Tilaaminen netistä nykypäivänä on helppoa kuin heinänteko – muutama hiiren klikkaus ja paketti lähtee iloisesti suuntaamaan kohti kotioveasi. Mutta auta armias, kun postiluukusta tulee tuotteen sijasta kirje kertoen, että odottamasi tuote on jäänyt tulliin ja siellä sinua odottaa iso mätky.

Tuttu tunne. Meillä e-villellä on yli 10 vuoden kokemus nettikaupasta ja tiimimme tuntee tullin käytännöt kuin omat taskunsa – vuosien kokemuksen ja lukemattomien haasteiden kautta. Tällä asialla saa kyllä päänsäryn aikaseksi ja harmaantuneita hiuksia nuorempaankin pääkoppaan, mutta noiden vuosien aikana olemme oppineet kantapään kautta kaikki kikat ja käytännöt, jotka nyt myös haluamme jakaa myös sinulle. Eli älä huoli, tullauksen tekemistä ei tarvitse pelästyä, sillä tuotteen tullaus on tehty niin helpoksi, että voit tehdä sen vaikka kotisohvaltasi kymmenessä minuutissa (ensimmäisen harjoituskerran jälkeen)!

Tullaus on tehty niin helpoksi, että voit tehdä sen vaikka kotisohvaltasi kymmenessä minuutissa.

Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi ohjeet nettitullissa asioimiseen, sekä helpot ohjeet askel askeleelta tullauksen tekemiseen, eli mitkä asiat ovat tärkeitä huomioida EU-maiden ulkopuolelta tilattaessa. Tämä artikkeli pitää sisällään 19 kohdan kuvallisen oppaan, kuinka tehdä maahantuonti ja verkko-ostosten tullaaminen itse netissä. Oppaassa käy ilmi, että prosessi on varsin helppo ja maksettavaakin tulee vain ALV:n verran, eli 24%.

Jos haluat skipata tämän artikkelin johdannon, voit hypätä suoraan oppaaseen tästä!

Lähtökohtaisesti sinun olisi hyvä olla kartalla siitä, että tarvitseeko sinun ylipäätään tullata tilaustasi. Jos et ole tästä asiasta täysin varma, käy lukemassa alkupalaksi artikkelimme tarvitseeko tilaustani tullata ja palaa sen jälkeen takaisin tähän blogiin. Voit myös arvioida oman tullinmaksusi tällä tullilaskurilla. Tämän jälkeen sinulle ei tule enää ikäviä yllätyksiä postiluukusta!

Mutta nyt, sukelletaan itse aiheeseen, eli tullaamiseen netissä.

Mitä ulkomailta tilattaessa tulisi ottaa huomioon?

Nettikauppa on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina ja uusia, niin kotimaisia kuin ulkomaalaisiakin verkkokauppoja syntyy kuin sieniä sateella. Kotimaisissa verkkokaupoissa tarjonta voi olla etenkin erikoisliikkeiden osalta yksipuolista Suomen markkinoiden ollessa verrattain pienet ja niinpä kuluttajat tähyävätkin helposti esim. saksalaisiin, amerikkalaisiin tai kiinalaisiin ja yleisesti kansainvälisiin verkkokauppoihin.

Mikäli englanniksi asioiminen ja valuuttojen muuntelut eivät tuota ylimääräistä päänsärkyä, voi ulkomaalaisista verkkokaupoista löytyä täysin uniikkeja tuotteita vaikkapa keräilijälle tai välineitä vähän eksoottisemman lajin harrastajalle.

Onko tuotteilla takuuta? Mitä maksutapaa kannattaa käyttää ulkomailta tilattaessa?

Mikäli olen kätevä korjailemaan viallisia tuotteita  ja haluaa ottaa pientä riskiä, löytyy kansainvälisiltä kauppapaikoilta, kuten ebaystä tai taobaosta tavaraa myös todella, TODELLA halvalla. Etenkin pienemmistä ulkomaalaisista verkkokaupoista tilattaessa takuu-asiat voi käytännössä unohtaa, eikä asiakaspalvelua muutenkaan välttämättä voi odottaa sen jälkeen, kun raha on siirtynyt myyjän tilille – varsinkaan suomeksi.

Mainittakoon tähän väliin nopeasti, että e-villellä on suomenkielinen asiakaspalvelu ja suomalainen takuu – mutta kiinalaiset hinnat 😉

Takaisin asiaan; maksutavoista ostajalle huonoimman turvan antaa tilisiirto ja parhaan ehkä luottokortti tai PayPal. PayPalissa ostajan ei muuta tarvitse usein tehdä, kuin klikata vain hallintapaneelista, että tuote ei ole saapunut perille tai poikkeaa merkittävästi myyjän ilmoituksesta ja kauppasumman saa pienen tutkinta-ajan jälkeen takaisin. Luottokorttiyhtiölle pitää yleensä esittää erikseen, että huijariverkkokaupasta on tehty rikosilmoitus, jotta yhtiö hyvittää summan Visa– tai Mastercard -maksukortille.

