Vaikka usein ”kuva kertoo enemmän kuin 1000 sanaa”, termi iskun- ja vedenkestävä puhelin on itsessään hyvin kuvaava termi. Nimensä mukaisesti on kyse puhelimesta, joka on suunniteltu kestämään kovia iskuja ja veteen upottamisen. Tämä yleisnimitys ei kuitenkaan kerro näiden rugged-puhelimien erikoisominaisuuksista ja niiden käyttötarkoitus jää tulkinnan varaan. Sopivatko ne uimarille tai kenties nyrkkeilijälle? Ei kai sentään. Onko niille jotai hyödyllisempää käyttöä? Kyllä on. Tässä blogissa kerromme millaisiin ammattiryhmiin ja elämäntyyleihin iskun- ja vedenkestävä puhelin soveltuu parhaiten.
Iskun- ja vedenkestävä puhelin – Mikä se on?
Vedenkestävä puhelimen on läpäistävä tietty IP-suojaluokitus. IP-luokituksella kuvataan sähkölaitteiden suojaustasoa erityyppisiä kosteuteen ja pölyyn liittyviä uhkia vastaan. IP-puhelimen pölytiiviys ja vesitiiviys määritellään EU-standardissa ja laite testataan pölytiiviyttä ja vesitiiviyttä mittaavilla testeillä. Luokituksen ensimmäinen numero kertoo puhelimen pölytiiviydestä ja toinen numero vedenkestävyydestä. On kuitenkin tärkeä muistaa, että IP-luokitus ei takaa laitteen iskunkestävyyttä (palataan tähän hetken päästä).
IP67-luokitus on yleisin arvo veden- ja pölynkestäville laitteille. Laite on tällöin täysin pölytiivis, mutta vain kestää hetkittäisen upotuksen veteen. IP68-luokitus puolestaan kestää vähintään tunnin upotuksen metrin syvyiseen veteen, jolloin puhelin voidaan todella määrittää vedenkestäväksi. On huomioitavaa, että budjetti- ja keskiluokan ”perinteisistä” puhelinmalleista on yleisesti jätetty vedenkestävyys pois, sillä ne tuovat tuhdin lisäkulun valmistajalle.
Ultimaattinen veden- ja kosteudenkestävyys luokitellaan IP69K-suojauksella. IP69K-puhelin kestää painetta ja suurella paineella tulevaa vettä. Tämän lisäksi se suojaa kuumalta vesihöyryltä.
MIL-STD-810G-luokitus puolestaan takaa laitteelle äärimmäisen iskunkestävyyden. Suorien iskujen lisäksi kyseinen suojaluokitus on suunniteltu kestämään ääriolosuhteita aavikoiden kuumuudesta napa-alueiden kylmyyteen. Mikäli haluat lukea suojaluokituksista tarkemmin, kannattaa kurkata blogi: IP68, IP69K, MIL-STD-810G – Mitä nämä puhelinten kestävyysluokitukset tarkoittavat?
Mutta, miksi sitten hankkia kestävä puhelin?
Mihin käyttötarkoituksiin IP68-puhelimet soveltuvat?
Kestävä laite kannattaa hankkia silloin, kun sen kestävyydestä on enemmän hyötyä kuin haittaa. Pääsääntöisesti IP68-, IP69K- ja MIL-STD-810G-luokituksilla varustettu rugged-puhelin on kooltaan hieman suurempi ja painavampi kuin perinteiset älypuhelimet. Mikäli puhelimen käyttö rajautuu niin sanottuun arjen ”peruskäyttöön”, kuten toimistolle tai selffieiden ottoon, ei se todennäköisesti ole fiksuin hankinta. Mikäli puhelinta tarvitaan puolestaan esimerkiksi työmaalla tai metsällä, kannattaa ehdotomasti harkita pölyn-, veden- ja iskunkestävää rugged-luuria.
Luonnollisesti käyttötarpeet ovat hyvin tapauskohtaisia ja siitä syystä myös puhelimet sekä niille asetetut vaatimukset ovat erilaisia. Lue seuraavaksi, millaisissa tilanteissa IP68- / MIL-STD-810G-puhelimen hankkiminen kannattaa!
Puhelin retkeily- ja jahtikäyttöön
Rugged-puhelimet rantautuivat ryminällä Suomeen vuonna 2016. Ne nousivat ensimmäisenä suureen suosioon retkelijöiden ja metsästäjien keskuudessa. Ne sopivat erinomaisesti vaativaan eräkäyttöön ympäri vuoden Suomen ääriolosuhteisiin. Perinteisen älypuhelimet eivät kestä lämpötilojen vaihtelua ja ne sammuvat hyvin herkästi esimerkiksi kovilla pakkasilla. On myös haastava nauttia luonnosta, mikäli pelkää jatkuvasti laitteen altistumista kosteudelle, sateella, mudalle tai luurin lipsahtamista kivikkoon. Rugged-puhelimet ovat omiaan myös viidakossa, vuoristossa tai aavikolla, mikäli reissaat kotimaan ulkopuolella.
