Mistä tiedän mikä tietokone sopii pelaamiseen ja miksi pelitietokoneet maksavat enemmän kuin toimistokoneet? Kannattaako ostaa läppäri vai pöytäkone? Onko merkillä väliä? Nämä kysymykset kaikuvat monien vähän tietokoneista tai pelaamisesta tietävien ajatuksissa. Moni saapastelee kauppaan ja tivaa tiskiltä ”Haluan koneen, jolla pelit pyörivät sulavasti”. Pahimmassa tapauksessa hyväuskoista vedetään höplästä ja ostokoriin päätyy kalliimpi vehje, kun mistä asiakkaan tulisi todellisuudessa pulittaa.

Olen itse varsin aktiivinen PC-pelaaja ja tietokoneharrastaja ja niinpä haluan tarjota sinulle oikotien tietokonepelaajan päänsisällä oleviin ajatuksiin sekä rahaa säästäviin vinkkeihin. Koitan myös vastata mahdollisimman laajasti muihin yleisiin kysymyksiin, jotka tulevat usein vastaan uutta pelitietokonetta hankkiessa. Eiköhän sukelleta itse aiheeseen!

Miksi pelitietokone maksaa niin paljon?

Kuten varmasti jokainen osaa arvata, pelaaminen vaatii tietokoneelta huomattavasti toimistotyötä enemmän suorituskykyä. Suurin osa uutuuspeleistä ovat graafisesti niin intensiivisiä, etteivät ne toimi lainkaan perinteisellä toimistokoneella. Pelitietokoneissa tuleekin aina olla erillinen GPU (Grapics Processing Unit), eli kansankielellä näytönohjain tyypillisen prosessoriin integroidun eli sisäänrakennetun mallin sijaan.

Näytönohjain suorittaa tietokoneen graafisen prosessoinnin ja tämä komponentti on suurin yksittäinen syypää pelitietokoneen kalliimpaan hintaan. Esimerkiksi varsin suosittu GeFore GTX 1060 6GB näytönohjain maksaa noin 300€ ja huipputason GeForce RTX 2080 8GB jopa yli 800€. Käytännössä mitä tykimpi näytönohjain koneesta lötyy, sitä sujuvammin ja paremman näköisinä pelit pyörivät. Tunnistat erillisen pelaamiseen sopivan näytönohjaimen helposti katsomalla tietokoneen teknisistä tiedoista, onko siinä integroidun sijaan NVIDIA GeForce- tai AMD Radeon– näytönohjain.

Käytännössä teknisen etumatkansa takia NVIDA GeForce -näytönohjaimet ovat yleisimpiä ja varsinkin kalliimmissa pelikoneissa dominoivassa asemassa. AMD Radeon -näytönohjaimia löytyy pääsääntöisesti edullisemmista pelitietokoneista niiden erinomaisen hinta-tehosuhteen takia. Käytännössä pitkäikäisen ja hyvin myös tuleviin uusiin peleihin kohtuullisesti soveltuvan pöytäkoneen hankkimiseksi kannattaa varata budjettia vähintään noin 800€ ja läppäriin vähintään 1000€ tai enemmän. Näiden hintojen alle mentäessä koneessa on todennäköisesti tingitty joko prosessorin tai näytönohjaimen osalta. Tämä johtaa siihen, että kone saattaa tuntua nopealta ja tehokkaalta peleissä uutena, mutta jo kuukausien päästä tehon puute voi tulla uusien pelien myötä vastaan.

Läppäri vs. pöytäkone

Kannettava tietokone vai perinteinen pöytäkone, siinäpä vasta pulma? Tämä lienee olevan yksin yleisimmistä kysymyksistä ja argumentteja löytyy kaveripiiristä ja netistä, niin puolesta sekä vastaan. Vaikka kannettavat tietokoneet jatkuvasti ottavat pöytäkoneita kiinni, saa yhä pöytäkoneessa enemmän tehoa jokaiselle käytetylle eurolle ja pöytäkone on usein myös pitkäikäisempi. Teho ero tulee käytännössä siitä, että suuremmat pöytäkonekomponentit ovat suorituskykyisempiä kuin alaspäin scaalatut ja virtaa vähemmän käyttävät läppäreihin sovitetut komponentit.

