X-Treme on toiminut e-villen fatbike-polkupyörien valmistajana vuodesta 2015 keväästä asti. Yritimme löytää jo pidemmän aikaa hyvää sähköpyörien valmistajaa, mutta sertifikaattien ja laadukkaan työnjäljen omaavaa sähköpyörävalmistajaa on ollut todella vaikea löytää. Joitain hyviä valmistajia oli, mutta hinnat olivat laatuun nähden aivan naurettavat, sekä niistä huomasi valmistajan keskittyvän vain Aasian markkinoille – design oli aivan ihmeellinen ja laatu mitä sattuu. Ei jatkoon! Mutta X-Treme sähköinen fatbike on asia erikseen.

miehet fatbike tehtaalla testaamassa pyörää
Tehtaan pomon kanssa fiilistellään uunituoretta sähköfillaria. Molemmilta hyväksyntä!

Tehtaan pomo otti meihin yhteyttä ja kysyi kiinnostusta sähköpyöriin. Varasimme lennot Hong Kongiin ja muutaman viikon päästä istuimmekin jo kukonlaulun aikaan 300km/h kulkevan pikajunan kyydissä matkalla kohti tehdasta.

kiinalainen pikajuna sisältä
Kiinassa välimatkat kaupunkien välillä ovat monesti pitkiä, joten tehdasvisiittejä on tehtävä mm. pikajunilla, jotka kulkevat yli 300 km/h.

Muutaman tunnin päästä olimme tehtaalla ja uuden pyörän selässä. Monta tuntia pyörää hinkattuamme sisäkumeista ajotietokoneeseen ja muttereista vanteisiin, ruvettiin tinkaamaan ja hieromaan diilejä kiinalaisen kollegan Jerryn avulla. Monella tehtaalla on oltava tulkki, vaikka mandariini vähän sujuukin. Päästiin diilin kanssa hyvään yhteisymmärrykseen, mutta välissä oli vielä kiinalaisia lomia hidastamassa touhua. Projekti meni hetkeksi jäihin kun tehtaan porukka siirtyi lomille. Otti vähän hermoon, mutta saatiin pyörä loppujen lopuksi kauppaan ennakkomyyntiin. Pyörät ovat nyt lopulta valmiita ja kontti on matkalla kohti Suomea.

fatbike pyöriä laatikoissaan kuljetukseen valmiina
Ennen kontti kuljetettiin tehtaalta Shenzheniin pakattavaksi, mutta nyt määrät ovat kasvaneet sen verran suuriksi, että kontti lähetetään suoraan Suomeen tehtaalta.

Suuri osa Euroopassa myytävistä sähköpyöristä on valmistettu Amerikassa – Työvoima on kallista ja se näkyy tuotteiden hinnoissa. Vastaavanlaiset pyörät maksavat monta sataa enemmän, jollei tuplaten. Myöskin suomalaisia sähköpyöriä on markkinoilla. Jotkut suosivat suomalaista ja kotimaista toimintaa, mutta se on sitten itsestään kiinni, haluaako tai onko valmis maksamaan sähköfatbikesta 500 euroa enemmän.

Onko kyseessä sähköpyörä vai sähköavustettu pyörä?

Molemmat, sillä onhan sähköavustettu pyöräkin sähköinen pyörä. Sähköavustettu pyörä ei kuitenkaan kulje samalla periaatteella kuin sähköpyörä – Ei ole ”kaasua”, vaan saat sähkömoottorin auttamaan sinua polkiessasi. Pyörässä saa olla maksimissaan 250W moottori ja sen ”sytyttää” polkimien polkaisu, elikkä laillisesti moottori saa avustaa vain poljettaessa. Kyseessä on siis sähköavustettu polkupyörä. Jos pyörä menisi eteenpäin pelkällä ”kaasukahvalla”, olisi kyseessä sähköpyörä ja näin se vaatisi rekisteröinnin. Valot ja töötit sun muut olisivat pakollisia varusteita, eikä fillari ilman niitä olisi katulaillinen Suomessa. Halusimme tuoda markkinoille tieliikenteeseen sopivan sähköfillarin ja tässä on tulos.

mies nojaa punamustaan sähköfatbikeen puistossa
Kyllä tämän pyörän kanssa kelpaa fiilistellä ja ottaa kadut haltuun, kuten tässä – Kadut tyhjenivät kun X-Treme saapui!

