Sähkön hinnan hipoessa ennätyslukemia, monet ovat alkaneet etsimään vaihtoehtoisia energianlähteitä. Yhtenä mahdollisuutena on aurinkopaneeli, joka on energiatehokas ja kestävä tapa tuottaa energiaa itse. Aurinkopaneelit eivät itsessään yleensä riitä kattamaan kotitalouden energiantarvetta, mutta niillä voi korvata ainakin osan siitä. Suuria, jopa puolet kodin energiatarpeesta kattavia aurinkopaneelijärjestelmiäkin on saatavilla, mutta näissä hintalappukin alkaa lähestymään helposti kymppitonnia.

Hyvinkin edullisesti saa paneeleita, joilla voi kattaa helposti pienten laitteiden kuten puhelinten tai pihavalojen virrantarpeen. Moni epäilee kuitenkin aurinkopaneelien toimivuutta Pohjolan kylmässä ja pimeässä talvessa, joten tässä blogikirjoituksessa valotetaan hieman aurinkopaneelien toimintaa. Lisäksi perustellaan, miksi ne toimivat myös Suomen leveysasteilla!

Aurinkopaneelein voi korvata osan talouden energiatarpeesta.
Aurinkopaneelein voi tuottaa osan talouden energiatarpeesta.

Kuinka aurinkopaneeli toimii?

Jotta saataisi peruskäsitys siitä, kuinka aurinkopaneeli toimii, käydäänpä läpi aurinkopaneelin toimintaperiaate.

  1. Auringonvalo osuu aurinkopaneeleihin ja luo sähkökentän.
  2. Syntynyt sähkö virtaa paneelin läpi sähkövirtaa johtavaan johtoon.
  3. Johtava johto kuljettaa sähkön invertteriin, jossa se muutetaan tasavirrasta vaihtovirraksi, jota käytetään esimerkiksi rakennusten sähkövirran tuottamiseen.
  4. Vaihtovirta kulkee esimerkiksi virta-asemaan tai pistorasioihin, josta se on valmiina antamaan virtaa laitteille tai lataamaan niitä.

Tällä periaatteella pitkälti kaikki aurinkopaneelit toimivat, menemättä sen syvemmin tieteeseen teknologian takana.

Asuitpa missä tahansa, aurinkoenergia voi olla erinomainen investointi. Se, kuinka paljon säästät – ja kuinka nopeasti saat sijoituksellesi tuottoa – riippuu monista tekijöistä, kuten sähkön hinnasta ja aurinkopaneelien laadusta sekä määrästä.

Toimiiko aurinkopaneeli talvella?

Aurinkopaneeli on siitä hieman huono nimitys, että tästä saa helposti sen kuvan, että paneeli toimii vain suorassa auringonpaisteessa. Aurinkopaneelin pintaan rakennetut kennot keräävät päivänvaloa ja muuntavat tämän sähköenergiaksi. Tein pientä taustaselvitystä ja koitin saada tarkkaa lukua aurinkopaneelin tehokkuudesta pilvisellä säällä, mutta tästä oli hieman vaihtelevia lukuja saatavilla. Eräs aurinkopaneelikäyttöä käsittelevä brittiartikkeli listasi tehokkuudeksi tavallisesti 40% todella pilvisellä säällä, mikä lienee melko lähellä totuutta.

Tämä riippuu myös aurinkopaneeleista, joten laitoin itse Solaris LED-ulkovalon liiketunnistimella testiin asuintaloni terassilla. Terassi on paikallisittain matalahkon talon katolla, johon paistaa rajallisesti aurinko aamusta muutaman tunnin ajan ja jälleen iltapäivästä noin 3 tunnin ajan. Muun aikaa aurinko kiertää naapuritalojen takana. Asensin kolme valoa seuraavasti:

Valo 1: Asennettu seinään osoittamaan pohjoiseen. Saa auringonvaloa aamulla noin 3 tunnin ajan
Valo 2: Asennettu osoittamaan länteen katoksen alle noin metrin katoksesta, ei saa lainkaan suoraa auringonvaloa
Valo 3: Asennettu osoittamaan pohjoiseen katsoksen alle noin 50cm katoksesta, ei suoraa auringonvaloa

Solaris LED-ulkovalo aurinkopaneelilla asennettuna terassille
Aurinkopaneelin suunta ja sijainti on ehdottoman tärkeää sen tehokkuuden kannalta.