Pitääkö minun maksaa tullia tai arvonlisäveroa tilatessani esim. Kiinasta?

Miksi Kiinasta? Koska e-ville.com on Kiinaan perustuva elekroniikan verkkokauppa. Tämän takia osaamme kertoa sinulle eritoten, miten Kiinasta tilaaminen onnistuu. Toki, samat säännöt pätevät tullin suhteen myös tilatessasi mistä tahansa muualta päin maailmaa.

Muusta kuin tuotteen eroavaisuudesta, myyjän ilmoituksesta, tuotteen viallisuudesta, takuun puuttumista tai tuotteen saapumatta jäämisestä johtuvat yllätykset liittyvät usein tulliin. Jotkut kauppiaat eivät myöskään kerro avoimesti mistä maailman kolkasta käsin he toimivat. EU:n ulkopuolelta, esim. Yhdysvalloista, Ahvenanmaalta, Hongkongista tai Kiinasta tilattaessa paketit tulevat kuitenkin tullin läpi ja joutuvat läpikäymään tulliselvityksen.

Alle 22 euron arvoiset tuotteet ovat verovapaita!

Byrokratiaa lieventämään tulli on asettanut tietyt minimirajat lähetyksille. Alle 150 euron arvoiset lähetykset ovat tuontiverovapaita, eli niistä ei kanneta tuontitullia / tariffia ollenkaan. Tuontitulli on yleensä 0-5% riippuen kuinka ylellisestä tuotteesta on kysymys. Tietoteknisissä laitteissa ja kännykkätarvikkeissa tulli on pyöreä 0%. Auton DVD-soittimet vastaavasti koetaan luksustuotteiksi, ja niiden tuontivero on 13,9%. Arvonlisäveroa sen sijaan peritään myös alle 150 euron arvoisista lähetyksistä, muttei kuitenkaan alle 22 euron hintaisista tuotteista. Tuote saa siis maksaa enintään 22 euroa + postikulut, jotta sen saa verovapaasti kotiovelle tai lähipostiin. Miten tulliselvitys sitten toimii ja onko asiointi tullissa vaikeaa?

Ohjeet nettitullissa asioimiseen – 19 kohdan opas: näin teet tulliselvityksen itse netissä

Nyt pääsemme itse 19 kohdan kuvallisen oppaan kimppuun. Lähtökohtaisesti on muutama asia, joita tarvitset tullauksen tekemiseen:

 • Suomalaisen verkkopankkitunnuksen
 • Lähetyksen seurantatunnuksen tai saapumisilmoituksen (Tulli lähettää tämän sekä Netpostiin että kirjeitse)
 • Kuitin, kauppalaskun tai tilausvahvistuksen lähetyksestä

Näillä eväillä olet valmis tekemään tulliselvityksen netissä. Tullauksen ensimmäinen kohta on:

1. Tulliselvitettävän lähetyksen saapumisilmoitus. Netissä tullaus lähtee käyntiin siitä, että Posti lähettää postitse ilmoituksen tulliselvitettävästä paketista ja ohjeet tuontitullaukseen. Tämä paperi on tärkeä muistaa säilyttää, sillä tarvitset myöhemmin saapumistunnusta varten (saapumistunnus löytyy sumennetun kohdan alta).

Itella tulliselvitys esimerkki

2. Henkilöasiakkaat –  tullaa netissä. Kirjeen saadessasi, avaa selaimessasi tullin nettisivut ja klikkaa etusivulla näkyvää ”tullaa netissä” kuvaa.

Kuinka tullata netissä

3. Sähköiset palvelut – tee ilmoitus netissä. Tämän jälkeen klikkaa sivulla näkyvää ”tee tuonti-ilmoitus”-kohtaa.

Kuinka tullata netissä

4. Kirjaudu Tuonti-ilmoituspalveluun. Seuraavaksi kirjaudu palveluun käyttäen nettipankkitunnuksiasi ja klikkaa kohtaa ”kirjaudu yksityishenkilönä”. Omilla verkkopankkitunnuksilla kirjautuminen palveluntarjoajien sivuille on varmasti suurimmalle osalle tuttua puuhaa, eikä Tullin tuonti-ilmoituspalveluun kirjautuminen ole tässä asiassa poikkeus.

