Sähköpyörän hankkiminen on suhteellisen suuri sijoitus. Vaikka hinnat ovatkin laskeneet teknologian kehittyessä ja tarjonnan kasvaessa, tulee siihen silti laittaa melko suuri summa rahaa. Sähköpyörän huolto on tärkein keino, jolla kallisarvoinen menopelisi säilyttää arvonsa ja toimintakykynsä. Sähköpyörästä kannattaakin pitää huolta alusta alkaen, sillä ainoastaan niin pyörä palvelee vuosien ajan kunniakkaasti.

Kuinka sitten huolehtia sähköpyörästä? Onko sähköpyörän huollossa jotain tavallisen pyörän huolloista poikkeavaa ja kuinka usein pyörä tulee huoltaa?

Lue tämä artikkeli ja saat parhaat vinkit sähköpyörän huoltoon aina ostohetkestä alkaen!

valkoinen nioki e-tourer sähköpyörä
Nioki e-tourer on näyttävä sähköpyörä.

Tärkeimmät asiat ennen ajoa

Suurin osa sähköpyörän huollosta perustuu onneksi samoihin asioihin kuin tavallisen polkupyörän huoltokin. Huolto voi tuntua haastavalta kaikkien ylimääräisten osien takia, mutta sähköpyörän elektroniset komponentit tarvitsevat vain vähän huoltoa. Elektroniset osat ovat aina hyvin suojattuja ja pitkäikäisiä: näinpä niin ei ole tarvettakaan koskea liiaksi. Älä pura mitään sähköosia itse! Niiden purkaminen yleensä vähintään mitätöi takuun ja voi aiheuttaa pahimmillaan loukkaantumisen. Sähköisten osien kanssa tulee olla varovainen ja niiden huolto on aina ammattilaisen heiniä.

Kun kauan kaivattu sähköpyörä tulee kotiin, tekee sillä mieli tietenkin lähteä kruisailemaan saman tien. Tarkista ennen ensimmäistä ajoa ja sen jälkeen säännöllisesti, että seuraavat asiat ovat kunnossa.

Pyörä on oikein ja jämäkästi kasattu

Mikäli pyörä on tilattu kotiovelle, se on usein laatikossaan noin 95% valmiiksi kasattuna ja pyörän saa valmiiksi parhaillaan muutamissa minuuteissa. Yleensä ainakin eturenkaan, ohjaustangon ja polkimet täytyy asettaa itse paikoilleen. Uuden pyörän mukana tulee olla valmistajan ohjeet pyörän kasaukseen. Suoraan pyöräliikkeestä ostetun sähköpyörän saa mukaansa valmiiksi täysin kasattuna ja tarkistettuna. Tarkasta säännöllisesti, että kaikki osat, pultit ja ruuvit on jämäkästi paikoillaan.

Akun toimivuus ja lataus

Sähköpyörän akku on yksi kalliimmista osista, joten haluat pitää sen toimintakunnossa mahdollisimman pitkään. Lataa akku aina ennen ajoa, koska sähköpyörällä ajo voi käydä turhan raskaaksi tyhjällä akulla. Akku ei välttämättä toimi optimaalisella tavalla erittäin kylmissä tai erittäin kuumissa olosuhteissa. Äärilämpötiloissa akku tyhjenee nopeammin ja myös sen käyttöikä voi lyhentyä. Muista käyttää aina vain kyseiseen akkuun tarkoitettua laturia!

Jotta akku säilyisi hyvänä useita vuosia, säilytä sitä huoneenlämmössä. Mikäli et voi viedä koko pyörää sisälle säilytykseen, ota ainakin akku irti ja vie huoneenlämpöön. Varsinkin talvikeleillä akku kannattaa aina viedä sisälle, kun et käytä pyörää. Pitkäaikaisessa säilytyksessä on hyvä jättää akkuun virtaa noin 30–60%.

Moottori

Sähköpyörän moottorille on hyvin vähän tehtävissä omatoimisesti. Tärkeintä onkin vain tunnustella, että moottori toimii sulavasti eikä sieltä kuulu ylimääräisiä ääniä. Mikäli epäilet, että moottorissa olisi jotain vialla, vie pyörä asiantuntevaan huoltoon.

yadea keskimoottori sähköpyörässä
Sähköpyörän moottoriin ei ole tarvetta mennä koskemaan itse!

Jarrut

Koska sähköpyörällä ajetaan yleensä reippaampaa vauhtia kuin tavallisella pyörällä, on erityisen tärkeää, että jarrut ovat kunnossa. Tarkista ennen jokaista ajokertaa, että jarrut toimivat vaikka pienellä testikierroksella kotipihassa. Mikäli jarrukahvat menevät puristaessa pohjaan asti, on aika kiristää jarruvaijeria. Vinkuvat jarrut voi kertoa siitä, että jarrupalat ovat tulleet tiensä päähän ja on aika vaihtaa uudet.