Rugged-puhelimet eivät ole suinkaan saavuttanut suosiotaan pelkän kestävyytensä vuoksi. Ne ovat usein varusteltu moninkerroin järeämmällä akulla kuin esimerkiksi perinteiset Huawei-, Samsung- tai iPhone-puhelinmallit. Usein niiden akkukapasiteetti liikkuu 10000mAh tienoilla ja niide akku kestää jopa viikon aktiivisessa käytössä! Mainittakkoon, että Oukitel WP19 on varustettu maailman suurimmalla akkukapasiteetilla – nimittäin 21000mAh! Sen akkukapasiteetti on siis x6 suurempi kuin esim. iPhonen 13 -mallin 3227mAh akku. Huhhu. Akku ei näin ollen hyydy pahan paikan tullen korvessa ja puhelin toimii erinomaisesti vaativien GPS-järjestelmien (GPS, Glonass, BeiDou, Galileo) ja koiratutkan kanssa suuren akkukapasiteetin avulla.
Tietyt mallit ovay myös varusteltu mitä mielenkiintoisimmilla erikoissensoreilla. Esimerkiksi pimeänäkökameralla, push-to-talk -painikeella tai modulaarisella taskulampulla varusteltu rugged-puhelin voi olla hyvin hyödyllinen eräkäytössä.
Erinomainen puhelin ammattikäyttöön
Eräkäytön lisäksi rugged-puhelimet ovat nostaneet suosiotaan eri ammattiryhmissä. Varsinkin rakennus- ja huoltotöissä iskunkestävä puhelin on erinomainen apuri. Nyrkkisääntönä rugged-puhelin sopii kaikille niille aloille, joissa varusteet altistuvat koville iskuille, tiputuksille, pölylle, vedelle, paineelle, höyryille ja/tai kuumille, kylmille sekä kuiville äärioloille.
Useat viime vuosien lippulaivamallit ovat tuoneet markkinoille myös ennennäkemättömiä ominaisuuksia, joista on ilon lisäksi todellista hyötyä. Mainittakoon FLIR-lämpökamera, endoskooppi, painemittari ja laseretäisyysmittari. Jos puhelimen lämpökamera kiinnostaa, voit lukea lisää aiheesta blogissa: Puhelin lämpökameralla – kenelle se sopii ja kuinka se toimii. Nämä erikoisominaisuudet pitävät takuuvarmasti jokaisen DIY-henkisen ammattilaisen ja harrastajan tyytyväisenä, kun taskussa kulkee mukana niin sanottu puhelinten sveitsiläinen linkkuveitsi.
Puhelin extremeurheiluun ja aktiiviseen arkeen
Elämäntyylistä riippuen rugged-puhelimet sopivat tätänykyä erinomaisesti myös aktiiviseen arkeen ja erilaisiin liikuntalajeihin. Sulavasta käyttökokemuksesta huolta pitävät viimeisimmät Android 12 -käyttöjärjestelmät, AI-tekoälyominaisuudet ja 5G-yhteydet. Mikäli markkinoiden uusimmat 5G-mallit kiinnostavat, voit lukea lisää blogista: 5G iskunkestävät puhelimet vertailussa. Myös kameroihin on panostettu entistä enemmän, sillä useimmat lippulaivamallit ovat varustettu Sonyn tai Samsungin 4K-kameroilla.
Luonnollisesti rugged-puhelimet pääsevät parhaiten oikeuksiinsa erilaisissa extremeurheilu- ja ulkoliikuntalajeissa. Erinomaisten GPS-ominaisuuksien, suuren akkukapasiteetin ja äärimmäisen kestävyyden vuoksi ne ovat saaneet kiitosta myös veneilijöiden ja moottoripyöräilijöiden keskuudessa. Myös edullisimman päädyn budjettiluokan mallit sopivat perheen nuorimmalle, niin säästyy itku (sekä pennit) rikki menneestä puhelimesta.
Kannattaako rugged-puhelin hankkia?
Olisi helppo todeta, että jokaisen kannattaa hankkia rugged-puhelin. On kuitenkin huomioitaa, kyseiset laitteet ovat vielä toistaiseksi suurempia ja painavampia kuin perinteiset puhelinmallit. Näin ollen puhelinta ei kannata hankkia vain kestävyysluokitusta katsoen, vaan ennen kaikkea oman käyttötarpeen mukaan. Mikäli äärimmäiselle kestävyydelle ja erikoissensoreille ei löydä ammatin tai harrastuksien puolesta erityistä käyttöä, on syytä jättää kyseinen laite hankkimatta. Tietyt erikoisensorit tuovat myös luonnollisesti laitteelle lisähintaa.
Mikäli kuitenkin tunnistat itsesi tilanteesta, jossa voisit hyötyä puhelimen kestävyydestä ja erikoissensoreista, kannattaa ehdottomasti harkita rugged-puhelimen hankintaa! Jos et ole täysin varma, rugged-puhelin on varma valinta varapuhelimeksi rajua menoa varten.
Olli
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.