Kokonsa ansiosta pöytätietokone myös jäähtyy paremmin. Jäähdystys on avainasemassa raskaita pelejä pelattaessa, sillä huonosti jäähtyvä kone alkaa nopeasti kääntämään tehoruuvia alaspäin lämpötilojen laskemiseksi. Tämä johtaa siihen, että komponentteja ei voida hyödyntää täydellä potentiaalillaan. 1000€ hintaluokassa järkevästi suunniteltu pöytätietokone pelaa uusimpia pelejä vaivattomasti vähintään keskitason grafiikalla noin 3-4 vuotta ja kannettava tietokone noin 1-2 vuotta.

Acer Predator Helios 500 17.3" kannettava pelitietokone
Acer Predator Helios 500 17.3″ kannettava pelitietokone

Mikäli käyttäjä kuitenkin tarvitsee tietokonetta päivittäin esimerkiksi opiskeluun tai työntekoon, on maalaisjärjellä ajateltuna järkevämpää hankkia kannettava tietokone, joka sopii sekä pelaamiseen ja arjen muihin askareisiin. Vaikka läppäristä ei tehojen suhteen olekaan vastinetta järeälle pöytäkoneelle myös erittäin kyvykkäitä peliläppäreitä kuten Acer Predator Helios 500 17.3″ on saatavilla, mutta siitä on valmistauduttava maksamaan huomattavan paljon enemmän. Esimerkiksi 1500€ kannettavaa pelitietokone harvemmin pärjää tehoissa edes 1000€ pöytäkoneelle.

Käytännössä läppärin hankintaan hyvä nyrkkisääntö pelaamisen kannalta on ostaa suurin käyttöön sopiva koko. Koko tulee jälleen liikuteltavuuden kustannuksella ja painoa isommilla peliläppäreillä on paljon, mutta tämä johtaa myös tehokkaampaan jäähdytykseen, joka erityisesti ohuissa pelikannettavissa on yleinen ongelma. Kannattaa myös huomioida, että läppärissä on näyttö ja näppäimistö, jotka maksavat rahaa. Pöytäkoneeseen nämä on ostettava erikseen ja hinta voi nousta kalliiksi, mikäli oheislaitteita ei valmiiksi löydy.

LG LG 29UM58-P 29″ UltraWide -pelinäyttö

 

Käytännössä mikäli tietokonetta ei tarvitse kuljettaa mukana ja se on vain peli- ja kotikäyttöön, on pöytäkone ehdottomasti järkevämpi valinta. Opiskelevalle nuorelle tai paljon paikasta toiseen konetta liikuttelevalle kannettavan kuljetettavuus ja integroitu näyttö sekä näppäimistö ovat tietenkin selkeä etu. Koneen vanhetesssa pöytätietokonetta on lisäksi mahdollista päivittää huomattavasti kannettavaa helpommin. Komponentin tai kaksi vaihtamalla tai lisäämällä voi onnistua venyttämään koneen elinikää vielä vuosia eteenpäin.

Pöytäkoneen plussat ja miinukset

+ Enemmän tehoa samalla rahalla

+ Pitkäikäisempi

+ Osia on helppo päivittää, joka pidentää elinikää entisestään

+ Konetta vaihtaessa ei välttämättä tarvitse uutta näyttöä tai muita lisälaitteita

+ Lämpöongelmat harvinaisia

– Ei voi ottaa mukaan esim. opiskelupaikalle ja laneille vienti työlästä

– Vaatii erillisen näytön, näppäimistön, hiiren ja kaiuttimet. (Tämä voi olla myös positiivinen asia mikäli nämä löytyvät jo valmiiksi)

Läppärin plussat ja miinukset

+ Helppo kuljettaa mukana

+ Samassa paketissa näyttö ja näppäimistö

+ Vie vähemmän tilaa

– Konetta vaihtaessa näyttö ja näppäimistö menevät hukkaan

– Lämpöongelmat iän myötä yleisiä. Ohuissa malleissa myös jo uutena.