Helppokäyttöisyys & laatu

Tässä onkin jo tarpeeksi syitä, miksi päädyimme X-Treme:n valmistamaan fillariin. X-Treme sähköinen fatbike on helppo käyttää ja hinta kohtaa laadun! Pyörä toimitetaan osissa, mutta ei huolta, sillä sen kasaaminen on varsin simppeli toimenpide. Kasaus on todella helppoa ja kaikki tarvittavat työkalut tulevat pakkauksen mukana. Pyörä on ajovalmis noin 20 minuutissa. Ihan suoraan kasaamisen jälkeen ei kuitenkaan ajamaan pääse, sillä akku on vielä ladattava täyteen ennen käyttöönottoa! Kannattaakin paketin avattuaan laittaa akku lataukseen heti ensitöikseen.

250W harjaton sähkömoottori

Kokoamisen jälkeen tutkimme pyörän eri osia ja kun on kyse sähköisestä pyörästä, akku ja moottori vievät tietenkin huomion. Joidenkin mielestä fatbiket ovat painavia ja raskaita. Heille kommentti: ette ole ajaneet hyvällä fatbikellä! Etenkin sähköinen fatbike on erittäin miellyttävä ajaa. Vaikka tähän fatbikeen on lisätty takanapaan moottori ja akku on kiinni rungossa, on fillari silti kevyt polkea myös ilman sähköistä avustusta. Moottorista lisää alla.

 • Takanapaan sijoitettu tehokas harjaton 250W moottori
 • Sähkömoottori avustaa sinua polkiessasi ajotietokoneesta asettamasi vaihteen mukaisesti. (PAS)
  1. vaihde – Reipas kävelyvauhti ja polkeminen on vaivatonta. Ihan kuin menisit alamäkeen kokoajan
  2. vaihde – Hölkkä, eikä polkeminen tunnu missään. Mitä isompi vaihde pyörästä, sitä lujempaa pääset
  3. vaihde – Nyt on jo hyvä vauhti päällä ja normaalilla pyörällä ajaessa lentäisi jo hiki
  4. vaihde – Todella hyvä vauhti ja hei hei normaalit pyörät, eikä silti tunnu missään
  5. vaihde – Vauhtia piisaa ja pääset pienellä vaivalla jyrkemmänkin mäen ylös
x-treme sähköinen fatbike moottori
Harjattomasta 250W moottorista löytyy reilusti potkua – Pieni polkaisu ja olet jo hyvin liikkeellä!

Samsungin 11.6Ah akku – Taattu laatu

Kuten moottorin, ei akunkaan laadusta olla tingitty. Kyseessä on Samsungin akku ja yhdellä latauksella pyrhällät omasta painostasi, ulkolämpötilasta ja maastosta riippuen 30-50 kilometrin matkan. Pyörässä on teline, jossa akku pysyy hyvin kiinni. Saat sen helposti irti mukana tulevilla avaimilla. Lataus onnistuu joko pitämällä akku pyörässä kiinni, tai nappaamalla akun mukaan vaikkapa työpaikalle ja ladaten sen siellä täyteen. Näin ei tarvitse kantaa koko pyörää mukanasi.

