Allekirjoittaneelle annetaan joka vuosi monta mahdollisuutta tehdä lupauksia ja uudistuspäätöksiä. Ensin alkaa uusi kalenterivuosi 1. päivä tammikuuta. Mikäli uudenvuodenlupaus jää kuitenkin tekemättä, on tammi-helmikuun vaihteessa uusi mahdollisuus: kiinalainen uusivuosi. Mikäli lupaukset jäävät tekemättä tässäkin yhteydessä, tai vielä huonommassa tilanteessa lupaukset tulivat jo rikotuiksi, alkaa 1.4. e-villellä uusi tilikausi. Heti perään 7.4. on vielä omat syntymäpäivät. Perinteiset tupakoinnin lopetukset tai kuntoilun aloitukset on siis voinut tehdä neljä kertaa reilun kolmen kuukauden aikana. (Edit. tupakoinnin lopetus onnistui lopullisesti syksyllä 2012)

Edellisen vuoden aprillipilat kääntyvät todeksi seuraavana vuotena, osin näin kävi viime vuoden pilan kohdalla. Vuosi sitten aprillasimme e-villen listautumisesta pörssiin. Tällä kerättiin rahaa mm. Itä-Suomeen perustettavaa myymälää varten. Ei perustettu myymälää Itä-Suomeen, vaan Mäntsälään ja Espooseen (Espoo sittemmin lopetettu). Huhtikuun ensimmäisenä päivänä tänä vuonna ryhdyttiin maahantuomaan kiinalaisia autoja Suomeen. Tämä suunnitelma voitti niukasti meikäläisen ehdokkuuden lähestyvissä eduskuntavaaleissa. 🙂

Vuosi sitten e-ville juksasi pörssilistautumisella. Rahaa kerättiin mm. myymälän perustamiseen Suomeen.
Vuosi sitten e-ville juksasi pörssilistautumisella. Rahaa kerättiin mm. myymälän perustamiseen Suomeen.

 

 

Tänä vuonna (2015) e-villen aprillipilassa juksattiin e-villen aloittavan Chery-nimisen kiinalaisen automerkin maahantuonnin Suomeen.
Tänä vuonna (2015) e-villen aprillipilassa juksattiin e-villen aloittavan Chery-nimisen kiinalaisen automerkin maahantuonnin Suomeen.

Autot tuskin pääsevät Suomen myyntipisteidemme parkkipaikoille ihan lähivuosina, eikä eduskuntaankaan jouda ainakaan vielä muutamaan vuoteen. Töitä on niin paljon tehtävänä täällä Kiinassakin. Mitä on sitten luvassa? Kuten tein viime vuonna, ajattelin nytkin kirjoitella muutaman asian kuluneesta ja alkavasta tilivuodesta.

Kuluneena vuotena 2014-2015 keskityimme uusiin tuotteisiin ja vanhojen asiakkaiden uusintatilauksiin

Viimeisten 12 kuukauden aikana pistimme Hongkongin toimiston käytännössä kiinni, ja muutimme koko porukalla manner-Kiinan puolelle Shenzheniin. Tuotepäällikkö apureineen etsi verkkokauppaan uusia, mielenkiintoisia tuotteita myytäväksi, Tuomo ja Michelle tekivät niistä mainoksia ja Olli ja Dima virittivät verkkokauppaa toimivammaksi ja helppokäyttöisemmäksi.

Fokuksessa oli ensinnäkin perusasiat, eli nopeat tilausten käsittelyt. Tuotteet piti saada lähtemään kolmessa päivässä tilauksen saapumisesta. Sikäli, kun valikoimissa on n. 4000 tuotetta, ei kaikkia aina ole varastossa. Se tuo omat haasteensa toimitusaikoihin. Teimme myös mm. asiakaspalveluun mittarit, joilla työntekijöidenkin vaihtuessa pystymme varmistamaan, että tieto mahdollisista ongelmista kulkee varmasti eteenpäin.

Lue myös mietteitä edeltävältä vuodelta blogikirjoituksesta: ”Suomalaisten verkkokauppa Kiinassa” (aukeaa uuteen ikkunaan)

Tuotepäällikkö Antti esittelee uutta Drone RC-helikopteria.
Tuotepäällikkö Antti esittelee uutta RC-helikopteria.

Kolmantena tavoitteena oli saada vanhat asiakkaat palaamaan kauppaan. Lanseerasimme kuukauden tuote -kampanjat. Kampanjan idea on etsiä kuukausittain vaihtuvia, uusia ja mielenkiintoisia tuotteita kiinalaisilta tehtailta, ja myydä niitä sisäänostohinnoilla tai jopa tappiolla. Halpojen hintojen ja hyvien tarjousten myötä saisimme vanhat asiakkaamme palaamaan uudelleen kauppaamme. Kaikissa kyselyissä vanhat asiakkaat sanovat, että tulevat kyllä varmasti uudelleen ostoksille e-villeen. Käytännössä kuitenkin suurin osa asiakkaistamme on ensikertalaisia. Jotenkin emme osaa kommunikoida uutuuksista tai tarjouksista vanhalle porukalle tarpeeksi hyvin. Kuukauden tuotetarjoukset otettiin oikein hyvin vastaan. Tosin ei ehkä niin paljon vanhojen asiakkaiden toimesta, kuin uusien. Kauppa on kuitenkin käynyt hyvin.