Kun olet painanut kohtaa ”kirjaudu yksityishenkilönä”, seuraavaksi sinun tulee valita ”tunnistustapa”, jolla tarkoitetaan sinun käyttämääsi pankkiasi. Kun olet valinnut oman pankkisi, paina kohtaa ”jatka palveluun”.

Kuinka tullata netissä

 

Kuinkta tullata netissä ohjeet Kuinka tullata netissä ohjeet

5. Käyttöehdot. Loistavaa, nyt olet tunnistautunut palveluun ja olet askeleen lähempänä itse tullausta. Tämän jälkeen sivusto ohjaa sinut lukemaan ”Tulli tuonti-ilmoituspalvelun” käyttöehtoja. Lue käyttöehdot huolellisesti, tai sitten ohitat tämän kohdan lukematta ja toivot, ettet juuri myynyt sieluasi Suomen Tullille.

Oli miten oli, jatka sen jälkeen sivun loppuun ja klikkaa ”kyllä” hyväksyäksesi ehdot.

Kuinka tullata netissä ohjeet

6. Valitse ilmoitus. Nyt olet nettituonti -palvelun etusivulla ja sinun tulee valita tullauksen ilmoitustyyppi. Aloittaaksesi lähetyksen tullauksen, klikkaa kohtaa ”uusi postitullaus”.

Kuinkta tullata netissä ohjeet

7. Syötä tiedot – saapumisilmoitus. Nyt päästään tositoimiin. Kaikkihan meistä rakastavat kaiken maailman lomakkeiden täyttöä ja ennen kaikkea kankeaa byrokratiaa. Eli tuumasta toimeen, seurvaakasi sinun tulee syöttää lähetystä ja saapumistunnusta koskevat tiedot. 

Saapumistunnuksen löydät helposti kotiisi saapuneesta tulliselvitettävän lähetyksen saapumisilmoituksta ja useimmissa tapauksissa myös sähköpostistasi. Kun olet täyttänyt lomakkeeseen saapumistunnuksen, jatka lomakkeen täyttöä tähän malliin:

 • Saapumispäivä – Kirjaa päivä, jona lähetys on saapunut Tullipostiin. Löydät päivämäärän Postin lähetystenseurannasta
 • Lähetysmaa – Valitse alasvetovalikosta se maa, josta tuote on tilattu (esim. Kiina)
 • Tavara on tuotu – Valitse ”Manner-Suomeen saapumisilmoitus Postista” (jos asut Manner-Suomessa)
 • Kyseessä on – Valitse ”uusi postitullaus”
 • Tavaran arvon osoittava asiakirja – Valitse ”kuitti, kauppalasku tai tilausvahvistus” sen mukaan, mitä asiakirjaa haluat käyttää. e-villeltä tilatessa kuitin ja kauppalaskun löydät e-villen omalta asiakastililtä, tilausvahvistuksen taas lähetämme sähköpostitse. Itse asiakirja ladataan Tullin palveluun (vasta myöhemmässä vaiheessa).

Täytettyäsi tiedot siirry seuraavaan vaiheeseen klikkaamalla sivun lopusta valintapainiketta ”seuraava >>”.

Kuinka tullata netissä ohjeet

8. Syötä tiedot – toimijatiedot. Seuraavaksi sinun tulee täyttää toimijatiedot, eli kansanomaisella kiellellä kirjaat lomakkeeseen seuraavaksi tavaran vastaanottajan ja lähettäjän tiedot. Vastaanottajan tiedot pitävät sisällään:

 • Henkilötunnus – Vastaanottajan suomalainen henkilötunnus (Älä huoli, se ei joudu vääriin käsiin),
 • Kansallisuus – Valitse alavetovalikosta kansallisuus, automaattisesti ehdottaa: ”FI – Suomi”
 • Nimi – Luonnollisesti vastaanottajan etu- ja sukunimi
 • Osoite – Vastaanottajan postiosoite
 • Postinumero – Vastaanottajan postinumero
 • Postitoimipaikka – Vastaanottajan postitoimipaikka
 • Puhelinnumero – Vastaanottajan puhelinnumero
 • Sähköposti – Vastaanottajan sähköpostiosoite  (Saat sähköpostilla Tullilta tulli-ilmoitukseen liittyviä tietoja)
 • Vahvista sähköposti – Kirjoita sähköpostiosoite uudelleen ja tarkista, ettei osoitteeseen tule vahingossakaan kirjoitusvirheitä!

