X-TREME on toiminut e-villen fatbike-polkupyörien valmistajana vuodesta 2015 keväästä asti. Yritimme löytää jo pidemmän aikaa hyvää sähköpyörien valmistajaa, mutta laadukkaan ja sertifikaattien omistavaa sähköpyörävalmistajaa on ollut todella vaikea löytää. Joitain hyviä valmistajia oli, mutta hinnat olivat laatuun nähden aivan naurettavat, sekä niistä huomasi valmistajan keskittyvän vain Aasian markkinoille – Design oli aivan ihmeellinen ja laatu mitä sattuu. Ei jatkoon! Mutta X-TREME on asia erikseen. Lue blogi ja katso videot lopusta.

Tehtaan pomon kanssa fiilistellään uunituoretta sähköfillaria. Molemmilta hyväksyntä! Pyörä on suojattu hyvin kuljetusta varten.

Tehtaan pomo otti yhteyttä ja kysyi kiinnostusta sähköpyöriin. Varasin lennot Thaimaasta Hong Kongiin ja lähdin seuraavana aamuna sianpieraisun aikaan 300km/h kulkevalla pikajunalla tehtaalle. 

Kiinassa välimatkat kaupunkien välillä ovat monesti pitkiä, joten tehdaskeikkoja on tehtävä mm. pikajunilla, jotka kulkevat yli 300 km/h.

Muutaman tunnin päästä olin tehtaalla ja pyörän selässä. Monta tuntia hinkatessani pyörää sisäkumeista ajotietokoneeseen ja muttereista vanteisiin, ruvettiin tinkaamaan ja hieromaan diilejä kiinalaisen kollegani Jerryn avulla. Monella tehtaalla on oltava tulkki, vaikka mandariini vähän sujuukin. Päästiin diilin kanssa hyvään yhteisymmärrykseen, mutta välissä oli Kiinalainen uusivuosi hidastamassa touhua, jolloin kaikki tehtaat menevät kiinni ainakin pariksi viikoksi, jollei jopa kuukaudeksi. Tuotekehitys kesken ja jengi suksii lomille. Otti vähän hermoon, mutta saatiin pyörä loppujen lopuksi kauppaan ennakkomyyntiin. Pyörät ovat pian valmiita ja kontti lähtee kohtia Suomea.

Ennen kontti kuljetettiin tehtaalta Shenzheniin, mutta nyt määrät ovat kasvaneet sen verran suuriksi, että kontti lähetetään suoraan Suomeen tehtaalta.

Suuri osa Euroopassa myytävistä sähköpyöristä on valmistettu Amerikassa – Työvoima on kallista ja se näkyy tuotteiden hinnoissa. Vastaavanlaiset pyörät maksavat monta sataa enemmän, jollei tuplaten. Myöskin suomalaisia sähköpyöriä on markkinoilla. Jotkut suosivat suomalaista ja kotimaista toimintaa, mutta se on sitten itsestään kiinni, haluaako tai onko vara maksaa sähkö-fatbikesta 500 euroa enemmän.

Kyseessä sähköpyörä vai sähköavustettu pyörä?

Molemmat, sillä onhan sähköavustettu pyöräkin sähköinen pyörä. Sähköavustettu pyörä ei vaan kulje samalla periaatteella kuin sähköpyörä – Ei ole kaasua, vaan saat ajotietokoneen auttamaan sinua 1-5 asteikolla polkiessasi. Jos puhutaan kokonaan sähköpyörästä, ei se ole laillinen Suomen tieliikenteeseen. Pyörässä saa olla maksimissaan 250W moottori ja sen ”sytyttää” polkimien polkaisu. Kyseessä on siis sähköavustettu polkupyörä. Jos pyörä menisi eteenpäin pelkällä ”kaasukahvalla”, olisi kyseessä sähköpyörä ja näin se vaatisi rekisteröinnin. Valot ja töötit olisivat pakollisia, eikä ilman niitä olisi katulaillinen Suomessa. Haluttiin tuoda markkinoille tieliikenteeseen sopivan sähköfillarin ja tässä on tulos.

