sopimattomat kengät jäävät takuulla pölyttymään kaappiin. Tee siis omasta mielestäsi paras valinta ja kun hyvä kenkä on löytynyt, tilaa samanlaisia vaikkapa useampi pari eri väreissä!

Katso e-villen valikoiman suosituimmat paljasjalkakengät

FitBare Grip

49,95 tai 9 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Paksummat välikausikengät

• Sopivat loistavasti myös sadekeleille

• Todella kevyet ja mukavat jaloissa

FitBare Stream

44,95 tai 8 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Karkeakuvioinen pohja

• Kengännauhat pikalukolla

• Hengittävä materiaali

FitBare Mesh-X

39,95 tai 7 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Karkeasti kuvioitu pohja

• Pikakengännauhat

• Hengittävä verkkokangas

Mikäli edellisten joukosta et löytänyt sopivaa kenkäparia, tutustu e-villen laajaan paljasjalkakenkävalikoimaan. Vertaile malleja, lue kattavat arvostelut ja löydä itsellesi paras pari paljasjalkakenkiä!