Tavaran lähettäjän tiedot:

 • Nimi – Sen verkkokaupan nimi, josta tavara on tilattu, esim. e-ville.com
 • Lähettäjä on  – Valitse ”yritys”

Täytettyäsi tiedot siirry seuraavaan vaiheeseen klikkaamalla sivun lopusta valintapainiketta ”seuraava >>”.

Kuinka tullata netissä ohjeet

9. Syötä tiedot – tavaran tiedot. Seuraavaksi täytetään tulliselvitettävän tavaran tiedot, eli kerrotaan Tullille mitä paketti sisältää.

 • Yleisimmät tavarat: Yleisimpiä tavaroita voi etsiä sivulla olevalta valintalistalta klikkaamalla eri tuoteryhmien nimiä. Tässä esimerkissä teemme tulliselvityksen viivakoodinlukijasta. Tämän jälkeen täytyy löytää tavaran koodi (nimike). Jos esimerkiksi sinun täytyy tehdä tulliselvitys kamerasta, tällöin oikean tavaran koodi nimike on ”filmikamera, järjestelmäkamera”.

Tavaran koodi (nimike) -kohdassa voi äkkiseltään mennä sormi suuhun, mutta älä huoli, hetken etsiessäsi tulet löytämään tilaamaasi tuottette vastaavan nimikkeen.

Huomaathan, että jos et löydä sopivaa tavaraa valintalistalta tai Taric-tietokannasta, kysy oikea tavaran koodi soittamalla Tullin palvelunumeroon.

 • Seuraavaksi valitset valmistusmaan. e-villen tapauksessa valitset valikosta ”CN – Kiina”.
 • Arvolisävero, eli ALV%-kohtaan tulee valita aina oletusarvollisesti 24%. Aiheesta voi lukea lisää täältä. 

Kun olet löytänyt tavaran koodin ja täyttänyt muut tavittavat tiedot, siirry seuraavaan vaiheeseen klikkaamalla sivun lopusta valintapainiketta ”jatka”.

Kuinka tullata netissä ohjeet

(Kuvassa annetut kuvaukset sekä tavarakoodi ovat esimerkkejä. Mikäli tarvitset apua koodinimikkeen valinnassa ota yhteys tullin tullineuvontaan)

10. Syötä tiedot – tavaran tiedot. Voit taputtaa itseäsi olkapäälle, sillä olemme jo puolessa välissä tullausta! Seuraavaksi sinun tulee syöttää tavaran tiedot, eli yksinkertaisuudessaan kerrot Tullille lisätietoja paketissa olevasta tavarasta.

 • Hinta ja valuuttajalaji – Voit tarkistaa tuotteen hinnan verkkokaupasta, tilausvahvistuksesta sekä kuitista. Tilatessasi e-villeltä, löydät nämäkin tiedot omalta asiakastililtä
 • Posti/käsittelykulut ja valuuttalaji – Mahdolliset postikulut voit tarkistaa kuitista, jotka löydät myös e-villen omalta asiakastililtä tai muussa tapauksessa muun tuotteen tarjoajan sivuilta
 • Paino – Syötä paino kilogrammoina. Painon näet esim. Postilta kirjeitse saadusta tulliselvitettävän lähetyksen saapumisilmoituksesta
 • Määrä – Paketissa olevien tuotteiden lukumäärä

Täytettyäsi tiedot siirry seuraavaan vaiheeseen klikkaamalla sivun lopusta valintapainiketta ”seuraava >>”.

Kuinka tullata netissä ohjeet

11. Syötä tiedot – tavaralista. Näet nyt tavaralistan eli ne tuotteet, joista olet tekemässä tulliselvitystä. Jos tiedot ovat kunnossa, voit siirtyä eteenpäin klikkaamalla valintapainiketta ”seuraava>>”.

Kuinka tullata netissä ohjeet

12. Syötä tiedot – liitteet. Seuraavaksi ladataan liitteet Tullille. Liitä tähän kuitti, kauppalasku tai tilausvahvistus sen mukaan, mitä asiakirjaa haluat käyttää tulliselvityksen liitteenä. Tämän jälkeen siirry lataamaan liite klikkaamalla linkkiä ”lataa liite”.

Kuinka tullata netissä ohjeet

13. Liitteiden lataus -sivulla täytä liitettä koskevat lisätiedot ja lataa liite Tullin järjestelmään:

 • Liiteasiakirjan tyyppi – Valitse alasvetovalikosta sopiva vaihtoehto, esim. kuitti, kauppalasku tai tilausvahvistus

Pääset lataamaan haluamasi liitteen klikkaamalla ”liitetiedostot” -otsikon alta valintapainiketta ”selaa…”.  Valitsemasi liitteen nimi ilmestyy ”selaa…”-painikkeen alle. Ladataksesi liitteen palveluun, jatka klikkaamalla valintapainiketta ”lataa liitteet”.