Jos sinulla on hydrauliset levyjarrut, tarkista säännöllisesti kaikki hydrauliletkut ja liittimet vuotojen varalta. Vuotoja voi olla hankalaa havaita: yleensä ne huomaa siitä, että vuotaviin kohtiin kerääntyy likaa. Vie pyörä huoltoliikkeeseen, mikäli löydät vuotoja.

Mekaanisissa levyjarruissa käytetään samanlaisia vaijereita kuin v-jarruissa. Vaijerit voivat kulua, ruostua ja heiketä ajan myötä. Lisäksi jarruvaijereita suojaavat kuoret voivat rikkoutua, syöpyä, tukkeutua tai rispaantua ajan myötä. Vaihda kuluneet vaijerit.

Ketjut ja rattaat

Puhdista ja öljyä ketjut säännöllisesti. Ennen öljyämistä, ketju olisi aina hyvä puhdistaa. Levitä rasvanpoistoainetta ketjuihin ja harjaa ketju ketjupesurilla tai vaikka hammasharjalla. Pyyhi ketju rievulla tai kankaalla ja lisää öljyä ketjun sisäpinnalle rullien päälle. Öljyä ei kannata kuitenkaan laittaa liikaa, sillä ylimääräinen öljy ketjussa kerää vain likaa ja pölyä. Anna öljyn vaikuttaa ketjussa jonkin aikaa, ja pyyhi kaikki ylimääräinen öljy pois. Vaikka et joka kerta ehtisikään pestä ketjua kunnolla, kannattaa ketjua silti rasvata säännöllisesti.

x-treme fatbiken rataspakka ja vaihteisto
Pidä rattaat puhtaana ja ketjut öljyttynä, niin pyöräily on sulavaa.

Rattaat on hyvä tarkastaa säännöllisesti, että hampaat ovat kunnossa eikä liiallista kulumista esiinny. Rikkinäinen tai kulunut ratas hajottaa pahimmillaan myös ketjut, joten kulunut ratas tulee vaihtaa uuteen. Tämä pätee myös toisinpäin, eli kulunut ketju voi pahimmillaan hajottaa rattaat.

Renkaat

Tarkasta rengaspaineet. Liian tyhjillä renkailla ajaminen käy paljon raskaammaksi ja akku kuluu huomattavasti nopeammin. Löydät renkaalle sopivan maksimipaineen renkaan kyljestä: täytä rengas maksimipaineeseen asti tai hieman sen alle. Maksimipaine useimmissa renkaissa on noin 4-5 baria. Mikäli et omista painemittarilla varustettua pumppua, käsipumpulla ei ainakaan maksimipaineen ylitse pääse kovin helposti. Tarkasta kuitenkin rengaspaine säännöllisesti esimerkiksi huoltoasemalla. Sähköfatbikessä käytetään alhaisempia rengaspaineita, voit lukea lisää fatbiken huollosta täältä.

Heijastimet ja muut turvavarusteet

Trafi:n mukaan pyörässä tulee olla hämärissä olosuhteissa valkoinen etuvalo ja punainen takavalo. Nämä voidaan tarvittaessa kiinnittää vaikka kypärään tai reppuun. Muita polkupyörän pakollisia varusteita ovat valkoinen etuvalo, heijastimet eteen, taakse ja sivulle sekä soittokello.

Soittokellokin kiinni, eikun ajoa!

Kun kaikki on kunnossa ja tuliterä pyörä on valmiina lähtöön, voi ajaminen alkaa. Ajaessasi kiinnitä huomiota varsinkin ylimääräisiin ääniin. Hyvin toimiva ja huollettu pyörä tulisi olla mahdollisimman sulava ja hiljainen toimiessaan oikein. Sähköavustuksella polkiessasi ainut asia minkä saatat huomata, on se, että akku ei enää kestä yhtä pitkään kuin aiemmin. Mikäli ylimääräisiä ääniä ja kolinoita ilmaantuu, on syytä tarkastaa mistä ne tulevat ja korjata tilanne ajoissa.

Sähköpyörälle tulee tehdä ensihuolto

Kun pyöräilyä on takana noin 300 ajokilometriä, tulee pyörälle tehdä niin sanottu ensihuolto. Ensihuolto on kausihuoltoa keveämpi remontti, sillä pyörä on edelleen uusi ja hyvässä kunnossa. Huolto on kuitenkin tarpeen, jotta voidaan varmistua siitä, että pyörä on turvallinen ja tarkoituksenmukainen. Myös pyörän toimivuus testataan ensihuollossa ja onkin sanottu, että ensihuolto on sähköpyörän kaikista tärkein huolto. Sitä ei tule siis laiminlyödä.

