Tästä ei testi kovene. Tiesimme Xiaomin älypuhelimien olevan huippulaadukkaita  (tässä linkki Mi3:n isoveljen Mi4 tuotearvosteluun), joten päätimme antaa Xiaomi Mi3 -älypuhelimen kokeneen asiantuntijan testattavaksi. Lue tästä, miten Xiaomi Mi3 selvisi Best Mobile Blog:in Eero Salminen kattavassa syynissä.

Sain ystävällisesti e-ville-verkkokaupan avulla testiin Xiaomin jo jonkin aikaa myynnissä olleen Mi3-älypuhelimen. Vaikka Mi3 onkin jo vähän vanhempi puhelin, niin se ei tarkoita, että puhelimena se ei olisi enää pätevä. Yllättävää kyllä, että Mi3 on kuitenkin vielä varsin varteen otettava laite rautansa puolesta. Mi3 on varsin halpa, sillä sen hinta on noin 250 euroa. Xiaomin MIUI –versio on todella piristävää vaihtelua muiden valmistajien Android –versioihin. Mi3 on ulkomuodoiltaan kuin suora kopio ensimmäisistä Lumioista, mutta valmistusmateriaali on onneksi erilainen. Puhelimen kuoret ovat magnesiumista, joka tekee laitteesta varsin jämäkän oloisen, myös valmistusmateriaalissa on joitakin haittoja, sillä jossain tilanteissa puhelin on varsin kylmä, ainakin talvella.

Näyttö

Xiaomi Mi3:n näyttö on kooltaan 5 tuumaan, jonka tarkkuus on Full HD –tasoa, eli 1920×1080 pikseliä. Pikseleitä puhelimessa on 441 tuumaa kohden, joka on riittävä, eikä yksittäisiä pikseleitä juuri huomaa. Näytön katselukulmat ovat puhelimessa varsin hyvällä tasolla, sillä näytössä on käytetty IPS -teknologiaa. Katselukulmien ansiosta käyttökokemus on nykyisten huippupuhelimien tasolla. Näyttö näyttää mustan mustana, joten mustansävyn toistossa ei ole ongelmia. Xiaomi kuhuukin juuri Mi 3:n näyttöä, sillä taustavalaistu näyttö on yhdistetty kosketusnäyttöön, jonka ansiosta musta on mustaa, ja tästä olen täysin samaa mieltä. Xiaomi kehuu myös, että Mi 3:n kosketus näyttö on paine herkkä, eli periaatteessa puhelin ottaa kosketusta vaikka kädet olisivat märät.

Myyntipakkaus

Laite toimitetaan tyylikkään pelkistetyssä laatikossa, jonka etupuolella ei ole muuta kuin ”Mi” –logo. Paketin toisella puolella on tuttuun tapaan yleisimmät tiedot puhelimesta, mutta täytyy varautua, että tekstit ovat kiinaksi. Myyntipakkausta avatessa silmiin iskeytyy suoraan itse puhelin. Puhelimen alta löytyy myös laturi, mutta tässä täytyy muistaa, että laturi on kiinassa erilainen, joten se ei sovi Suomen pistorasioihin. Onneksi e-ville.com toimittaa mukana adapterin, jolla laturin saa toimimaan myös kotimaisissa pistorasioissa. Myyntipakkauksen sisältöön kuuluu tietysti myös käyttöohjeet ja SIM-korttipaikan avaaja.

Tekniikka

Kuten jo aikaisemmin sanoin, niin Xiaomi Mi3 on jo jonkin aikaa ollut markkinoilla, niin laitteen sisältämä rauta ei ole aivan tämän hetken kuuminta. Puhelimen sisällä hyrrää kuitenkin varsin laadukasta ja nopeaa rautaa, joka on kuitenkin jo muutaman vuoden vanhaa, mutta riittävästi kyseiselle puhelimelle. Puhelimen sisällä on neljäydintä 2,3GHz -taajuudella sekä Qualcommin Snapdragon 800. Mi 3 ei valitettavasti tue nopeasti yleistyviä 4G -yhteyksiä, mutta puhelin toimii moitteetta myös Suomessa 3G -yhteyksillä. Muina ominaisuuksina voisi mainita bluuetooth 4.0 tuen. Mi 3:ssa on tallennustilaa kohtuulliset 16 gigatavua, jonka uskoisin riittävän monille puhelimen omistajille. RAM-muistia laitteessa on 2 gigatavia, joka on myös täysin riittävä nykypäivänä. Ongelmaksi itsellä ilmeni, että puhelin käyttää ”normaali kokoista”SIM-korttia, mutta onneksi myös Nano-SIM:in saa muutamalla adapterilla sopivaksi.

Kamera

Älypuhelimien tärkeimmiksi ominaisuuksiksi on noussut viime vuosien aikana kamera ja varsinkin  etukamera, uuden ”Selfie-villityksen” myötä. Xiaomi on laittanut Mi3-puhelimeen 13 megapikselin pääkamera. Kameralla saa hyviä kuvia. 13 megapikseliä on nykypäivänäkin vielä keskiverto puhelimen kameran koko, eli jo hieman vanhemmassa puhelimessa on täysin toimiva kamera. Takakameran tukena on tupaledisalama, jolla saa tarvittessa reilusti lisää valoa kuviin. Välillä salama antoi liikaakin valoa kuviin, mutta tämän voi antaa anteeksi. Etukamerassa on vain 2 megapikseliä, joka ei aivan vastaa uusimpien puhelimien kokoa. Itse olen sitä  mieltä, että Mi 3:n 2 megapikselin etukameralla saa tarpeeksi laadukkaita kuvia, joten suurempaa kameraa en ainakaan itse tarvitsisi.

