Tietoa Kiinan postin toimitushäiriöistä

Nyt kun meidän uusin vahvistus, e-villen tuotepäällikkö Jarkko on avannut tämän uuden blogikanavan, voisin minäkin (Ville, e-villen kauppias) kirjoitella tänne välillä vaikkapa Kiinan tai verkkokaupan kuvioista, omista kokemuksista ja kulloisistakin fiiliksistä.

Blogissa on tarkoitus kirjoitella mitä täällä e-villen toimistolla ja varastolla tapahtuu Hongkongissa ja Shenzhenissä. Raottaa vähän minkä asioiden parissa me täällä teemme töitä.

Omilla blogiposteillani haluaisin paitsi tiedottaa isommista jutuista, myös saada palautetta, kehitysideoita ja keskustella teidän asiakkaiden, saitilla muuten vaan vierailevien, Kiina- & nettikaupasta ja yrittäjyydestä kiinnostuneiden kanssa.

Tämä syksy, kuten viime syksykin on ollut todella todella kiireinen. Syynä on ollut mm. häiriö postituksissa. Yhtäkkiä Kiinan kansallispäivän jälkeen (syyskuun alussa) paketit lakkasi menemästä perille. Ilman mitään varoitusta tai merkkiä kaikki postitusreitit tukkeutuivat. Kiinan postille (ja ylipäätään -valtiolle) ominaiseen tyyliin mistään ei juuri kerrottu, kysymyksiin ei vastattu ja asioita ruvettiin entisestään salailemaan ja peittelemään. Tästä esimerkkinä se, kun posti ei saanut käsiteltyä lähetyksiä, suljettiin pakettien seurantanettisivu kokonaan.

Asiakkaidemme tekemät tilaukset eivät sitten menneet perille tai viipyi matkalla luvattoman kauan. Seurannasta näkyi (jos näkyi), että lähetykset palloilivat esim. Shanghain ja Pekingin välillä. 1-2 viikkoa myöhemmin ne palasivat takaisin varastollemme ilman eriteltyä syytä. Yhtenä päivänä posti koputti oveen ja toi 1000 lähetystämme takaisin. No lähetimme ne sitten uudelleen asiakkaille pahoitellen, ja taas 1-3 viikkoa myöhemmin ne palasivat taas takaisin varastollemme.

Aikaisempiin kokemuksiin verraten tätä voi jatkua pitkäänkin, kunnes Kiinan posti taas alkaa toimia, kuin salaman iskusta. Se toimii yleensä moitteetta n. 10-11 kuukautta vuodesta. Jouluna yllättävän hyvin ja myös läpi kiinalaisen uudenvuoden, jolloin kaiken järjen mukaan homman kuvittelisi tökkivän. Silloin koko maa vetäytyy pariksi viikoksi kiinalaisen kalenterin suurimman juhlan viettoon ja jopa tulli ja satamat on kiinni.

Pari vuotta tätä opiskeltuamme ja kontakteja Kiinassa luoneena, saimme vihdoin uskottavan selityksen postitushäiriöihin: Kiinan keskushallinto tai jokin muu korkea taho asettaa joka vuosi kiintiön tai tavoitteen Kiinan postille (esim. että x määrä paketteja tulee käsitellä vuodessa), mutta ei suinkaan kerro tätä julkisesti, edes omille työntekijöilleen. Niinpä aina vuoden alussa posti antaa alennuksia kaikille postimyyntifirmoille ja päästää läpi lähestulkoon vaarallisiakin aineita sisältävät lähetykset ja käsittelevät hirveät määrät paketteja niin nopeasti kuin pystyvät. Sitten syksyllä tämä vuositavoite tulee jossain vaiheessa täyteen, se kerrotaan henkilöstölle ja porukka heittää ilmeisesti hanskat naulaan ja lähetykset lakkaavat liki kokonaan menemästä perille.

Hyvä uutinen on se, että paketit ei katoa, vaan palautuu lähettäjälle, jolloin ne voidaan lähettää uudelleen veloituksetta. E-ville pyrkii myös hyvittämään asiakkaille aiheutuvaa harmia tai vaivaa. Myös kaupan purku on aina mahdollista, vaikka toivommekin asiakkailta hankalissa tilanteissa ymmärrystä ja yhteistyökykyä. Tällaiset kolmannen osapuolen temppuilut kun tuovat meille tuntuvia kustannuksia ja roimasti lisätyötä.