Kuinka tullata netissä ohjeet

14. Liitteiden lataus. Kun olet ladannut liitteet Tullin järjestelmään, ne ilmestyvät liitteiden lataus -sivun alalaitaan kohtaan ”ladatut liitteet”. Pääset seuraavaan vaiheeseen klikkaamalla linkkiä ”jatka ilmoituksen täyttämistä”.

Kuinka tullata netissä ohjeet

15. Syötä tiedot – liitteet. Tässä vaiheessa Tulli vielä näyttää listan liitteistä, jotka olet ladannut onnistuneesti järjestelmään. Jos ”litteet -kohta” on tyhjä, tai jokin liite puuttuu, voit lisätä uuden liitteen klikkaamalla linkkiä ”lataa liite”. Mikäli tarvittavat liitteet ovat ladattu onnistuneesti, voit jatkaa seuraavaan vaiheseen klikkaamalla valintapainiketta ”seuraava>>”.

Kuinka tullata netissä ohjeet

16. Lähetyssivu. Nyt ollaan loppusuoralla! Lähetyssivulla sinun tulee lähettää ilmoituksen Tullille. Klikkaa valintapainiketta ”lähetä ilmoitus Tulliin”.

Kuinka tullata netissä ohjeet

17. Tietojen vahvistaminen. Näet nyt  yhteenvedon tekemäsi tulliselvityksen tiedoista ja sen, paljonko sinun tulee maksaa arvonlisäveroa Tullille. Näet myös maksun eräpäivän. Jos tiedot ovat oikein, siirry eteenpäin klikkaamalla valintapainiketta ”vahvista tiedot”.

Kuinka tullata netissä ohjeet

18. Tullauspäätös/lasku. Onneksi olkoon, tullauspäätös on nyt valmis! Viimeinen vaihe on suorittaa maksu Tullille. Voit maksaa summan heti siirtymällä verkkopankkiin klikkaamalla valintapainiketta ”maksa verkkopankissa”.

Sivulla on myös ohjeet muihin tapoihin suorittaa maksu Tullille, kuten ”maksu tullitoimipaikan kassaan” tai ”maksu pankissa tai verkkopankissa muuten kuin tämän palvelun kautta”.

Jos haluat tulostaa tullauspäätöksen tai tallentaa sen muistiin tietokoneellesi, löytyy tullauspäätös .pdf- tiedostona sivun alusta nimellä ”tullauspäätös”.

Kuinka tullaat netissä ohjeet

19. Tullauspäätös on maksettu. Näin helppoa on tuotteiden tullaaminen netissä. Kustannuksia ei tullut yhtään sen enempää, kuin mitä arvonlisäverojen määrä oli! Eikä koko tullaamiseen tosiaankaan mennyt kymmentä minuuttia pidempään. Tai ehkä meni, mutta ei mene seuraavalla kerralla!

Jos suoritit maksun verkkopankissa ja palasit takaisin Tullin sivulle, Tulli kertoo, että tieto tulliselvityksestä on lähtenyt eteenpäin Postille. Posti kuljettaa seuraavaksi paketin lähipostiisi, josta se on pian noudettavissa.

Kuinka tullaat netissä ohjeet

Mikäli tulliselvityksen teossa esiintyy kysymyksiä, kannattaa ne aina ensisijaisesti esittää suoraan Tullille. Jos paketin kuljetuksessa on epäselvyyksiä, kannattaa olla yhteydessä e-villen asiakaspalveluun tai suoraan Postiin.

Toivottavasti nämä ohjeet nettitullissa asioimiseen vastasivat sinun kysymyksiisi. Jäikö sinulla jotai kysyttävää netissä tullaamisesta? Mikäli sinulle jäi jokin epäselväksi tai haluat jakaa omat kokemuksesi netissä tullaamisesta, kirjoita ajatuksesi alla olevaan kommenttikenttään!

Käy myös kurkkaamassa verkkosivuillamme e-ville.com, kuinka tuotevalikoimamme on kasvanut vuosien saatossa muutaman tuotteen valikoimasta yli 5,5000 tuotteen valikoimaksi. Valikoiman lisäksi myös me olemme kasvaneet pienestä kotikonttorista Pohjoismaiden suurimmaksi Kiina-tuotteiden maahantuojaksi. Eli kuten kuvitella saattaa, Suomen Tulli on tullut kyllä tutuksi.

Ja nyt tullaaminen on myös sinulle tuttua – eiku vain tilaamaan rohkeasti EU-rajojen ulkopuolelta. Nautinnollisia shoppailuhetkiä!