Kyllä tämän pyörän kanssa kelpaa fiilistellä ja ottaa kadut haltuun, kuten tässä – Kadut tyhjenivät kun X-TREME saapui!

Helppokäyttöisyys & laatu

Tässä onkin jo tarpeeksi syitä, miksi päädyimme X-TREME:n valmistamaan sähkö-fatbikeen. Pyörä on helppo käyttää ja hinta kohtaa laadun! Pyörä toimitetaan osissa, mutta ei huolta, sillä sen kasaaminen näkyy videolla. Se on todella helppoa ja mukana tulee tarvittavat työkalut. Pyörä on ajovalmis noin 20 minuutissa. Akku on kuitenkin ladattava täyteen ennen käyttöönottoa!

Katso kasaamisvideo alta.

Vaikka kasaaminen onkin helppoa, kyllä siinä hiki lensi kun aurinko paistoi ja lämpötila varjossa jo 25°C!

250W harjaton sähkömoottori 

Kokoamisen jälkeen tutkailin pyörän eri osia ja kun on kyse sähköisestä pyörästä, akku ja moottori vievät huomion. Joidenkin mielestä fatbiket ovat painavia ja raskaita, heille kommentti: Ette ole ajaneet hyvällä fatbikellä! Vaikka tähän fatbikeen on lisätty takanapaan moottori ja akku, jotka tuovat lisäpainoa, on se silti kevyt polkea ilman sähköistä avustusta. Moottorista lisää alla.

 • Takanapaan sijoitettu tehokas harjaton 250W moottori
 • Sähkömoottori avustaa sinua polkiessasi ajotietokoneesta asettamasi vaihteen mukaisesti. (PAS)
  1. vaihde – Reipas kävelyvauhti ja polkeminen on vaivatonta. Ihan kuin menisit alamäkeen kokoajan
  2. vaihde – Hölkkä, eikä polkeminen tunnu missään. Mitä isompi vaihde pyörästä, sitä lujempaa pääset
  3. vaihde – Nyt on jo hyvä vauhti päällä ja normaalilla pyörällä ajaessa lentäisi jo hiki
  4. vaihde – Todella hyvä vauhti ja hei hei normaalit pyörät, eikä silti tunnu missään
  5. vaihde – Vauhtia piisaa ja pääset pienellä efortilla jyrkemmänkin mäen ylös
Harjaton 250W moottorista löytyy tehoja hyvin – Pieni polkaisu ja olet jo hyvin liikkeellä

Samsungin 11.6Ah akku – Taattu laatu

Kuten moottorista, ei akunkaan laadusta olla tingitty. Kyseessä on Samsungin laturi ja yhdellä latauksella pyrhällät painosta, lämpötilasta ja maastosta riippuen 30-50 kilometriä. Pyörässä on teline, jossa akku pysyy hyvin kiinni. Saat sen ainoastaan mukana tulevilla avaimilla irti. Lataus onnistuu joko ollessa pyörässä kiinni, tai ottaen akun mukaan työpaikalle ja ladata se siellä täyteen, näin ei tarvitse kantaa koko pyörää mukanasi. 

 • 11600mAh Samsungin akku on laadukas, kuten kaikki Etelä-Korelaisen elektroniikkajätin tuotteet. Myöskin muotoilu on siisti ja käy hyvin pyörän ulkonäköön.
 • Helposti irrotettava akku. Mukana tulee 2 avainta ja akku on lukittava pyörään kiinni allaolevan videon mukaisesti, ennen kuin lähdet ajamaan
 • Akku kestää yhdellä latauksella 30-50km
  • Riippuu ajajan painosta, lämpötilasta sekä sähköavustuksen vaihteesta, eli nopeudesta
  • Täyteen lataamisessa kestää n. 4 tuntia

HUOM! Vaikka kyseessä on sertifioitu brändiakku ylijännite- & ylilataussuojattu, älä jätä akkua latautumaan vartioimatta! Yön yli lataaminen kielletty!