Kesällä pilotoimme kivijalkamyymälää Visulahden juhannusfestareilla. Kuten tiedämme, loppuvuotta kohti toteutimme pitkäaikaisen suunnitelman ja haaveen, ja avasimme ensimmäisen varastomyymälän Mäntsälään. Pian Mäntsälän jälkeen aukesi Mönkijävarikon Villen ja Vesan kanssa yhteistyössä Espoon toimipiste (sittemmin lopetettu). Kuten hiljattain ilmestyneessä Talouselämän lehtijutussa toimittaja kirjoitti, hakusessa on nyt lisää toimipisteitä ja kauppiaspartnereita. Pieni hidaste laajennuksessa voi tulla kuitenkin kassavirrasta. Kymmenen myymälän rintamalla laajentuminen vie hurjasti pääomaa. Noh, katsotaan mitä pankissa sanovat. Edetään niin nopeasti kuin pystytään.

Visulahden juhannuksen ”myymälä” kesällä 2015. Kuvassa Ville Majanen ja Irene Korpisalo.

Euron heikkeneminen suhteessa Hongkongin dollariin ja Kiinan juaniin toi edellisen tilikauden loppusuoralla myös aika paljon paineita. Ärsyttävää, kun esimerkiksi työntekijän palkka on nyt firmalle 20-30% isompi kuluerä, mutta työntekijä itse ei saa kuitenkaan penniäkään enempää palkkaa. Vastaavasti samojen tuotteiden ostaminen tehtaalta maksaa nyt 20-30% enemmän, vaikka kyseessä on ihan sama tuote kuin ennenkin. Osa tästä hintapaineesta on ollut yksinkertaisesti pakko siirtää tuotteiden hintoihin ja toivoa, ettei kysyntä laskisi. Lohtuna on vain, että kilpailijoilla on tämä sama ongelma.

Vuodelle 2015-2016 keskitymme entistä mielenkiintoisempiin tuotteisiin ja Suomen kuvion vakinaistamiseen

Autokauppojen sijasta jatkamme ennestään vahvojen tuoteperheidemme kehittämistä. Suosituimpia tuotekategorioitamme ovat autojen diagnostiikkatyökalut, eli OBD-vikakoodinlukijat, liikennekamerat, xenon-valot ja peruutuskamerat. Toiseksi ovat nousseet GoPro-tarvikkeet ja SJCAM- action kamerat (kuten SJ5000 WiFi). Kolmantena ovat Playstation- ja Nintendo Wii -yhteensopivat tarvikkeet. Neljäntenä vahvana tuotealueena on kiinalaisia kännyköitä, Android-tabletteja ja niiden latureita, virtapankkeja ja muita tarvikkeita, joita on tilattu paljon e-villen verkkokaupasta. Muita, ehkä hieman yllättäviäkin suosittuja tuotteita on ollut e-villen halpa otsalamppu (yli 300 arvostelua), mini-videokamerat ja muut vakoilutuotteet sekä lemmikkieläintuotteet, kuten koiran LED-panta.

e-villen verkkokaupan suosituimmat tuotteet näkyvät verkkokaupan etusivulla
e-villen verkkokaupan suosituimmat tuotteet näkyvät verkkokaupan etusivulla.

Fakta on, että verkkokaupan kehitystyö, markkinoinnin tehostaminen tai budjetin tuplaaminen ei tuo sellaisenaan euroakaan lisää kauppaa. Jokainen myyntieuro tulee loppuviimein tuotteiden kautta. Niinpä aiomme nyt vähentää hieman resursseja verkkokaupan kehitystyöstä ja ohjata vapautuvaa aikaa etsimään ja lisäämään kiinnostavia tuotteita nettikauppaamme. Lisäapujakin tarvitaan: freelance-tuotekuvausten kirjoittajalle, tuotetestaajalle, tuotepäällikölle ja luovalle (tuote)ideanikkarille voisi olla nyt töitä. Jos voit auttaa meitä tässä, niin laita avoin hakemus allekirjoittaneelle!

Tuotepäälliköt Kent, Lasse, Opri ja Ilona palaverissa. Uusia tuotteita lisätään e-villeen liki päivittäin.
Tuotepäälliköt Kent, Lasse, Opri ja Ilona palaverissa. Uusia tuotteita lisätään e-villeen liki päivittäin.

Aiemmin meitä on rajoittanut paljon tuotteiden koko ja paino. Kiinan posti ei suostu kuljettaamaan lähetyksiä, jotka ovat yli 2 kg painoisia. Muutenkin 2 kg tilauksen lähettäminen maksaa lentopostilla – nykyvaluuttakursseilla – liki 30 €. Niinpä painavat tuotteet on lähetettävä meriteitse Suomeen, ja toimitettava sieltä edelleen asiakkaalle. Nyt kun meillä on varasto Suomessa, pääsemme vihdoin isoissa tuotteissa samalle viivalle perinteisten ketjuliikkeiden kanssa. Tai askeleen edelle, sillä hyödymme paremmista toimitusverkostoista paikallistuntemuksemme ansiosta. Alkaneelle tilikaudelle merkittävä tavoite onkin saada kattava valikoima tuotteita myös Suomen varastoon, jonka myötä valikoimamme kasvaa, ja palvelu nopeampien toimitusten myötä paranee. Kasvavan volyymin myötä asiat helpottuvat: saamme lisää resursseja myymälöihin, huoltoon, asiakaspalveluun, sekä paremmat hinnat Postilta ja Matkahuollolta.Ville Majanen

Tavoitteena on myöskin kiertää Suomea erilaisissa tapahtumissa, tilaisuuksissa, kaupunkien keskustoissa ja liikenteen solmukohdissa, sekä markkinoimassa verkkokauppaa että myymässä tuotteitamme.

 

Huippua kevättä kaikille! Ollaan yhteyksissä!

 

Ville Majanen
t: @villemajanen ja @evillecom
ig: @villemajanen ja @evillecom

PS. selaa myös muita kirjoittamiani blogi-kirjoituksia, jätä kommentti alle tai ota yhteyttä [email protected]