– Vähemmän tehoa

Minkä merkkinen pelitietokone on paras?

Jokainen tehköön päätöksen omien tarpeiden mukaan, kantaako konetta mieluummin repussa vai seisooko se odottamassa omassa peliluolassa. Mutta onko merkillä väliä? Onko brändien välillä ilmaa hinnassa?

Käytännössä tietokoneissa merkki on pääsääntöisesti melko toissijainen asia, eikä brändille kannata antaa liikaa painoarvoa. Eri brändien tietokoneiden erot ovat pääsääntöisesti pieniä ohjelmistoeroja kuten esiasennettuja virustentorjunta ohjelmia tai hallintaohjelmistoja koneen ominaisuuksille kuten tuulettimille tai LED-valoille ja takuuehtoihin, kuten takuun pituuteen liittyviä eroja. Itse tietokoneet ovat täysin keskenään vertailtavia ja niiden sisällä hyrrää pääsääntöisesti toisiaan hyvin vastaavat tai täysin samat Intel:in, NVIDIA:n ja AMD:n valmistamat komponentit.

Tuntemattomampi brändi onkin usein edullisempi, vaikka kone olisi käytännössä rakennettu samoista osista, sillä laitteen hintaan ei ole lisätty ns. ”brändilisää”. Pienemmiltä brändeiltä löytyy myös erinomaisia takuuehtoja, jotka joissain tapauksissa myös peittoavat suuret valmistajat. Esimerkiksi tanskalaisilla Yggdrasil -pelitietokoneilla on jopa 3-vuoden takuu kaikille komponenteille!

Suosittelen – Pelitietokoneet vuodelle 2019

Yggdrasil Gaming 3 pelipöytäkone on varusteltu hintaluokassaan erinomaisella NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB -näytönohjaimella. Tämä näytönohjain suoriutuu hienosti pelistä kuin pelistä nostamatta koneen hintaa pilviin. Lisäksi laitteessa on 6-ytiminen AMD Ryzen 5 2600 -prosessori, joka tarjoaa todella paljon vastinetta rahalle. Vikkelä SSD-levy taas varmistaa käyttöjärjestelmän nopean latautumisen ja käynnistyksen.

Laite on erittäin hyvin mietitty kokonaisuus ja sillä on pitkä elinikä vain pienillä päivityksillä matkanvarrella. Jossain vaiheessa elinkaarensa aikana kone kaipaa lisää RAM-muistia ja tallennustilaa, mutta nämä lähes edullisimpia komponentteja koneessa ja erittäin helppoja lisätä. Hinta 1079.95€

MSI GL63 8RE 15.6″ pelikannettava pitää sisällään kahdeksannen sukupolven Intel Core i7-8750H prosessorin. Tämä 6-ytiminen prosessori jauhaa dataa todella tehokkaasti ja on markkinoilla varsin tuore tehden siitä hyvän valinnan tulevaisuutta ajatellen. Yggdrasil pöytäkoneen tavoin myös tämä kannettava on varusteltu NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB -näytönohjaimella, joka tarjoaa varsin mukavasti tehoja peleihin.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että samasta nimestä huolimatta pöytäkoneversio on muusta kokoonpanosta riippuen noin 10-20% tehokkaampi. MSI on lisäksi laittanut tähän koneeseen riittoisan 1TB-tallennustilan ja käyttöjärjestelmä on asennettu vikkelälle SSD-levylle. Myös tämä kone tulee elinkaarensa aikana kaipaamaan lisää RAM-muistia, mutta sen lisääminen on varsin helppoa. Hinta 1699.95€

Erilaisiin budjetteihin kuitenkin sopii erilaiset tietokoneet ja pääset katsomaan koko e-villen pelitietokone valikoiman täältä. Valikoimasta löytyy erinomaisesti suunniteltujen ja pitkällä 3-vuoden takuulla varusteltujen Yggdrasil -pöytätietokoneiden lisäksi myös tehokkaita Acer- ja MSI- pelikannettavia monesta eri hinta- ja kokoluokasta. Mikäli haluat lisää luettavaa katso myös tuotepäällikön lista täydellisistä oheislaitteista budjetti pelaajalle.