Metsästyskausi on pian kuumimmillaan ja mikäs sen mukavampaa, sillä metsästys yhdistää ihmisen luontoon. Varsinkin meille suomalaisille kaikki luontoon liittyvät harrastukset ovat puhdasta terapiaa. Vaikka onkin kyse ikivanhoista perinteistä, nykypäivänä metsästyksessä voidaan hyödyntää modernia teknologiaa apuna — erityisesti rugged-puhelimia. Tässä blogissa tutkimme, millainen on paras puhelin metsästyskäyttöön ja mitkä 9 ominaisuutta tekevät siitä lähes korvaamattoman kumppanin metsästysretkille.

1) Vedenkestävyys

Metsästys vaatii liikkumista vaihtelevissa sääolosuhteissa ja maastoissa. Tämän vuoksi puhelimen tulee kestää kosteutta, vettä, hiekkaa ja jopa painetta. IP68-luokitus varmistaa puhelimen kestävyyden pölyltä, vedeltä ja upotuksen 1,5 metrin syvyyteen vähintään 30 minuutin ajaksi. IP69K-luokitus puolestaan takaa laitteen paineenkestävyyden. Voit lukea lisää puhelinten suojaluokituksista täältä.

2) Iskunkestävyys

Sinun kannattaa myös pitää huoli, ettei suojaamaton puhelin tipahda kivikolle kesken jahdin. MIL-STD-810G- tai MIL-STD-810H-luokitus takaa, että puhelimen runko kestää mm. iskuja, tärinää, kosteutta ja lämpötilan äärivaihteluita. Tarkistathan myös, onko puhelimen näyttölasi suojattu. Corning Gorilla Glass on lasimateriaali, joka on suunniteltu erityisesti suojaamaan puhelimien näyttöjä naarmuita ja murtumisilta.

Iskunkestävä puhelin metsästyskäyttöön
MIL-STD-810G-luokitus takaa puhelimen iskunkestävyyden.

3) Riittävä akunkesto

Metsästysretket saattavat kestää useita tunteja tai jopa päiviä, joten riittävä akunkestävyys on merkittävä ominaisuus. Tämän vuoksi sinun kannattaa ensikädessä selvittää, kuinka monta milliampeeria (mA) puhelimen akku voi toimittaa yhden tunnin ajan (mAh). Lisäksi energiansäästötilat ja pikalataus ovat hyödyllisiä ominaisuuksia. Parhaimmillaan puhelimessa voi olla jopa 20 000 mAh akku (jopa viikon akkukesto), joten OTG-tuki on myös erinomainen lisä. Tällöin voit käyttää puhelinta virtalähteenä muille laitteille. Mikäli erityisesti isoakkuiset puhelimet kiinnostaa, kannattaa lukea blogi ”isoakkuiset puhelimet esittelyssä”.

4) Kuvausominaisuudet

On melkein sanomatta selvä, että luonnossa liikkuessa kauneuden haluaa ikuistaa valokuviin (tai nuotiopaikan kaljahetket). Näin siis puhelimen kameran laatu on tärkeä. Mikäli haluat ottaa tarkkoja kuvia pienistä kohteista, kannattaa tarkistaa puhelimen makrokuvausominaisuudet. Markkinoilta löytyy myös puhelimia erikoiskameroilla, esim. pimeänäkökamera tai lämpökamera voi tulla metsällä tarpeeseen. Voit tutustua lämpökameroilla varustettuihin puhelimiin blogista ”kenelle puhelin lämpökameralla sopii”. Mikäi pimeänäkökamera kiinnostaa enemmän, kurkkaa tarkemmat tiedot blogista ”miten pimeänäkökamera puhelimessa toimii”.

FLIR-lämpökamera puhelimeen
Puhelimeen integroidun FLIR-lämpökameran kuvaa.

5) Paikannusjärjestelmät

Vaeltaessa syvälle metsiin ja erämaihin, voi ilmansuunnissa mennä helposti sekaisin. GPS-toiminto auttaa metsästäjiä pysymään kartalla ja navigoimaan turvallisesti määränpäähän. Kannattaa myös tarkistaa, löytyykö puhelimesta Glonass-, Galileo-, Beidou-paikannusjärjestelmät. Mikäli lähdet metsälle koiran kanssa, tarkista puhelimen ominaisuudet GPS-pohjaiseen koiranpaikannukseen. Näin mahdollistat koiran sijainnin seuraamisen reaaliajassa. Mikäli tämä aihe kiinnostaa enemmän, kurkkaa tiedot blogista ”millainen puhelin sopii koiratutkan kanssa käytettäväksi”.

6) Verkkoyhteydet

Metsäalueilla, varsinkin erämaassa, voi olla heikko verkkoyhteys. Tämän vuoksi sinun tulee tarkistaa, että puhelin tukee vaadittavia verkkotaajuuksia ja on yhteensopiva alueen operaattorin kanssa. Varotoimenpiteenä ennen metsälle lähtöä suosittelemme sinua tallentamaan offline-kartat puhelimeen, mikäli yhteys häviää korpimetsällä.

Puhelimen paikannusjärjestelmät metsästykseen.
Navigoinnin tukena on parasta olla GPS-, Glonass-, Galileo-, Beidou-paikannusjärjestelmät.

7) Riittävä suorituskyky

Puhelimen suorituskyvystä ei kannata säästää, jotta puhelin jaksaa käsitellä mm. karttojen ja metsästyssovelluksien tietoja nopeasti ja sujuvasti. Puhelimessa tulee olla vähintään keskitasoltaan suorituskykyinen prosessori (esim. Snapdragon 600 -sarja), riittävästi RAM-muistia (vähintään 4GB; mutta suosittelemme 8GB+) ja tehokas grafiikkasuoritin (useimmat puhelimet sisältävät vakiona riittävän grafiikkasuorittimen).

8) PTT-ominaisuus

PTT eli ”Push-to-Talk” on erinomainen ominaisuus metsästykseen, erityisesti ryhmässä liikuttaessa tai kommunikoidessa muiden metsästäjien kanssa. PTT-puhelimet toimivat samalla periaatteella kuin perinteiset radiopuhelimet (walkie-talkiet), hyödyntäen puhelinten ja langattoman verkon etuja. Kyseisen ominaisuuden voi myös useissa rugged-puhelimessa muuttaa SOS-painikkeeks, eli hätäsoitto-toiminnoksi vaaranpaikan tullen.

PTT (push-to-talk) ominaisuus puhelimessa
PTT (push-to-talk) ominaisuus puhelimesssa.

9) Erikoissensorit ja -ominaisuudet

Käytännöllisiä sensoreita ovat mm. sisäänrakennettu magneettinen kompassi, tehokas retkilamppu, ilmanpaine- ja korkeusmittari, kiihtyvyysmittari ja gyroskooppi, valoisuusanturi, lämpömittari ja geomagneettinen anturi. Nämä sensorit parantavat metsästyskokemusta tarjoamalla tarkempaa paikannusta, suunnistusta ja ympäristön havainnointia.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että paras puhelin metsästykseen tarjoaa yhdistelmän kestävyyttä, käytännöllisiä ominaisuuksia ja mahdollisuutta nauttia luonnosta. Teknologian avulla voimme parantaa metsästyskokemusta, mutta samalla on tärkeää kunnioittaa luonnon rauhaa ja ympäristöä. Kokonaisuudessaan paras puhelin metsästyskäyttöön on sellainen, joka tarjoaa tasapainon kestävyyden, toiminnallisuuden ja luotettavuuden välillä. Muista myös huomioida omat tarpeesi ja mieltymyksesi, jotta voit valita juuri sinulle sopivan puhelimen metsästysretkille.

Suositukset metsästyskäyttöön

Listasimme alle muutaman pätevän suosituksen. Kaikki suositukset ovat iskunkestäviä (MIL-STD-810G) sekä veden- ja paineenkestäviä (IP68/IP69K) puhelimia Android-käyttöjärjestelmällä. Löydä paras puhelin metsästyskäyttöön!


Oukitel WP26

299,95

• 10 000 mAh akku

• 1200 lm retkeilyvalo

• 20 MP pimeänäkökamera


Ulefone Power Armor 18T

689,95

• 9 600 mAh akku

• Samsungin 108 MP pääkamera

• FLIR Lepton -lämpökamera


Doogee V20 Pro

599,95

• 6,43″ AMOLED FHD+ näyttö

• 24 MP pimeänäkökamera

• InfiRay-lämpökamera


Oukitel WP28

229,95

• 10 600 mAh akku

• 48 MP pääkamera

• Corning Gorilla Glass -suojaus


Herättikö mikään näistä malleista mielenkiintoa? Voit tutustua Suomen suurimpaan rugged-puhelinvalikoimaan e-ville.comin verkkokaupassa. Löydät suosituimmat ja viimeisimmät mallit maailman johtavilta rugged-puhelinten valmistajilta kuten Ulefone, Doogee, Oukitel ja Unihertz. Vertaa malleja, lue arvostelut ja löydä omaan käyttöösi sopivin puhelin metsästykseen (tai muuhun kovaan käyttöön).