Akku sulautuu hyvin pyörän runkoon. Kapasiteettia löytyy 11.6aH ja yhdellä latauksella kuljet jopa 30-50km

Käyttöönotto & ajaminen

Kasaamisen jälkeen käyttöönotto on helppoa. Katso ylhäältä kasaamisvideo, joka helpottaa sinua huomattavasti. 

 1. Laita ladattu akku kiinni pyörään videolla kerrotun ohjeen mukaisesti
 2. Katso, että kaikki ruuvit ja mutterit ovat kireällä
 3. Säädä satula itsellesi sopivaksi
 4. Nouse pyörän selkään
 5. Laita ajotietokone päälle
 6. Aseta sähköavustuksen vaihde 1-5
 7. Mitä isompi vaihde päällä, sitä ärhäkämmin sähkömoottori sinua avustaa
 8. ANNA MENNÄ!

Katso tuotepäällikön fiilistelyvideo – X-TREME sähköavustettu fatbike käytössään

Ei tuon videon katsomisen jälkeen ole hankaluuksia miettiä, hommatako fatbike vai normaali maastopyörä.

Valtio oli antamassa tukea sähköavusteisten pyörien ostajille – Kauppiaat käyttivät hyväksi, e-ville ei

Suomen mediassa, mm. Helsingin uutisissa  & Helsingin Sanomissa julkistettiin maaliskuussa 2018, että päättäjät miettivät sähköpyörien ostajille 400€ tukea / apurahaa. Ruotsissa tämä määrä on 25% pyörän hinnasta ja sähköpyöräkanta on huimassa nousussa. Tukea ei Suomeen kuitenkaan myönnetty, valitettavasti.

Mitä tästä seurasi? Kun uutinen tuli julki, että tällainen helpotus on tulossa – monet kilpailijat nostivat hintojaan sadoilla euroilla, joka oli mielestämme törkeää. Etu meille? Ehkä, koska me emme nostaneet sähkö-fatbiken hintaa ja nyt X-TREME sähkö-fatbike on selvästi monia kilpailijoita halvempi. Verraten teknisiä tietoja, ulkonäköä ja kokonaisuutta, lähtee X-TREME:n sähköinen fatbike erittäin halvalla! Huom. Fatbiken voi ostaa myös osamaksulla. 

Kuvassa oleva jäpikkä on 191cm pitkä ja vielä on varaa nostaa satulaa. Säädettävä satulan ansiosta käy myös lyhyemmillekin. Huomaa kuinka komea tapaus! Pyörä siis.

Miksi ostaa sähköpyörä?

Voin kertoa, että se fiilis kun nouset pyörän selkään ja laitat kontrollipaneelista avustusta kehiin – Polkaiset vähän ja näin sähkömoottori rupeaa auttamaan sinua! Pääset ylämäet vaikka isoimmalla vaihteella ja tasaisella polkiessasi tuntuu, kuin menisit alamäkeen kokoajan. Jalkasi liikkuvat, mutta vaivannäkö ei ole minkäänlainen – Liu’ut eteenpäin todella tasaisella vauhdilla. Eikä kivet tai puunoksat tunnut missään, sillä fatbiken renkaat ovat sen verran jykevät. Kyllä kelpaa! 

Normaaleista pyöristä eroten sähköavusteisissa pyörissä on myös ajotietokone, josta näet kaikki tärkeimmät.

Ajotietokoneessa on:

 • Avustuksen voimakkuuden säätö 1-5 (PAS)
 • Akun varaus 1-5 palkkia (vasen alalaita)
 • Nopeus km/h (kuvassa keskellä)
 • Ajettu matka / trippimittari (oikealla alhaalla)
 • Virran käyttö (oikealla keskellä)

Ajotietokoneeseen saat myös taustavalon päälle, painamalla vasemmalla kädellä säädettävää kontrollipaneelia. Samasta säädät myös avustuksen voimakkuutta, nollaat trippimittarin ja laitat päälle & suljet pyörän.

Tutustu sähköavustettuun X-TREME fatbikeen kaupassamme.

Oletko sinä kiinnostunut X-TREME -polkupyörien maahantuonnista? Täytä yhteydenottolomake.

Mukavia & vaivattomia ajohetkiä,
Antti ja koko e-villen tiimi