Ensihuollossa pyörä pestään ja samalla ketjut ja muut liikkuvat osat öljytään. Yleensä uusi pyörä alkaa löystyä ensimmäisillä käyttökerroille ja kiinnitykset ja vaijereiden venymät tarkastetaan ja korjataan juuri ensihuollossa. Lisäksi ensihuoltoon kuuluu muun muassa renkaiden tarkistus ja täyttö, napalaakereiden tarkastus, kiekkojen rihtaus ja jarrujen keskitys. Myös muita pyörän osia säädetään ja ensihuollon jälkeen ajaminen tuntuukin usein helpommalta kuin ennen sitä, sillä vasta nyt pyörä on parhaassa mahdollisessa kunnossa!

Sähköpyörällä onkin näppärää kruisailla ympäri maita ja mantuja, sillä se auttaa esimerkiksi mäkisessä maastossa mäkien kiipeämistä, mutta ajaessa pääsee silti halutessaan hikoilemaan ja hengästymään.

punamusta x-treme volt sähköpyörä
Sähköfatbikellä maastoajo ei tunnu missään.

Ensihuoltoa seuraa ylläpitovaihe

Kun ensihuolto on 300 kilometrin jälkeen tehty, voi pyöräily jatkua entiseen tapaan. Sähköpyöräilyssä, kuten muussakin pyöräilyssä tulee kuitenkin pitää mielessä se, että ennaltaehkäisy on avain. Mikäli pyörästä pitää huolta jokaisen ajokerran jälkeen, pysyy se parempana pidempään, eikä ylimääräisiä huoltokertoja tarvita.

Säännölliseen huoltoon kuuluu muun muassa pyörän ja sen liikkuvien osien puhtaanapito. Pyöräillessä pyörä usein likaantuu ja lika saattaa kuluttaa sen liikkuvia osia tavallista nopeammin tai esimerkiksi aiheuttaa pyörän ruostumista. Pidä siis huoli siitä, että pyörä puhdistetaan säännöllisesti. Varo kuitenkin akkua ja muita sähköosia!

Mikäli pyörä alkaa ääntelehtiä tai käyttäytyä oudosti on syytä pysähtyä. Tyhjällä renkaalla ei kannata ajaa ja muutenkin pyöräilyssä kannattaa noudattaa tervettä järkeä!

Kausihuolto on helppo tapa pitää pyörä kunnossa

Vaikka pyörästä pitäisi hyvää huolta tai ehkäpä juuri sen vuoksi, tulee pyörä kausihuoltaa säännöllisesti. Etelä-Suomen leudoissa talvissa ja talvipyöräilyn yleistyttyä kausi ei välttämättä tarkoita esimerkiksi kesäkauden alkua vaan sillä tarkoitetaan yleisemmin 12 kuukauden tai 2000 kilometrin huoltoväliä.

Kausihuollossa pyörän osat tarkastetaan ja säädetään. Lisäksi kuluvat osat, kuten ketjut, rattaat ja jarrupalat korvataan tarvittaessa. Vaihdot tehdään aina kunnon mukaan, eikä osille ole tiettyä vaihtoväliä.

Kausihuoltoon kuuluukin pyörän pesu ja osien puhdistus, renkaiden ja muiden osien tarkastus ja esimerkiksi muttereiden ja pulttien kiristäminen. Lisäksi sähköosat tarkistetaan erityisellä tarkkuudella ja esimerkiksi moottorin kiinnitys ja jousitus tarkastetaan.

valkoinen taitettava sähköpyörä
Tämänkin näköisiä sähköpyöriä on tarjolla.

Kausihuolto onkin loistava tapa varmistua siitä, että pyörä on turvallinen ja että sen kuluvat osat toimivat edelleen vaaditulla tavalla. Esimerkiksi jarrupalojen kuluminen liikaa on vaarallista, eikä sitä välttämättä huomaa jarrujen toiminnan heiketessä vähän kerrallaan. Kausihuolto pitää huolen siitä, että viat huomataan hyvissä ajoin. Se onkin ikään kuin sähköpyörän katsastus!

Toisinaan tarvitaan perusteellisempaa huoltoa

Sähköpyörän omistajille suositellaan, että niin sanottu täyshuolto tehtäisiin 3 vuoden tai 6000 kilometrin välein. Se on kausihuoltoa syvällisempi huolto, jossa pyörä saa perusteellisen kuntotarkastuksen ja puhdistuksen.