Mikäli Kiinan posti oireilee, menee Hongkongin ja Singaporen postit usein myös vikatilaan. Singaporen posti ilmoitti suoraan, että sinä päivänä postiin viedyt lähetykset liikahtavat ekan kerran 7 päivän kuluttua. Tämä on tuonut myös ihan uusia toimijoita alueen bisnekseen. Meitä lähestyikin hiljattain mm. Sveitsin posti ja tarjosi palvelujaan. Lähetimmekin pari erää Suomeen Sveitsin postia käyttäen, ja se toimi hyvin. Samahan se meille on, kunhan postihintojen nousu ei ole liiallinen (ja sitä joudu siirtämään asiakkaille) ja e-villessä shoppailevat saavat tilaamansa tuotteet ajallaan.

Parhaillaan rakennamme vedenpitäviä postinseurantasysteemejä, -prosesseja ja varoitusjärjestelmiä. Tarkkailemme nyt postin käsittelyaikoja ja vaihdamme heti logistiikkakumppania, mikäli isompia ongelmia alkaa esiintyä. Paketit toimitetaan vaikka sitten keski-Euroopan kautta, meille hieman kalliimmalla hinnalla, jos tarve vaatii. Onhan tosi ikävää asiakkaiden odotella tilauksia useita viikkoja ja myös meillä työntekijöillä täällä selvitellä pakettien pitkiä ja mutkikkaita toimitusreittejä. Mielummin sitä vaikka etsisi uusia mielenkiintoisia tuotteita myyntiin tai tekisi tuote-esittelyjä ja -videoita.

Onneksi nyt on tosiaan löytynyt varteenotettavia vaihtoehtoja, mikäli Kiinan postin kulku alkaa taas takkuilla. Lähetykset alkavat nyt myös löytää perille ja tämän syksyn toimitusongelmat näyttävät olevan ohi. Se mistä täytyy nyt itse ottaa opiksi on ainakin vaihtoehtojen aikainen kartoittaminen ja häiriöistä tiedottaminen asiakkaille. Sitä ei voi tehdä liikaa.

Lisäämme parhaillaan info-taulua sivuillemme, mistä mahdollisista toimitushäiriöistä saa heti tietoa. Selvitämme myös jatkossa itse automaattisesti matkalla liian pitkään viipyvien pakettien tilan ja tiedoitamme mahdollisista viiveistä sähköpostitse asiakkaille ilman, että asiakkaan täytyy ensin ottaa meihin yhteyttä.

Ville MajanenKiitos kaikille tästä toimitusongelmasta kärsineille asiakkaille ymmärryksestä, kärsivällisyydestä ja hyvästä yhteistyöstä, ja pahoittelut aiheutuneesta harmista ja vaivasta.

 

Yhteistyöterveisin

 

 

Ville Majanen
t: @villemajanen ja @evillecom
ig: @villemajanen ja @evillecom

PS. uudet alennuskoodit päivitetty – katso tarjoukset!
PPS. selaa myös muita kirjoittamiani blogi-kirjoituksia, jätä kommentti alle tai ota yhteyttä villenblogi@e-ville.com

 

Ville Majanen

Ville Majanen

Ville Majanen on verkkokauppa e-ville.comin kauppias. Ville muutti Hongkongiin vuonna 2006 suorittamaan vaihto-opiskelua Mikkelin Ammattikorkeakoulusta. Yhden nettikameran myyminen johti toisen nettikameran myymiseen, ja nyt e-villessä touhuaa jo n. 20 työntekijää Hongkongissa ja Shenzhenissä Kiinassa ja verkkokauppa e-ville tarjoaa nettikameroiden lisäksi tuhansia muita edullisia pääasiassa elektronisia vimpaimia edullisin hinnoin.

Muut lukijat olivat kiinnostuneita myös näistä...