 • 11600mAh Samsungin akku on laadukas, kuten kaikki Etelä-Korelaisen elektroniikkajätin tuotteet. Myöskin muotoilu on siisti ja käy hyvin pyörän ulkonäköön.
 • Helposti irrotettava akku. Mukana tulee 2 avainta ja akku on lukittavissa pyörään kiinni, ennen kuin lähdet ajamaan
 • Akku kestää yhdellä latauksella n. 30-50km
  • Riippuu ajajan painosta, ulkoilman lämpötilasta sekä sähköavustuksen vaihteesta, eli nopeudesta
  • Täyteen lataamisessa kestää n. 4 tuntia

HUOM! Vaikka kyseessä on sertifioitu brändiakku. joka on ylijännite- & ylilataussuojattu, älä jätä akkua latautumaan vartioimatta! Yön yli lataaminen kielletty!

x-treme sähköinen fatbike runko ja akku
Akku sulautuu mukavasti pyörän runkoon. Kapasiteettia löytyy 11.6Ah ja yhdellä latauksella kulkee jopa 30-50km.

Käyttöönotto & ajaminen

Kasaamisen jälkeen käyttöönotto on helppoa.

 1. Laita ladattu akku kiinni pyörään
 2. Tarkista, että kaikki ruuvit ja mutterit ovat kireällä
 3. Säädä satula itsellesi sopivaksi
 4. Nouse pyörän selkään
 5. Laita ajotietokone päälle
 6. Aseta sähköavustuksen vaihde 1-5
 7. Mitä isompi vaihde päällä, sitä ärhäkämmin sähkömoottori sinua avustaa
 8. ANNA MENNÄ!
mies ajaa sähköisellä fatbikellä puistossa
Kuvassa oleva jäpikkä on 191cm pitkä ja vielä on varaa nostaa satulaa. Säädettävä satulan ansiosta käy myös lyhyemmillekin.

Miksi ostaa sähköpyörä?

Se fiilis kun nouset pyörän selkään ja laitat kontrollipaneelista avustusta kehiin – Polkaiset vähän ja näin sähkömoottori rupeaa auttamaan sinua! Pääset ylämäet vaikka isoimmalla vaihteella ja tasaisella polkiessasi tuntuu, kuin menisit alamäkeen kokoajan. Jalkasi liikkuvat, mutta vaivannäkö ei ole minkäänlainen – Liu’ut eteenpäin todella tasaisella vauhdilla. Eikä kivet tai puunoksat tunnut missään, sillä fatbiken renkaat ovat sen verran jykevät. Kyllä kelpaa! Normaaleista pyöristä eroten sähköavusteisissa pyörissä on myös ajotietokone, josta näet kaikki tärkeimmät.

sähköinen fatbike ajotietokone

Ajotietokoneessa on:

 • Avustuksen voimakkuuden säätö 1-5 (PAS)
 • Akun varaus 1-5 palkkia (vasen alalaita)
 • Nopeus km/h (kuvassa keskellä)
 • Ajettu matka / trippimittari (oikealla alhaalla)
 • Virran käyttö (oikealla keskellä)

Ajotietokoneeseen saat myös taustavalon päälle, painamalla vasemmalla kädellä säädettävää kontrollipaneelia. Samasta säädät myös avustuksen voimakkuutta, nollaat trippimittarin ja laitat päälle & suljet pyörän.

Tutustu valikoimamme suosituimpiin sähköpyöriin

x-treme volt sähköfatbike musta-vihreä

X-Treme Volt sähköinen fatbike

1499,95 tai 76 € / kk (Klarna-osamaksu)

• 417Wh Spard-akku

• Harjaton 250W moottori

• Jousitettu etuhaarukka

Devron Hybrid naisten eMTB

1499,95 tai 76 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Taustavalaistu LCD-näyttö

• Hydrauliset jarrut

• Toimintamatka n. 60km

Devron Hybrid miesten eMTB

1499,95 tai 76 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Jopa 60 km kantama

• Hydrauliset jarrut

• Pistosuojatut 1.75″ kumit

Lue blogistamme myös, mitä eroa on tavallisella sähköpyörällä ja sähköfatbikellä. Verkkokauppa e-villen valikoimissa on laaja tarjonta erilaisia sähköavustettuja pyöriä ja muita kulkuvälineitä. Tutustu vaihtoehtoihin ja lue arvostelut!