Xiaomi on onnistunut mielestäni loistavasti Mi3:n muotoilussa.

Muotoilu

Xiaomi on onnistunut mielestäni loistavasti Mi3:n muotoilussa. Äänenvoimakkuus ja virtapainikkeet ovat mielestäni hyvässä paikassa, eli oikeassa reunassa. Henkilökohtaisesti myös pidän siitä, että virtapainike on äänenvoimakkuuspainikkeiden alapuolella. Puhelimen vasen kylki on jätetty täysin tyhjäksi. Kuulokeliitin ja SIM-korttipaikka löytyy laitteen yläreunasta ja alareunasta löytyy USB-latausliitin sekä kaiutin. Kaiutin on puhelimessa yleisellä tasolla hintaluokassaan laadukkaan oloinen, sillä saman hintaisissa puhelimissa voi törmätä jopa huonompiin kaiuttimiin. Laitteen runko on valmistettu magnesiumista, joka tuo laitteeseen omaa jämäkkyyttään. Mi3 on saatu pakattu varsin ohueeseen pakettiin, sillä laitteella on paksuutta vain 8.1 millimetriä. Puhelin on 144 millimetriä korkea ja 73.6 millimetriä leveä.

Akku

Vielä ajattelin kertoa hieman Mi 3:n akunkestosta. Akun koko on puhelimessa 3050 milliampeerituntia, joka on todella kohtuullinen puhelimessa. Älypuhelimet ovat kamppailleet jo pitkään akkuongelmista, jonka takia akkujen kapasiteettia on suurennettu koko ajan. Vaikka Mi 3:ssa onkin varsin suuri akku, niin ei se tee puhelimen akunkestosta juurikaan parempaa. Oman kokemuksen mukaan puhelimen akku kului jopa nopeammin kuin muissa testaamissani puhelimissa. Kyllä Mi 3:n akku kestää juuri sen päivän, mutta ei yhtään enempää.

MIUI

Mi 3 käyttöjärjestelmänä toimii Xiaomin MIUI V5-Android versio, joka perustuu Android 4.4.4 -versioon. Ensiksi epäilin MIUI:n käytännöllisyyttä, mutta kyllä se ajaa samat asiat kuin muidenkin valmistajien Android-versiot. Itse tykästyin MIUI:n iOS tyyliseen ulkoasuun. Käyttöjärjestelmä on kuin iOS mutta toimii vain Androidilla. En lähde tässä käymään enempää MIUI:n ominaisuuksia läpi, vaan kaikki voivat käydä halutessaan vilkaisemassa niitä Xiaomin sivuilta.

Yhteenveto

Näyttö, materiaalit ja kamera ovat mielestäni Mi3:n parhaimmat ominaisuudet, sillä näyttö on varsin kirkas ja nautinnollinen käyttää. Puhelimen valmistumateriaalina käytetty magnesium tekee puhelimesta jämäkän ja mielekkään tuntuisen kädessä. Kamera taas tekee hyvää jälkeä ja kamerasovellus on varsin helppo sekä mielekäs käyttää.

Xiaomi Mi3 yllätti minut, sillä käsitykseni kiinalaisista puhelimista oli pitkään varsin negatiivinen, mutta käsitykseni muuttui OnePlussan ja Oppon puhelimien myötä, joka rohkaisi minut myös testaamaan ”Kiinan Applen” tuotteita. Mi3 on hyvin laadukas kokonaisuus, jonka ansiosta suosittelen ilomielin puhelinta kaikille, jotka lukevat tätä artikkelia. Ostopaikka, josta voi ostaa Suomessa Xiaomin laitteita on e-ville -verkkokauppa, josta sain myös tämän testikappaleen itselleni tätä arvostelua varten. Eikä tämä Mi3 jäänyt viimeiseksi Xiaomin laitearvosteluksi, sillä tämän laitteen innoittamana seuraavana vuorossa on Xiaomi Redmi Note.

Näyttö, materiaalit ja kamera ovat mielestäni Mi3:n parhaimmat ominaisuudet, sillä näyttö on varsin kirkas ja nautinnollinen käyttää. Puhelimen valmistumateriaalina käytetty magnesium tekee puhelimesta jämäkän ja mielekkään tuntuisen kädessä. Kamera taas tekee hyvää jälkeä ja kamerasovellus on varsin helppo sekä mielekäs käyttää.

Jotain huonoakin puhelimessa on, sillä kuten jo aiemmin mainitsin niin akunkesto ei ole parhaalla tasolla. Toinen suomalaisten kannalta huono juttu on, että MIUI ei tue suomenkieltä. Onneksi englannin käyttö puhelimessa ei ole mikään este. Puhelimeen voi tietysti halutessaan asentaan jonkin toisen käyttöjärjestelmän.

Best Mobile Blog suosittelee Xiaomi Mi3 puhelinta lukijoilleen

Xiaomi Mi3:n tekniset tiedot:

 • Käyttöjärjestelmä: Android 4.4.4 Kitkat
 • Prosessori: Qualcomm Snapdragon Quad Core 2.3GHz
 • Näyttö: 5″ 1920×1080 IPS LCD 441ppi
 • RAM: 2GB
 • Sisäinen tallennustila: 16GB tai 64GB
 • Takakamera: 13Mpix
 • Etukamera: 2Mpix, tuplasalama
 • 3G, WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC, FM radio
 • Akku: 3050mAh, Valmiusaika: Jopa 500 tuntia, Puheaika: 4 tuntia
 • Mini SIM, 3.5mm kuulokeliitin, Micro USB 2.0
 • Mitat: 139.2mm x 68.5mm x 8.9mm, 145g

Tästä pääset tutustumaan tuotteeseen verkkokaupan puolella: Xiaomi Mi3