19 kommenttia

 1. Marjaana Luokkala kirjoitti:

  Tarinoita on mukava lukea, tietysti myös tuotevertailuista olisi aika tavalla hyötyä tuotteen valinnassa. Tuotteen tekniset ratkaisut kiinnostavat myös (+ mikä tuote mihinkin tarkoitukseen).

 2. henry palosaari kirjoitti:

  Alkaahan tuo olla jo herne nenässä kun heinäkuussa tilattu tuote oli viallinen ja palautin sen , nyt 16 . 11 -2013 en ole vielä saanut toimivaa puhelinta , maksoin luurista melkein 300€ joten kyllä laittaa miettimään mistä tilailen seuraavaa tuotetta

  • Ville Majanen Ville Majanen kirjoitti:

   Kohdallesi on sattunut juuri yksi näistä ikävimmistä tilanteista. Olethan ollut asiakaspalveluumme tästä yhteydessä?

   Selvitämme parhaillaan myös express toimitustapaa (kuriiripalvelu UPS, DHL tai vastaava), joka mahdollistaisi muutaman päivän toimituksen. Nämä on vaan kovin kalliita ja lukevat lähes koko Suomen syrjäseuduksi (remote area), jolloin jo valmiiksi korkeaan kilohintaan tulee 20-30€ suuruinen syrjäseutulisä / lähetys.

   Tuotteemme kun on muuten pienihintaisia, tätä toimitustapaa ei ole ollut oikein mielekästä lisätä. Tutkimme kuitenkin näitä täällä jatkuvasti ja tietenkin toivotaan, että nopea, luotettava ja halpa tapa löytyisi.

   Kiinan posti toimii kuitenkin onneksi siis 95% tosi hyvin ja kohtuullisen nopeasti, eikä hukkaa paketteja (vain n. 0,2% lähetyksistä häviää).

 3. TJL kirjoitti:

  Mielenkiintoista luettavaa niin asiakkaan kuin yrittäjänkin näkökulmasta. Olen paljon pohtinutkin mahdollisia ongelmia tehdessä kauppaa Kiinasta. Mielenkiintoista saada ihan konkreettista tietoa postitukseen liittyvästä problematiikasta. Tämän asian voinee lisätä kategoriaan ”Only in China”. 🙂

 4. Eino Sipola kirjoitti:

  Juu, olihan siinä odottelemista, kun ensi kerran lähetitte paketin syyskuun alussa ja muutama viikko myöhemmin saman uudelleen, niin johan sain saapumisilmoituksen ”jo” maanantaina 11/11, että lähetys on noudettavissa Vantaan postitullista. No, lähdepäs sit ajeleen 700km. Enpä titystikään. Soitin Vantaalle, että onko mahdollista saada johonkin lähemmäksi noudettavaksi,niin sanottiin, jotta sopiiko Tornio joka on lähimpänä Kemiä. Sanoin että onhan 25km paljon vähemmän , kuin 700km. Virkailija sanoi paketin olevan Torniossa huomenna, tai viimeistään ylihuomenna. Ei ollut. Eilen perjantaina 15/11 sain uuden ilmoituksen, että paketin voi noutaa Torniosta. Siispä sinne sitten ja sain lunastaa paketin maksettuani alv:n 24%, eli 11,38€.
  Totean vain sen, että ei ole kehumista Itellan (Suomen Posti) toiminnassakaan, kun maan sisäinen kuljetus kestää 5 päivää. Että silleen.
  Hyvää jatkoa koko tiimille sinne Kaakkois-Aasiaan. T. Eikka

 5. Aaro Heikkinen kirjoitti:

  Selitys hyväksytty. T. ”Videovalon odottelija”.

 6. Hasa kirjoitti:

  Hienoa että saamme viimeinkin kuvaa ja tekstiä Teidän touhusta siellä päässä. Nuo postiasiat ovat semmoinen ettei niihin pysty kukaan vaikuttamaan 🙁 Kokemusta on kun olen lähettänyt näytteitä lähi-idästä ja sielläkin 30 vuotta sitten samanlainen mentaliteetti… Kaikkee hyvää sinne ja hei kaverit täällä suomessa, ei piä hiiltyä jos tuote ei tuu ajallaan kiinan postin takia. Olen itekin joskus ootellu joulupakettia helmikuussa, mutta tuli se silti lopulta 😉 Annetaan mieluummin tukea kuin risuja, tuotteet on hyviä ja edullisia kuitee 🙂