Näistä valo 1 sai siis suoraa auringonvaloa ja yleisesti eniten päivänvaloa. Valo 2 on asennettu matalalle niin, että se saa päivänvaloa etenkin iltapäivällä. Valo 3 puolestaan on terassin katoksen alla, eikä saa oikein päivän, eikä auringon valoa. Kuten arvata saattaa, Valo 3 hyytyi illalla hämärän tultua muutamassa minuutissa. Valo 2 kesti satunnaista syttymistä ja sammumista useamman tunnin ja Valo 1 pelitti läpi testin ilman ongelmia.

Tässä siis kenties säätä ratkaisevampi tekijä on se, kuinka valot asennetaan. Paneelit kannattaa käytännössä asentaa mahdollisuuksien rajoissa osoittamaan etelään, jotta nämä saisivat mahdollisimman paljon suoraa valoa. Lisäksi paneelin kallistuskulma pitäisi olla noin 35-45 astetta, eikä siihen saa osua varjoja.

Aurinkopaneelit toimivat siis talvellakin, tosin ymmärrettävästi hieman heikommin kuin kesä-aikaan. Kuitenkin mikäli nyt sattuu olemaan täysi pilvipeitto ja räntäsade talvipäivänseisauksen aikoihin, niin ei kannata yllättyä, jos paneeli ei lataa akkua edes puolilleen. Lisäksi kannattaa muistaa, että lumipeitteisestä aurinkopaneelista ei ole hyötyä, vaikka kuinka paistaisi.

Kannattaako aurinkopaneeleita hankkia?

Kun puhutaan kotiin hankittavista aurinkopaneeleista, yleisesti ottaen niiden hankkiminen on kannattava sijoitus sillä ne maksavat itsensä takaisin ajan kuluessa. Alkuinvestointi voi olla suuri, mutta vuosittain sähkölaskussa säästää useita satoja euroja. Lisäksi ne tuovat itse kiinteistölle lisää arvoa.

Taitettava versio on paras aurinkopaneeli retkeilyyn
Taitettavia aurinkopaneeleita voi hyödyntää esimerkiksi retkeillessä.

Sen lisäksi, että aurinkopaneeleiden hankkiminen kotiin kannattaa, pienemmät kannettavat aurinkopaneelit ovat erityisen hyödyllisiä vaikkapa retkeillessä pienten laitteiden lataukseen. Kannettavan aurinkopaneelin voi kiinnittää vaikka telttaan ja ladata kamerat, puhelimet ja muut laitteet näppärästi kun verkkovirtaa ei ole lähettyvillä. Myös virtapankkeja on saatavilla aurinkopaneelein varustettuna. Pidemmälle retkelle tällaisen hommaaminen on kannattavaa, jotta virta ei pääsisi koskaan loppumaan kesken.

Tuotesuositukset aurinkopaneeleista

e-villen valikoimasta ei toistaiseksi koko kodin kattavia aurinkopaneelijärjestelmiä löydy, mutta meiltä löydät muun muassa taitettavat aurinkopaneelit, virtapankit aurinkopaneeleilla, aurinkopaneelein varustetut ulkovalot ja muut kätevät tuotteet kotiin ja retkeilyyn!

Tässä muutama tuotesuositus!

Goal Zero Nomad 20 taittuva aurinkopaneeli

179,95 tai 32 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Nimellisteho 20 W

• Integroitu jalka

• Kiinteä USB-A-kaapeli

Xtorm Solar SuperCharger virtapankki aurinkopaneelilla, 10 000 mAh

149,95 tai 26 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Helppo käyttää

• Tehokas 21W

• USB-A ja USB-C

Xtorm 10 000 mAh varavirtalähde aurinkopaneelilla

Xtorm Solar SuperCharger virtapankki aurinkopaneelilla, 10 000 mAh

99,95 tai 18 € / kk (Klarna-osamaksu)

• 4,5 W SunPower®-aurinkopaneeli

• IPX4 roiske- ja iskunkestävä

• Pikalataus 3.0

Tutustu kattavaan valikoimaan eri virtalähteitä ja aurinkopaneelituotteita. Muista myös lukea arvostelut ja muiden asiakkaiden kokemukset tuotteista!