Täyshuollossa pyörä pestään kokonaisuudessaan. Sen kaikki tarvittavat varaosat vaihdetaan pelkkien tavallisimpien kuluvien osien sijaan. Lisäksi tehdään kaikki tavanomaiset pesu, säätö, kiristys ja tarkistustoimenpiteet. Pyörän jarrut myös ilmataan ja ohjainkannatin, ohjainlaakeristo ja satulaputki rasvataan. Lisäksi moottori puhdistetaan huolellisesti.

Täyshuollossa kiinnitetään huomiota esimerkiksi renkaiden kulumiseen ja ne vaihdetaan tarvittaessa. Huolto säännöllisin väliajoin auttaakin pitämään pyörän kunnossa pidemmällä aikavälillä, sillä usein ongelmat vain pahenevat mikäli niihin ei reagoida riittävän aikaisin.

Sähköpyörän huolto on mahdollista teettää joko paikallisella ammattilaisella tai tehdä itse. Etenkin suuremmat huollot on usein helpompi ulkoistaa, mikäli osaamista tai tiloja ei ole itsellä. Mikään ei tietenkään estä tekemästä kevyttä huoltoa myös itse. Tärkeää huolloissa onkin se, että saatavilla on oikeanlaiset välineet, sillä se, jos jokin on välineurheilua.

Parhailla välineillä sähköpyörän huolto käy kuin leikiten

Pyörän huolto tien päällä tai kotitallissa onnistuu parhaiten silloin, kun välineet ovat kunnossa. Etenkin matkaolosuhteissa työkalujen ja välineiden pieni koko ja monipuolisuus auttaa ratkaisemaan pienemmät tai suuremmat murheet ja auttaa pääsemään pyörän kanssa määränpäähän.

Näitä tilanteita varten meidän valikoimastamme löytyy loistavia työkaluja ja välineitä pyörän huoltoon. Miltä kuulostaisi esimerkiksi 15 in 1 monitoimityökalu tai älykäs ilmapumppu? Lue tämä osio ja nappaa vinkit hinta-laatusuhteiltaan parhaisiin pyöränhuoltotuotteisiimme!

RockBros 15 in 1 pyöräilijän monitoimityökalu on edullinen, mutta suorastaan nerokas pieni työkalu. Se menee pieneen tilaan, eikä paina juuri mitään, mutta siitä löytyy parhaat työkalut pyörän huoltoon ja muihin pikkukorjauksiin. Alle kympillä saatava työkalu sisältää muun muassa kuusiokoloja, kuusikulmaisia hylsyjä, monipuolisen kiintoavaimen sekä risti- ja tasapääruuvimeisselit. Työkalu on näppärä heittää vaikkapa reppuun pyöräilemään mennessä ja se pelastaa tukalastakin tilanteesta helposti!

RockBros 15 in 1 pyöräilijän monitoimityökalu

7,95

• Kätevä 15 in 1 -monitoimityökalu

• Kompakti ja helppo kuljettaa

• Laadukas ja kestävä

Muc-Off X3 ketjunpuhdistusaine pesurilla, 75 ml on pyöräilijöille tarpeellinen väline, jolla ketjun puhdistaminen käy leikiten. Pyörän ja sen liikkuvien osien puhtaanapito auttaa pidentämään osien käyttöikää, joten pesu on tärkeää. Tällä työkalulla se käy käden käänteessä, eikä ketjupesuri edes sotke! Biohajoava puhdistusaine pääseekin pesurin ansiosta vaikuttamaan kätevästi siellä missä tarve ja ketju puhdistuu silmissä!

Muc-Off X3 ketjunpuhdistusaine pesurilla

39,95 tai 7 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Helppo käyttää

• Magneetti kerää metallihiukkaset

• Pyörivä harja

KSIX älykäs ilmapumppu auttaa pitämään pyörän renkaat täynnä. Se onkin ihanteellinen apuväline renkaiden täyttöön älyominaisuuksiensa ansiosta. Voit asettaa laitteeseen rengaspaineen ja se osaa kalibroida paineet automaattisesti. Kyseessä on siis samalla ilmanpainemittari. Pumppu on sähkökäyttöinen ja toimii USB-C kaapelilla. Latausaika on noin 3-4 tuntia.

KSIX älykäs ilmapumppu

64,95 tai 11 € / kk (Klarna-osamaksu)

• 1200 mAh akku

• Täyttöpaine 120 PSI (max)

• Ylivirtasuojaus

Tee siis sähköpyöräsi huollosta helppoa ja valitse joku älykkäistä ja hyödyllisistä välineistämme. Pyörän huolto ei ole ikinä ollut näin helppoa!