  Hasa Tuomisaari, ihan tyytyväinen asiakkaanne

 7. Samu Laine kirjoitti:

  Lisäksi Kiinan posti lakkasi lokakuun alussa (varoittamatta, tietenkin) laittamasta eteenpäin _yhtään mitään_, mikä sisältää litium-polymeeriakkuja, kuten kännykät, tabletit, RC-lelut jne. Kaikki paketit läpivalaistaan ja LiPo-akkuja sisältävät palautetaan lähettäjälle. Nice.

 8. Reijo Junnikkala kirjoitti:

  Tää on hieno juttu, tää blogi, kun saa oikeaa tietoa, niin sitä jaksaa kyllä odotellakkin,,kyllähän tuo kiina-ilmiö on ymmärrettävissä, kun sen noin selvästi Ville tuossa blokissaan kertoilee.

  ok. puolitoista kk kestänyt odotus jätkuu, rauhallisin mielin.

  Tää blogi on siitäkin hyvä, että täältä saa sitä oikeata tietoa, ja ei tarvii tukeutua niinkuin yleensä tehdään,kaivetaan suomi24 ja katsotaan sieltä mitä ko aiheesta ollaan mieltä.

  Siellä on näitä paikallisia jokapaikan tietäjiä ja vaki kommenteeraajia vaikka kuinka paljon, ja niillä ei ole mitään muuta tekoo nii aukovat päätään ja purkavat patoutumiaan.

  Kiitos Ville asiallisesta infosta

 9. markku ullgren joosepinkuja4a2 kirjoitti:

  kiva tietää että kiinan päässä tökkii luulin että tää suomen posti on niin surkea
  kyllä minä sitten jaksan odotella suur kiitos ville asiallisesta infosta markku riksusta

 10. jussi ijas kirjoitti:

  tää blogi on kyl hyvä, nyt tiedän miksi menee niin kauan. kuukauden oon odotellu pakettia. meinas mennä jo hermot! viime talvena kun tilasin perjantaina niin tuote tuli tiistaina 🙂 oli pikku yllätys! No toivotaan että tämäkin tilaus tulee jonain päivänä, olis vaan akuutti tarve sille!

 11. Timo Sarkkinen kirjoitti:

  Täälläkin joulu lähenee uhkaavasti, lokakuun lopulla tilatut lahjat taitaa olla tuloillaan jossain päin mualimaa. Kiitos tästä juttupalstasta, oottelu ei ahista niin paljon kun tietää mistä on kyse. Hyvää Joulua toivottaen

 12. Jaakko lammi kirjoitti:

  Misä viipyy 2 kk sitten tilaamai NIkon termosmuki koska tavaraa ei ole tullut pyydän palauttamaan maksamani tavaran hinta tililleni.

  • Jarkko Jarkko kirjoitti:

   Tämäpä kuulostaa oudolta ja pahoittelut noinkin pitkästä odottelusta. Tällaisisssa tilanteissa kehottaisin aina olemaan yhteydessä asiakaspalveluumme.

   Katsoin juuri lähetysseurannasta, osoitteesta ( http://www.17track.net/index_en.shtml ), että pakettisi on matkalla ja pitäisi saapua muutaman päivän päästä Suomeen, mutta jos kuitenkin haluat rahanpalautuksen niin olethan yhteydessä asiakaspalveluumme sähköpostilla.

 13. mika malmi kirjoitti:

  joulukuun 23 tilattu otsalamppu millon olis odotettavissa? mielellään suht pian kun on vielä pimeätäkin 😉

 14. merja kirjoitti:

  Mä olen odotellut pakettiani nyt jo toista kuukautta hyvän matkaa ja teille laittamaani viestiinkään ei ole vastattu, joten kokeilenpa kepillä jäätä. Tilaukseni olen maksanut jo 3.8. ja luotin oikeasti siihen vähän nopeampaan toimitusaikaan. Seuraavaksi pitää varmaan tilata Suomesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Liity seuraajaksi

Saat tiedon uusista blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Liity muiden seuraajien joukkoon: